Geldnerd en het sporthorloge

Bron: Apple

Geldnerd heeft al sinds hij een jaar of 8 was een horloge gedragen. Geen dure of exclusieve of luxe klokjes, al heeft hij wel een aantal jaren gedroomd van een leven als James Bond en een Omega SeaMaster. Die kon hij wel betalen, maar zoveel geld wilde hij destijds toch echt niet uitgeven aan een horloge….

In 2014 ben ik gestopt met het dragen van horloges. We woonden toen in het Verre Warme Land, en daar was tijd een relatief begrip. Je maakte een afspraak nooit weken of maanden van tevoren, zoals in punctueel (nou ja…) Nederland. En tijd was al helemaal een relatief begrip.

‘Wanneer kom je langs?’

‘Morgen denk ik.’

En als je dan de volgende dag om drie uur langskwam: ‘Oh, ik had je nog niet verwacht, maar kom binnen…’

Na terugkeer in Nederland ben ik eigenlijk nooit meer echt begonnen met het dragen van mijn horloge. Hij ligt (met een reeds lang lege batterij) in de kast. Als ik wilde weten hoe laat het was, dan keek ik op mijn telefoon. Of op één van de vele klokken waarmee wij onszelf in Nederland omringen. Want tijd is geld en zo.

En toen kwam Healthnerd. En die ging hardlopen. En toen kwam de hardlooptrainer van Healthnerd… En die begon te praten over intervalletjes, en intervaltrainingen, en over hoeveel minuten je over een kilometer moest doen in die intervalletjes. En over het belang van je hartslag. En je hartslagzones. En bij al die dingen wees hij op z’n horloge. Een geavanceerd broertje van het sportmonster dat Luxe Of Zuinig tegenwoordig aan de pols heeft hangen. En Healthnerd haalde ondertussen zijn statistiekjes uit de telefoon en uit zijn hartslagmetertje.

Nu houd ik mijzelf voor dat ik niet gevoelig ben voor marketing. Of in elk geval daar minder gevoelig voor ben dan veel sommige andere mensen. Maar ik ben wel gevoelig voor ‘peer pressure’. En ik ben ook een liefhebber van gadgets. Het Gadgets-potje in mijn administratie is één van de oudste potjes waar ik elke maand een bedrag in stort om dat speelgoed te kunnen betalen.

En dus begon het te knagen. En als je maar lang genoeg knaagt dan valt zelfs de dikste boom om…

Dus stilletjes ging ik kijken naar horloges. Rondvragen bij bevriende hardlopers. En kwam al snel uit op twee opties. Als ik echt voor een sporthorloge zou gaan dan werd het Garmin. Een merk dat ik al ken van het zeezeilen, en waar eigenlijk alle bezitters enthousiast over zijn. Of het zou dan toch een Apple Watch worden. Met mijn smartphone en tablet zit ik immers al diep verankerd in het Apple ecosysteem.

Mijn eisen waren vergelijkbaar met collega Luxe Of Zuinig, een degelijk en krasbestendig toestel dat het wel even uithoudt met een batterij (al ben ik niet iemand die ooit ’s nachts een horloge zal dragen). Liefst met veel opties voor sportstatistieken en compatibel met mijn favoriete hardloop-apps.

Nu heb je bij Garmin keuze uit heel veel modellen. Eenvoudiger modellen, maar ook heel geavanceerde modellen. Daar krijg ik altijd een beetje keuzestress van. Mijn neiging is dan al gauw om voor de uitgebreidere opties te gaan. Er zijn weinig dingen frustrerender dan over 6 maanden denken ‘zou dit apparaat ook kunnen….’, om vervolgens te ontdekken dat JOUW apparaat dat niet kan, maar de geavanceerdere versie die je niet gekocht hebt kan dat wel… Ik kwam dus al gauw uit bij de geavanceerdere modellen. Met dito prijskaartje. En ondertussen wachtte ik op de presentatie van de nieuwe telefoons en (zo was het gerucht) de nieuwe horloges van Apple. Want er zou een versie komen die speciaal gericht was op sporters. En ik werd niet teleurgesteld.

Beide horloges ben ik ook in de winkel gaan bekijken. Zowel het door mij gewenste Garmin model als de Apple Watch Ultra zijn ‘stevige klokjes’. Ook qua prijs ontliepen ze elkaar niet veel. Uiteindelijk heb ik voor een Apple Watch gekozen. Belangrijkste overweging was dat ik een Garmin echt alleen zou dragen tijdens het hardlopen. Met een Apple Watch is er een gerede kans dat ik die ook nuttig weet te maken buiten het sporten.

En nu ben ik dus bezig om langzaam maar zeker alle opties te ontdekken. En dat zijn er heel veel. De schermpjes in te stellen zodat ik tijdens het hardlopen de juiste statistiekjes zie. De koppelingen met Runkeeper en Spotify zijn gelegd, en ik hoef mijn telefoon dus ook niet meer mee te nemen tijdens hardlooprondjes, het horloge zorgt voor alles. En weer thuis staan de statistiekjes automatisch in mijn Apple Health en Runkeeper omgeving. Is het echt nodig? Nee. Is het leuk? Zeker! Op een van de eerste dagen stond ik met mijn nieuwe horloge bij het fornuis. Ik moest even een timertje zetten voor iets dat stond te koken. Dat deed ik snel even op mijn horloge. ‘Handig,’ was mijn eerste gedachte. ‘Erg dure kookwekker is die Apple Watch,’ dacht ik er meteen achteraan.

Hoe is het met jouw gadgethonger?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Mendes

  Ik heb niet zo veel met gadgets maar de Apple Watch draag ik al een aantal jaren met heel veel plezier. Bij het hardlopen inderdaad, het stimuleert me om mijn dagelijkse bewegingsdoelen te halen en ook mijn slaap te registreren. Ik droeg ook nooit een horloge in bed maar nu altijd om. Geeft je goed inzicht in je slaappatroon. Dat stimuleert weer tot
  Minder alcohol. In mijn beleving heb ik de Apple Watch al terugverdiend met mijn gezondheid

 2. Mr.FightToFIRE

  Hier is het een Garmin Fenix 6x Pro Solar Titanium.
  Niet alleen een excellent sporthorloge dat het lang uithoud, maar ziet er ook geweldig uit met de titanium band. Apple watch is zeker degelijk maar is net iets meer smart watch dan extreme sport horloge. Ik heb al tegen menig rots gezeten met mijn vorige Garmin (fenix 3 HR) tijdens het snowboarden en dat heeft alles overleeft. Ik zou me meer zorgen maken met iets als een Apple watch, om nog maar te zwijgen van de batterij.
  Nu, je zal er hard over nagedacht hebbenn, dus als veel plezier met je nieuwe gadget 😉 En blijf ons op de hoogte houden van je prestatie!

  1. Geldnerd

   Nu zul je mij never nooit op een snowboard of andere wintersport / extreme sport zien…. Het meest extreme wat ik doe is hardlopen.

 3. Spreadsheets FTW

  Mijn oude Apple Watch hield het na (vele) jaren dagelijks gebruik nauwelijks nog een dag vol. Nu kun je de batterij vast laten vervangen, maar de support was ook al van het device af, dus uiteindelijk toch maar gezwicht voor een hele nieuwe.

  Enorme twijfel of ik de Ultra zou nemen, maar kon de meerpijs tov de 8 gevoelsmatig niet verantwoorden. (En dat voelde al als een achterlijk duur cadeau aan mezelf…) Achteraf een beetje spijt van… Pijn van geld voel je alleen bij het afrekenen, het product blijft als het goed is jaren bij je.

  Om maar mee aan te geven: goede keuze! Veel plezier en gezonde activiteit ermee!

  1. Herminez

   Al ruim een jaar naar volle tevredenheid een Apple Watch. Juist het ‘s nachts dragen heeft mij veel inzicht gegeven. Het enige jammere vind ik dat mijn gouden klokje permanent in de kluis ligt en ik nu een tamelijk “lomp” horloge bij een “net pak” draag.

 4. Peter

  “He Siri, zet een timer voor 8 minuten” of iets soortgelijks roep ik heel erg vaak tegen mijn linker pols 😉

 5. Luxe of Zuinig

  Ahh je wilt er niet mee slapen. Dan begrijp ik ook de keuze om niet voor garmin te gaan. Een hoop statistieken zijn gebaseerd op je slaappatroon, hartslag en ritme om tot bepaalde values zoals trainingsfitheid te komen.
  Dat zou je dan allemaal missen. Ben benieuwd hoe hij verder bevalt! Ik ben nog elke dag blij met mijn fenix 7! En hardlopen herft mij echt besmet want inmiddels heb ik ook een hartslag band erbij gekocht om de lactaatdrempel te kunnen meten en daar op te gaan trainen. Extra bonus… nog meer statstieken per run om in te zien.

  Leuke anecdote naar je timer functie trouwens. Ik had exact hetzelfde toen ik voor het eerst de timer erop zette……

  1. Mr.FightToFIRE

   Haha, dat heb ik ook. Ben verzot op de statistieken. Heb de HR Pro dat stappen en hartslag kan bijhouden. Hierdoor ik kan ik mijn horloge uitdoen tijdens Taekwondo en op het einde van het sporten alsnog alle data op mijn horloge hebben. Perfect!

 6. Geldsnor

  Fijn dat je een keuze hebt gemaakt. Voor mij moet een horloge rond zijn. No-way dat ik ever ooit een vierkant scherm met afgeronde hoeken draag. Vind ik gewoon niet mooi. Mijn sporthorloge is dan ook van Garmin, maar niet de meest uitgebreide versie. Ik ben wel aan het kijken naar een nieuwe, maar ik denk dat ik na dit horloge geen nieuwe meer koop. Ik draag weliswaar altijd een horloge (ik kijk nooit op mijn telefoon om te weten hoe laat het is), ook ’s nachts. Maar ik wil mijn footprint écht naar beneden brengen. En een nieuw stukje elektronica dat ik niet écht nodig heb, past niet meer zo goed in mijn hoofd.

  Dat gezegd hebbende: de kookwekker zit bij ons in de kookplaat ingebouwd. Leuke gadget :-). En in de wasmachine kun je speciale wasprogramma’s uploaden, ook leuk. En dan heb ik natuurlijk nog de laadpaal, elektrische auto en obsessie met efficiënt met het energieverbruik omgaan.
  Maar een echte gadgetfreak ben ik niet.

 7. Jasper

  Nadat ik een tijdje geleden m’n Garmin Fenix 6 verloor doordat het bandje brak tijdens het zwemmen in zee koos ik ook voor de Apple Watch. Vier maanden later stond hij weer te koop. Ik zit ook diep in het Apple ecosysteem maar heb met mijn smartphone eigenlijk altijd een haat liefde verhouding. En de Apple Watch trok veel te veel aandacht. Nu weer een relatief ‘domme’ Garmin die eigenlijk alleen slim is in wandelen/hardlopen/wielrennen en daar ben ik heel blij mee.

  Mijn uitgangspunt is voortaan dat gadgets zoveel mogelijk tools (zoals een fiets dat is) moeten zijn en geen aandachttrekkers.

Reacties zijn gesloten.