Hoe gaat het met… Project Tuin?

 • Berichtcategorie:Wonen

Onlangs schreef ik over mijn vaste lasten. In de reacties vroeg Selien hoe het inmiddels met onze tuin gaat. Jullie weten het misschien nog wel, dat project dat in 2018 mijn leven (en dus ook deze blog) in z’n greep hield. In het voorjaar van 2019 heb ik nog een update gegeven, maar daarna is het stil geworden. In elk geval op deze blog…

Het fijne van plantjes is natuurlijk dat die gewoon gaan groeien. Elk op z’n eigen manier en elk in z’n eigen tempo. De een iets succesvoller dan de andere. De meeste planten gingen voorspoedig, maar er waren ook tegenslagen.

Het is vooral Vriendin die het onderhoud voor haar rekening neemt. Regelmatig brengt ze een uurtje in het groen door om het ergste onkruid te verwijderen. En regelmatig worden er plantjes verpot. Ik heb mijn verzet daartegen maar opgegeven. En eigenlijk vind ik het ook wel mooi, als we ‘s ochtends met een kopje koffie naar de tuin zitten te turen. Steeds meer vogels weten onze tuin ook te vinden. Dat komt ook omdat we ze verwennen met veel lekkers. Helaas hebben we nog geen vaste bewoners. Onze favoriete bezoeker is een grote bonte specht, die komt al sinds ‘ie een jonkie was. Verder veel koolmezen, pimpelmezen, af en toe merels en roodborstjes. En ook parkieten (dat krijg je in ‘de grote stad’), kauwen, eksters, Vlaamse gaaien en duiven. We hopen komende jaren nog wel bewoners van onze nestkastjes te krijgen.

Ik beperk mij tot af en toe water geven, verder teer ik nog op de uren die ik tijdens de aanleg in deze postzegel grond heb gestoken.

Foto’s!

Wat ik daarnaast wel heb gedaan: foto’s nemen. Vrijwel elke maand heb ik een foto genomen vanaf hetzelfde punt op ons balkon, vanwaar je een overzicht hebt over ons hele tuintje. Die heb ik voor deze blogpost dus maar eens op een rijtje gezet. Je krijgt er een aardig beeld mee hoe onze tuin zich ontwikkeld heeft

BLOK HIER

Uitgaven 2018 – 2020

In 2018 hebben we stevig in de tuin geïnvesteerd, ik sloot er elke blog mee af. Ten tijde van mijn blog in 2019 stond de teller voor dat jaar op € 468. Daar is uiteindelijk nog wat bij gekomen, waardoor we in 2019 in totaal € 800 uitgegeven hebben aan de tuin. Dat is deels besteed aan extra beplanting, tuinaarde en mest. Ongeveer € 140 is besteed aan een megavoorraad pindanetjes en vogelpindakaas, waarmee wij gevederde vriendjes de tuin in proberen te lokken. Inclusief een pindasilo en een pindakaaspothouder waardoor er ook voor de kleine vogeltjes iets overblijft, en niet alles door kauwen, eksters en Vlaamse gaaien geroofd wordt.

Vroeg in 2020 hebben we de inrichting van de tuin geëvalueerd. We zagen dat sommige delen al goed dicht groeiden. Andere delen wat minder. Dat had verschillende redenen. Sommige plantjes groeien gewoon trager. Maar sommige planten hebben onze goede zorgen ook niet overleefd. We hebben gewacht tot ruim in het voorjaar, om goed te kunnen zien hoe dingen zich ontwikkelden. En medio mei is er nog weer een aantal extra planten de grond in gegaan.

JaarBedragOpmerkingen
20182.415Inclusief volledige aanleg
2019800
2020282Tot medio mei
Totaal3.497

En hier zit dus echt alles in. De aanleg, extra grond, bemesting, beplanting, al onze tuingereedschappen inclusief waterslang en sproeiers, zelfs de vogelhuisjes en het vogelvoer. Gezien de hoeveelheid plezier die we eraan beleven vind ik het een koopje. Zeker in deze tijd, waarin we meer aan huis gebonden zijn. De tuin is nu ook grotendeels dichtgeplant/gegroeid. We verwachten dus dat de komende jaren het accent gaat verschuiven. De woekerende dingen in toom houden, mooie dingen meer ruimte geven. De voeding op peil houden en af en toe iets vervangen dat niet (meer) werkt. Daarmee zullen de jaarlijkse onderhoudslasten waarschijnlijk nog iets dalen. Ik houd het uiteraard bij!

Hoe is het met jouw tuin?

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Energiepionier

  Wat een fijne groene tuin! Ik heb vorig jaar een stukje Tuiny Forest geplant en die begint nu groen te worden. Zo leuk!

 2. erik

  ziet er heel mooi uit!
  wij hebben ook een stadstuintje, maar we huren. Wij werken dus grotendeels met potplanten. Maar ook wij genieten ervan!

 3. anna

  Een mooi resultaat!

 4. Mooi geworden!
  En leuk die foto’s. Je krijgt bijna een sexy wordpress installatie 😀
  Tuinen heb ik verder niets mee en hou al helemaal de kosten er niet van bij 😉

 5. Selien

  Leuk om te zien dat de tuin een groene oase is geworden.

 6. Kimberley

  Leuk om dat verschil te zien zeg! Onze tuin heeft in de afgelopen vier jaar ook al een metamorfose gehad, tussentijds een keer een hele hoek met planten eruit gehaald en een grasmat erin voor onze hond. Heerlijk groen allemaal. We gaan er nu geen geld meer aan besteden, aangezien we over een jaar naar een koopwoning gaan verhuizen en daar de tuin ook weer opnieuw vanaf scratch mogen gaan inrichten. Maar neemt niet weg, het is heerlijk om op zoveel groen uit te kijken én alle wilde dieren die komen buurten 🙂

 7. ambertreeleaves

  Das een leuke groene oase die je daar hebt! Geniet ervan

 8. Marianne

  Wat een gezellige tuin! Wij investeren best veel in onze tuin, het is dan ook echt een hobby van ons.
  Vogelvoer en huisjes en bijenhotels inclusief knuffelbijen horen daar ook bij. Bovendien kopen we zo nu en dan een grote Italiaanse terracotta pot voor extra sfeer. We hebben vorig jaar nog een grote pergola aan de voorkant geplaatst zodat onze 17 jaar oude blauwe regen een eigen plekje heeft en niet meer de dakpannen van het huis woekert.

 9. Tom

  Heerlijk zeg, zo’n tuin. Daar verlang ik ook weleens naar… Wij hebben alleen een balkon en wonen aan de rand van een groot park. Onderhoud aan een tuin mis ik dan weer niet. Misschien komt er ooit nog weleens een leuk huis voorbij met een fijne tuin. Voorlopig zitten we nog even goed op ons balkon, waar mijn vriend ook een heel project van heeft gemaakt met Italiaanse plantenbakken en rozen. De groene vingers van mijn ouders hebben bij mij een generatie overgeslagen.

 10. uitklokken

  Lekker tuintje hoor, Geldnerd! Helaas hebben wij geen tuin (onbetaalbaar hier), maar ik zou er vaak in gaan zitten als we er een zouden hebben.
  Ik hou ook enorm van dieren en zou – als we een tuin zouden hebben – de planten daar zelfs op afstemmen. Hebben jullie dat ook gedaan?

  1. Geldnerd

   Onbetaalbaar? Met jouw salaris? 😉

   1. uitklokken

    Bam! Onder de gordel… Ik voel ‘m! Je hebt gelijk, ik ga meteen maximaal lenen!

    1. Geldnerd

     Kon het even niet laten….

 11. Anoniem

  Wat ontzettend leuk,zo’n “time lapse”! Je ziet het groen worden, heel gezellig ook met dat zitje. Ik geef ook graag wat uit aan vogelvoer,en heb ook een duur insectenhotel gekocht bij de Vogelbescherming. In tegenstelling tot een goedkoper hotelletje dat ik al had, nestelen de metselbijen deze helemaal vol! Heerlijk die bedrijvigheid gade te slaan, terwijl je zelf lekker zit met een fijne koffie 🙂

 12. Vera

  Mooi geworden zeg!
  Wij genieten ook erg van onze groene tuin, al is het een standaard grasveld met twee borders van de vorige bewoners, dus nog 1000 wensen.. Wel hebben we al veel kruiden toegevoegd, lekker om mee te koken. En ik word erg blij van de musjes die badderen in de waterschaal.
  Tuintip voor vooral de winter, minder opruimen. Ik zag bv dat de dode varens opgeruimd werden. Beestjes zijn juist erg blij met blad (verstopplekjes), het is gratis plantenvoeding en ook nog minder werk.

 13. Ingeborg

  Wat leuk om te zien. Ik ben ooit op jouw blog beland doordat ik googlede op “tuin” en “budget”, en ben daarna blijven lezen. We hadden plannen met onze tuin, maar inmiddels een ander huis gekocht. Als we verhuisd zijn, worden “tuin” en “budget” zeker in praktijk gebracht.

  1. Geldnerd

   Wat leuk om dit te lezen!

 14. Audrey

  Leuk zeg! Persoonlijk word ik heel blij van alle bloemen die er bij ons tussen het groen zitten. Gewoon uit een zakje bloemenzaden met soorten die insecten en vlinders blij maken.

 15. DutchRN

  Leuk de foto serie. Ik heb een klein balkon. Aan de hekken hangen bakken. Daarin biologische kruiden: thyme, marjorma, verbena, basilicu, chamomile, en een aarbei. 2 potten op de grond 1 tomaat en 1 komkommer plant. Volgend jaar ga ik ook sla proberen. Ik koop biologsch omdat ik heb gelezen dat het beter is voor de bijen. Ik had iig gisteren 2 bijen, dat was echt leuk. Alles bij elkaar heb ik dit jaar 180 euro uitgegeven aan de balkon tuin. Dat is voor biologische aarde, plantjes en potten en hangdingen voor aan het balkonhek, en een citybox. Daarin bewaar ik de extra aarde.

 16. M

  Leuk idee om de ontwikkeling van jullie tuin op deze manier vast te leggen.
  Misschien nog een leuke plantentip; ik (en inmiddels ook mijn kinderen met een eigen huis/tuin) ben helemaal fan van de Toscaanse Sterjasmijn; een groenblijvende, winterharde klimmer die langdurig met kleine witte (of gele) bloemetjes bloeit. Destijds was ik op zoek naar een groenblijvend, maar liefst ook met bloemen, alternatief voor de klimop, omdat deze zo snel gaat woekeren. Ik kwam daarbij uit op de Toscaanse Sterjasmijn. De Toscaanse Sterjasmijn is ideaal om tegen schuttingen, muren of iets dergelijks te planten (wel met een klimraam).

Reageren is niet mogelijk.