Eerste kwartaal 2020

Een kwart van 2020 zit er alweer op. 25% van het jaar is door onze vingers heen geglipt. Iets met tijd die vliegt en dat soort dingen. Tijd dus voor een terugblik op mijn eerste kwartaal van 2020, dat wel heel bijzonder was!

Aandelenmarkten

Het kwartaal begon wiebelig toen de Verenigde Staten en Iran met vuurpijlen op elkaar begonnen te schieten. Dat liep met een sisser af, maar toen kwam Corona. Niet het biertje maar het virus. Het werd een ingewikkeld kwartaal. In week 9 knalde de beurs naar beneden, mijn portefeuille daalde met meer dan 10% in één week. Maar ik bleef rustig zitten en ging niet in de verkoopstand. Ook niet in de bijkoopstand. Dat heeft een eenvoudige reden. Ik heb een contant geld buffer voor noodgevallen, en voor de rest zit al mijn geld in het huis of staat het al op de beurs. Dus vrij beschikbaar geld om even lekker bij te kopen heb ik niet. Het begrip ‘koopje’ is natuurlijk ook relatief… Inmiddels is de stand dat we nog nooit in de historie zo snel van een bull market naar een bear market zijn gegaan. En dat zie je in de S&P500… Ik heb een driejaars grafiek opgenomen, om de impact van de afgelopen maand te laten zien.

S&P500 3 jaars grafiek (bron: IEX)

Bekijk je het in een langer tijdsperspectief, dan valt het wel weer mee… Maar goed, we zijn er nog niet met dat virus.

S&P500 10 jaars grafiek (bron: IEX)

De dollar bewoog al een hele tijd tussen de 1,10 en 1,12. Aanvankelijk veranderde dat niet, maar onder invloed van de gebeurtenissen van de afgelopen maand werd de koers wel iets volatieler. Inmiddels zijn de Verenigde Staten het land met de meeste corona-besmettingen ter wereld. Mijn vertrouwen in de Amerikaanse gezondheidszorg en het struisvogelgedrag van de Amerikaanse opperwortel president maakt dat ik er niet helemaal gerust op ben…

Van mijn portefeuille bestaat nog ongeveer 15% uit fondsen die in Amerikaanse dollars genoteerd worden. Een groot deel van mijn dividend wordt wel in dollars uitbetaald.

Mijn portefeuille

Mijn portefeuille is goed gespreid over de wereldwijde aandelenmarkt, met dank aan VWRL. En mijn portefeuille denderde dus net zo hard naar beneden als de beurzen wereldwijd. Heel anders dan het gestaag groeiende beeld van de afgelopen jaren. Ik heb ook dit kwartaal elke maand normaal bijgekocht met mijn maandelijkse storting, en in maart ook 20% van mijn obligaties verkocht en de opbrengst in VWRL gestoken. Maar in totaal is mijn portefeuille ongeveer 25% gedaald vanaf de piek van medio februari 2020. Op de obligaties na staan alle ETFs in mijn portefeuille minimaal 20% onder hun top. Eind 2018 vond ik dat we een stevige dip hadden, maar de deuk die er nu in mijn grafiek zit heb is wel een stukje groter.

Een zwaar negatief rendement voor dit eerste kwartaal dus, dat was een tijdje geleden dat dat gebeurd is. De ROI YTD is -/-22,1% De 12-maands XIRR staat op -/-15,3%. Maar goed, vooralsnog blijf ik er rustig onder. We gaan gewoon door. Ook eind maart heb ik weer ingelegd en bijgekocht, zoals je kunt zien aan de onderste lijn die treetje voor treetje oploopt.

Dividend

Gelukkig hebben we de dividendopbrengsten nog, en hebben die (nog) niet te lijden onder de dalende beurzen. Dat zal, met de sterk afgenomen economische activiteit, de komende kwartalen wel anders worden. In het eerste kwartaal van 2020 verzamelde ik € 223,91 aan dividend. Dit zijn netto ontvangsten. In het eerste kwartaal van 2019 was dat nog € 231,17. Dat is een daling van 3,1%. Dat komt omdat VWRL het dividend over het vierde kwartaal van 2019 eind december al uitbetaald heeft, en het dividend over het eerste kwartaal van 2020 wordt pas begin april uitbetaald. Die telt dus pas mee voor het tweede kwartaal.

Aan het einde van het eerste kwartaal stond er nog US$ 269,48 dividend aangekondigd voor uitbetaling in het tweede kwartaal van 2020. Die pakken ze me alvast niet meer af.

Spaarpercentage

Mijn spaarpercentage bereken ik heel simpel, het zijn mijn inkomsten minus mijn uitgaven, gedeeld door mijn inkomsten. Geld dat besteed wordt aan aflossingen, beleggingen, of sparen, telt niet mee in mijn uitgaven. Ik tel mijn aflossingen dus wel mee in het spaarpercentage. Aflossing zie ik als toevoeging aan mijn vermogen, omdat ik ons huis als onderdeel van het vermogen meereken.

In het eerste kwartaal van 2020 bedroeg mijn spaarpercentage 41,1%. Doelstelling voor het gehele jaar 2020 is 45,0%. Het lagere percentage komt vooral door februari, in die maand heb ik grote aankopen gedaan voor mijn garderobe. Na 12 kilo gewichtsverlies in 6 maanden was een deel van mijn garderobe aan vernieuwing toe.

En de situatie van de afgelopen weken heeft nog een interessant neveneffect. Mijn administratie houdt ook voor mij bij hoeveel No Spend Days (NSDs) ik heb. Dat zijn dagen waarop ik niks betaal met mijn creditcard, pinpas, of contant geld. Normaliter zijn dat er 9 – 12 per maand. Maar in maart komt het aantal NSDs een stuk hoger uit, op 20. Niet zo heel verwonderlijk natuurlijk, sinds 13 maart zitten Geldnerd en Vriendin zo’n beetje in quarantaine. We ontvangen geen bezoek, gaan niet op bezoek, en gaan alleen de deur uit om noodzakelijke boodschappen te doen en Hondje uit te laten.

Eigen Vermogen

Tsja, en dan het eigen vermogen. In het eerste kwartaal doet de gemeente daar altijd een duitje in het zakje door mij een nieuwe WOZ-waarde toe te sturen. En iedereen die de afgelopen jaren niet onder een spreekwoordelijke steen gelegen heeft, weet dat de huizenprijzen op de meeste plekken ‘nogal een beetje’ gestegen zijn. En dat vertaalt zich in een fors hogere waardering voor Geldnerd HQ hier in het westen des lands. Ik gebruik de meest actuele WOZ-waarde als basis voor de waardering van ons huis in mijn vermogensberekeningen. En dit jaar kwam daar een stevig bedrag bovenop, daar valt niet tegenop te sparen.

Waar leidt dat toe? Onderstaand de ontwikkeling van mijn vermogen per kwartaal.

Beste Uitgave

Na een half jaar hard werken met mijn personal trainer, en mijn eetgedrag veranderen met mijn diëtist, kwam dit kwartaal de beloning. Ik ben begonnen met het vervangen van mijn garderobe. Mijn nieuwe broeken zijn twee maten kleiner in de taille. De nieuwe overhemden zijn ook twee boordmaten kleiner. En de jasjes van mijn nieuwe kostuums zijn juist een maat groter in de schouders. En dat is meer dan ik ooit durfde hopen. En de laatste weken van het kwartaal heb ik niet heel veel meer uitgegeven, we waren immers aan huis gebonden.

Hoe was jouw eerste kwartaal?

Je kunt oude kwartaalberichten teruglezen via mijn overzichtspagina.

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. DD

  Ziet er goed uit!

  Hoe kun je vanuit Degiro (of een andere broker die je gebruikt), het maandelijkse dividend per aandeel uitdraaien? Ik wil het ook bijhouden maar zie alleen maar ‘corporate actions’ zonder datum…

  1. Geldnerd

   Ik heb geen idee hoe dat bij DeGiro werkt, daar beleg ik niet. Wellicht dat een Giro-gebruikende lezer het weet?

   Bij Binck heb ik een echte bankrekening, met transacties en transactiedata. Dividendbetalingen zijn dus gewoon bankboekingen op hetzij mijn dollar-rekening, hetzij mijn euro-rekening. Daar is het dus heel eenvoudig bij te houden. Overigens doet mijn beleggingsspreadsheet dit automatisch voor mij.

 2. Chris

  Bij het spaarpercentage schrijf je eerst dat je aflossingen niet meeneemt in de uitgaven. Daarna schrijf je dat je je aflossingen dus wel meetelt in het spaarpercentage. Dat lijkt tegenstrijdig. Hoe zit dat?

  1. Geldnerd

   Mijn spaarpercentage is het deel van mijn inkomen dat ik niet uitgegeven heb. Dus door de aflossing niet als uitgave te tellen stop ik ‘m in het deel dat als ‘sparen’ telt.

 3. HenH

  Als ik het goed herinner en hierboven lees heb je dividend ETF’s en VWRL. Ik kan mij herinneren dat je hier een specifieke verdeling tussen hebt? Heb je daar of ga je daar de komende tijd (mogelijk periode minder dividend) nog wat aan wijzigen? Ik meen mij te herinneren dat het 50/50 was tussen VWRL en Dividend aandelen?

  1. Geldnerd

   Het klopt dat ik specifieke dividend ETFs en VWRL heb. Die laatste keert overigens ook rendement uit, maar procentueel een stukje minder dan de betere dividend-ETFS. Als ik naar mijn huidige portefeuilleverhouding kijk, dan adviseert mijn model om VWRL bij te kopen. Dat blijf ik ook gewoon doen.

   En inderdaad verwacht ik ook een aantal kwartalen lagere dividenden, hoe lang dat gaat duren weet niemand. Gegeven de langere-termijn buy-and-hold strategie van mijn beleggingen hoef ik nu nog niet de afweging te maken of een lager verwacht rendement mijn aankoopgedrag verandert. Dat zien we wel als mijn model gaat adviseren om dividend-ETFs te kopen…

   1. HenH

    Mooi, de rust van het model! Dank voor je antwoord.

 4. B

  Bedankt voor je boeiende blog en deze leerrijke post. Vooral de grafiek Value versus Inflow vind ik zeer interessant: het toont goed hoeveel je inlegt (de treetjes waarover je spreekt) en wat er dan bijkomt door de stijging/daling van de beurs. Zou je – eventueel in een volgende post – eens kunnen uitleggen hoe je zo’n grafiek maakt? (Of staat het misschien al ergens op deze blog?) Alvast bedankt!

  1. Geldnerd

   Dat staat inderdaad nog niet ergens beschreven, hoe ik die grafiek maak. Ik zal er eens een blogpost aan wijden!

 5. Radical FIRE

  Interessante maand was het zeker! Aandelen VWRL bijgekocht en verder rustig afwachten tot de storm gaat liggen. Ben vooral benieuwd hoe dit zich de komende weken gaat ontwikkelen en wat voor effect de enorme investeringen van de ECB en de FED gaan hebben op de lange termijn economie. Daarnaast wil ik graag gaan investeren in fondsen die meer dividend uitkeren, zodat ik mijn FI tijdlijn kan versnellen (passief inkomen om mijn actief inkomen te vervangen). Ik blijf je maandelijkse updates zeker volgen!

Reageren is niet mogelijk.