Project Tuin (8) – Voorjaar

 • Berichtcategorie:Wonen

Komt ‘ie daar nou alweer met een tuinblogje? Jazeker! Want onze stadse schaduwtuin houdt ons bezig. Nadat we ‘m vorig jaar aangelegd hebben, hebben we de hele winter vol verwachting uit het slaapkamerraam gekeken. Iedere ochtend met een glimlach. En vanaf februari konden we het groen wel de grond uit kijken, zo hoog waren onze verwachtingen.

Maar behalve het bezoek van Rich de F*** You Tuinkabouter gebeurt er natuurlijk in een winter niet zo heel veel in zo’n tuin. Af en toe kwam er een vogel langs om te snoepen van de pinda’s en pindakaas die Vriendin in grote hoeveelheden beschikbaar stelde. Maar dat waren dan, tot haar grote verdriet, meestal kauwen en Vlaamse gaaien. Niet de kleine schattige zeldzame vogeltjes die zij in gedachten had. Gelukkig kwam er af en toe ook een pimpelmees, koolmees, een enkele merel en een roodborstje. De meeste waarnemingen hebben we trouw genoteerd in ons tuindagboek.

Medio februari was er ineens een uitbarsting van onkruid en mos. Vriendin is een hele dag bezig geweest en heeft het allemaal opgeruimd. Daarna verschenen in maart de eerste bloemen in de Camelia (Japanse Roos). En in het verloop van een paar weken zagen we overal knoppen verschijnen. Ook de bloembollen staken hun koppen boven de grond uit. Ons krentenboompje staat prachtig in bloei, en ook de laurier heeft prachtige bloesem.

pH waarde

Naar aanleiding van de ‘mosaanval’ en geïnspireerd door Mariimma hebben wij ook hier een pH test uitgevoerd. Voorlopig ook met 2 grondmonsters. Vooralsnog is onze conclusie dat we niet teveel aan de grond hoeven te doen. Eén monster schat ik in op pH-neutraal, de andere zit tussen de 6 en 7.

Begin april hebben we de extra beplanting besteld. Vorig jaar hebben we immers niet het hele beplantingsplan gerealiseerd. Van een aantal dingen wilden we eerst zien of ze aan zouden slaan, en we hadden destijds ook gewoonweg niet genoeg (werk)ruimte door al het puin dat er in de tuin lag. We hebben alles online besteld, en af laten leveren op een vrije vrijdag van Vriendin. Vervolgens heeft zij de hele middag en een groot deel van de zaterdag keihard gewerkt om al die plantjes de grond in te krijgen. Wij vinden het er al prachtig uitzien, en nu is het vooral een kwestie van geduld om de boel dicht te zien groeien. Wellicht dat we tegen het najaar nog iets gaan doen met schors of mulch. Dit om het vocht beter vast te houden en de voeding van de bodem te verbeteren. Vorige zomer was immers gortdroog, en ook op dit moment is de grond rond Geldnerd HQ erg droog. Niet verwonderlijk, als je hier 50 cm diep graaft dan zit je op zuiver duinzand. De drainage is uitstekend, zullen we maar zeggen…

Ook mooi om te zien dat onze grond barst van het leven. Regenwormen en allerlei kruipinsectjes. Lekkere snacks voor kleine vogeltjes, die hopelijk wat vaker komen als onze tuin iets meer schuilgelegenheid biedt…

Foto’s

Een tuinblog is niet compleet zonder foto’s, dus hier komen ze…

Krentenboompje in bloei
Laurier in bloei

En heel af en toe, meestal in de schemering, krijgen we bezoek. Van het kleine broertje van Rich , die inmiddels bij ons woont.

In het lange Paasweekeinde hebben we allereerst op Goede Vrijdag het hardhout van het terras en de tuintrap geschrobt met water en soda, om de groene aanslag te verwijderen. Dat hebben we twee dagen goed laten drogen. En op Tweede Paasdag hebben we het terras en de houten trap naar onze tuin behandeld met olie. We wachten even af wat het effect is, misschien dat we het nog een keer willen behandelen.

Kosten

In totaal hebben we in 2019 tot nu toe € 468 uitgegeven aan de tuin. Het grootste deel, € 378 is besteed aan de grote levering van extra beplanting, dat komt dus eigenlijk bovenop de totale kosten van de aanleg die vorig jaar € 2.415 bedroegen. Mijn inschatting destijds was dat er nog € 300 – 500 bij zou komen voor de beplanting, dat klopt dus heel aardig! De resterende € 90 is uitgegeven tijdens diverse kleinere tripjes naar het tuincentrum.

De totale kosten van de aanleg zijn daarmee uitgekomen op ongeveer € 2.800. Heel iets anders dan de € 15.000 die de hoveniers in gedachten hadden. En we hebben er volgens mij nu ook veel meer plezier van, omdat we het zelf gedaan hebben.

Geniet jij ook van jouw tuin?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. FireMeUp

  Ik droom regelmatig over een droomhuis. Klein, vrijstaand en met een tuin aan het water. En een kano. En vorige week dacht ik ineens: “Wacht eens ff! Ik heb al een droomhuis!” Weliswaar eentje zonder tuin, maar wel aan het water. Ik moet er alleen 3 trappen voor af. En een tuin kan gerealiseerd worden op balkon en dakterras. Dus, dit weekend zijn de man en ik op pad geweest en hebben wij flinke planten, struiken en een irrigatiesysteem op zonne-energie gekocht. Voor op ons zonnige balkon van 21m2 (met wijds uitzicht op het water). Daarbij kochten we ook beits voor de planken vloer.
  En zo waren wij gister de hele dag in de weer met het behandelen van de vloer. Wat was het warm! Maar amai…wat is het mooi geworden! Vanavond kunnen de planten erop. En dan hebben wij een heerlijke tuin op het balkon! En die kano? Die komt volgende maand. En dan hoef ik hier voorlopig niet meer weg!

 2. dertigermetkids

  Wij genieten absoluut van de tuin! Man heeft dit jaar de tuinset vervangen (mp) en voor in de tuin een kleine loungeset neergezet, zo fijn! Daar hebben we vanaf een uur of 3 de zon op (maar ben bijna heel de dag voor buiten met opvangkindjes met dit weer) maar na t eten voor een bakkie koffie in de zon… Voelt net ls op vakantie savonds voor t huisje.. Speeltuin voor t huis dus dat is net t veld van vakantie, allemaal spelende buurkinderen, je spreekt wat buren, zo fijn! Heel blij met de tuin!

 3. mariimma

  Oh wat is dat bakstenen muurtje rondom het terras leuk, zeg!

  En de camelia, die heeft een overbuurvrouw van mij ook. Wat is dat toch leuk, die mooie grote bloemen in het vroege voorjaar!

  Ik ben wel benieuwd wat voor klimplanten jullie hebben. Die wil ik misschien ook planten, in de voortuin (die ligt bij mij ook op het Noorden).

  1. Geldnerd

   Tsja, we moesten iets met de 500 klinkers die we opgegraven hebben….

  2. Geldnerd

   Voor de planten zal ik even een lijstje maken.

 4. Meneer

  Zo’n Camelia is prachtig! Wij hadden een hele grote en die hebben we voor de verhuizing maar uitgegraven en meegenomen. Nou hopen dat ‘ie het overleeft ?

 5. Pasja

  Echt heel mooi gedaan! En ja met hoge verwachting uitkijken naar het eerste knopje, blaadje of bloemetje herken ik zeker ook.
  Nu staat bij ons de 1e aarbei in bloei en de druif komt ook flink los nu, piepkleine trosjes te zien.
  Geniet ervan!

 6. Leuk! Ziet er goed uit. Leuk ook om te zien dat het broertje van Rich wat vrolijker van aard is. Rich vloekt en tiert hier nog dagelijks de boel bij elkaar …

  1. Geldnerd

   Snel doorgeven dan maar? ?

 7. Marana

  Leuk, weer een tuinblog, ziet er goed uit!
  Maar je vergelijk met hoveniers is niet helemaal eerlijk he. Hoeveel uren hebben jullie erin gestoken, heb je dat ook bijgehouden? Je zult dan vast nog niet aan die 15.000 euro komen (tenzij je jezelf een hoog uurtarief toekent 😉 ), maar het is wel een stuk realistischer.

  1. Geldnerd

   Dat is een terecht punt. Ik schat dat er 100-150 uur inzitten. Maar dat zijn leuke uren. De tuin voelt nu van ons.

Reacties zijn gesloten.