Nieuwe laptop of upgraden?

‘Vroeger’ was mijn laptop onmisbaar. Maar mijn laptopgebruik is erg veranderd sinds ik een jaar of 5 geleden aan de tablet ging. Steeds meer functies voer ik uit op mijn tablet en mijn smartphone. Zelfs internetbankieren, waarvan ik ooit gezworen heb dat ik dat echt niet nodig had op een smartphone. Ook deze blogpost is (deels) voorbereid op mijn tablet.

Tegelijkertijd gebruik ik mijn laptop nog meerdere malen per week. Ik kan bijvoorbeeld vanuit huis inloggen op kantoor, en gebruik de laptop dus om thuis te werken. Maar het zwaarste gebruik zijn mijn spreadsheets, waarmee ik wekelijks mijn administratie en beleggingen bijhoud. En waar ik regelmatig nieuwe functies in knutsel.

Mijn huidige laptop is inmiddels ruim drie jaar oud en zou qua specificaties nog prima mee moeten kunnen komen. Maar de laatste tijd ergerde ik mij aan de traagheid. En dus kwam er een automatische reflex. Drie jaar oud! Nieuwe laptop!

Maar vervolgens merkte ik dat er de afgelopen jaren wel wat veranderd is in mijn denken. Want het uitgaven-duiveltje op mijn ene schouder had dit nog niet geroepen, of het bespaar-engeltje op mijn andere schouder zei: ‘ho ho’. Want mijn laptop heeft een prima processor en ruim voldoende werkgeheugen, meer dan voldoende voor mijn spreadsheets. Ik ben er dus eens wat dieper ingedoken, en heb inmiddels de boosdoener gevonden.

De harddisk.

En dat lag ook wel een beetje voor de hand. De laptop kocht ik net voor vertrek naar het Verre Warme Land. Ik wist dat ik maandenlang geen toegang tot mijn servers zou hebben, en vond veel opslagruimte dus heel belangrijk. Daarom koos ik een klassieke harddisk (van 1TB) boven een snellere Solid State Disk (SSD) met veel minder opslagruimte. De financiële component (SSD duurder) was niet eens belangrijk, ik wilde opslagruimte.

Inmiddels is mijn laptopgebruik dus heel erg veranderd. De muziek streamt, dus die hoeft niet meer op de laptop te staan. Mijn archief staat ook grotendeels op de server (en op de backup-server), waar ik via mijn beveiligde private cloud gewoon bij kan. Al met al gebruik ik nog maar iets meer dan 100GB van mijn 1TB harddisk. Als ik de gebruiksstatistieken van mijn laptop bekijk, zie ik wel dat de HDD belasting vaak en langdurig op 100% zit. Het is de snelheid van wegschrijven en ophalen van gegevens die het probleem is. De harddisk is gewoonweg niet snel genoeg om dat bij te houden. Een echte ouderwetse bottleneck.

Dus nu overweeg ik om alsnog een SSD in mijn laptop te stoppen. Maar ik hik er wel een beetje tegenaan. Ik ben best handig met software, maar ‘klooien met hardware’ is toch net weer een brug verder. Heeft iemand er ervaring mee?

Hopelijk verlengt een SSD de levensduur van mijn laptop nog met een jaar of twee. Tegelijkertijd las ik dit artikel. Nu zal dat nog wel een tijdje duren voordat het echt doorbreekt. Maar het zet me wel weer aan het denken over de toekomst van mijn geliefde spreadsheets…

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Als het inderdaad de HDD is die aan zn eind is (eventueel nog een SMART test uitvoeren) zou ik die vervangen. Wel even kijken of je vervolgens windows weer behoorlijk kan installeren, want als je door een nieuwe harde schijf ook een nieuwe licentie moet kopen, wordt het weer heel onaantrekkelijk. Verder ben ik het met je eens dat de laptop op zn retour is. Ik heb een tablet, laptop en vaste pc. Tegenwoordig blijft mn laptop vaak links liggen. Het meeste kan op mn tablet en wat daarop niet kan, is het prettigst om op mijn vast pc te doen. Daar is 6 jaar geleden teveel geld aan besteed, maar ondertussen geniet ik nog wel steeds van mn SSD (die helaas al een keer vervangen moest worden, extra storage, hexacore CPU en 23″ monitoren…
  Verder is het inbouwen een eitje. Meestal een paar schroefjes en klaar. Een 1tb schijft is relatief standaard in afmetingen, dus een 2,5″ sata ssd zou er als het goed is gewoon in moeten passen!
  Succes!

 2. ambertree

  Hardware is mijn ding niet.

  Ik blijf dan van de combinatie smartphone (deze comment is geschreven op het perron via de smartphone) en de MacBook voor als ik meer scherm nodig heb. De sdd schijf is super snel.
  Verder ben ik device onafhankelijk door het gebruik van cloud software.

 3. Minimaal

  Ben je een apple-gebruiker? Ikzelf heb een laptop met linux ubuntu (er bestaan snellere linux OS, je kan er naar kijken), tablet (redelijk nieuw, gebruik ik vaak onderweg) en een smartphone die richting een dumbphone wordt omgetoverd.

  Ik zou zelf kijken naar de kosten/baten. Ik gok dat je met een apple de reperatie er zo uit hebt, maar met een windows misschien niet. Wat je mee kan nemen in de overweging is natuurlijk waarvoor je de laptop wil gaan gebruiken.

 4. dertigermetkids

  ik heb ook een laptop omdat ik alles bij hou in excel. lijkt me vreselijk op een kleine tablet.. bevalt prima. ergens om de 3 jr ofzo (maar net hoe lang ze mee gaan.. zijn echt kapot als ik een nieuwe bestel.. soms is oplaadpunt helemaal op, soms wat anders.. bizar wat ik kan slopen aan een laptop :p)
  gebruik is zeker minder nu ik een smartfone heb. gebruik de laptop dus nog vooral voor blogjes en excel (zakelijk en prive administratie)

Reageren is niet mogelijk.