Mijn beleggingsportefeuille in 2022

Het is al bijna anderhalf jaar geleden sinds ik voor het laatst gekeken heb naar de samenstelling van mijn beleggingsportefeuille. Dat is ook niet zo gek. Stabiliteit, rust en saaiheid blijven de sleutelwoorden van mijn beleggingsstrategie. Bij Geldnerd geen snelle handel of riskante speculaties. Daar krijg je maar buikpijn van. En in veel gevallen een lager vermogen in plaats van een gestaag groeiend vermogen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar ook dan is het tijd om de portefeuille weer eens onder het vergrootglas te leggen. Wat doe ik en waarom?

De opzet van mijn beleggingsportefeuille is geen exacte wetenschap, geen rocket science. Het gaat voor een groot deel op gevoel. Welke verhoudingen voelen goed en welke niet? De basis staat en blijft staan. Kopen en verkopen levert alleen maar onrust op, en de enigen die daaraan verdienen zijn de brokers en de partijen aan wie zij onze orders doorverkopen. Ik geloof niet in uitgebreide kwantitatieve analyses. Dat veronderstelt een ratio die de aandelenmarkten volgens mij niet bezitten. Geld inleggen en laten staan, zo lang mogelijk, met zo breed mogelijke spreiding en lage kosten, dat is mijn devies.

Zoals gebruikelijk bij blogjes over mijn beleggingen: Let op! Wat ik hierover schrijf is allemaal mijn eigen analyse en mening en gepruts met mijn eigen geld. Het is zeker geen advies. Lees ook mijn disclaimer.

Beleggingsstrategie

Geldnerd volgt al jarenlang een hele eenvoudige buy-and-hold strategie.

 • Elke maand, direct na ontvangst van mijn salaris, boek ik een vast bedrag over naar mijn beleggingsrekening. Toen ik hier in 2017 mee begon was dat € 1.000 per maand. Maar ik indexeer het voor inflatie en vanaf 1 januari aanstaande is het € 1.300 per maand.
 • Daarnaast betalen meerdere ETFs in mijn portefeuille elk kwartaal dividend. Die laat ik in contanten uitbetalen en komen ook binnen op mijn beleggingsrekening.
 • Zodra de maandelijkse overboeking is binnengekomen bij mijn broker leg ik één order in. Ik koop alleen het fonds dat volgens mijn spreadsheet bijgekocht moet worden om dichter bij de gewenste balans in de portefeuille te komen. Hiervoor gebruik ik het maximale beschikbare saldo op mijn beleggingsrekening: het restsaldo van voorgaande maand, de maandelijks overboeking, en eventuele dividendinkomsten die in de afgelopen maand gestort zijn.
 • Ik ga niet ’timen’. Niet afwachten of de beurs morgen misschien lager staat. Niet een heel scherpe limiet instellen om het aandeel misschien net een halve cent goedkoper in te kopen. Kopen en wegwezen, en er verder niet meer naar omkijken. Soms zit het mee, soms tegen, en op de langere termijn middelt het zichzelf uit.
 • Buy-and-hold betekent kopen en vasthouden. Ik verkoop dus zelden een fonds uit mijn portefeuille, en boek al zeker geen geld terug van mijn beleggingsrekening naar mijn lopende bankrekening. Eigenlijk verkoop ik alleen als ik een fonds uit mijn portefeuille verwijder na de (ongeveer) jaarlijkse evaluatie van mijn portefeuille, dat geld steek ik dan in één van de andere fondsen in mijn portefeuille.
 • Mijn beleggingsportefeuille bestaat volledig uit Exchange Traded Funds (ETFs). Dagelijks verhandelbaar op de aandelenmarkten. Lage kosten, en ze volgen allemaal een index, of bestrijken een markt die ik graag in mijn portefeuille heb. Hiermee is mijn portefeuille grotendeels een afspiegeling van de wereldwijde aandelenmarkten. En dat vind ik fijn.

Dit jaar heb ik mijn eigen beleggingsstrategie niet helemaal gevolgd. Ik schreef al dat ik nadacht of het niet toch nog eenvoudiger kon. Om die reden heb ik eigenlijk in 2022 maandelijks vooral VWRL bijgekocht. Behalve in september, toen ik een eenmalige meevaller had. Die meevaller en de maandinleg heb ik in een dividend-ETF gestoken, TDIV.

Hoe zag het er vorig jaar uit?

Ik onderscheid nog steeds drie categorieën in mijn portefeuille: Obligaties, Dividend en Vermogensopbouw. En ik merk afgelopen jaar toch ook wel enige onrust in mijn hoofd over mijn beleggingen. Dat heeft niets te maken met de dalende beurzen. Maar meer met de vraag of mijn strategie toch niet nog simpeler kan en moet.

Vorig jaar kwam ik uit op een gewenste verdeling zoals onderstaand.

verdeling beleggingen in procenten per categorie en per fonds

Daarbij gaf ik al aan dat ik twijfelde over de rol van obligaties in mijn portefeuille. Die twijfel is er niet meer. Met mijn huidige vermogensopbouw, waarbij een substantieel deel van mijn vermogen in het huis zit, vind ik obligaties overbodig. Daarbij reken ik alleen mijn eigen ingebrachte geld en afgeloste hypotheek mee. De overwaarde, in ons geval het verschil tussen de huidige WOZ-waarde en de aanschafwaarde, laat ik buiten beschouwing. Helaas is mijn obligatie-ETF DBZB het afgelopen jaar heel sterk in waarde gedaald. Ik houd deze gewoon dus nog even vast in de (ijdele?) hoop dat de koers zich enigszins herstelt. Afgelopen maand las ik op veel plekken dat 2022 het slechtste jaar ooit is voor obligaties. DBZB is op dit moment nog maar ongeveer 5% van mijn portefeuille.

Dividend

Momenteel heb ik drie specifieke dividend-ETFs in mijn portefeuille. Eerder dit jaar heb ik mijn laatste ‘Amerikaanse’ ETF DVY verkocht en vervangen door de iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ISPA). Dat levert onderstaand plaatje op.

ETFTickerPay
(1)
Kosten
/ jaar
Dividend
12M
Spreiding
(2)
ReplicatieM*Just
VanEck Morningstar Dev Mkts Div Ldrs ETFTDIVQK0,38%4,42%100Full**
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETFVHYLQ0,29%4,01%1.781Sampling**
iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETFISPAQ0,46%4,66%100Full**
 1. Q = betaalt elk kwartaal dividend uit. K = dividend naar keuze in contanten of aandelen (ik kies altijd contanten).
 2. Aantal aandelenposities.

Momenteel zie ik geen aanleiding om hier iets te veranderen. Ik vind het jammer dat VHYL geen volledige fysieke replicatie heeft, ISPA en TDIV hebben dat wel. Daar staat tegenover dat VHYL met 1.781 fondsen een veel bredere spreiding heeft dan ISPA en TDIV (met elk 100).

Vermogensopbouw

In de categorie Vermogensopbouw heb ik nog steeds drie fondsen zitten. Allereerst het alom bekende VWRL, de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. In de categorie kleinere bedrijven heb ik IUSN, de iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF. En in de categorie ‘sectoren waarvan ik verwacht dat ze de komende jaren harder zullen stijgen dan de rest van de markt’ heb ik nog steeds de L&G ROBO Global Robotics and Automation UCITS ETF (ROBO), een ETF die de ROBO Robotica en Automatiseringsindex volgt.

ETFTickerKosten
/ jaar
Spreiding
(1)
ReplicatieM*Just
Vanguard FTSE All-World UCITS ETFVWRL0,22%3.550Sampling**
iShares MSCI World Small Cap UCITS ETFIUSN0,35%3.325Sampling**
L&G ROBO Global Robotics and Automation UCITS ETFROBO0,80%84Full**
 1. Aantal aandelenposities

Ook hier zie ik niet echt een reden om iets te veranderen. ROBO is het meest beweeglijke fonds, naar boven maar (helaas) ook naar beneden. Maar dat noem ik dan ook mijn ‘speculatieve’ belegging. Dus dan mag dat. Ik heb al lang niets meer ingelegd in dit fonds.

Aanpassingen in mijn portefeuille

Vanaf heden neem ik obligaties dus voorlopig niet meer op in mijn beleggingsportefeuille. DBZB zal ik op enig moment verkopen. De opbrengst daarvan wordt in een van de andere ETFs gestoken. Ik wacht hier nog wel even mee.

Verder hanteer ik vanaf heden een verdeling van 70% vermogensopbouw, en 30% dividend. Binnen die categorieën zie je in onderstaand schema naar welk percentage van welke ETF ik streef.

Kosten transacties en beheer

Gratis bestaat niet. Dat denk ik iedere keer als ik weer een broker zie beweren dat je via hen gratis kunt handelen. Ik zit met mijn beleggingen bij Alex (overname) Binck (overname) Saxo Bank. Daar heb ik al veel over geschreven. Mijn beleggingsspreadsheet houdt voor mij bij wat de kosten zijn. Als percentage van mijn beleggingsportefeuille vind ik dat nog steeds erg weinig, al zou de service van Saxo echt wel wat beter mogen zijn om dit te rechtvaardigen…

Indicator2019202020212022*
Total Expense Ratio (TER) volgens Morningstar0,26%0,21%0,21%0,19%
Kosten Broker (percentage portefeuillewaarde op 31-12)0,24%0,17%0,16%0,14%
– waarvan Servicefee Broker44%61%74%81%
– waarvan Transactiekosten56%39%26%19%

* tot oktober 2022

Brokerkeuze

Als ik nu zou beginnen met beleggen dan koos ik voor Interactive Brokers. Alhoewel ik inmiddels weet dat hun platform heel uitgebreide mogelijkheden heeft, maar daarmee ook niet altijd even eenvoudig is in het gebruik. Zeker niet voor een simpele ‘ik doe één transactie in de maand’ belegger als Geldnerd. Maar ik heb een uitgebreide portefeuille. Voorlopig blijf ik dus nog maar even bij Saxo.

Kijk jij wel eens naar jouw beleggingen?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Zeker, elke maand 🙂

  Maar ik heb in een niet zo ver verleden uitgezocht hoe ik verder kon differentiëren in mijn portfolio. Ik wilde daarbij graag REIT’s toevoegen en heb besloten dat dit TRET gaat worden. Echter met de huidige markt is het even wachten wanneer ik daar een startkapitaal in stop. Lekker timen dus, maar tot op heden heeft het mij geen windeieren gelegd om te wachten want deze is alleen maar gedaald. Wat niet gek is natuurlijk. Alleen de grote hamvraag is…. Wanneer dan wel toevoegen?

  Verder vraag ik mij af, wellicht heb je het eerder eens verteld maar dan ben ik het vergeten, waarom je specifiek voor dividend aandelen kiest naast groeiaandelen? Wat is je redenatie daarvoor?

  1. Geldnerd

   Ik gebruik de cash dividenden om sneller te herbalanceren.Al merk ik wel dat dat minder belangrijk aan het worden is. Maar elk kwartaal contant geld op je rekening gestort krijgen zonder daar iets voor te hoeven doen is ook gewoon lekker…

 2. Tiny

  Ik kijk elke maand als ik weer wat inleg. Ik beperkt me daarbij wel op de verhouding van het inleggen. Herbalanceren zie ik op de lange termijn niet echt een voordeel van.

 3. André Butter

  Waarom kies je om naast VWRL ook een dividend ETF te kiezen en waarom dan ook nog eens 3 verschillende? Dit mede gezien VWRL niet zoveel minder dividend genereert en daarnaast per saldo ook nog eens gek een hoger rendement maakt.

  1. Geldnerd

   Ik vind het verschil tussen 1,5% dividendrendement (VWRL) en >3% (dividend-ETFs wel materieel. Zelf vraag ik me vaker af of ik nieuwe inleg niet in VWCE moet doen, het Accumulating broertje/zusje van VWRL.

   1. André Butter

    Zelf zit ik nog erg in dubio om naast VWRL ook nog een dividend ETF te nemen. Maar anderzijds zijn er maar weinig dividend ETF’s die het gemiddeld beter doen dan de S&P500 of een World ETF. Dus daarom vraag ik mij af waarom en betrap ik mij er op dat het meer gelegen is in de ‘angst’ om iets te missen dan. Steeds blijkt dan dat het alles in een goede World ETF stoppen en dan buy and hold toepassen, naast het betere of vergelijkbare rendement ook nog de nodige rust en eenvoud geeft.

 4. Daniël

  Mooie verdeling! Snap ook je overwegingen m.b.t. obligaties. Heb je bewust geen emerging markets erin zitten?

  1. Geldnerd

   Ja, bewuste keuze. De basis is wereldwijde spreiding in large cap (VWRL) en small cap (IUSN). ROBO is de ‘uitspatting’. EM is te wispelturig, vaak zit er dan toch net een groot land tussen dat ineens teleurstelt… (hallo meneer Bolsonaro en meneer dictator Poetin….)

 5. Dirk

  Waarom laat je je positie in DBZB niet gewoon staan? Niet uitbreiden maar ook niet verkopen. De obligatiemarkt zal ooit wel weer herstellen, of zie jij dat anders?

  1. Geldnerd

   Voorlopig laat ik ‘m ook gewoon staan. Maar ik houd niet van losse eindjes dus er komt wel een moment dat ik ga verkopen. Het is alleen nog even zoeken naar de juiste aanleiding/excuus.

 6. Marc

  Ik denk ongeveer elke 1-3 maanden na over mijn verdeling. En ik stel ook zo nu en dan mijn strategie bij.
  Ik zie dat jij een vrij laag percentage in small en midcap hebt. Hoe doet die het t.o.v. de gewone world? Volgens experts zoals Buffet en Lynch moeten kleinere bedrijven beter presteren, daarom zit ik zwaarder in small en midcap. Ik ben wel benieuwd naar jouw vergelijking, aangezien jij het langer bijhoud dan ik. Ik heb nu historie van bijna twee jaar.
  En waarom zou je kiezen voor Interactive brokers? Wat ik zie is het een Amerikaans bedrijf? De site heeft geen Nederlandse versie en ik mis zo snel een indicatie dat zij zich ook op de Nederlandse markt richten?

  1. Geldnerd

   Over de afgelopen 5 jaar is het verschil tussen Small- en Midcap (IUSN) en Large Cap (VWRL) een procent of 3 in totaal, in het voordeel van Large. Ik zie dus niet terug dat ze het beter zouden moeten doen.

   EN IB is inderdaad Amerikaans, maar heeft wel een Ierse vestiging van waaruit ze de Europese markt bedienen. Lynx is een Nederlandse broker die het platform van IB gebruikt. Maar je kunt als Nederlander ook rechtstreeks een rekening bij IB in Ierland openen.

   1. Marc

    Interessant over de verschillen tussen small- en midcap versus large bij jouw ETF’s. Bij Meesman heeft S&M het in 2021 iets beter gedaan dan de world index in het algemeen. Heb jij al een beeld voor 2022? Ik zie allemaal berichten dat ‘big tech’ het zwaar heeft dit jaar. Kan het zijn dat in de afgelopen 5 jaar de groei van die bedrijven, vooral tijdens Corona, een voordeel voor large heeft opgeleverd? Dat is de verklaring die mij zo snel te binnen schiet.

    1. Geldnerd

     Ik heb de koersen van VWRL en IUSN in 2022 er even bij gepakt, en ze beide procentueel geplot in één grafiek (koers op 1 januari = 100%). Dan zie ik dat ze elkaar dit jaar erg weinig ontlopen.

     VWRL vs IUSN 2022

Reacties zijn gesloten.