Healthnerd en de levensstijl-apps

Begin maart en begin mei heb ik jullie meegenomen in de wedergeboorte van Healthnerd. En daarbij maak ik dankbaar gebruik van de mogelijkheden die de technologie mij biedt. Niet heel erg overdreven, ik houd het bij mijn smartphone en draadloze oordopjes. Maar ook daarmee is er al heel veel mogelijk. Daar heb je echt geen smartwatch en andere uitgebreidere gadgets voor nodig.

Sporten

Mij is regelmatig gevraagd welke apps ik gebruik om mijn sporten te ondersteunen. Want zonder app, dat kan toch niet meer anno 2022?

Al sinds ik 3 jaar geleden ben begonnen met de krachttraining gebruik ik een gadget van Polar voor het monitoren van mijn hartslag en andere belangrijke statistiekjes tijdens de krachttraining. Gemiddelde hartslag, piekhartslag, dat soort dingen.

Het opbouwen van het hardlopen heb ik gedaan met twee apps die elkaar opvolgen. C25K (Couch to 5 kilometer) om van niets naar een half uur non-stop hardlopen / 5 kilometer te komen, en daarna 10K (van dezelfde maker) om van 30 minuten / 5 kilometer naar 60 minuten / 10 kilometer te komen. Die laatste heb ik begin mei afgerond. Ik zou nog door kunnen trainen voor een halve of zelfs hele marathon, daar zijn ook nog apps voor. Maar dat doe ik niet. Voorlopig vind ik 10 kilometer een hele mooie afstand, en wil ik vooral twee keer in de week blijven hardlopen. Meer snelheid opbouwen. Dan uitbouwen naar 15 kilometer. Daarna zien we wel weer verder.

Ik ben de afgelopen periode daarnaast een andere app gaan gebruiken, Runkeeper. Die kan mij namelijk tijdens het hardlopen vertellen hoe lang ik al loop, welke afstand ik heb afgelegd, en hoe hard ik loop. Gewoon in mijn oor. Dan hoef ik tenminste niet meer op mijn telefoon te kijken, want dat verstoort de concentratie. Overigens heeft Runkeeper ook trainingsprogramma’s voor de halve marathon en de hele marathon, daar heb ik C25K dus niet meer voor nodig.

En ik heb de afgelopen periode mijn aversie tegen betaalde apps laten varen. De meeste sport-apps bieden beperkte functionaliteit in een gratis versie, voor de meer geavanceerde functies moet je betalen. Meestal in de vorm van een abonnement. Ik heb voor mijzelf besloten dat het gerechtvaardigd is om hier geld aan uit te geven. Ik gebruik die functies. Ze houden me gemotiveerd om het vol te houden. En ik heb niet voor niets een potje met geld voor Sport en Gezond Leven. Hieruit betaal ik dus nu standaard de abonnementskosten van de sportschool, en van mijn hardloop-app. Dan blijft er nog genoeg geld over voor nieuwe hardloopschoenen en af en toe een nieuw shirt of accessoire. Ik heb de afgelopen winter veel profijt gehad van mijn kersvers aangeschafte handschoenen en mijn lichtgevende vestje.

Op mijn telefoon zijn al deze apps gekoppeld met Apple Health. Hierin worden de statistiekjes verzameld en het totaaloverzicht van mijn sportinspanningen gehouden. En uiteraard heb ik ook een Excel spreadsheet waar ik mijn voortgang bijhoud. Hier houd ik ook wekelijks mijn gewicht bij. Wat ik meet beïnvloedt wat ik doe, dat blijft toch een belangrijk credo voor mijzelf. Als je een Android telefoon gebruikt is er volgens mij iets vergelijkbaars, Google Fit. Maar persoonlijk heb ik iets meer vertrouwen in minder wantrouwen jegens de privacy-instellingen van Apple.

Verder ontdekte Vriendin een tijdje geleden de NN Hardloopplanner. Dat is een handige website. Je geeft je startpunt in en de gewenste hardloopafstand, en dan genereert deze tool een geschikte hardlooproute. Je kunt met één druk op de knop alternatieve routes genereren. Ik merkte namelijk dat ik erg moest wennen aan het lopen van langere routes. 8 tot 10 kilometer hardlopen is best wel een afstand als je vanaf bijna niets begonnen bent, in mijn hoofd bleef ik hangen in rondjes rond het eigen blok. Maar dan loop je 10 keer hetzelfde rondje, en dat motiveert niet erg. Nu is er meer afwisseling, en dat is prettig. Ik gebruik hiervoor ook de routeplanner van Runkeeper. Niet dat ik tijdens het hardlopen op de telefoon kijk om de route te volgen. Maar wel om de routes ongeveer te plannen bij de afstand die ik verwacht te lopen.

Entertainment

Als ik die oordopjes dan toch in heb, dan is er ook ruimte voor entertainment tijdens het hardlopen. Ik ben wat dat betreft erg traditioneel en houd het bij muziek. Ik heb ook wel gekeken naar luisterboeken of podcasts. Maar dan moet ik mij teveel concentreren op wat er gezegd wordt. Dan heb ik toch liever de muziek. Die is meer op de achtergrond aanwezig, en geeft mij door de cadans een natuurlijker ritme om in te lopen. We hebben al jaren een abonnement op Spotify. Daar vind ik een heel arsenaal aan geschikte playlists. Inmiddels heb ik zelf ook een mega-hardloop-playlist met ongeveer 24 uur aan muziek. Dat klinkt als enorm veel, maar met ruim 2 uur per week gaat het best hard. Er staat van alles op, variërend van stevige dance muziek tot countrymuziek. Mijn muzieksmaak is breed. Of eigenlijk wansmaak, als ik Vriendin moet geloven… Ik heb gemerkt dat een rite van ongeveer 160BPM (beats per minuut) voor mij het beste werkt.

Geestelijke gezondheid

Waar ik nog naar wil kijken is een app om mij te helpen bij het bewaken van mijn geestelijke gezondheid. Ik heb natuurlijk Evernote voor mijn Emotional Journal. Verder heb ik nog niet echt een vorm gevonden om hier meer aandacht aan te geven. Dat maakt het ook lastig om er passende ondersteuning bij te kiezen. Ik kijk bijvoorbeeld naar meditatie, en denk dan aan apps als Insight Timer of Meditation Moments om dat te ondersteunen. Dat is dus nog onderhanden werk…

Welke apps en websites gebruik jij voor jouw goede gewoontes?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Geldsnor

  Alles is via mijn Garmin gekoppeld aan zowel Garmin Connect als Runkeeper. Verder gebruik ik eigenlijk niets. Ik heb in Runkeeper lang gebruik gemaakt van de optie om mijn tempo en afstand te vertellen. Maar daar ben ik mee gestopt. Ik loop al zolang hard dat ik tot op 5 seconden nauwkeurig mijn tempo kan inschatten, evenals de cadans (178-182 stappen / minuut, tempo 4;30).
  Ik heb een gruwelijke hekel aan Strava. Dat krijg je vanzelf als je zelf een app ontwikkelt die soortgelijke functionaliteiten biedt (maar beter is). De API-voorwaarden van Strava zijn namelijk bijna crimineel. Echt ongehoord wat die gasten van je verlangen…
  Anyway: het belangrijkste is de Garmin. Die houdt slaap, hartslag etc. bij en uiteraard gaat daar ook het gewicht en de trainingsplannen in.

  Muziek luister ik niet tijdens het hardlopen. Ik woon op het platteland en loop altijd “buitenaf”. Liever hoor ik eventuele auto’s aankomen, en luister ik naar de vogeltjes en het geritsel in de bossen om herten, zwijnen, vossen en dassen te horen (en vaak te zien). Of de bevers in de rivier, jagende buizerds en sperwers en de occasionele torenvalk die in de lucht aan het bidden is.
  Lieftallige Echtgenote kan dan weer niet hardlopen zónder muziek. Maar goed, zij loopt korte afstanden (althans: liep, tegenwoordig tennist ze) en ik loop lange afstanden (>15km <50km).

  1. Geldnerd

   Ha, ik ben juist dol op de audiostatistieken van RunKeeper, al beperk ik het tegenwoordig wel tot de afstanden (gemiddelde en split). Anders loop ik de hele tijd op mijn scherm te kijken…

   1. Geldsnor

    Voor de audiostatistieken hoef je toch juist nooit op je scherm te kijken? Daar zijn het audiostatistieken voor ;-).

    Als ik wil weten hoe hard ik ga, dan kijk ik op mijn horloge. Verschil moet er zijn 🙂

 2. Vigo

  Dank voor weer een inspirerende blog! Wat betreft het punt over meditatie. De app Meditation Moments is echt een aanrader. Ik was in het begin wat sceptisch aangezien het een betaalde app is. Ik heb de app nu ongeveer 9 maanden en ben er heel erg positief over. De app zit goed in elkaar en is naar mijn mening zeker het geld waard. Verschillende soorten meditaties, wat achtergrond en ook rustgevende/ concentratie muziek die ik vaak gebruik om bij te werken/ studeren. Zeker het geld waard. Ik kan je een link sturen voor een proefabonnement van 30 dagen als je dat wilt. Ik heb er nog 1 over. Ik ben nu ook het meditatie oefenboek van Steven Laureys aan het lezen. Een laagdrempelig te lezen boek. Ook een aanrader!

 3. Kimberley

  Lekker bezig! Ik sport vier á vijf keer per week. Vooralsnog met een personal trainer die alle gewichten en herhalingen in zijn hoofd onthoudt. Haha.. Vanaf juli ben ik voornemens over te stappen naar Anytime fitness die een speciale app hebben waarin ik al mijn statistieken bij kan houden.

  Voor het hardlopen gebruik ik al jaren Running (van Adidas – voorheen was dat Runtastic). Ideale app, inderdaad is de betaalde versie wel een stuk uitgebreider. Maar ik gebruik veel functies ook echt wekelijks.

  Ik hou zo’n 2 jaar een dagboek bij. Daar gebruik ik de app DayOne voor. Wederom betaalde variant maar wat mij betreft het geld dubbel en dwars waard. Heerlijk om mijn gedachten hierin kwijt te kunnen. Helpt me echt om mentaal fit te blijven. Ik hoop dat ze ooit nog eens een website fabriceren waarin je kunt schrijven. Soms tik ik hele verhalen en dat alleen op mijn telefoon is niet altijd even prettig – maar nog altijd prettiger dan handgeschreven..

  Voor het mediteren gebruik ik de app Balance. Is oorspronkelijk ook een betaalde versie maar dit jaar bieden ze hem tot eind van het jaar gratis aan (tip). Ik vind dit een super fijne app. Veel mogelijkheden en de stem (je kunt uit twee stemmen kiezen) vind ik erg prettig.

Reageren is niet mogelijk.