Investeren in de eigen woning

De afgelopen maand is er fors geïnvesteerd in Huize Geldnerd. In het huis zelf dan, welteverstaan. Want investeren doen we maandelijks sowieso wel op de aandelenmarkten.

Een eigen huis heeft onderhoud nodig. En soms een stukje vernieuwing. Zo ook Huize Geldnerd. Onze woning is 115 jaar oud, en in 2016 is ons deel vrijwel compleet gerenoveerd. Maar we wonen niet ver van de zee, en dat betekent dat ondermeer het schilderwerk extra veel te lijden heeft van de zoute zeelucht en de weersinvloeden. We weten niet of we over één, drie, of vijf jaar gaan verhuizen. Maar we hopen dat we het geld dat er nu ingestoken is wel terugkrijgen bij verkoop, ooit.

Ons huis is ‘fout verbouwd’ tot kantoor begin jaren zeventig van de vorige eeuw, en gerenoveerd en teruggekeerd naar een woonbestemming in 2016. Wij kochten het eind 2016, na de renovatie, en konden er zo intrekken. Sindsdien hebben we de tuin aangepakt, en twee jaar geleden ben ik bezig geweest met schilderwerk aan de voorzijde. En dat was geen groot succes. Mijn spreadsheetvaardigheden zijn beter dan mijn klusvaardigheden. En een licht obsessieve vorm van perfectionisme maakt ook dat klussen voor mij vaak een frustrerende ervaring is. Dus ik schreef destijds al dat ik de komst van een vakman overwoog.

Nu waren we tijdens de klus afgelopen jaar al tegen een Vakman aangelopen. Een goede, met aanbevelingen. En daar moet je in Geldnerd City heel zuinig op zijn. En ze af en toe wat te doen geven. En die Vakman is nu een paar weken aan de slag geweest. Er zijn twee grote klussen aangepakt.

Groot Schilderwerk

Huize Geldnerd heeft een vereniging van eigenaars (VVE) met de woningen boven ons. Maar dat is een beperkte VVE die alleen het casco van de woning omvat. Dingen als kozijnen zijn onderdeel van het eigen appartement. En dus ook het onderhoud. Verder is Huize Geldnerd onderdeel van een beschermd stadsgezicht. Dat betekent onder andere voorschriften over de verfkleur. En het betekent ook dat alle kozijnen aan de voorzijde van hout moeten zijn, kunststof is uit den boze. Dat is overigens een regel die er nog niet heel lang is en ook niet heel strak gehandhaafd wordt, veel van de huizen om ons heen hebben kunststof kozijnen. Oh gruwel…

De grote schilderbeurt moet gewoon gebeuren om de staat van onderhoud goed te houden. En hier vlak bij zee iets vaker dan in het binnenland, we merken echt de invloed van de zoute zeelucht. We hebben dus al het houtwerk aan de buitenzijde laten schilderen. Dat zijn 6 raampartijen, en twee grotere raampartijen met klapdeuren aan de achterzijde. Ook het balkon in onze tuin is geschilderd.

Vervanging Kozijnen

De tweede klus omvatte de vervanging van de kozijnen aan de voorzijde, in de woonkamer en één van de slaapkamers. Dat was ook wel nodig, er zat jaren-70 waaibomenhout in met jaren-90 dubbel glas. Met name de kozijnen waren echt wel ‘op’, bij stevige regen (de kozijnen liggen op het westen) sijpelde het water aan alle kanten naar binnen. En tochten deed het ook, ondanks meters en meters aan tochtstrip. We hebben een paar deskundigen gevraagd of er nog een herstelrondje mogelijk was. Maar die zeiden ronduit ‘daar beginnen we niet meer aan’ of gaven een ruwe offerte die ongeveer net zo hoog was als vervangen.

En als we dan vervangen, doen we het wel goed. Er ligt een drukke weg voor de deur met het nodige straatlawaai. Dus plaatsten we HR++ glas met extra geluidsisolatie, en extra stille ventilatie-openingen. Het extra comfort vinden we ook wat waard. We hebben niet het beeld dat we door deze investering onze FIRE-plannen moeten uitstellen. Dat is een luxe-positie. Om de voorkant mooi consistent te krijgen hebben we ze gevraagd om ook de kozijnen in het souterrain aan de voorzijde te vervangen. Ook daar met HR++ glas. Diezelfde kozijnen waar ik destijds enkele weken met bloed, zweet en tranen aan gewerkt heb.

Vakman en Co hadden een mooie offerte gemaakt voor de vervanging van de kozijnen en voor het schilderen van de hele buitenboel. Best een dure offerte ook. Daar hebben we vervolgens nog vervolgonderzoek naar gedaan om te bekijken of die wel een beetje marktconform is. Dat is het geval. En dus hebben Vakman en Co de opdracht gekregen.

Nog op het lijstje….

Dan is er nog ons portiek. Een brede statige enigszins vervallen trap naar de voordeuren van Geldnerd HQ en de buren. Ook deze is voor het laatst aangepakt beginnen jaren zeventig, en dringend aan een opknapbeurt toe. Dat is wel een zaak van de VVE. De renovatie is iets urgenter geworden omdat de trap inmiddels niet meer waterdicht is, waardoor het bij langdurige nattigheid lekt in ons washok onder de trap. Hiervoor wordt nog een offerte geregeld via de Vereniging van Eigenaren, maar dat gaat niet heel snel. Daar moeten we wel voor bijstorten in de VVE, maar dat is een keuze die we sowieso gemaakt hebben voor het meerjaren onderhoud. We hebben geen zin om grote bedragen in een VVE te stoppen waar ze voorlopig alleen maar geld kosten.

Investering verwerkt in de Boekhouding

Er is dus geld in ons huis gestoken. Best veel geld. Zelf heb ik een potje voor (klein) onderhoud aan de woning. Dat heb ik twee jaar geleden aan mijn potjessysteem toegevoegd en begin dit jaar bijgevuld. Toen hebben we met de VVE ook een meerjaren onderhoudsplan laten maken. Inmiddels hebben we dus beter zicht op wat er te verwachten valt.

Deze investeringen betekenen voor ons ook iets in de financiële waardering van onze woning. Feitelijk hevelen we geld over van onze liquide middelen (spaargeld) naar onze stenen. Dat wil ik ook op een of andere manier zichtbaar maken in onze boekhouding.

Ik heb er voor gekozen om de gedane investeringen op te tellen bij de oorspronkelijke aanschafwaarde. Op deze manier kunnen we zicht houden op het geld dat we gestoken hebben in het op waarde houden van onze woning. Per slot van rekening gaat het hier om een verschuiving in vermogen. Het zat in liquide middelen en zit nu, net als onze aflossingen, ‘in de stenen’. Ik blijf de woning wel waarderen op basis van de WOZ, dat betekent dus minder overwaarde. Maar dat is sowieso fictieve rijkdom.

Reserveer jij geld voor onderhoud en verduurzaming?

Dit bericht heeft 14 reacties

  1. Andre

    Een goed onderhouden huis houdt zijn waarde en stijgt in waarde mee met de brede markt. Het is zeker te zien als inverstering zeker als het gaat om de genoemde dingen, de staat van onderhoud van de buitenschil. I.t.t badkamers, keukens enz In ons vorige huis woonden we 23 jaar, altijd goed onderhouden, ook o.a alle kozijnen vervangen na verkoop in 2013 (op het dieptepunt van de markt.) Toch kregen we toen alles wat we ooit aan dat huis betaald hadden in 1 klap weer terug, dus rente en aflossing en kosten van verbetering cq onderhoud. Per saldo dus 23 jaar gratis gewoond. Uiteraard werd dat geld weer geinvesteerd in de volgende grotere woning, die we kochten op datzelfde dieptepunt. Ook hier alweer 19 kozijnen vervangen. (Oud vrijstaand huis) en energiezuinig gemaakt. Uiteraard helpt de algemene waardestijging mee, maar het is de investeringen waard en nooit weggegooit geld

  2. Spreadsheets FTW

    Gelukkig zijn dit nog dingen die iets toevoegen. Het ergste vind ik de investeringen die ergens in verdwijnen, maar waarvan je niet/nauwelijks merkt dat ze er zijn.

    Misschien mag ik uit nieuwsgierigheid naar hoe je dit in de administratie hebt weggezet nog wel iets vragen. Ik ga er vanuit dat je de uitgaven direct als kosten hebt geboekt. Heb je de stijging van de aankoopwaarde dan ten laste gebracht van de herwaardering? (Met als gevolg nu dus een lagere overwaarde?)

    1. Geldnerd

      Inderdaad is de uitgave direct als kosten geboekt en heb ik de stijging van de aankoopwaarde ten laste gebracht van de herwaardering. Dus onze overwaarde, iets dat sowieso ‘fictief vermogen’ is omdat het pas echt wordt als we het huis zouden verkopen, is nu inderdaad lager.

      1. Dirk

        Interessant Geldnerd. Uit nieuwsgierigheid, hoe zie je de rentekosten van je hypotheek. Het is geen investering om je huis beter te maken, maar zijn wel kosten direct verbonden aan je huis. Zou je die niet bij de kosten moeten optellen? Gevolg is natuurlijk wel dat je (papieren) overwaarde flink zal dalen.

        1. Geldnerd

          Rente boek ik als uitgaven.

          En gevolg van deze werkwijze is inderdaad dat de papieren overwaarde flink daalt. Dat vind ik niet erg, het is immers maar papieren fictieve rijkdom. Heel gezond om mijzelf niet te rijk te rekenen.

  3. Spreadsheets FTW

    Zo doe ik het idd ook.

    Omdat ik herwaardering niet als ‘inkomsten’ tel, slaan dit soort boekingen echter wel een deuk in mijn resultaat/spaarpercentage. Jammer, maar zolang het vermogen idd fictief is, wil ik het niet als opbrengst tellen.

    1. Geldnerd

      Dat probleem heb ik dan weer in mindere mate. Ik stop maandelijks een bedrag in de voorziening Onderhoud Huis. Dat tel ik dan als uitgave en telt dus al niet mee in mijn spaarpercentage. De uitgave boek ik weliswaar als kosten, maar behandel ik als ‘capital expenditure’. Mijn spaarpercentage bereken ik als ‘aflossing plus inleg beleggingen plus saldomutatie spaarrekening exclusief voorzieningen gedeeld door totale inkomsten’. Hierdoor slaat een dergelijke uitgave wel een deuk in de balans (totaal beschikbare cash neemt af) maar niet in mijn spaarpercentage.

      Als je spaarpercentage berekent als ‘(inkomsten minus uitgaven) gedeeld door inkomsten’ dan slaat het wel een deuk ja…

  4. Geldsnor

    Jazeker reserveer ik geld daarvoor, al doe ik het meeste zelf. Wel een vraagje, vooral ingegeven door een stukje beroepsdeformatie:
    Waarom slechts HR++ glas? Dat is tegenwoordig de onderkant van de markt, met een U van 1.1. Een triple had slechts 150 EUR per m2 meer gekost (hooguit) en een waarde van 0.4W/k/m2.
    Een vacuum-glas had ook gekund, maar is nog kostbaarder.

    1. Geldnerd

      Goede vraag. De bestelling dateert alweer van het voorjaar 2021, het heeft 1,5 jaar geduurd voordat de ramen geplaatst werden. Voorjaar 2021 was natuurlijk een andere tijd… Overigens staan de kozijnen in een dubbelsteens niet-geïsoleerde muur zonder spouw. Voor triples hadden we andere kozijnen nodig gehad, en daarmee kwamen we in de knel met de voorschriften van de gemeente voor beschermde stadsgezichten (ons huis is onderdeel van een rijtje beschermd stadsgezicht). In die voorschriften is verduurzaming nog niet echt doorgedrongen…

      1. Geldsnor

        Aha, ik dacht dat je de kozijnen ook vervangen had.

        Ja, beschermde stadsgezichten zijn vaak een probleem met verduurzaming, daarom komen wij ook steeds meer vacuumglas tegen. De levertijden zijn wel vaak bizar, zeker nu er een aantal grotere floatlijnen (glasfabrieken) stil liggen…

        1. Geldnerd

          De kozijnen zijn ook vervangen. Door kozijnen die dezelfde afmetingen hebben als de oude….

  5. Nina

    Ja, wij reserveren zeker geld voor de renovatie van ons vastgoed. Want een lek dak of een kapotte rioleringsbuis oid wil ik wel kunnen herstellen. Alhoewel ik als eigenaar van verschillende panden weet dat je een eigendom waar 40/60/80 jaar niets is aan gedaan zeker ook met heel grote meerwaarde kan verkopen, en dat dus geld in renovatie steken niet noodzakelijk loont.
    Maar we zijn allemaal mensen, en we willen ook graag comfort en houden we vast aan het idee dat wat we doen ook daadwerkelijk loont/er toe doet.

  6. dejongebelegger

    Hi GeldNerd, je haalt in je artikel ‘bloggen is uit’ uit naar Porterenee, omdat ze geen commentaar toelaat op haar blog. Ik ben het met je eens dat dat vervelend is.

    Tot mijn grote verbazing zie ik vervolgens dat de mogelijkheid om te reageren onder jouw artikel uit staat? Hoe kan dat nu??

    Bloggen is trouwens helemaal niet uit, zelf heb ik sinds enkele weken een heel team aan bloggers aangenomen!

    1. Geldnerd

      De reactiemogelijkheid onder mijn blogposts wordt automatisch twee weken na publicatie uitgeschakeld. Dat is een optie in WordPress. Ik heb dat gedaan omdat in de praktijk vrijwel alle reacties na die periode spam zijn.

Reacties zijn gesloten.