Koffie: eerste levensbehoefte en guilty pleasure

Koffie is een eerste levensbehoefte hier in Huize Geldnerd. ’s Ochtends ben ik absoluut niet aanspreekbaar totdat er een kopje sterke koffie espresso naar binnen is gegoten. En dat mag niet te ingewikkeld zijn, op een knopje drukken en klaar. Want tot ingewikkelder handelingen ben ik echt niet in staat totdat de cafeïne mijn bloedbaan bereikt heeft. Zei ik al dat goede koffie belangrijk was voor me? Het is in elk geval één van de dingen waar ik wel geld aan uit wil geven.

De Nespresso factor

Deze behoefte wordt in mijn leven al meer dan 10 jaar ingevuld met de hulp van Nespresso. Ooit zo ontstaan nadat Ex en ik constateerden dat Senseo z’n eigen glazen had ingegooid door de hoeveelheid koffie per pad te verminderen, waardoor de koffie nergens meer naar smaakte. Toen ik jaren later Vriendin leerde kennen had ze ook een Nespresso-machientje. Eén van onze machines ging mee naar het Verre Warme Land en bleek bij terugkomst de omschakeling van ‘110V met een transformator’ in het VWL naar 230V in Nederland niet te overleven. Maar we hadden het andere machientje nog, en dat heeft de afgelopen jaren ons dagelijks voorzien van meerdere kopjes koffie.

En ja, we wisten dat de cupjes duur zijn. Een kopje Nespresso-koffie kost ongeveer € 0,40, iets meer als je de bijzondere koffiesoorten neemt. De aluminium cupjes zijn milieubelastend, alhoewel we ons geweten susten door ze trouw te verzamelen en de zakken met gebruikte cupjes mee te geven aan de koerier, die ons periodiek ook weer voorzag van een stapel nieuwe cupjes. Bovendien hadden we een basismachientje zonder aanvullende toeters en bellen. Geen melkopschuimvoorzieningen en dergelijke. Dat was met name jammer voor Vriendin, die dol is op cappuccino en hippe dingen als latte.

Maar ja, dat Nespresso-machientje bleef maar werken. Ik ontkalkte ‘m keurig een paar keer per jaar en maakte minstens een keer per week de losse onderdelen schoon. Maar onlangs begonnen er toch tekenen van slijtage te komen. Er liep steeds meer water in het lekbakje, en de machine werd steeds warmer. Een online onderzoekje leerde mij dat het een bekend ouderdomseuvel is. De houder van het cupje en het filter sluiten dan niet meer goed op elkaar aan. Kan gerepareerd worden, maar die reparatie kost bijna net zoveel als een nieuwe machine.

Tijd voor verandering

Het was dus tijd voor verandering. De waarheid gebiedt te zeggen dat Vriendin daar al een tijdje op aandrong. De hoge kosten van de cupjes en de milieubelasting waren daar een belangrijke factor in. Ik heb dus eerst maar eens mijn eerdere analyse van ons koffiegebruik bijgewerkt. Niet alleen het geld dat we aan Nespresso besteed hebben, maar ook het aantal cupjes dat we daarvoor gekocht hebben.

JaarNespressoCupjes
2016€ 424,601.140
2017€ 655,801.700
2018€ 565,801.450
2019€ 589,901.460
2020H1€ 429,001.100

Het bedrag voor de eerste helft van 2020 corrigeer ik voor de restvoorraad die we nog hebben liggen. Daarnaast neemt ik per jaar ongeveer € 40 voor de afschrijving van de aanschaf van de machine. Ik kom er dan op uit dat we jaarlijks ongeveer € 640 besteed hebben voor 1.500 kopjes koffie. Dat is € 0,43 per kopje koffie. En ik zie nog iets. Iets dat ik ook al constateerde toen ik nadacht over de corona-quarantaine van de afgelopen periode. We zijn meer koffie thuis gaan drinken. Ik verwacht nu dat we uit gaan komen rond 2.000 kopjes koffie per jaar. En wij verwachten ook dat we structureel vaker thuis zullen gaan werken. Voor het nieuwe scenario ga ik dus uit van 2.000 kopjes koffie per jaar.

Eisen Wensen

Met wat nadenken kwamen we toch wel op een rijtje eisen en wensen voor ons nieuwe apparaat. Allereerst moet het natuurlijk makkelijk zijn in het gebruik en het schoonmaken. Idealiter één druk op de knop, want mijn ochtendsituatiehumeur is onveranderd. Verder wilde ik graag koffiebonen kunnen gebruiken, maar niet zelf hoeven malen. Vers gemalen koffiebonen geven lekkerder koffie. Vriendin wil er ook graag cappuccino en latte en dergelijke mee kunnen maken (en ik eigenlijk ook wel). En een heetwaterfunctie zou ook wel handig zijn, want ’s middags drinken we meestal thee.

Ik heb gelezen dat er ongeveer 8 gram koffie in een kopje gaat. Voor 2.000 kopjes koffie hebben we dus 16 kilo koffie per jaar nodig. Daarbij heb ik gerekend met een kiloprijs van € 15,00. Er zijn goedkopere maar ook duurdere soorten koffie, dit leek ons een mooi gemiddelde. Dat betekent dat we in het nieuwe scenario slechts € 240 per jaar aan koffie kwijt zijn. Ook heb ik weer gerekend met een verwachte levensduur van 5 jaar voor de machine.

Na wat online onderzoek hebben we voor deze machine gekozen. Die kan alles wat we willen en nog een klein beetje meer. Ja ik weet het, dat is niet helemaal zuinig, en dat is mijn schuld keuze. Zo kwam ik er na enkele weken achter dat ik deze machine ook met een app kan bedienen. Die helaas niet in staat blijkt om het water en de koffiebonen bij te vullen, en de kopjes in de machine te zetten. Dat is dan toch weer een beetje teleurstellend…

Ook heb ik in de berekeningen meegenomen dat ik jaarlijks voor ongeveer € 160 onderhoud moet plegen om deze machine in goede conditie te houden. Dat leidt tot het volgende jaarlijkse kostenplaatje.

Kopjes per jaar1.5002.000
Kosten koffie€ 180,00€ 240,00
Kosten onderhoud€ 160,00€ 160,00
Afschrijving machine€ 310,00€ 310,00
Kosten per jaar€ 650,00€ 710,00
Kosten per kopje€ 0,43€ 0,36

De kosten per kopje zijn voor 1.500 kopjes niet eens heel anders dan in het Nespresso-scenario, maar toch is dit een heel ander kostenplaatje. Met Nespresso heb je een goedkope machine, maar hoge kosten voor de koffie per kopje. In onze nieuwe situatie zijn het juist de kosten van de machine (en het onderhoud) die hoger zijn, en kost de koffie per kopje veel minder. Bij een langere levensduur van de machine en meer kopjes koffie per jaar worden de kosten per kopje steeds lager. Alhoewel dit natuurlijk niet helemaal vergelijkbaar is. Want de nieuwe machine kan veel meer dan de oude.

Inmiddels…

Inmiddels staat de nieuwe machine al een aantal weken te glanzen in onze keuken. Ik ben er erg tevreden over. We hebben nu ook veel meer opties qua koffiesoorten en kunnen naar hartenlust experimenteren. en zijn eindelijk van die milieubelastende aluminium cupjes af. De resterende voorraad Nespresso-cupjes hebben we weggegeven. Dat zijn verzonken kosten.

Wel denk ik op basis van de eerste drie weken dat ons koffieverbruik eerder 25 kilo dan 16 kilo per jaar zal worden. Want ik drink nu toch iets meer koffie… Of eigenlijk: espresso. Maar daar worden de kosten per kopje alleen maar lager van. En de machine is veeleisend, elke dag moet er wel iets bijgevuld of schoongemaakt worden, en daar krijg ik keurige meldingen van. Dat doe ik dan ook trouw. Want een ochtend zonder koffie…. is geen ochtend!

Hoe belangrijk is koffie voor jou? En denk jij ook goed na over grote aankopen?

Dit bericht heeft 26 reacties

 1. Bon

  Belangrijk, maar niet zoals bij jou. Ik maal dan wel zelf de koffiebonen en maak expresso in een halfautomatische expressoapparaat. D.w.z. dat ik moet wachten totdat het lampje rood wordt en ik moet er zelf koffie in doen. In het begin was dat aanpassen, want hiervoor had ik een apparaat zoals jij hebt maar dan van een ander merk.
  Het schoonmaken en de kuren die dat ding had werd me teveel, dus toen hij er mee op hield heb ik gekozen voor mijn huidige espressoapparaat.

 2. Opnieuwbegonnen Belia

  Herinner me nog dat ik een reactie schreef onder het gebruik van jullie Nespresso. Duur! Dat een espressomachine net zo duur is, verbaasd me. Geniet van de koffie. Het is heerlijk om ‘s morgens wakker te worden met een heerlijke kop koffie plus alle overige kopjes.

  1. Geldnerd

   Er zijn goedkopere koffiemachines dan deze… En die zullen zeker ook goede koffie geven.

 3. Greet

  Ik giet kokend water door een filter in thermoskan. Dat is mijn mindfulle ochtendritueel.
  Voor de lekkere koffie heb ik ook nog een koffiemolen, zo’n ouderwetse aan de muur. Heerlijk geluidje, maar niet als ik net wakker ben. Op de camping zet ik koffie met een rvs mocapotje,een espressopotje dus.

 4. robbert1970

  geloof dat je koffie gebruik ook toeneemt als gevolg van het thuiswerken of vergis ik me daarin.

  1. Geldnerd

   Zeker, en substantieel. Ik schat nu in dat we van 1.500 naar >2.000 kopjes per jaar gaan.

 5. Tom

  Leuk blog, Geldnerd! Hier ook een koffieverslaafde :-). Wij wisselen af tussen een koffiepotje op het fornuis, een Quick Mill koffieapparaat en een Nespresso… Niet echt minimalistisch, maar wel prettig.

 6. Marjan

  Wat grappig om onze gemeenschappelijke ervaring te lezen! Ook voor ons is goede koffie ontzettend belangrijk! Mijn man wil een goede espresso, ik wil een goede cappuccino.
  Ook wij waren zo’n 16 jaar geleden blij met onze Senseo. En ook wij waren er een paar jaar later opeens helemaal klaar mee. Na terugkomst van een vakantie vonden we de koffie opeens zo vies! En ook wij vermoedden dat dit kwam door de aangepaste inhoud van de pads.
  Ook wij stapten over naar een Nespresso. Wat een verademing! En ach, op werkdagen dronken we thuis maar 1, hooguit kopjes per dag, dus voor ons was het niet zo’n probleem dat het verdienmodel van Nespresso in de cups zat.
  Ook begonnen met een een uitgebreid apparaat (Latissimo) met melkopschuimer erin, die uiteindelijk niet eens zo goed beviel omdat de melk daarin vrij snel vies werd. Later middels een actie gratis een eenvoudig model van Nespresso gekregen bij bestelling van een hoop cups en daar een losse aeroccino opschuimer bijgekocht. Prima resultaat! Wel veranderde ons werk-thuis patroon (man startte eigen bedrijf, ik kon meer thuiswerken), waardoor onze koffieconsumptie thuis toenam. Maar ach, voor goede koffie hadden we wel wat meer over.
  Jaren lang tevreden geweest, al begon het na onze vakanties in Italië toch weer te kriebelen: de koffie daar was toch echt wel NOG lekkerder…
  En toen begon onze machine kuren te vertonen: water lekken aan de onderkant, zo nu en dan een cup zodanig geperforeerd dat we koffiedrab in het kopje kregen. Dat was voor ons de trigger naar weer een niveautje hoger.
  Na een enorme zoektocht (ik ga nooit over 1 nacht ijs) zijn we een half jaar geleden uitgekomen op de Bezerra Mitica met aparte bonenmaler (Eureka Mignon Specialita). Vereist iets meer werk en oefening, maar eigenlijk ben ik fan ontzettend leuk gaan vinden! En zeker in deze Coronatijd kon ik mooi oefenen op Latte art :-).
  Oh, wat hebben we nu heerlijke koffie! Er is eigenlijk maar 1 minpuntje: we vinden de koffie buitenshuis – zelfs in de horeca – nu bijna nergens meer lekker….

  1. Geldnerd

   Ja, dat van die koffie elders die duidelijk minder smaakt beginnen wij ook al te merken…

 7. Mr CF

  Lekker, doe mij maar een bakkie thee ?

 8. Petra

  Ik bewaar mijn koffiebonen in de vriezer. 500 gram. Maal met de hand en giet op.. als ik koffie drink wil ik lekkere koffie. Die ene kop in de week, twee weken, drie weken.

  Kosten
  Filter, minder dan 25 euro.
  Kopje, ongeveer 3 euro.
  Water..laat maar.
  Waterkoker, steelpan, 14 jaar oud, 25 euro.
  Gas, laat ook maar.
  Molen, erfstuk, antiek.
  Koffie 5-10 euro per 500 gram. (Jaarlijks ongeveer)

  Onderhoud eens per maand de koffiemolen met een kwast afdoen. Gebruikte spullen afwassen.
  Tijd om koffie te zetten is mindfulness training. Bonen zeker 3 uur vooraf uit de diepvries halen. Klaarzetten. Water koken en even laten afkoelen. Bonen malen en dan opgieten. Al met al zeker 15 minuten voor je bakje klaar is.

 9. Pasja

  Ook wij zijn fervente koffiedrinkers. We gebruiken de zoveelste Senseo met de meest sterke koffiepads.de onderdelen gooi ik eens per week in de vaatwasser voor extra wasbeurt.
  Ooit ook 1 van de eerste uitgebreide apparaten met melkopschuimer etc gehad..maar vonden het teveel gedoe qua schoonmaken, weet ik nog.
  Geniet ervan!

 10. AssOnFire

  Goede koffie is ook hier een ritueel.

  Wij zijn ca. 10 jaar geleden onze Nespresso machine vervangen voor een Rancilio Silvia. De onderhoudskosten zijn nagenoeg nul. De eerste 2 jaren hebben we ook gemalen koffie gekocht. Maar laten malen in de winkel vonden we niet zo’n succes. Toen hebben we er maar een bonenmaler bijgekocht waarmee we onze bonen de maling kunnen geven die ze nodig hebben voor het perfecte kopje espresso.

 11. Marianne

  Wat een geweldige koffie machine! Wij hebben jarenlang koffie gezet met een French press, altijd heerlijke koffie. Nu schenken we op maar daar moet ik nog steeds aan wennen….

 12. zuinigeman.nl

  Wij hebben sinds een 1 jaar een Philips koffiemachine in de aanbieding (België) gekocht. En nog steeds erg tevreden met deze relatief goedkopere koffiemachine. Ook voor thee water heel handig. En ik kocht vroeger ook altijd nespresso cups heerlijke koffie. Maar vriendlief vond het echt te gek als ik weer voor 100 euro koffie had gekocht en na twee a drie maanden weer koffie cups te kopen. En zo doende door vriendlief toch onze koffie kosten omlaag kunnen brengen.

 13. Erik Bakker

  Koffie.. 2 jaar geleden mee gestopt en geen seconde spijt van gehad. tuurlijk het was even een dikke week hoofdpijn van de ontwenningsverschijnselen maar de innerlijke rust en goede slaap was het meer dan waard

  nu drink ik misschien 1x per maand eens een koffie. maar dan wel goede koffie en niet uit een bedrijfsautomaat.

  Scheelt ook in de kosten en het FO worden 😉

  1. Geldnerd

   Levensvreugde?

   1. Erik Bakker

    levensvreugde? dat haal ik wel uit andere zaken en niet van een substantie waar ik afhankelijk van wordt.

 14. Luxe of Zuinig

  Ook wij drinken meer koffie (nogal wiedes natuurlijk), maar we zijn van de filterkoffie (gemalen bonen in filter) overgestapt naar alleen nespresso koffie.
  De machine hebben we al zeker 11 jaar en die doet het al tijd ook nog goed. Gekocht voor denk ik een 10tje voor een goede aanbieding en sindsdien af en toe een kopje en soms wat meer. Maar nu is het al maanden 100% nespresso en ditto kosten.

  Wel eens gekeken voor de vol automatische koffiemachines, maar vind het te duur voor wat je krijgt. Jou variant kan dan wel weer veel meer waardoor het toch lucratiever wordt en je mij nu ook aan het twijfelen maakt.
  Desondanks is het nog steeds mijn intentie om deze nespresso machine helemaal op te maken voordat ik ook maar na ga denken over een nieuwe.
  Maar je hebt een zaadje geplant……

 15. Stella

  Wij hebben ook een Jura, jaren geleden van iemand gekregen die het teveel gedoe vond….. hoe dat kan snap ik niet want het ding doet alles, dus juist geen gedoe!! Maar wij willen nooit meer anders. Apparaat gaat zelfs mee op vakantie wanneer we naar een huisje gaan en onze eigen auto(bus) gebruiken!

 16. Ingeborg

  Hier ook een Jura. Elke avond zorg ik dat ‘ie goed is bijgevuld (koffie/water) en leeggegooid (koffieresidu/lekbak). Want inderdaad: ’s morgens moet er met 1 klik op de knop koffie geregeld kunnen worden. Eens per week worden de onderdelwn goed afgewassen, en verder heb je er vrij weinig omkijken naar (los van af en toe een nieuw filter een een reinigingsbeurt, maar dat regelt ‘ie vrijwel zelf).
  In drink ook altijd cappuccino, maar gebruik daarbij niet de mogelijkheden van de Jura. Dat vind ik wel teveel gedoe met schoonmaken, dus daarvoor heb ik een aparte schuimer die in een halve minuut schoon is. Ik heb dan ook echt gezocht naar een goede bonenmachine zónder melkopschuimfunctie: niet te krijgen. Daar betaal ik dus dubbel voor, maar de handige en heerlijke koffie maken dat ruimschoots goed.

 17. uitklokken

  Wij hebben een ouderwets koffiezetapparaat met thermosfunctie van Philips. We hebben wel een aparte bonenmaler, dan is de koffie lekker vers en kun je er in doen wat je wil qua soort.
  Een keer per jaar ontkalken, en de bonenmaler een paar keer per jaar even een ragertje doorheen.
  Ik heb een nespresso altijd te duur gevonden.

 18. mr_Lunch

  Mijn Saeco was 8 jaar geleden een cadeautje voor mezelf na mijn scheiding. Ongeveer 300 euro. Ik zou zelf niet veel meer kunnen uitgeven aan een koffieapparaat. Het is fijn om weleens van koffiebonen te veranderen. Nieuwe Vriendin had meer met Senseo. Dat heb ik enkele jaren volgehouden. Maar nu staan beide apparaten liefdevol naast elkaar op het aanrecht 🙂 Senseo voor haar, bonen voor mij. Smaken verschillen nu eenmaal. De Saeco houdt het gelukkig nog goed uit. Op vakantie de Nespresso tot mijn beschikking gehad. Erg lekker, en gebruiksvriendelijk, ook de nepcups van de Lidl. Maar het aluminiumverbruik staat me toch tegen.

  1. Stella

   Hoi mr_Lunch, als dat geen liefde is!! Senseo naast Saeco, weet niet of dat hier in huis zou kunnen gebeuren, Senseo is hier het grote taboe-woord! 😉

 19. Geldover

  Ik heb meerdere manieren van koffie zetten. Ik vind een ouderwets bakkie gezet met een opzetfilter heerlijk wanneer ik tijd maak om hem te zetten. Deze drink ik afhankelijk van mijn stemming zwart of ik maak met een melkopschuimer een een heerlijke cappuccino van. (Melk moet wel echt stijf staan)
  Daarnaast gebruik ik een koffiezetapparaat wanneer ik visite heb. Dan hou ik van een straf bakkie. En ja af en toe gebruik ik ook oploskoffie, wat eigenlijk geen koffie mag heten, maar ach snel en makkelijk ‘s morgens als de rest thee drinkt en ik een bak cappuccino wil.
  Ik merk dat ik de koffie in de horeca vaak te lauw vind en geniet meer van een cappuccino thuis dan van 1 in de horeca.

 20. Carlos

  Grappig dat je de hoeveelheid koffie aanhaalt bij Senseo, wat veel mensen die Nespresso drinken niet weten is dat daar gemiddeld nog minder koffie gebruikt wordt, zo’n 5,5 gram koffie en de rest is smaakstoffen. Als je dan de prijs van een kilo bonen weet, snap je heel goed dat de nagenoeg gratis machines en meneer Clooney betaald kunnen worden.

  Overigens in de berekening heb je wel een echt luxe apparaat gegund en onderhoud vind ik hoog ingeschat (of dat is normaal bij Jura). Ouders hebben een volautomaat die 20-30 euro per jaar onderhoudskosten heeft.

  Mijn ervaring is dat zodra je meer dan 125 kopjes per maand (1kg koffie) drinkt je t.o.v. nespresso binnen 1 jaar al een heel aardige machine neer kunt zetten. Zo’n Jura zou binnen 3 jaar zichzelf “terugverdiend” hebben.

Reacties zijn gesloten.