Healthnerd’s jaarafsluiting 2022

Op 28 december 2021 downloadde ik de C25K app weer eens op mijn telefoon, trok mijn hardloopschoenen aan, en begon met les 1 van week 1 van het ‘Couch to 5 kilometer’ programma. Kerstuitspattingen, coronamaatregelen en de daarbij behorende sluiting van de sportscholen maakten dat ik een andere uitlaatklep zocht. Als je me toen had verteld waar ik nu zou staan, dan had ik je waarschijnlijk uitgelachen. En toch werkt het. Nog steeds.

In mijn doelen voor het jaar 2022 was ik nog voorzichtig. Minimaal twee sportmomenten per week, was de ambitie. En ook na twee maanden en vier maanden durfde ik nauwelijks te geloven dat ik nog steeds volhield. Als stok achter de deur schreef ik ook halverwege het jaar en na het derde kwartaal een update. En hier zijn we. Begin 2023. Ik vraag me alleen nog maar af hoe het heeft kunnen gebeuren dat ik 25 jaar helemaal niets aan sport heb gedaan. En ben vastbesloten dat nooit meer te laten gebeuren.

Ik weet het, ik heb een financieel blog. Maar als zelfs collega financieel blogger Luxe Of Zuinig op zijn lifestyle-blog schrijft over zijn sportprestaties dan blijf ik het ook doen… 😉

Hoe ging het dit kwartaal?

Het laatste kwartaal van 2022 begon niet best. Zaterdag 1 oktober werd ik snipverkouden wakker. In de loop van de dag werd ik koortsig. Zondag 2 oktober ben ik niet gaan sporten, mijn hoofd zat helemaal dicht, ik had koorts en overal spierpijn. Terwijl ik juist stilletjes van plan was geweest om op die dag weer een voorzichtig rondje hardlopen te proberen na de hamstringblessure die mij in september aan de kant hield. Dat werd uiteindelijk een weekje later, op zondag 9 oktober. En het ging goed. Daarna kon ik voorzichtig weer gaan opbouwen.

En net toen ik eind november weer ‘op niveau’ was en weer een tien kilometer loopje had gedaan, kwam corona naar Huize Healthnerd. Het zal je niet verbazen, dat gooide weer behoorlijk roet in het eten. Het was maar een weekje. Ik heb er wekenlang last van gehad. In mijn statistiekjes zag ik een hogere hartslag dan ik bij deze inspanningen gewend was. Maar ik ging door. De laatste tegenslag dit kwartaal kwam medio december. Door een combinatie van kou van het land en regen van zee veranderden de straten en trottoirs in Geldnerd City in ijsbanen. Ik had geen zin in een blessure, en heb dus twee keer overgeslagen…

Er waren ook mijlpalen. Ik vierde mijn honderdste hardloopmoment en mijn honderdvijftigste sportmoment dit jaar. Honderd en vijftig. Dat is meer dan ik in de twintig jaar daarvoor bij elkaar gesport heb. En ik vind het nog steeds heerlijk! Ik kijk er elke week weer naar uit, de pret begint al als ik mijn planning maak. Ik geniet van de rust tijdens het lopen, het zijn de momenten waarop ik rustig met mijn eigen gedachten bezig kan zijn.

En zo liep ik op woensdag 28 december 2022 mijn honderd en elfde loopje. Een jubileum, precies één jaar na die eerste les uit het C25K programma. Niet slecht, als je bedenkt dat ik er acht weken af heb gelegen met die blessure, griep, en corona. En tussendoor werkte ik elke week, behalve tijdens ziekte, mijn rondje in de sportschool af. Gewoon doorgaan.

Wekelijks, meestal op zondag, verwerk ik de statistiekjes van de sportsessies in mijn eigen spreadsheet. Daarin maak ik ook een hardloopplanning voor de komende week. Doel daarvan is om te zorgen voor voldoende afwisseling in mijn looptrainingen, en zorgen voor voldoende nieuwe uitdaging en ontwikkeling.

Eetpatroon

De vele interrupties van het sportpatroon, de stress inzake mijn loopbaan, en december feest- en vreetdagenmaand maakten van het vierde kwartaal een extra uitdaging. Als ik ziek ben en zoals elke man met griepklachten daadwerkelijk op sterven lig dan vallen de grenzen weg en heb ik comfort nodig. Dat ook uit voedsel komt. Meer eten. Minder verbranden met sporten. Dan kun je uittekenen wat er gebeurt. En ik was dit kwartaal maar liefst twee keer ziek.

Tegelijkertijd is er ook goed nieuws. Want na de ziekte pakken we het eetpatroon wel weer op. We blijven veel minder koolhydraten consumeren dan een jaar geleden. Ik snoep veel minder, we zorgen ervoor dat het niet of maar zeer beperkt in huis is. En ook de alcoholconsumptie, zeker in de decembermaand altijd een valkuil, ligt veel lager dan in voorgaande jaren. Dat maakt dat ik me niet al teveel zorgen maak over de uitkomsten van het vierde kwartaal. Dat gaan we echt wel herstellen. Het lukte zelfs om in de aanloop naar Kerstmis alweer wat gewicht te verliezen!

Tussenstand

Een gemengd beeld dus in het laatste kwartaal van 2022. Een stukje achteruitgang zelfs. Waar sta ik nu?

Mijn gewicht is alweer een tijdje iets hoger dan de bovengrens die ik voor mijzelf gesteld heb. Niet veel gelukkig, een paar goede weken moeten dit echt wel weer kunnen herstellen. En ik ben nog steeds 7,5 kilo lichter dan een jaar geleden!

Mijn lengte is niet veranderd. Mijn gewicht is iets hoger. Dat betekent dat ook mijn BMI op dit moment ook weer iets hoger is dan aan het einde van het derde kwartaal. Maar nog steeds wel in de groene zone. Ook dat is in de twintig jaar vóór 2022 zeker niet het geval geweest.

En mijn buikomvang? Die beweegt enigszins elastisch mee met mijn gewicht… Ik ben benieuwd of ik die ooit nog op of onder de 94 centimeter ga krijgen, de aanbevolen maximale omvang voor mijn soort mensen.

Statistiekjes

In de sportkalender van het vierde kwartaal zag je de verstoringen van mijn normale patroon al terug. Voorzichtiger opbouwen na de griep en de corona. De week ‘ijsvrij’. Maar je ziet ook dat ik doorgegaan ben. Het steeds weer opgepakt heb. Wat is dan de eindstand voor 2022?

SportSessies
2022 (1)
Cumulatief
Tijd uu:mm:ss
Cumulatief
Calorieën
Cumulatief
Gewicht
Cumulatief
Kilometers
Hartslag
Gemiddeld
Hartslag
Piek
Sportschool4653:59:1522.152426.115,0103156
Fietsen1206:21:074.735166,0139182
Hardlopen11196:24:0559.334783,3136179
Totaal169156:44:2786.221426.115,0949,3127182
(1) Inclusief hardloopsessies op 28 december 2021 en 30 december 2021

In totaal heb ik sinds 28 december 2021 tijdens 169 sessies maar liefst 156 uur, 44 minuten en 27 seconden gesport. Daarbij heb ik in totaal 86.221 calorieën verbrand. Een volwassen man heeft ongeveer 2.500 calorieën per dag nodig, ik heb dus in 2022 voor ruim 34 dagen aan calorieën verbrand met het sporten.

Het gaat bij deze kilometers om totaal gemeten afstand tijdens de sessies, hardlopen en wandelen, dus inclusief de herstelintervals. Mijn hardloopopbouw is behoorlijk verstoord geraakt door de interrupties in september (hamstring) en in het vierde kwartaal. Maar mijn doelstelling blijft uiteindelijk de 13,1 mijl, oftewel de halve marathon. Daar heb ik geen datum aan verbonden.

In de sportschool ben ik nog steeds bezig met het ‘ouderwetse gewichtenwerk’. Krachttraining van met name het bovenlichaam, met extra aandacht voor de rug- en de buikspieren (de ‘core’) om het hardlopen te ondersteunen. Ik heb ook wat extra oefeningen voor de hamstring en mijn kuiten aan het programma toegevoegd. In 2022 heb ik meer dan 425.000 kilo verplaatst tijdens mijn oefeningen. 425 ton. 42 tientonner vrachtwagens en een beetje. Gelukkig wel in kleine stukjes. Maar ik ben toch wel trots op deze prestatie.

Geestelijke Gezondheid

“Maar toen in de tweede helft van augustus iedereen weer terugkwam van vakantie en het Haagse poldercircus weer begon voelde ik de stress weer mijn systeem insluipen. Dat is een structureel probleem, waar ik in deze werkomgeving weinig aan kan doen.” Die zinsnede schreef ik in mijn rapportage over het derde kwartaal. En die hield mij bezig. Als dit inderdaad onlosmakelijk verbonden is met mijn werkomgeving, en ik wil iets veranderen, dan moet ik dus mijn werkomgeving veranderen.

En dat doe ik momenteel dus. Geen knop die in één keer om gaat, maar een proces dat in gang gezet is. Het wordt de spannende reis van 2023… Ik heb inmiddels afscheid genomen van de plek waar ik 2,5 jaar gewerkt heb en zal de mensen daar missen. Momenteel werk ik als interim-manager op een andere plek binnen het Rijk. Het soort werk dat dichter bij mijn hart ligt, ook weer met een fijne club mensen. Het is inspirerend om daar weer van toegevoegde waarde te kunnen zijn. En we gaan zien wat het nieuwe jaar gaat brengen. Ik kijk er naar uit!

En nu?

Doorgaan natuurlijk. Het sportpatroon blijft zoals het is. En begin januari hebben Geldnerd en Vriendin de teugels qua eten en drinken weer even wat strakker aangetrokken (samen met driekwart van Nederland, schat ik in). Ik hoef niet nog een keer 8 kilo af te vallen zoals in 2022. Maar het eetpatroon en sportpatroon in stand houden. Fit blijven. Mijn hardlopen blijven ontwikkelen. Daar ga ik voor.

Voorwaarts! Op een minstens even sportief 2023!

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Marianne

  Ik vind het echt knap dat je van de bank af bent gekomen en door blijft gaan!

 2. Luxe of Zuinig

  Lekker bezig Geldnerd!

  Dat gewicht gaat straks ook wel goed komen zeker als je je ritme terug hebt en weer lekkerder in je vel zit op je werk. Voor mij ook binnenkort weer eens tijd om wat blogjes te maken dat is er bij ingeschoten in de vakantie periode!

 3. Dennis

  Mooi hoor, hou dit vol! Wat ook kan helpen: doe eens een keer (of alle zaterdagen) mee met een van de gratis parkuns die wereldwijd worden georganiseerd: 5 km hardlopen (of wandelen) om 9.00 uur op zaterdag (en na afloop gezamenlijk ergens koffie drinken als je wil). Ik heb het net ontdekt, en vind het een prachtig initiatief, met alleen maar vrijwilligers! Zie https://www.parkrun.co.nl/

Reacties zijn gesloten.