Gadgets en Timing

Twee weken geleden keek ik naar de inhoud van de potjes in mijn administratie per 1 januari 2022. Daarbij viel op dat het ‘Gadgets / Tech’ potje wel erg vol zat. Tijd om daar weer eens uitgebreider naar te kijken.

Als het moet…

Ik heb een periode gehad waarin ik elk jaar het nieuwste model iPhone kocht. Dat loopt met de prijzen van die apparaten behoorlijk in de papieren. De omslag kwam voor mij in het Verre Warme Land (VWL). Door de beperkingen in het mobiele internet had het voor mij geen enkele zin om jaarlijks een nieuwe telefoon te kopen. Bovendien waren gadgets slecht verkrijgbaar en was garantie en reparatie een probleem. Dus de telefoon die ik kocht voordat ik naar het VWL vertrok heeft het uiteindelijk bijna vier jaar volgehouden. En de iPhone 8 die ik vervolgens eind 2017 kocht gaat inmiddels al ruim vier jaar mee.

Mijn onofficiële regeltje is sindsdien dat ik dingen pas mag vervangen als het moet. Als het kapot gaat. Daarmee neem ik het risico dat het allemaal bij elkaar komt in de tijd. Dan is het hebben van een potje verstandig. Eigenlijk zou ik dus in staat moeten zijn om in één en dezelfde maand zowel een nieuwe telefoon als tablet als laptop als server te kopen. Daar heb ik een behoorlijk potje voor nodig.

Nu is mijn telefoongebruik wel veranderd de afgelopen jaren, en niet alleen door Corona. De afhankelijkheid van mijn telefoon voor mijn digitale beveiliging is groter geworden, want mijn app voor multifactor authenticatie (MFA) staat op de telefoon. Ook mijn banken gebruiken tegenwoordig vooral de mobiele telefoon voor toegang tot de internetbankieren omgeving en het valideren van betalingen en overboekingen, in plaats van een aparte ‘reader’. Dat pleit er mogelijk voor om de telefoon te vervangen voordat die kapot gaat? Ik heb besloten dat niet te doen, want mijn tablet is voor beide functies de backup. En de kans dat ik beide tegelijk kwijtraak is niet heel groot.

De tablet is vervangen in 2019. En dat was weer de vervanger van de tablet die ik kocht begin 2014. Deze moet dus nog wel even meekunnen. Ik gebruik de tablet vooral als e-reader voor kranten, tijdschriften, en boeken. En om blogjes en andere schrijfsels op te maken. Geen zware grafische toepassingen, gedoe met foto’s en video’s, of zware spelletjes dus.

En dan mijn server, die dateert alweer uit 2016. Tegen mijn verwachting in werd het model toch meegenomen in de upgrade naar de nieuwe firmware van QNAP, daarmee is zijn levensduur weer wat verlengd. De disks zijn nog lang niet vol, zoveel sla ik niet op. In de loop der jaren zijn er wel wat functies bijgekomen. Naast backup-server is het apparaat ook een testserver waar een kopie van mijn websites op draait. En sinds een tijdje experimenteer ik ook met ‘smart home’ toepassingen met Home Assistant. Dat draait in een ‘container’ op mijn server.

Mijn laptop is vervangen in 2019, de oude uit 2014 werd erg traag. Sindsdien is het gebruik van de laptop geïntensiveerd, sinds het voorjaar van 2020 gebruik ik die ook om vanuit huis in te loggen op mijn werkplek voor het dagelijkse thuiswerken. Verder ben ik geen intensieve gebruiker, ik speel geen zware spellen (waar halen mensen de tijd vandaan? oh ja niet iedereen blogt). Het zou dus best kunnen dat deze laptop het volhoudt tot in 2024. Maar as ‘ie kapot zou gaan moet er wel meteen een nieuwe komen. Potjes volstorten dus!

Klein grut

Toen ik door mijn administratie struinde, op zoek naar de diverse gadgets, viel me nog iets op. De afgelopen jaren is er ook het nodige ‘klein grut’ ons huis binnengekomen. Een router, een printer, WIFI toegangspunten (en in 2020 snellere versies voor het videovergaderen), mijn SONOS systeem, en recenter de slimme thermostaat en een aantal slimme schakelaars voor het aansturen van verlichting. Toen ik dat bij elkaar optelde kwam ik ook nog op een bedrag van gemiddeld zo’n € 700 per jaar. En dat naast de ‘grote drie’ laptop, server en smartphone.

201320142015201620172018201920202021
Smartphone8001.200
Laptop1.7502.700
Server8001.700250
Tablet750800
SONOS900400
Router200
WIFI-punten300400
Printer425
Thermostaat525
Schakelaars100
Totaal8003.30003.3251.2002003.750800625

Oplettende lezers missen mijn sportgadget. Dat klopt, die wordt namelijk uit mijn Gezond Leven potje betaald, niet uit het Gadgets potje. Niemand schrijft voor dat ik consistent moet zijn…

Wat betekent dit voor het potje?

Begin januari zat er € 3.100 in het potje voor Gadgets en Technologie. Gegeven de leeftijd van met name mijn server en mijn telefoon vind dat geen overbodige luxe. Ik wil als uitgangspunt gaan hanteren dat ik minimaal twee van de ‘grote drie’ laptop, server en smartphone gelijktijdig moet kunnen vervangen en daarnaast ook de ‘klein grut’ uitgaven voor een jaar wil kunnen doen. Dat zou voorlopig betekenen dat er minimaal € 5.000 in het potje zou moeten zitten. Ik ga dus nog maar even door met de reguliere storting van € 200 per maand in dit potje. Als een van de ‘grote drie’ dit jaar toch vervangen wordt, of als er meer dan € 5.000 in het potje zit, kijken we wel weer verder.

Ondertussen is de eerste gadget van 2022 ons huis ook al binnengeslopen. We hebben een Chromecast gekocht. Die werd noodzakelijk wenselijk omdat onze Samsung TV steeds minder apps ondersteunt en wij het vertikken om na 5 jaar een nieuwe TV te kopen. En die aankoop praat ik voor mezelf goed door te denken dat het in elk geval geen (veel duurdere) Apple TV is….

En wat een luxe en voorrecht dat ik me dit gewoon kan veroorloven.

Denk jij ook vooruit voor grote uitgaven?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Ik heb wel inderdaad gekeken voor een “persoonlijk” potje waar ik dit soort gadgets voor koop. Voornamelijk omdat ik degene ben in het huishouden die zorgt voor de elektronica.
  Maar het potje is al jaren niet aangeroerd…. En zit daardoor overvol wat ik niet gebruik. Ik leg dan ook al meer dan een jaar niet meer in op het potje omdat ik toch niets koop.
  Maar net zoals jij komt er een punt dat iets “kapot” gaat en je wel iets nieuws moet kopen. De vraag is, wacht je daar nu op, of ga je preventief vervangen?

  Als ik kijk naar de leeftijd van mijn spullen boel.
  Telefoon: 2017
  Laptop: 2013
  Ipad: 2018
  TV: 2014
  Sonos boxen: 2016 – 2018

  Het ligt erg aan het het gebruiksdoel en hoe belangrijk het nu is om het direct te gaan vervangen.
  Telefoon? Ja dat is wel een ding, hoewel mijn usecases zich beperken tot whatsapp en ordinair bellen. Zit er tegenwoordig ook mijn 2FA op… en als die weg is…… Maar zoals jij ook zegt, de backup staat op de ipad. En een paar dagen zonder telefoon is geen probleem, bovendien heb ik nog “oude” telefoons hier ook liggen wat ook nog gebruikt kan worden.

  Laptop…. Tja die maakt heel weinig uit, ik doe vrijwel alles op de Ipad

  Ipad… Zo zonde zijn, maar kan ik echt wel even zonder
  Tv. Same
  Sonos…… Zelfde

  Afwegingen…… Maar elke keer hou ik mijzelf in om het toch maar weer te laten voor wat het is.

 2. Geldsnor

  Ik geef weinig om gadgets. Als de tv kapot gaat kan ik wel een poos zonder. En ook wel 30 jaar. Mobiele telefoon moet meteen vervangen worden, want DigiD en internetbankieren. Maar mijn telefoon kost hooguit 300€ en doorgaans stukken minder.
  Tablets zijn er hier in huis niet te vinden, een privelaptop wel. De Chromecast is een paar jaar oud (zijn, het zijn er twee). We hebben een mesh netwerk en een blu-ray surround speler. Verder nul gadgets. Geen slimme thermostaat, soundbars, of andere randapparatuur.
  De bedragen die jij er aan uitgeeft doen wij in 12 jaar nog niet…We plannen er dus ook niet op.

 3. Henk

  Hier worden ‘gadgets’ (hoe dol ik er ook op ben, ik ben ook dol op mijn banksaldo) in principe ook pas vervangen als ze kapot gaan. Is ook wel zo slim vanuit duurzaamheid. Enige maar die er aan zit, is dat als ze niet meer worden voorzien van nieuwe updates voor de beveiliging.
  Zo hebben we hier bijvoorbeeld een aantal iPhones SE in huis die waarschijnlijk niet meer worden ondersteund door Apple per september 2022 (ze zijn dan ook ruim 5 jaar in gebruik). Die worden dan per direct vervangen door een recenter model (voorkeur zo recent mogelijk, omdat deze vaak weer min 5 jaar mee kunnen). De oude brengen meestal nog een paar stuivers op op marktplaats, er zijn blijkbaar toch nog steeds mensen die niets geven om een ‘veilige’ telefoon waarop ze oa hun bankzaken doen.

Reacties zijn gesloten.