De abonnementen-economie

Onlangs las ik weer eens een artikel, dit keer in het FD (paywall), over abonnementen. Je kunt het tegenwoordig zo gek niet verzinnen, of er is een abonnement voor. Voor veel ondernemers de beste uitvinding sinds het wiel. Je cashflow wordt er lekker voorspelbaar van, en het is helemaal kassa als mensen vergeten dat ze het abonnement hebben, en/of het gewoonweg niet gebruiken, maar wel betalen.

Voor ons, de arme naïeve consument, is dat dus een gevaar. Want gemakkelijk, en meestal geen groot bedrag per maand, en dus snel over het hoofd gezien. Niet voor niets besteedt het NIBUD er de nodige aandacht aan. En ook Geldnerd kijkt regelmatig even naar z’n abonnementen. De laatste keer was in het laatste kwartaal van 2021, dus het is wel weer eens tijd. Want ik heb er inmiddels wel een paar extra afgesloten…

Abonnementen versus Contracten

Eerst nog even de scope. Want wanneer is iets een abonnement, en wanneer is het ‘gewoon’ een contract? Daar zit een beetje een grijs gebied tussen. Voor mij is iets een abonnement als het een vrije keuze is om iets af te sluiten. Wanneer iets verplicht of onvermijdelijk is, dan vind ik het een contract. Water, energie, internet/TV en mobiele telefonie, en ook bancaire dienstverlening zijn voor mij ‘gewone’ contracten. In een aantal gevallen heb ik een zekere keuzevrijheid en de optie om een duurdere of goedkopere leverancier te kiezen, of een bepaald type dienstverlening zoals glasvezel of coax-kabel. Maar verder is het geen echte keuze. Leven zonder water en energie is heel lastig, en ook internet is anno 2022 vrijwel onvermijdelijk.

Abonnementen dus!

En ook lidmaatschappen. Alles waar je met enige regelmaat voor moet betalen, maar eventueel zonder kunt. Of iets anders kunt kiezen.

In de categorie ‘abonnementen’ beginnen we met een twijfelgevalletje. Maar ik reken het toch in deze categorie. Mijn abonnement op Microsoft Office, tegenwoordig ‘Microsoft 365’ geheten. Ik moet namelijk telkens een nieuw jaar bijkopen. Dat doe ik niet bij Microsoft en zeker niet automatisch, want dan betaal je de hoofdprijs. Regelmatig kijk ik even in de onvolprezen PriceWatch van Tweakers. Voor een euro of 40 kan ik dan weer een jaartje vooruit. Dat is heel wat beter dan de € 69 die je op de website van Microsoft betaalt voor een jaartje Microsoft 365 Personal.

Overigens is Microsoft wel de partij die mij hiermee wakker geschud heeft, en gemotiveerd heeft om serieus aan de slag te gaan met de overstap naar open-source software. Dat kwam enerzijds door mijn zorgen over privacy en veiligheid, maar zeker ook omdat ik nog steeds verwacht dat we binnenkort ook het besturingssysteem Windows alleen nog kunnen gebruiken met een abonnementsvorm in de cloud op een computer van Microsoft iemand anders.

Dan een categorie waar veel mensen steeds meer van hebben, de streamingdiensten. Daarvan hebben we er in Huize Geldnerd nog maar eentje, namelijk Spotify voor muziek. Hier geen Netflix, Disney+, of andere videostreaming. Daarmee zijn we steeds meer een uitzondering, dat weet ik. We gebruiken regelmatig NPO Start, maar hebben nog nooit de noodzaak gevoeld om daar de betaalde versie van te nemen. En verder mis ik geloof ik niet zo veel aan al die achtergrondgeluiden en beelden. Spotify hebben we dus wel, het prettige is dat het aanbod erg breed is. En omdat Geldnerd en Vriendin maar met z’n tweetjes zijn, hebben we voldoende aan een Spotify Premium Duo abonnement van € 12,99 per maand. Nee, Hondje heeft geen eigen account… We luisteren graag naar muziek, en Spotify is voor ons een kosteneffectieve manier om daar veel afwisseling in te brengen.

Ik heb twee abonnementen die verbonden zijn met mijn Gezond Leven Systeem. Ten eerste mijn abonnement op de sportschool hier om de hoek. Niet zo’n intimiderende hippe sportschool met opgepompte types en harde muziek uit de speakers, maar een fijne buurtsportschool waar mijn leeftijd ook ongeveer de gemiddelde leeftijd van de bezoekers is. Kost me € 40,50 per maand. Er zijn momenten dat ik denk dat ik ga stoppen met mijn wekelijkse bezoekje aan de sportschool, en alleen verder ga met het hardlopen. Maar zo ver is het voorlopig nog niet.

Het tweede ‘gezond leven abonnement’ is de Runkeeper app. Die houdt veel sportstatistieken voor mij bij en houdt me gemotiveerd om te blijven hardlopen. Daarvoor vind ik de prijs van € 39,99 per jaar eigenlijk een koopje.

Verder ben ik afgelopen jaar lid geworden van een politieke partij. Het gaat volgens allerlei onderzoekjes namelijk niet zo best met de democratie in Nederland. Een van de oorzaken is volgens mij dat te weinig mensen zich actief met de politiek bemoeien (en dan bedoel ik iets anders dan ‘commentaar geven bij de koffie-automaat’). Van de 17,8 miljoen mensen in Nederland zijn er minder dan 0,4 miljoen lid van een politieke partij. Dat is weinig. En ‘mijn partij’ kost maar € 30,00 per jaar. Gegeven mijn werk kan het voor Geldnerd soms best wel ingewikkeld zijn om (landelijk) politiek actief te zijn. Maar door lid te zijn van een partij help ik in elk geval een klein beetje.

En afgelopen jaar ben ik ook lid geworden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Dat kostte afgelopen jaar € 23,30. Het heeft me al veel opgeleverd in het proces om de regie op mijn eigen levenseinde te nemen. Ik verwacht dus dat ik hier nog wel een tijdje lid blijf, om het werk van deze bijzondere vereniging te steunen.

In een heel andere categorie valt mijn NS Flex Dal Voordeel abonnement, € 5,10 per maand plus de kosten van het gebruik van OV. Het is maandelijks stop te zetten. Dit abonnement zorgt ervoor dat ik buiten de spitsuren met korting kan reizen bij de NS. Dat is een belangrijke pijler in mijn mobiliteitsmix. In Huize Geldnerd hebben we nog steeds geen auto, als ik mij verplaats gebeurt dat dus te voet, op de fiets, of met het openbaar vervoer. En een enkele keer met een huurauto.

En dan de ‘grote dure’. Mijn abonnement op The Economist. Kwaliteitsjournalistiek gericht op achtergronden en analyse, die wegblijft van het moeras van het dagelijkse nieuws. De laatste keer, in 2020, betaalde ik ongeveer € 700 voor een abonnement voor drie jaar. Ik heb nu al jaren een potje om te ‘sparen’ voor een nieuw abonnement later dit jaar. Ik vind het elke cent meer dan waard. Geldnerd is somber gestemd over de kwaliteit van ‘de media’. De gewone kranten en nieuwssites probeer ik dan ook te vermijden. Als er eens een keer echt belangrijk nieuws is, dan hoor je dat snel genoeg. Het blijft toch vooral de waan van de dag.

Voor The Economist betaal ik graag, al meer dan 20 jaar. Ik beschouw het niet als een abonnement op een tijdschrift, maar op het steunen van een kwalitatief hoogwaardige nieuwsorganisatie die mij helpt geïnformeerd te blijven en mijn denken aan te scherpen, mijn mening te vormen en indien nodig te herzien. In Nederland hebben clubs als Follow The Money en De Correspondent dat model ook een beetje, je steunt ze vanwege de organisatie die ze zijn. Traditionele media verzameld in grote conglomeraten met anonieme acroniem-namen hebben steeds meer een probleem. Wie neemt er nou nog een papieren krant van DPG of TMG?

Totaaloverzicht Abonnementen

Best een aantal abonnementen, met ook mijn overwegingen om ze aan te houden. Dat leidt allemaal tot onderstaand totaaloverzicht:

#Abonnement€ / maand€ / jaarOpzegbaar?
1Microsoft 365± 40,00Licentiedatum
2Spotify Premium Duo12,99155,88Maandelijks
3Sportschool40,50486,00Maandelijks
4Runkeeper Go hardloop-app39,99Jaarlijks
5Lidmaatschap politieke partij30,00Jaarlijks
6Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE)23,30Jaarlijks
7NS Flex5,10+61,20+Maandelijks
8The Economist± 233,0009/2023
Totaal1.069,37

Acht abonnementjes, niks bijzonders. Minder dan het landelijk gemiddelde van 11 abonnementen in 2021. En toch kost dat geintje al ruim € 1.000 per jaar. Wel abonnementen die ik allemaal actief gebruik, gelukkig. Maar ik snap die waarschuwingen van het NIBUD en anderen wel. Abonnementen zijn net zo gevaarlijk als een dure dagelijkse koffie buiten de deur.

Donaties

Lang geleden heb ik al eens geschreven dat ik geen fan ben van donaties aan goede doelen. Dat is nog niet wezenlijk veranderd. Toch heb ik de afgelopen jaren af en toe een donatie gedaan aan organisaties en initiatieven die mijn sympathie hebben. Zo gaf ik in 2021 en 2022 tijdens de jaarlijkse crowdfunding-actie geld aan Loesje (van de posters). In 2021 gaf ik ook aan Wikimedia (wat Geld Is Tijd afgelopen jaar ook deed). En onlangs heb ik nog een donatie gedaan aan een open-source software project, om te helpen bij de doorontwikkeling van software die ik al heel lang met veel plezier gebruik. Maar bij Geldnerd de afgelopen periode dus geen donaties aan zielige mensen of zielige diertjes of zielige natuur.

Soms denk ik wel eens dat bepaalde lidmaatschappen in mijn portefeuille ook vervangen zouden kunnen worden door eenmalige giften Dat voelt anders. Een lidmaatschap is toch ook een beetje onderdeel van je identiteit. Je ‘bent ervan’. Een (eenmalige) gift is vluchtiger. Iets voor mij om over na te denken.

Wat zijn de plannen van Geldnerd?

De komende jaren zou mijn Microsoft 365 abonnement echt wel overbodig moeten kunnen worden. Ik heb dit jaar hard gewerkt aan de vervanging van mijn Excel spreadsheets. Ook twijfel ik soms over het lidmaatschap van een politieke partij. Enerzijds vind ik dat ik het moet blijven doen, anderzijds heb ik het soms al opgegeven met de toekomst van deze planeet.

In mijn Huishouden-spreadsheet (waarin ik bijvoorbeeld ook de meterstanden bijhoud) zit een werkblad met een actueel overzicht van al onze abonnementen, lidmaatschappen en contracten. De opzegdatum van elk contract staat ook in mijn agenda, en ik krijg keurig een aantal waarschuwingen, dat begint meestal al een maand van tevoren. Zo kan ik op tijd gaan ‘rondshoppen’ of het betreffende abonnement opzeggen. Want er zijn weinig dingen zo vervelend als weer een jaar vastzitten aan iets dat je niet gebruikt!

Kijk jij regelmatig naar jouw abonnementen en jouw overwegingen om ze aan te houden?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Erik Bakker

  Elke 6 maand kijk ik even in mijn ‘numbers lijstje’ (sorry geen excel, ben apple gebruiker) om de abonnementen na te lopen en ook even door mijn creditcard afschrijvingen (!) om te kijken of er niet iets door het net is geglipt (voor je het weet heb je een abbo op een app aanschaft immers)

  Mij verbaast het altijd dat als ik familie of collega’s hoor over ‘moeite hebben met rondkomen’ dat geen van deze mensen een lijstje heeft met een overzicht van uitgaves en dan ook specifiek die geniepige abonnementen. stap 1 in het reduceren van uitgaves: inzicht krijgen in je uitgave’s en dan specifiek die terugkerende zaken waar je op kan bezuinigen

  nb: een sportschool van 40 euro was hier op de lijst gekomen om af te voeren, die bijna 500 per jaar had ik besteed aan andere (gezonde!) zaken. maar ieder zijn keuzen natuurlijk

  the economist lees ik wel bij de kapper, scheelt ook weer 😉

 2. marijke

  Best nog wel prijzig, jouw abonnementenlijst maar weloverwogen, dacht ik eerst. Heb je ook geen internet abonnement? ik kom met internet, tv, bankzaken, netflix op totaal toch ook wel op 780,- per jaar zie ik, dus niet eens zoveel minder dan jij, met maar 3 abonnementen (ziggo, netflix, ing) waarbij ziggo met 55,50 per maand de grootste klapper geeft. Ik stoor me er ook best aan dat tv en internet zo duur moet zijn, maar kan ook nog niet zonder

  1. Geldnerd

   Internet beschouw ik als contract, want feitelijk onvermijdelijk. En reken ik dus inderdaad niet als abonnement.

 3. Haas

  Leuke blog weer! Wat Wikimedia betreft ben ik wat cynischer. Het heeft een beetje een parasitaire reputatie onder editors omdat het vooral zichzelf salarissen uitkeert en de 2,5 miljoen die nodig is voor hosting een steeds kleiner aandeel van het (snel groeiende) budget van 110 miljoen euro heeft.

  1. Geldnerd

   Dat merk ik inmiddels ook. Daarom heb ik ze afgelopen jaar geen gift meer gegeven, maar dat aan een ander softwareproject doen toekomen.

 4. RuthsFinance

  Een leuke blog. Het is te lang geleden dat ik mijn abonnementen heb doorgenomen. Ga het weer eens na. Er zit zeker een tussen die moet worden beëindigd.

 5. JolandaT

  O ja, ik vergat nog de Museumjaarkaart. Haal ik er ieder jaar zo’n 4 keer uit. Dus dat is de moeite. Mijn museumvriendin houdt beide kaarten bij haar, zodat ze ook nog een keer een buurvrouw of een collega kan meevragen. De foto wordt nooit gecontroleerd. Dus je kan hem makkelijk met iemand delen.

 6. JolandaT

  Leuke blog.
  Die abonnementen mode bij bedrijven is een ware plaag. Ik noem maar even een abonnement voor het onderhoud van de cv. Vroeger belde je de monteur voor afspraak voor onderhoud van de cv of een storing. Tegenwoordig wil niemand meer langs komen zonder een abonnement. Een abonnement voor je contactlenzen. Vroeger rekende je de jaarlijkse controle en de aanschaf van nieuwe lenzen gewoon af bij afname van dienst. Nu verplicht via een abonnement.
  Spotify hebben wij voor één persoon, maar gebruiken we met z’n tweeën. Nadeel is dat we niet tegelijk naar andere muziek kunnen luisteren, maar dat komt zelden voor. Verder hebben alleen een internetabonnement. NPO kijken we via de gratis (of eigenlijk via de al met belastinggeld betaalde) NPO app. En we kijken veel YouTube. Waardoor we voor Netflix e.d. geen tijd hebben. Verder de digitale Volkskrant. Lezen we heel veel. En ik mag mijn mobiel van het werk ook privé gebruiken. Dat vind ik handiger dan twee telefoons.
  De sportschool heb ik jaren geleden al opgezegd. Ik fiets, wandel en hardloop. En ik denk dat ik voldoende krachttraining doe door te tuinieren en het huishouden te doen. Ramen wassen en vloeren dweilen is best inspannend. En het scheelt een huishoudelijke hulp en een abonnement op de sportschool. Van Runkeeper gebruik ik de gratis versie. Ik vind de statistieken in de gratis versie al informatief genoeg.
  Goede Doelen heb ik niks mee. Ik geef alleen aan buurtgenoten, die met een collectebus langskomen voor een goed doel. En dan vooral om niet al te vrekkig over te komen.
  Kortom ik probeer het aantal abonnementen zoveel mogelijk te beperken, maar ontkom er helaas toch niet aan.

 7. Erik Bakker

  Ik betaal 35 euro voor Ziggo internet (zonder TV!) TV kijken we niet dus daar betaal ik dan ook niet voor. overigens kan je voor 7,95 ook NLziet aanschaffen ben je nog steeds goedkoper uit dan 55 euro bij Ziggo

 8. Mike

  Tja… leuk dat je zo tevreden bent met de museumkaart, maar om dan de kaart te delen en zo onterecht gratis toegang te regelen is niet echt een leuk bedankje aan de sector die het toch al zwaar heeft. Wat is het verschil met een entreebewijs stelen of naar binnen glippen?

 9. JolandaT

  De musea worden grotendeels betaald uit overheidssubsidie. De bankgiroloterij geeft ook nog subsidie. En de opbrengsten van museumkaart en losse entreekaartjes. Ik zie het meer al het optimaal benutten van mijn betaalde belastinggeld. En voor museumkaart betaal ik jaarlijks gewoon geld. Het is een tip om te besparen, maar iedereen die om wat voor reden dan ook extra wil betalen aan musea moet dat vooral doen. Dat geldt natuurlijk ook voor belastinggeld of loterijen. 🙂

 10. Mike

  Een beetje vreemde redenatie. Er zijn ook andere inkomstenbronnen dus hoeven we niet fatsoenlijk te betalen voor de dienst? Dat is net zoiets als de bakker die ook andere, wel betalende klanten heeft én coronasteun van de overheid heeft gehad, dus ach… dan kan ik wel een brood meepakken. Laat anderen maar extra betalen ‘als ze dat om wat voor reden dan ook willen’.

  Besparen is prima, maar ik vind het niet juist dat dat soms over de rug van anderen gaat. Ook niet de belastingbetalers want dat zijn we uiteindelijk allemaal. Inlogcodes delen voor videodiensten, zonder te betalen naar het museum, (een deel van) boodschappen niet afrekenen bij de zelfscan, zwartrijden in het OV enzovoorts. Ik vind dat te ver gaan. Lekker voordelig maar de rekening komt bij anderen/de samenleving te liggen.

  We zijn het niet eens en dat worden we vast ook niet. Geeft ook niet, maar ik hoop dat het aanzet tot nadenken.

  1. Geldnerd

   Mooie en nuttige discussie, maar ik kap ‘m nu wel af. Het doel hier is niet om mensen te overtuigen, maar om standpunten te delen. Ik hoop alleen maar dat mensen door de visies van anderen aan het denken worden gezet over hun eigen visie.

   Vervolgreacties over dit onderwerp zal ik dus niet plaatsen.

 11. Martijn VG

  Mooi overzicht. Waarom Microsoft 365 en niet een eenmalige licentie voor een oudere offline versie?

  1. Geldnerd

   Ik had al niet meer verwacht dat er een Office 2021 zou komen, dus heb ik in 2019 tegelijk met mijn laptop een Office 365 abbo afgesloten. Mijn gok was dat Microsoft helemaal zou stoppen met de perpetual licenses. Dat is (nog) niet gebeurd. Maar nog nooit de adviesprijs betaald, met dank aan de PriceWatch van Tweakers.

   Inmiddels verwacht ik helemaal over te zijn naar LibreOffice en ook afscheid te nemen van Windows voordat mijn huidige abbo afloopt.

Reacties zijn gesloten.