Geldnerd is geen klusser…

…Maar is er nu toch mee begonnen. Ja, ik heb grotendeels een tuin aangelegd (die nu overigens vrijwel helemaal door Vriendin wordt onderhouden). Maar klussen in en aan ons huis is niet zo mijn ding. Het geeft me veel voldoening als iets netjes en af is. De combinatie van perfectionisme en niet zo handig en ervaren zijn met klussen is soms wel frustrerend.

Maar een huis heeft onderhoud nodig. En een oud huis extra, zeker als het decennialang niet zo heel goed verzorgd is. We wisten dus al een tijdje dat er wat te doen was. Het meest urgent zijn de kozijnen aan de voorzijde, op straatniveau. Dat is ook letterlijk op straatniveau, ons souterrain ligt ruim een meter beneden straatniveau namelijk. En die kant ligt pal op het westen. Het weer, de regen en de wind, staan er recht op. En ook het opspattend vuil van het verkeer. En dat allemaal op loopafstand van zee, in ons deel van Geldnerd City is zoute lucht echt wel een dingetje. Er zaten al wat scheurtjes in het verfwerk. Tijd voor actie dus.

Nou duurt dat bij mij altijd even. Ik moet moed verzamelen. Maar ik wilde het niet uitbesteden. Ik wil dit soort dingen zelf kunnen. En het leek me ook wel een rustgevend klusje, lekker zen bezig zijn en zichtbaar resultaat van je werk. Dus toen Vriendin wat schilderwerk binnenshuis aan ging pakken, heb ik al mijn moed verzameld en de verfkrabber in de kozijnen buiten gezet. Dat vond ik wel een spannend moment. Je weet immers dat er, zodra je de eerste verf hebt weggekrabt, geen weg terug is.

Ik had me goed voorbereid. Filmpjes gekeken van diverse hoe-het-zelf ketens en andere enthousiastelingen op YouTube. Een lijst van stappen en materialen gemaakt. Een trip naar de bouwmarkt. Ik was er dus helemaal klaar voor. En ik werd niet teleurgesteld. Want ik begon te krabben op het liggende deel aan de onderkant van het kozijn waar we al een aantal scheuren in de verflaag zagen. En waar het een beetje meeveert als je er met je vinger op drukt. De ervaringsdeskundigen weten dan waar ik het over heb. Houtrot.

Goed, eigenlijk geen verrassing dus. Maar de vraag is dan altijd: hoeveel? Met matig enthousiasme begon ik te krabben en te beitelen. Maar wat er ook verscheen, geen hout dat niet aangetast was. Al snel werd duidelijk dat ik het onderste liggende deel van één van de kozijnen als verloren moest beschouwen. En ook één van de staande delen was deels aangetast. Dat bracht een nieuw dilemma. Want dat moest dus eigenlijk vervangen worden. En dat is een klusje waar ik mij liever nog even niet zelf aan waag. Dus ging ik op zoek naar een klusjesman. En dat viel nog niet mee. Ik had al gehoord dat alles wat ‘handig’ is het extreem druk heeft. En dat beeld werd bevestigd. Diverse malen kreeg ik te horen dat er over 12 maanden wel ruimte zou zijn in de agenda. Maar zo lang wil ik natuurlijk niet wachten. Dit moest opgelost voordat de herfststormen Huize Geldnerd weer zouden gaan teisteren.

Halve dorpel weg, nog steeds een spons….

Even overwoog ik toch om het dan maar zelf te gaan proberen. En de verlamming sloeg weer toe. Want wat zou de fallback zijn als het mij niet zou lukken? Gelukkig was op dat moment de redding nabij, via een familielid elders in Geldnerd City, die al jarenlang een vaste klusjesman heeft die wel even tijd kon maken voor ons probleem. Dus een paar dagen later werd alles opgemeten en een weekje later is er een keurige nieuwe hardhouten balk geplaatst, en is ook het aangetaste gedeelte van het staande deel vervangen.

Als nieuw….. Oh ja, het IS ook nieuw!

Ondertussen ben ik uiteraard verder gegaan met de rest van de kozijnen. Het andere raam bleek gelukkig niet aangetast. Dat stond na een paar dagen keurig in twee lagen grondverf, waarbij de oneffenheden zoveel mogelijk waren weggeplamuurd en de kitranden vervangen waren. En ook de rest van het aangetaste kozijn werd gekrabd, geschuurd, geplamuurd en twee keer in de grondverf gezet.

Met het aflakken heb ik gewacht tot het eerste kozijn gerepareerd was en ik ook dat in de grondverf kon zetten. Daarna heb ik tegelijkertijd beide kozijnen licht opgeschuurd en in de lak gezet. Dezelfde dag, dezelfde omstandigheden. En ik moet zeggen dat ik niet ontevreden ben over het resultaat. Het ziet er een stuk beter uit dan voorheen, en we weten nu zeker dat de kozijnen er weer even tegen kunnen. In totaal zitten er best veel uren in die twee ramen. Een echte schilder kan het sneller en ook wel beter, daar ben ik mij van bewust. En toch weet ik zeker dat deze aanpak mij geld bespaard heeft. Want ik heb geen arbeidsuren van schilders hoeven betalen. En ik heb nu wat kluservaring en iets meer zelfvertrouwen daarin, en ken ons eigen huis nu iets beter. Dat is ook waardevol.

Geen close-up. Want ik ben geen vakman.

Maar… Er zijn nog twee (grotere) ramen aan de voorzijde. Waar ik een steiger voor nodig ga hebben. En er is werk nodig aan een rotte vensterbank. En dan nog vier raampartijen aan de achterkant. Misschien wordt het ook tijd dat ik wat kluscursussen ga doen om meer dingen zelf aan te kunnen pakken. Ik zou best graag leren loodgieten, stuccen, timmeren, en ook meer van elektra weten. Dat zijn handige vaardigheden voor de toekomst. Maar ook die cursussen, zie ik, zitten al tot volgend jaar volgeboekt hier in de regio….

En voor die andere raampartijen moet misschien maar een vakman komen. Want helemaal tevreden ben ik niet over mijn schilderskwaliteiten. Misschien is het toch beter dat ik mijzelf beperk tot bloggen en programmeren?

Ben jij een klusser?

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Joost @indefruitboomgaard.nl

  Je hebt toch net een kluscursus gehad? Die onderste ramen waren Les één 😀

  Les twee is niet perfect is ook prima, zeker als je het weg kan schrijven onder ‘authentieke details’ en sowieso binnen no-time bedolven wordt onder, ik citeer: Het weer, de regen en de wind, staan er recht op. En ook het opspattend vuil van het verkeer.

  Zelf klus ik ook wel eens, maar aan kwasten had, heb en houd ik een hartgrondige hekel, dus diep respect hoe het eruit ziet!

 2. Luxe of Zuinig

  Ik ben zelf ook geen klusser, maar schilderen, schuren, beitelen, plankje plaatsen e.d. Ga ik zeker niet uit de weg en scheelt een hoop geld. Pas als het een steiger nodig heeft, met elektra of gas te maken heeft of simpelweg een compleet kozijn vervangen is, dan huur ik iemand in want dat gaat mij of veel meer tijd/effort kosten dan de vakman of ik kan/wil het simpelweg niet.

  Maar ziet er prima uit hoor geldnerd!

 3. Bon

  Dat heb je toch even gedaan. Het is mooi geworden. Klussen is ook gewoon een kwestie van het doen. Soms mislukt het en soms lukt het. En als je het vaker doet, dan is de factor lukken steeds vaker aanwezig. Succes met klussen.
  Ik ben trouwens ook een klusser.

 4. Audrey

  Ik ben trots op je, Geldnerd! Ik doe je dit absoluut niet na…

 5. Geld Coach

  Cosmetische zaken doe en wil ik vooral zelf doen. Bij gas, water en elektra wil ik liever dat het goed wordt gedaan ipv een lekkage of wat dan ook.

  Naarmate je vaker een klusje doet, wordt je daar steeds handiger in en is de drempel lager om het de volgende keer weer te doen. Wat wel helpt is eigenlijk een harde afspraak te maken wanneer je de klus gaat doen, omdat je het anders telkens voor je uit kan schuiven.

 6. mariimma

  Ziet er goed uit, Geldnerd!

  En ik ben benieuwd wat je met die andere ramen gaat doen… wat een suspense!!

 7. uitklokken

  Helaas, ik haat klussen. Laat het dan maar verrotten…

  1. Yolanda

   Dat kan natuurlijk ook, maar gaat je op termijn veel geld kosten.

 8. Ikkelien

  Mijn man is zo’n klusjesman die het momenteel erg druk heeft 😉
  Hij zit vol tot april volgend jaar of zo.
  Gelukkig ben ik een tijd geleden zo verstandig geweest om onszelf in zijn agenda te zetten voor het plaatsen van een nieuwe keuken in oktober.

 9. Justin Case

  Chapeau! Juist omdat het niet zo “jouw ding” is heb ik grote waardering voor je actie!

  Ik lees dit net nadat ik binnenkom nadat ik twee uitslaande ramen in de grondverf heb gezet. Ik ben een klusser pur sang, heb het met de paplepel ingegeven gekregen. De meeste klussen vind ik leuk, zoals tafels, krukjes en kasten maken. En ik vind het prettig om geld uit te sparen door zelf iets te maken, onderhoud aan het huis te doen. Soms is het ook gewoon mijn eer te na om iemand in te huren voor iets wat ik zelf kan.

  Schilderen vind ik niet leuk, het aflakken wel, maar de voorbereiding niet. Schuren vooral, dat lawaai en stof en overal die misselijk kleine rommelstukjes.

  Klussen waaraan ik een hekel heb deel ik op totdat het zulke kleine deelklusjes zijn dat ik er wel aan moet beginnen, omdat het bijvoorbeeld maar een half uurtje werk is en kinderachtig om het niet te doen. En dan zorg ik er ook voor dat me niets in de weg staat, dat er geen enkel drempeltje is, anders blijft alsnog liggen. En ik begin er meteen ‘s ochtends aan, dan is het maar gebeurd.

  Wat anderen ook al schreven, het is inderdaad een kwestie van doen, fouten maken, durven, ervaring krijgen. Het is ook heel lekker om te genieten van je eigen werk! Heb je toch mooi even zelf gefikst!

 10. Mijn Virtuele Vent

  Nee niet echt. Je verhaal is dan ook zeer herkenbaar. Ik kijk YouTube filmpjes hoe van die handige Harry’s uit het niets de mooiste producten maken. Die hebben dan wel de beschikking over heel veel handig gereedschap.

 11. Marcel

  Ha leuk,

  Ik zat in precies dezelfde situatie waar een dakdekker (dat ga ik dus echt niet zelf doen) aangaf dat een nogal lelijke niet originele bedekking verwijderd moest worden van het kozijn.

  Het originele kozijn moest dus afgekrabt, geplamuurd en gelakt worden. Ik keek er erg tegen op en omdat alle schilders vol zaten moest ik het wel zelf doen. Uiteindelijk geluk gehad met het mooie weer op dit moment. Het ziet er echt top uit en het geeft me veel zelfvertrouwen om volgende klussen zelf op te lossen.

  In plaats van een klus cursus is het ook gewoon goed om iets samen te doen met een vakman, zo ga ik dit weekend bijvoorbeeld een oude leiding slopen met een ervaren sloper, scheelt geld omdat hij geen tweede man hoeft in te huren en ik leer weer wat.

 12. Mr. Groeigeld

  Tja, met een eigen huis is het niet alleen de administratie die je goed moet bijhouden 😉

  We hebben een klushuis gekocht, dus zit er niets anders op. Voordeel van zelf doen is dat het altijd gaat zoals jij het wilt en dat je zelf iets leert en bereikt wat er eerst niet was.

  1. Geldnerd

   Doop je jouw blog nu om in KrimpGeld?

   1. Mr. Groeigeld

    Nee hoor, juist door zelf dingen te doen, bespaar je een hoop geld

 13. Yolanda

  Ik vond het een heel leuk stuk om te lezen alleen je conclusie klopt volgens mij niet. Hoezo niet (goed) gelukt? Je hebt het grondig aangepakt, het is weer voor jaren in orde en het ziet er heel goed uit. Je had best een close up mogen maken.
  Bij een wat ouder huis kun je niet schilderen alsof het weer terug naar de winkel moet. Ik vind het heel goed gedaan!

 14. robbert1970

  goed gedaan! Ben zelf wel een klusser. (veel opzoeken op youtube) en doen.begonnen met de badkamer in 1999 bij aankoop huis. later met 3 buren een echte uitbouw gemaakt (buurman 1 opzichter en gewezsen metselaar, buurman 2 loodgieter ) en daar heb ik veel van geleerd.
  Dit jaar zelf mijn houten dakuitbouw naar dakterras vervangen voor kunstof.
  En dat voor iemand die een medisch beroep heeft.
  Maw alles is te leren

 15. Saska

  Ziet er netjes uit! 🙂 Kunnen ze weer een tijdje mee. Die ramen herinneren me wel aan de tijd dat de nog in Den Haag woonden, zo karakteristiek, leuk! 🙂

  1. Geldnerd

   Al spijt dat je weggegaan bent? ?

 16. Krent

  Kijk aan 🙂 Ziet er weer als nieuw uit. Ik ben zelf exact hetzelfde aan het doen, gelukkig zonder houtrot dan. Ik voel je pijn

Reacties zijn gesloten.