Nieuwe speeltjes

Geldnerd is dol op gadgets, dat is vrij algemeen bekend. Al leg ik mijzelf daarbij wel grenzen op en ‘spaar’ ik er sinds begin dit jaar zelfs voor. Vroeger kocht ik (vrijwel) elk jaar de nieuwste versie. Daar ben ik mee opgehouden. Alles is begin 2014 vervangen toen we naar het Verre Warme Land vertrokken. Eind 2017 hield mijn smartphone (van het bekende fruitmerk) ermee op, die heb ik vervangen. Want zonder gaat niet. Maar mijn tablet en laptop hielden het nog steeds uit, al vond ik de laptop wel traag worden.

Niet zo gek met een laptop van ruim 5 jaar oud. Stug bleef ik doortypen. Dat mijn spreadsheets wat trager werden in hun berekeningen nam ik voor lief. Het heeft me uitgedaagd om stukken code efficiënter te programmeren. En ik dronk er, afhankelijk van het tijdstip van de dag, een extra kopje koffie of thee of een wijntje bij. En ik keek om me heen naar nieuwe ontwikkelingen en modellen. Totdat afgelopen week ineens diverse toetsen moeilijk gingen doen. Specifiek de ‘e’ en de ‘i’. Toch wel belangrijke knopjes op het toetsenbord. Nog niet helemaal kapot, maar af en toe weigerden ze dienst. Een schoonmaakbeurt van het toetsenbord hielp niet. Tegelijkertijd lanceerde mijn favoriete laptopmerk een nieuwe versie van het model waarop ik al 5 jaar naar tevredenheid werk. Dus werd er ‘klikkerdeklik’ een nieuwe laptop besteld. Het fijne aan financiële vrijheid is dat je daar niet over hoeft na te denken. Het geld is er gewoon, en de aankoop stond al voor 2019 in de planning. Eigenlijk al voor 2018, maar toen hoefde het nog niet.

Ruim vijf jaar met een laptop doen, voor mij is het een unicum. Voorheen kwam er elke twee à drie jaar een nieuwe, zonder nadenken. Voor mij toch ook wel een bewijs dat ik echt financieel bewuster aan het leven ben.

Mijn tablet, van hetzelfde bekende fruitmerk als mijn telefoon, was ook wel aan vervanging toe. Net zo oud als de laptop, gekocht net voordat ik naar het Verre Warme Land vertrok. Inmiddels out-of-support, nieuwe updates van het besturingssysteem kan ik niet meer downloaden. Hij deed het nog wel prima. Maar ook deze heb ik toch maar vervangen door het nieuwste model. De oude heb ik ingeruild, dat sust mijn geweten qua duurzaamheid een beetje, zorgt dat ik geen la vol oude elektronica krijg thuis, en leverde een mooie korting op bij de aankoop van de nieuwe. En ik had ‘m inmiddels ook vrijwel helemaal bij elkaar gespaard door het nieuwe Voorzieningenfonds, dat ik eind vorig jaar gestart ben. Het ‘mocht’ dus. Ik gebruik mijn tablet dagelijks, ook als e-reader voor boeken. Mijn tijdschriften komen er op binnen. En de meeste blogjes die hier verschijnen zijn geheel of gedeeltelijk getypt op mijn oude apparaat. Moge er nog vele volgen!

Een nieuwe laptop betekende voor mij op dit moment wel een keuze voor Office 365. Want het migreren van mijn spreadsheets naar Java gaat traag. En ik wil ze nog niet kwijt. Wel heb ik mijn abonnement met fikse korting gekocht. Dat leverde nog wel even een spannend moment op… Want zouden mijn spreadsheets het wel helemaal blijven doen in Office 365? Dat was gelukkig het geval, ik moest alleen even de import en export directories opnieuw instellen. Verder heb ik de afmetingen van de grafieken aanpast aan mijn nieuwe scherm. Nu kan ik lekker ‘pielen’ met alle nieuwe opties voor grafieken en dergelijke, ik zat immers op een stokoude versie (Office 2013).

Dus. Zomaar ineens twee nieuwe speeltjes! En nu ben ik voorlopig wel weer even klaar met geld uitgeven.

Heb jij ook nieuwe speeltjes?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Geld is tijd

  Trage berekeningen in je spreadsheets? Dan doe je echt hele inefficiënte berekeningen, of je houdt echt teveel data bij. Een echte nerd programmeert sowieso niet in excel:-p

  1. Geldnerd

   Hou het er maar op dat ik veel teveel bijhoud…. En ik werk nu ook met JavaScript, maar er is nog veel te migreren.

 2. Tom

  Tof! Welke laptop en tablet zijn het geworden? Ben benieuwd. Afgelopen vrijdag heb ik van die draadloze tandenborsteltjes voor in mijn oren gekocht. Ook van het fruitmerk. Geen spijt van, het klinkt geweldig.

  1. Geldnerd

   Ja, die draadloze tandenborstels heb ik ook al een tijdje naar volle tevredenheid… De tablet is het nieuwe Lucht-model van het fruitmerk, de laptop is van Dell.

 3. Gina

  Mijn laptop is van het bekende fruitmerk en doet het al 7 (!) jaar als een zonnetje – klopt nu op tafel- . Als je dit afzet tegen Dell is dat de meerprijs waard. Ik heb alles van dat fruitmerk en wil nooit meer iets anders. ook hun klantsupport is heel goed. Itt tot mijn huisgenoot die een japans merk prefereert (begint met sam en eindigt op sung) die ik alleen maar hoor mopperen.

 4. Leuk dat je weer een nieuwe gadget hebt gescoord. Ik had van jou wel een fruitige verwacht, maar Dell is zeker geen slecht merk. Die van de software met korting vind ik een mooie. Ik wist wel dat het met Windows licenties mogelijk is, maar niet met office abonnementen. Dank je wel voor de tip!

  Mijn fruitige laptop is inmiddels 8 jaar oud. Hij is nog niet traag, maar de batterij gaat nog maar 2 uur mee en de nieuwste versie van het besturingssysteem kan er niet meer op draaien. Ik denk er over om deze komend jaar te vervangen. Kan ik hem als startende ondernemer zakelijk afschrijven en maak ik met de oude misschien nog een neefje blij.

 5. B at Fire The Boss

  Mijn fruitlaptop die niet voor amateurs is (hoe ver gaan we nog in deze omschrijvingen?) bevalt me heerlijk, ook al was hij wellicht wat aan de dure kant. Anyway, t werkt lekker, gaat lang mee, en ik doe er ook veel mee.

 6. nicole

  Ik heb een eReader en een Fitbit Charge 2 als speeltjes.

 7. Mijn Virtuele Vent

  Ik ben heel blij met mijn MacBook. Die gaat jaren mee. We duurder maar een lagere jaarlijkse afschrijving. Maar als je een echte Excel fan bent, dan is een Windows machine beter.

 8. dertigermetkids

  uiteraard 😉 om de paar jaar een nieuwe laptop (toch fijner met excel dan een tablet oid ) voor mn prive en zakelijke administratie (en dus zakelijk aftrekbaar dat scheelt weer) en mn telefoon. verder weinig gadgets

Reacties zijn gesloten.