Evaluatie jaardoelen 2022

Sinds een paar jaar stel ik elk jaar doelen voor mijzelf. Dat deed ik ook begin 2022. Dingen die ik wil bereiken of waar ik mijzelf en mijn leven wil verbeteren. Een soort goede voornemens. Delen van die doelen helpt. Ze worden er ‘echter’ van. Halverwege het jaar maak ik altijd even een tussenstand. Hoe gaat het met de doelen en moet ik eventueel ergens bijsturen? Want een jaar vliegt voorbij maar is toch ook best een lange periode. En prioriteiten in het leven kunnen veranderen.

De cyclus van de doelen is natuurlijk pas rond als ik ook evalueer wat ik bereikt heb, en verantwoording afleg. Dat doe ik vandaag dus ook met de doelen voor 2022. De evaluatie is niet bedoeld om boos te worden op mijzelf, of (erger nog) teleurgesteld te raken in mijzelf. Zo zit ik niet in elkaar. Maar wel om te zoeken naar manieren om dingen het volgende jaar (nog) beter te doen.

Systemen

Voor 2022 had ik stevige voornemens voor mijn Financiële Systeem. Ik wilde GnuCash verder inrichten en in gebruiik nemen om mijn administratiespreadsheets te vervangen. Dat is gelukt, en ik heb er ook een hele serie blogposts aan gewijd die jullie terugvinden op mijn overzichtspagina. Eind vorig jaar heb ik (wat mij betreft) de laatste versie van mijn administratiespreadsheet gepubliceerd. Zelf zal ik die niet meer gebruiken.

Door het succes van GnuCash heb ik ook een ander goed voornemen uit het verleden afgestoft en weer opgepakt. Inmiddels zijn diverse spreadsheets omgebouwd naar LibreOffice Calc, en LibreOffice is nu de standaard als ik met een nieuwe spreadsheet begin. Ik ben nog bezig met de laatste grafiekjes uit mijn Hypotheekspreadsheet, en de komende periode bouw ik mijn Financiële Dashboard ook nog om naar Calc. Daarna is alleen mijn beleggingsspreadsheet nog afhankelijk van Excel. Dat is ook meteen de meest ingewikkelde van het hele spul. Die zal waarschijnlijk nog het nodige denkwerk vergen.

Ook het Opgeruimd Leven Systeem heeft in 2022 het licht gezien. Inclusief blogposts over mijn euthanasiewensen en de Voltooid Leven wet. Helemaal af is dit nog niet, ik moet mijn wilsverklaringen nog bijwerken en de meest recente versies met mijn huisarts bespreken en in mijn medisch dossier op laten nemen. Maar ik ben een heel eind gekomen in 2022.

Het onverwacht grootste succes in 2022 was mijn Gezond Leven Systeem. Eind 2021 pakte ik het hardlopen op. En wat nooit eerder gelukt was, lukte me in 2022 wel. Volhouden en hardlopen zelfs leuk gaan vinden. Afgelopen week keek ik al uitgebreid terug op het jaar van Healthnerd. Ik ben nog steeds een beetje verbaasd dat dit me gelukt is. En blijf vastbesloten om vol te houden!

Wat minder een succes was, is het Gratitude Journal dat ik op 1 januari gestart ben. Het idee was om elke dag iets op te schrijven waar ik blij van werd. Dat werkt dus niet voor mij… Maar de inspanning is niet helemaal voor niets geweest. Gaande het jaar heb ik het Gratitude Journal omgedoopt in een Emotional Journal. Hier schrijf ik onregelmatig over dingen die mij emotioneel bezighouden, goede en minder goede dingen. Op die manier hoop ik patronen te vinden en ook af en toe terug te kunnen lezen wat er goed gaat en te verbeteren valt. Het heeft me al belangrijke conclusies over mijn werk laten trekken.

Mijn Werksysteem heeft ook in 2022 z’n taak volbracht. En is nu aan het eind van zijn levenscyclus. Maar bij een nieuwe werkplek komt er zeker een nieuw, geactualiseerd werksysteem.

Kortom, het was een succesvol jaar voor mijn systemen!

Doelen

In 2022 had ik ook weer een beperkte set concreet meetbare doelstellingen. En ik zal jullie niet langer in spanning houden, hier is de eindstand…

OmschrijvingDoelstelling 2022Tussenstand 1 juliEindstandDat vind ik
Spaarpercentage 40,0%51,8%45,5%++
Gewichtminimaal 3 kilo gewichtsverlies-/- 9,5 kilo-/- 7,4 kilo++++++
Sportmomentenminstens 2x per week3x per week>3x per week++++++
Pagina’s lezen10.000 pagina’s6.840 pagina’s7.811 pagina’s
Blog2 berichten per week,
behalve tijdens vakanties
2 berichten per week(meestal)
2 berichten per week
++

Het spaarpercentage is keurig boven de doelstelling uitgekomen. Daar zorgt mijn financiële systeem wel voor. Geen verrassingen op dit terrein. En ook over de doelstellingen rond gewicht en sportmomenten kan ik meer dan tevreden zijn, dat zal jullie niet verbazen.

Bij het Lezen is er iets geks gebeurd. Tussen medio juli en medio december las ik van alles. Blogposts. Tijdschriften. Kranten. Maar ik heb geen boek uitgelezen. Het lukte me niet om in een verhaal te komen. Bijzonder. De drukte in mijn hoofd, met name rond mijn werk, had daar van alles mee te maken. Het is.

Maar mijn blog, die blijft gewoon doorstomen. Het voelt wel minder dwangmatig dan het was, en dat is goed. Er waren stiekem weekjes met maar één blogpost. Dat vind ik helemaal niet erg. Maar mijn blog blijft een belangrijke factor in mijn leven, ook als dagboek voor mijzelf. Het is dan wel een dagboek waar andere mensen ook op meelezen, in 2022 waren er ongeveer 300.000 unieke bezoekers… 😲

Tenslotte

Eigenlijk was 2022 een bijzonder goed jaar. Door deze terugblik besef ik dat ik heel veel voornemens daadwerkelijk heb gerealiseerd en volgehouden. Daar ben ik eigenlijk best wel trots op! Volgende week maandag is het weer Blue Monday. En krijgen jullie mijn Jaardoelen 2023!

Hoe is het in 2022 gegaan met jouw jaardoelen en goede voornemens?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Meer door minder

  Ik stel voor mezelf al jaren geen voornemens of doelen meer. Ik probeer van elke dag een mooie dag te maken. Als er wat aangepakt moet worden dan doe ik dat vaak binnen korte tijd. Al met al is er een goede balans die aan weinig gebonden is.

 2. Hans

  Wat een uitgebreide evaluatie! Bedankt! Erg interessant om te lezen.

  1. Geldnerd

   Dank. En niet stiekem commerciële linkjes plaatsen in je reacties. Die gooi ik eruit. En jou ook als je dat nog een keer doet….

 3. Geldsnor

  Dank voor je uitgebreide evaluatie.
  Persoonlijk ben ik matig tevreden over afgelopen jaar. De wereld ging weer open, ik ben een paar keer voor het werk op pad geweest en heb grote stappen gezet met mijn eigen onderneming. Tegelijkertijd heb ik nauwelijks gesport en ben ik zwaarder dan ooit, met minder spiermassa dan ooit. Dat werkt dus 2 kanten op: waar ik eerst 80kg woog met een relatieve spiermassa, weeg ik nu 86kg met minder spiermassa. Het is dus niet ondenkbaar dat ik 10kg vetter ben geworden… En daar word ik niet blij van.
  De uitjes die ik eerder had met de hond(en) zijn dan ook verdwenen, en dat scheelt stiekem zomaar een paar duizend stappen per dag!

Reacties zijn gesloten.