Nieuw (duur) energiecontract en de maatregelen

De inkt van mijn jaarlijkse blogpost over ons energieverbruik was nog niet droog, of het verlengingsvoorstel van onze energieleverancier plofte op mijn deurmat in mijn mailbox. Wij hadden een driejarig contract, dat liep sinds december 2018. Met een goed tarief. Maar sindsdien zijn de energieprijzen nogal gestegen, vooral het afgelopen jaar.

De ‘footprint’ van Huize Geldnerd

In Huize Geldnerd wordt alleen groene energie verstookt. Dat wil zeggen dat er groene elektriciteit ons huis binnenkomt, en aardgas dat ‘bosgecompenseerd’ is. Dat is voor ons een kwestie van principe.

Wij koken nog op een gasfornuis, dat is in 2016 geplaatst tijdens de renovatie en was dus nog nooit gebruikt toen wij dit huis eind 2016 betrokken. Ook hebben wij een gasgestookte combiketel voor de verwarming en warm water, die ook geplaatst is bij de renovatie in 2016.

Ons huis is de onderste helft van een oud herenhuis uit 1906. Samen met de studio’s op de drie etages boven ons vormen wij een VVE. Het betekent dat onze opties voor verduurzaming beperkt zijn. Geen zonnepanelen op het dak. Geen lawaaiige warmtepomp die op koude dagen ons huis niet warm krijgt in ons tuintje. Geen spouwmuren om te isoleren.

Verlengingsvoorstel

Ongeveer 40% van onze huidige energierekening is het feitelijk verbruik van elektriciteit en gas. De rest is ongeveer gelijk verdeeld over diverse belastingen en leverings- en netbeheerskosten. Die twee categorieën veranderen niet als ik een nieuw energiecontract afsluit. Alleen de tarieven per kWh elektriciteit en m3 aardgas. Die veranderen wel.

En niet zo’n beetje ook.

Bij eenjarige verlenging steeg de prijs van een kWh elektriciteit met 200%, bij driejarige verlenging was de prijsstijging 180%. De prijs van een m3 aardgas steeg bij eenjarige verlenging met 170% en bij driejarige verlenging met 140%. Het wordt dus allemaal bijna 3 keer zo duur.

Uiteraard heb ik hier niet blindelings voor getekend. Daar hebben we immers vergelijkingssites voor. Ik heb mijn licht opgestoken (pun intended) bij Gaslicht.com en bij de Consumentenbond. Maar heel veel beter wordt het daar niet van. Ik wist dat de prijzen fors gestegen waren, maar dit is wel extreem. Het verbruik is momenteel maar 40% van onze rekening. Maar als ik de nieuwe tarieven met het huidige verbruik doorreken, en er van uit ga dat de energiebelastingen en netbeheer/leveringskosten niet veranderen, dan verandert dat beeld behoorlijk.

Met name de stijging van de gasprijs hakt er behoorlijk in. Ik verwacht dat ik mijn maandelijkse termijnbedrag met ongeveer € 40 – 50 moet verhogen om ervoor te zorgen dat ik niet zwaar moet bijbetalen bij de afrekening. En ondertussen is er nog geen enkele compensatie van de werkgever in zicht voor al dat thuiswerken….

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een verlenging met één jaar. In de hoop dat de prijzen komend jaar weer een beetje normaliseren.

Verduurzamen en besparen

Een dergelijke stijging van de kosten maakt investeringen in verduurzaming en besparingen ook aantrekkelijker. We hadden al besloten om alle kozijnen en ramen aan de voorzijde te vervangen, dat gebeurt naar verwachting begin oktober. Het scheelt hopelijk in de tocht en in het geluid. Er komt HR++ glas met extra geluidsisolatie, en een fluisterkast voor ventilatie. En hopelijk scheelt het daarmee ook in de verwarmingskosten van de woonkamer. De voorzijde ligt op het westen, dus een groot deel van het jaar staat de wind er pal op.

Ook wil ik nog kijken naar vervanging van de thermostaat in de woonkamer. Die is nu ‘een beetje slim’. Ik zit te denken aan een slimmere versie die ook kan werken met slimme radiatorknoppen in de woonkamer en beide werkkamers. Afgelopen winter stookten we elke werkdag de woonkamer voor jan met de korte achternaam, zodat de werkkamers warm waren. Als we toe kunnen naar een vorm van zoneverwarming waarbij overdag vooral de (kleine) werkkamers worden gestookt, en de woonkamer alleen ’s ochtends vroeg en eind van de middag / ’s avonds, dan zou dat ook moeten schelen in ons verbruik. Hiervoor denk ik bijvoorbeeld aan dit systeem of dit systeem. Dat zou ongeveer € 50 – € 100 per radiator kosten, en nog eens € 150 – € 250 voor de centrale module. Onze CV-ketel zou dat aan moeten kunnen, ik wil het bespreken met ons CV-mannetje als hij binnenkort langskomt voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt.

Het grotere plaatje

Als ik naar het grotere plaatje op de energiemarkt kijk, dan ben ik er niet helemaal gerust op dat de prijzen het komende jaar weer zullen dalen. Iets meer dan een jaar geleden werd er nog gesproken over extreem lage gasprijzen. Maar dat is inmiddels helemaal omgeslagen.

In het FD las ik onlangs een artikel over de situatie op dit moment. Door de lange strenge winter en het koude voorjaar zijn de Nederlandse gasopslagen veel leger dan normaal. En omdat de gasprijs momenteel erg hoog is zijn we ook langzamer aan het bijvullen voor de komende winter. Blijkbaar hebben wij als Nederland ook  weinig (goedkopere) langetermijncontracten afgesloten, waardoor we op dit moment afhankelijk zijn van de dagmarkt.

Dat heeft ook allemaal te maken met de versnelde afbouw van de gaswinning in Groningen en het onvermogen van de Nederlandse overheid om lang vooruit te denken en langetermijncontracten af te sluiten. In analyses voor de zakelijke energiemarkt lees ik ook dat de aangekondigde sluiting van 1,5 GW aan kolengestookt vermogen eind 2021 en kerncentrales eind 2022 in Duitsland voor spanning in de markt zorgt. Dit heeft ook een opwaarts effect op de gasprijzen.

Tja, en als er dan ook nog ineens ongelukjes gebeuren in de productieketen elders (zoals in augustus een brand in een gasfabriek van Gazprom in Rusland) dan kan het hard gaan met de prijzen. Ik ben benieuwd hoe gasland Nederland de komende winter ingaat en doorkomt.

Ook aan de kant van de netbeheerkosten en leveringskosten verwacht ik op termijn een stijging. Ik lees op diverse plaatsen dat er fors geïnvesteerd moet worden in het netwerk, omdat iedereen zo nodig zonnepanelen op z’n dak wil en wil terugleveren, en een elektrische auto op wil laden. Die investeringen moeten ook ergens uit betaald worden. Zelfs ons mooie drinkwater schijnt onverantwoord goedkoop te zijn. En de overheid zal dan vast ook nog extra energiebelasting gaan heffen om de energietransitie te betalen. Ik vrees dus dat deze stijging van mijn energielasten niet de laatste zal zijn. Het is voor het goede doel, zullen we maar zeggen.

Ben jij ook zo geschrokken bij de verlenging van jouw energiecontract? En welke maatregelen neem jij?

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Erik Bakker

  Hier is flink geïnvesteerd in wollen truien en een warm IJslands kleedje voor op de bank (schapenvacht) heerlijk warm waardoor de kachel lager kan.

  nog niet verlengd, moet mij er nog in verdiepen. gelukkig kunnen wij het itt sommige andere gezinnen wel hebben

 2. Erik

  Wat een bizarre stijging van de tarieven zeg! Ik hou m’n hart vast als ik mijn contract afloopt per 1-11-2021 en ik weer ga vergelijken. Zelf hebben we in ons huis de slimme thermostaat en radiatorknoppen van Tado. Die bevallen uitstekend. Super fijne interface en het werkt ook nog eens samen met HomeKit van Apple. Ongetwijfeld zal Honeywell ook prima werken. Dat wij Tado gebruiken komt omdat het heel fijn werkt en toen goedkoper was dan Honeywell. Succes met de keuze.

  1. Geldnerd

   Hier is de Tado inmiddels ook geïnstalleerd!

 3. Jeroen

  Hi Geldnerd en volgers,

  Je gas en elektra rekening zullen alleen maar stijgen in de toekomst wanneer men geen initiatief neemt om te gaan verduurzamen totdat je het financiële inzicht krijgt om acties te ondernemen omdat je energierekening anders onbetaalbaar wordt wanneer je niets doet…

  Je investering in je woning EN COMFORT levert tenslotte meer op dan geld alleen en het rendement van je geld op een spaarrekening.

  Tip voordat je daadwerkelijk gaat investeren en een handtekening zet op die offerte.
  Zorg er eerst voor dat je snapt wat men je adviseert en een offerte voor toestuurt!

  En vele stapjes kan je zelf al doen en maken, zorg b.v. voor goede kierdichting en WTW-ventilatie in je oude woning, de warmte wordt er dan niet meer uitgeblazen…

  Voordenken i.p.v. nadenken

  Lees het Paris Proof Plan van #huisfluisteraar https://twitter.com/LarsBoelen eens.
  https://www.parisproofplan.nl/

  En gebruik de kortingscode “zomer21” voor €5 korting op het e-book.

  1) Begin met besparen op je gas-, en elektra verbruik, gebruik zo min mogelijk energie
  2) Verduurzaam je woning en verwarming en tapwater installaties, b.v. isoleer je woning via spouw of extra isolerende binnenmuur
  * Neem dure en ingrijpende stappen op natuurlijke momenten, dus wanneer vervanging nodig is of jeje badkamer toch al gaat verbouwen maak dan dat extra stapje erbij
  3) Gebruik duurzame energie, zoals zonne- of windenergie
  4) Gebruik energie van bronnen die opraken (aardgas, kolen) zo slim mogelijk

  Veel leesplezier!

  Met energieke groet…

  Jeroen

  PS. Onthou dat de energietransitie vooral een belastingtransitie is!
  Kijk maar is naar de belasting en duurzame toeslagen footprint gas vs. elektra
  De overheid zal vooral aan deze knoppen gaan draaien in de toekomst

 4. Stefan

  Heb je een slimme meter en je wel eens verdiept in Easy Energy (energie voor de inkoopprijs)?

  1. Geldnerd

   Wij hebben helaas voorlopig nog geen slimme meter. Iets met Weber kastjes die ingewikkeld zijn om te vervangen, volgens STEDIN.

 5. Greet

  Ik sluit me aan bij Jeroen, dat ParisProofPlan is super. Kierdichting en de juiste WTW maken al zoveel uit en kosten niet veel.
  Als je geen zonnepanelen op je eigen huis kan, kijk dan eens of Postcoderoos in jouw buurt actief is.

 6. wt

  De aarde heeft een beperkte hoeveelheid fossiele grondstoffen. Naarmate de tijd vordert neemt de voorraad af. Daar horen stijgende energiekosten bij.

 7. Tiny

  Hier via honeywell allemaal apart te regelen zones qua verwarming. Wel meteen bij aankoop van het huis erin gezet, dus hoeveel het zou schelen durf ik niet te zeggen, maar in ieder geval veel.
  Had het contract in maart verlengd met een jaar, dus de stijging viel nog mee, volgend jaar kijk ik wel weer. In ieder geval moeten we dan kijken waar de gasprijzen het laagst zijn en waar we zoveel mogelijk terug krijgen op elektra. Met onze zonnepanelen leveren we namelijk meer dan we gebruiken.

 8. Meer door minder

  Eigenlijk niet. Dit komt door mijn verbruik.
  Door de zonnepanelen heb ik stroom over wat ik gebruik voor elektrisch bij verwarmen en de infrarood panelen. Mijn stroom verbruik is 0 KWH of ik lever wat terug en ongeveer 120 M3. Dus je snapt dat een verhoging van 200% voor mij weinig impact heeft.

 9. Mr FinVrij

  Ja eigenlijk wel, maar vooral door het verbruik in ons nieuwe huis in combinatie met een jaar thuiswerken. Veel meer verwarmen, veel meer elektriciteit. Daarom dit jaar flink aan het investeren in zonnepanelen en HR++-glas. En wellicht nog wat meer isolatiemaatregelen

 10. annej2019

  Kan je niet met de VVe zonnepanelen op het dak plaatsen? (of als de VVe dat niet wil, toestemming vragen om je eigen panelen te plaatsen)?

  1. Geldnerd

   Helaas is het dak daar niet geschikt voor.

    1. Geldnerd

     Op de mening van een bouwkundige en een installateur. Ik vertrouw op vakmensen.

 11. Boekennerd

  Nee, in augustus kreeg ik een terugbetaling van bijna een maandtermijn.
  Voor het komende jaar is de maandtermijn met maar 2 euro verhoogd. Ik kan dus niet klagen.

 12. DutchRN

  Ik woon in een gebouw uit de jaren 60. Met blokverwarming en individuele meters. Ik heb een dekentje op de bank in de winter. Mijn grootste investering dit jaar was inductie koken incl bedrading ervoor en vervanging van de meterkast. Daarna heeft de netbeheerder de gasmeter verwijderd, dit was tijdelijk gratis.
  Nu heb ik alleen nog stroom, ik heb een boiler voor warm water. De afgelopen maand was mijn verbruik, inclusief vastrecht 10 euro. De VVE brengt een voorschot van 55 e in rekening voor de verwarming, ik krijg zover ieder jaar ongeveer 100-120 euro terug.
  De investering voor de switch naar inductie vind ik de moeite waard.

 13. Anna H.

  Interessant stukje Geldnerd. Ik werd laatst ook al getriggerd door Geldsnor, omdat hij, anders dan ik, kijkt naar de tarieven van gas en stroom per m3 en per kWh. Ik kijk elk jaar naar de tarieven in combinatie met de vaste kosten en eventuele cashbacks. En dan kies ik de op dat moment voordeligste keuze, gebaseerd op mijn verwachte verbruik voor één jaar. In mijn hoofd was het daarom altijd riskant om de tarieven langer vast te zetten, want je weet nooit wat de prijzen doen (een soort market-timing is het eigenlijk). Maar wellicht ben ik nu dankzij Geldsnor wat tariefbewuster 🙂 .

  Ik heb al die prijzen eens op een rijtje gezet sinds 2012. Op dit moment is mijn (variabele) gastarief 35 cent. Het is in 2014 ook zo duur geweest, en het jaar ervoor was het 38 cent per kubieke meter. Uitschieters naar beneden waren er ook, nog geen 24 cent per kubieke meter in 2016 en 2017. Ben ik geschrokken? Een beetje dus. Elektra is nu ietsje duurder, daar zie ik een daling in 2013 en 2016 maar nu zit het net iets boven niveau van 2012. Het verschil tussen het hoogste en laagste jaarbedrag op basis van mijn verbruik is 391 euro. Dat is flink wat. Ik verhuis binnenkort naar een kierdichte woning met hoge isolatiewaardes en zonnepanelen. Geen gas meer. Ik ben benieuwd hoe ons verbruik dan gaat worden (de theorie is mooi, maar meten is weten).

 14. Geldsnor

  Ik hoef pas over een jaar te verlengen, dus ik ben nog niet geschrokken. Maar ik neem desondanks zoveel mogelijk stappen om het energieverbruik waar mogelijk te beperken. Qua elektraverbruik zijn we grootverbruikers (13.000kwh per jaar, waarvan we er zelf ongeveer 10.000kwh produceren), qua gas weinig (<800m3 per jaar, wat gezien de grootte van de woning en het aantal personen vrij weinig is).

Reacties zijn gesloten.