Verzonken kosten door corona?

Sunk costs (in het Nederlands ook wel ‘verzonken kosten’), zijn in de economie kosten die al gemaakt zijn en niet meer ongedaan te maken zijn. Dat zeggen de economieboekjes en ook Wikipedia. En ook in je persoonlijke financiën komen ze af en toe voor. Ik kwam tenminste een behoorlijke post tegen toen ik door mijn administratie heenliep.

Afgelopen jaar ben ik namelijk nogal afgevallen, daar heb ik vaak over geschreven. En begin dit jaar, toen het gewichtsdoel bereikt was, ben ik behoorlijk tekeer gegaan in de kledingkast. Er kwamen twee nieuwe kostuums en een stapel nieuwe overhemden. Die ik voor mijn werk dagelijks gebruik. Ik had bewust de tweede helft van vorig jaar geen enkel kledingstuk vervangen in mijn geoptimaliseerde garderobe. Want ik wilde mijn kleding niet te groot kopen als dat niet meer nodig is. Geldnerd kon dus weer ‘strak in het pak’.

En toen kwam corona.

En gingen we thuis werken. Sinds medio maart. In eerste instantie met de gedachte van ‘een paar weken’, maar al snel werden dat maanden. Inmiddels weten we hier zeker dat het tot september duurt, maar waarschijnlijk langer. Met z’n allen terug naar kantoor kan hier helemaal niet zolang er geen vaccin is en de anderhalve-meter regels gelden. Er is onvoldoende ruimte om iedereen een plekje te geven. Om over de verwachte wachttijd bij de liften maar te zwijgen. Misschien af en toe een paar uurtjes met je eigen team, dat zal het wel worden.

Vanaf het begin zag je de kledingregels relaxter worden. Directeuren tijdens video-vergaderingen in slobbertruien en later in slechtzittende poloshirts. Er werd er zelfs eentje in een camouflage-hoodie gesignaleerd. Ook ik gaf al gauw de voorkeur aan een lekkere warme trui. Alleen voor bijzondere gesprekken haalde ik nog wel eens een overhemd uit de kast. Dat is sinds medio maart nu een keer of vijf gebeurd. Dat betekent dat eenderde van mijn overhemden sinds medio maart een keer gedragen is, en de rest heeft werkeloos in de kast gehangen. Mijn kostuums zijn sinds medio maart nog helemaal niet gebruikt, van de twee nieuwe kostuums heb ik er eentje zelfs helemaal niet meer gedragen sinds het passen in de winkel. Een extra broek (broeken slijten sneller dan jasjes, vandaar), die ik bij dat kostuum besteld had en die nageleverd werd, heeft drie maanden in de winkel gehangen voordat ik een keer in de buurt was op ‘m op te halen.

Niet zo’n heel zinvolle uitgave dus, die grote hoeveelheid kleding. In elk geval niet op dit moment.

Investopedia constateert terecht dat je verzonken kosten niet moet meewegen in toekomstige besluiten, omdat ze voor de huidige en toekomstige staat van de financiën niet relevant meer zijn. En zo kijk ik er ook maar naar. De kostuums en de overhemden hangen hier in de kast. Voorlopig zullen ze weinig gedragen worden. Dus slijten ze ook niet. Het zal waarschijnlijk betekenen dat ik de komende 12 maanden minder aan kleding uit ga geven. Want wat je niet gebruikt hoef je ook niet te vervangen. Want ik heb nu niet de neiging om bij de komende kledingkast-check gewoon weer een stapel nieuwe overhemden en een nieuw kostuum te kopen, gewoon ‘omdat ik dat altijd doe’ en omdat er weer boorden en manchetten versleten zijn. En waarschijnlijk zal ik de kostuums en overhemden echt nog wel ‘verslijten’ voordat ik stop met werken. Hoop ik.

Heb jij te maken met ‘verzonken kosten’ door corona?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Erik Bakker

  Geen verzonken kosten wel minder slijtage aan de bestaande kleding dus minder uitgaven de komende periode.

 2. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Hahaha leuke blog!
  Hier juist het omgekeerde. we zouden altijd nog kleren gaan kopen want dat was hard nodig. Toen kwam Corona en wilden we niet meer naar winkels, dus hebben we de oude kloffies toch maar gewoon door gedragen. 🙂 Totdat het écht niet meer ging – zelfs kluskleding viel uit elkaar. Toen voor het eerst kleding online gekocht. Dat werkt dus gewoon 🙂 #welkomindezeeeuw

 3. uitklokken

  Ik kan eindelijk met een korte broek en blote voeten werken. Gevolg: een korte broek gekocht.

 4. geld-is-tijd

  Jij hebt denk ik meer economieboekjes gelezen dan ik, maar ik zou “kleding die je nu even niet kan dragen” niet definieren als sunk cost. Verzonken kosten zijn doorgaans investeringskosten. In het geval van je kleding heb je gewoon extra veel voorraad. Je gaat de kleding immers ooit gebruiken, want ik ga er van uit dat je de pakken nog steeds past zodra deze crisis over is.

  Wikipedia geeft een mooier voorbeeld van persoonlijke verzonken kosten, namelijk een concertkaartje van een concert waar je eigenlijk niet meer heen wil en niet kan doorverkopen. Je gevoel zegt dat je beter kunt gaan om de kosten er uit te halen, maar als je er echt niet heen wilt kan je de kosten beter afschrijven. Hetzelfde geldt voor NS kortingkaartjes van het kruidvat, die mensen op de laatste kortingsdag tegen heug en meug opmaken.

 5. Mijn Virtuele Vent

  Sinds wij FIRE zijn en dus niet meer jasje/dasje naar het werk gaan, zijn onze uitgaven aan kleding drastisch gedaald.

 6. Relaxed Rijk

  Geen extra (verzonken) kosten hier gelukkig door Corona.

  Wel herken ik mij in het feit dat je bepaalde kosten moet maken voor je werk. Ik baalde hier altijd van, ik had soms het gevoel dat ik werkte om de spullen te kunnen betalen die ik alleen nodig had voor mijn werk. Veel kosten hierdoor gemaakt aan kleding en mijn auto (alleen gekocht omdat mijn werkplek praktisch niet aan te reizen was op een andere manier).

  Het klinkt alsof je de aangeschafte overhemden en kostuums echt nog wel gaat gebruiken in de toekomst. Kleding slijt inderdaad niet of veel minder nu, dus dat scheelt weer op de langere termijn. Die besparing kan je weer gebruiken voor andere doeleinden, never waste a good crisis!

 7. petra1945

  Ik zou toch maar even opletten: een paar corona-kilo’s maakt je hele nieuwe garderobe onbruikbaar!

Reacties zijn gesloten.