Keuze zorgverzekering 2023

Twee jaar geleden stapte ik over naar AnderZorg. Dat scheelde mij veel geld. En ook eind 2021 besloot ik om bij AnderZorg te blijven, al merkte ik toen al dat het aanbod een stuk minder aantrekkelijk was dan in 2020. Maar het bleef financieel een van de aantrekkelijkste opties, en ik verwacht nog steeds beperkt gebruik te maken van de zorg. Maar toen ik onlangs vooruit keek naar de begroting voor komend jaar kondigde ik al aan dat ik ook dit jaar weer even kritisch naar het aanbod zou gaan kijken. Uiterlijk 12 november moesten de zorgverzekeraars hun nieuwe verzekeringspremies voor 2023 bekend maken, en het kabinet voorspelde in september al dat die premies komend jaar naar verwachting met maximaal een tientje per maand zouden stijgen. Dat is best veel, € 120 per jaar. Mede hierdoor, en ook omdat de collectiviteitskorting verdwijnt, werd er al een recordaantal overstappers bij de zorgverzekering verwacht.

Het blijft een bijzonder iets, dit jaarlijkse rituele dansje. We kopen allemaal hetzelfde product (de basisverzekering) en betalen daar per verzekeraar een verschillende prijs voor. ‘Marktwerking’, ja ja. Geldsnor schreef er een mooi stukje over. Belangrijkste voordeel van hoe we dit stelsel hebben ingericht is dat ik echt geen trouwe klant meer ben. Ik denk bewuster na over de verzekering die ik kies en de verzekeraar die ik kies. Maar dat zegt niks over de zorg…

Wat zoekt Geldnerd?

Ik hanteer al jaren een maximaal eigen risico, waarvoor ik maandelijks geld reserveer. En ook zet ik elke maand geld opzij om aan het eind van het kalenderjaar in één keer de zorgverzekeringspremie van het komende jaar vooruit te betalen en zo korting te krijgen. Dat is allemaal onderdeel van mijn potjessysteem.

Verder neem ik al jaren alleen een basisverzekering. Een aanvullende verzekering vind ik niet aantrekkelijk. Als ik kijk naar mijn ‘zorgconsumptie’ de afgelopen jaren, dan is die heel beperkt. Mijn gebit is onverzekerbaar. Maar gelukkig zijn die problemen structureel opgelost, en betaal ik zelf de halfjaarlijkse controle bij de tandarts en mijn tweemaandelijkse bezoekje aan de mondhygiënist. Verder heb ik de afgelopen jaren een enkel bezoek aan de huisarts gebracht, en een paar keer per jaar bezoek ik de diëtist.

Dat wordt allemaal deels vergoed en deels verrekend met het eigen risico. In mijn administratie (lang leve het Transaction Report in GnuCash!) zie ik dat ik de afgelopen vijf jaar elk jaar tussen de € 150 en € 200 uitgeef aan mijn eigen risico. Ook de komende jaren verwacht ik een relatief beperkte zorgvraag. Ik kan natuurlijk ernstig ziek worden, maar ik doe heel erg mijn best om gezond(er) te leven en hoop dat mijn lichaam en geest dat gedrag belonen.

Wat biedt AnderZorg?

Tsja, Anderzorg… Op zaterdag 12 november kreeg ik in de loop van de ochtend een mail van ze. Met daarin de aankondiging dat ik vanaf zaterdagavond 23.00 uur de nieuwe polis en nieuwe premie kon bekijken in de online omgeving. Dat voelde toch een beetje vals van ze. Ze wisten op dat moment waarschijnlijk echt wel hoe het er uit ging zien, maar hadden duidelijk besloten om dat pas ’s avonds te delen. Of ze zaten op het hoofdkantoor de hele dag zelf de premiestijgingen van anderen te volgen om als een van de laatsten de knoop door te hakken. Ook hun website liet de hele dag nog gewoon de gegevens van 2022 zien.

Tegelijkertijd zag ik gedurende de dag het overzicht van Poliswijzer volstromen met vooral stevige premiestijgingen. Een aantal ook fors boven het door de overheid voorspelde tientje per maand.

Ik ben er niet voor opgebleven ’s avonds, maar op zondagochtend heb ik wel meteen ingelogd en gekeken naar de schade bij Anderzorg. De jaarpremie van Anderzorg Basis bij een maximaal eigen risico (€ 885 per jaar) bedraagt in 2023 € 1.363,20. Dat is een stijging van 18,0% ten opzichte van 2022.

Anderzorg202120222023
Premie Basisverzekering (€ / jaar)1.392,001.431,001.617,00
Korting bij maximaal eigen risico-/- 300,00-/- 264,00-/- 240,00
Korting bij jaarbetaling-/- 21,84-/- 11,64-/- 13,80
Netto premie (€ / jaar) voor Geldnerd1.070,161.155,361.363,20
Stijging ten opzichte van voorgaand jaar+8,0%+18,0%

Wat kan ik hiervan zeggen? Het is een bloedbad. AnderZorg is ook gestopt met de Compact-polis, de goedkopere uitvoering. En ze zijn niet de enigen. Het lijkt erop dat een aantal prijsvechters de handdoek in de ring gooit. Daar zie ik toch overal verhogingen van meer dan 10%, en sommige budgetverzekeringen worden niet eens meer aangeboden. Doordat de verzekeraars hun hoofdpolissen (die al behoorlijk duur waren) maar een beetje laten stijgen kunnen ze volhouden dat het binnen de door de overheid voorspelde verhoging blijft. En ondertussen worden de budgetpolissen gesloten of met forse percentages verhoogd.

Ook zie ik dat de kortingen voor een maximaal eigen risico bij de meeste verzekeraars verlaagd worden. En de jaarpremie vooruitbetalen levert bij veel verzekeraars nog maar 1% korting op, in het verleden was dat toch vaak 2%. Voor iemand als ik, die zo goedkoop mogelijk verzekerd wil zijn, is dat geen fijne ontwikkeling. Leuk dat de verzekeraars vervolgens de nadruk leggen op de ‘gratis’ apps om je te helpen met afvallen, stoppen met roken, en dat soort dingen, maar dat heb ik allemaal niet nodig…

Ik heb dus een weekje gewacht totdat de vergelijkingssites al die wijzigingen in hun systemen verwerkt hadden. En ben daarna eens rustig gaan vergelijken bij Poliswijzer, bij Independer en bij de Consumentenbond. Ook heb ik de discussies op het Tweakers-forum gevolgd. Bij de vergelijking heb ik de volgende criteria gehanteerd:

 1. Ik wil nog steeds alleen een basisverzekering.
 2. Hierbij neem ik het maximale eigen risico van € 885 per jaar, en ik wil de jaarpremie in één keer betalen vóór 31 december 2022.
 3. De klanttevredenheid moet ruim voldoende tot goed zijn.
 4. Ik wil een ruim aanbod aan zorgverleners. Liefst dus het budgetmerk van een van de grote verzekeraars CZ, VGZ, of MENZIS.

Wat kiest Geldnerd?

Ik ben er nog niet helemaal uit en ga er nog een nachtje over slapen, maar ik overweeg om over te stappen naar CZ Direct. Dat is in mijn overzichten de goedkoopste optie na Just (ook van CZ…). Maar bij Just zou ik een groter deel van de zorg zelf moeten betalen als ik die afneem bij een niet-gecontracteerde zorgverlener. Dat risico wil ik nog even niet nemen.

Daarmee zou ik wel afscheid nemen van de Combinatiepolis (gedeeltelijk natura, gedeeltelijk restitutie). CZ Direct is namelijk een Naturapolis. Dat scheelt me wel € 90 in 2023. Als ik toch graag een Combinatiepolis wil houden, dan kan ik gewoon bij Anderzorg blijven zitten. Dat is dus de afweging om te maken. Combinatiepolis? Dan AnderZorg. Goedkoper? Dan CZ Direct.

Mijn voorzieningenpotje voor het Eigen Risico is goed gevuld en wordt maandelijks bijgevuld totdat het maximum bereikt is, dus ik loop hier geen financieel risico. Dat is een bevoorrechte positie die niet vanzelfsprekend is, daar ben ik mij terdege van bewust.

De afgelopen jaren stortte ik maandelijks € 100 in de voorziening voor de Zorgverzekeringspremie. Komend jaar blijf ik dat doen zodat ik eind 2023 ook weer de premie voor 2024 vooruit kan betalen. Omdat de jaarpremie inmiddels sterk gestegen is verhoog ik wel mijn maandelijkse reservering met € 20 naar € 120 per maand. Want anders zit er eind volgend jaar zeker niet genoeg geld in het potje…

Heb jij al jouw keuze gemaakt voor de zorgverzekering voor komend jaar?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Mik

  Ik was verzekerd bij Jaaah, en twijfel daar te blijven… zij hebben overigens nog steeds 2% korting bij direct betalen van het jaarbedrag.

 2. marijke wittenberg

  Zo herkenbaar dit, ik zat ook bij Anderzorg en omdat ik de compact polis had afgelopen jaar met hoogste eigen risico, is het voor komend jaar voor mij een prijsstijging van bijna 30%!!! ik ben nu naar Zekur, dat was voor mij de goedkoopste optie voor zover ik vinden kon. Helaas geen mogelijkheid tot jaarbetaling, maar met 102,95 per maand net even voordeliger dan de concurrentie, zelfs als die een jaarbetaling hanteren.

 3. Spreadsheets FTW

  Dit jaar ziet de jaarlijkse zorgverzekeringdans er hier iets anders uit. Er moet een beugel komen. De opties: zelf betalen, een aanvullende verzekering kiezen die meteen iets vergoed, een aanvullende verzekering die na een jaar ‘aanlooptijd’ 2 keer zoveel vergoed.

  Naar eeuwenoude traditie der assurantiërs blijkt er niet een enorm verschil te zijn. Je betaalt uiteraard zo ongeveer alles zelf, of het scheelt een enkele procenten die uiteraard niet door de verzekeraars worden gedragen, maar worden ‘inverdiend’ door een inkoopcontract met de orthodontist.

  In praktisch alle gevallen zou ik dan kiezen voor ‘zelf betalen’, of hooguit de optie zonder aanlooptijd. (Anders ben ik de verzekeringsmaatschappij aan het voorfinancieren.) Echter zei hierboven dat er “een beugel moet komen”. Dat was slechts de halve waarheid. Wij hebben namelijk een tweeling en die weigeren een beugel te delen. Er moeten dus twee beugels komen. Dit is nou één van die sporadische momenten dat er verzekeringstechnisch eens iets gunstig uitvalt, voor mij dan.

  Jaartje aanlooptijd met maximale vergoeding dus.

 4. Ingrid

  Wat grappig.
  Wij staan er precies hetzelfde in.
  We zaten ook bij Anderzorg en wij stellen ook dezelfde eisen en hebben inmiddels ook een goed gevuld potje.
  Onze keuze wordt waarschijnlijk ook CZdirect.

 5. Geldsnor

  Zoals ieder jaar heb ik gekeken naar de goedkoopste verzekeraar die een contract heeft met mijn lokale ziekenhuis. Het is voor mij zekur geworden, met een premie van 1235.40 EUR per jaar.

  Zekur is “gewoon” een merk van Univé.

 6. Maarten

  Nog even aan het oriënteren, waarschijnlijk wordt het VGZ Bewuzt. Nog wel een klein tipje om wat te besparen. Als je de app Woolsocks download (is een cashback app) en via hen de zorgverzekering afsluit krijg je wat extra korting / cashback: VGZ Direct (€27,50), Independer (€20 + tandongeval gratis), United Consumers VGZ (€50 + tandongeval gratis). CZ Direct levert €20 per polis op. Even de polissen separaat afsluiten zou dan bij VGZ € 77,50 – € 100 kunnen schelen. Niet heel veel, maar alle beetjes helpen.

 7. Rob van Lijden

  Hallo, ik heb al jaren gekozen voor de goedkoopste optie: basisverzekering met het hoogst mogelijke eigen risico. Ik word nu door Zilveren Kruis beloond met een premieverhoging van 30,3 % oftewel € 314,- per jaar.
  Ik heb nooit iets gedeclareerd en zelfs bij de huisarts moet ik mij voorstellen, mocht ik haar nodig hebben.
  Ik ga maar weer shoppen, maar veel te halen is er niet, helaas.

  1. boekenhutTB

   Hier precies hetzelfde. Even een premieverhoging van ruim 300 euro per jaar bij ZieZo van Zilveren Kruis. Nu overgestapt naar Just van CZ, maar dat gaat me alsnog bijna 250 euro per jaar meer kosten. Voelt toch niet fijn als ik weet dat mijn gemiddelde zorgkosten van de afgelopen 10 jaar (en waarschijnlijk wel langer, maar niet bijgehouden), eigenlijk rond de 0 euro zitten.

 8. nerd01

  Tja, dat heet solidariteit met de mensen die (meestal ook ongewild) meer zorgkosten hebben.

 9. Schapie

  Even een heads-up voor mensen die een budgetvariant van CZ gaan nemen: CZ accepteert dan meestal alleen betalingen per incasso, op momenten met een ondoorgrondelijke logica, en ze interpreteren hun incassomandaat zo ruim dat ze rustig de premie voor het volgende jaar proberen te incasseren terwijl je bent overgestapt. En ze worden dan ook nog boos als je de incasso intrekt waarvoor je helemaal geen toestemming hebt gegeven… Op zich allemaal geen probleem voor mensen die hun zaken op orde hebben, maar ik vond het irritant genoeg om een verzekering te zoeken waarbij ik nog een beetje zelf uitmaak wanneer ik mijn rekeningen betaal.

Reageren is niet mogelijk.