Hoe denk ik nu over… Mijn vaste lasten?

Sinds kort is er weer een nieuwe blogger actief. Nou gebeurt dat wel vaker, en minstens net zo vaak verdwijnen de blogs ook weer, want blijven bloggen is topsport. Maar hier is iets bijzonders aan de hand. Blogger Chris schrijft op Hoe Word Ik Financieel Onafhankelijk hoe hij zijn financiën aanpakt volgens de Geldnerdmethode. Leuk dat mijn schrijfsels mensen inspireren! En misschien moet ik maar eens patent aanvragen en een merknaam registreren…

Onlangs schreef Chris een blog over zijn vaste lasten. Dit naar aanleiding van het standaard overzicht voor liquiditeit dat onderdeel is van mijn administratiespreadsheet. Het triggerde mij om zelf ook weer eens te kijken naar mijn eigen vaste lasten. Voor mij is het inmiddels een automatisme. Als er een nieuw contract wordt afgesloten, of een (prijs)wijziging komt bij een bestaand iets, dan pas ik het liquiditeitsoverzicht in mijn administratie aan. Zo heb ik altijd een beeld of ik uit ga komen met mijn geld. Ik combineer het in één overzicht met mijn reguliere maandelijkse overboekingen, zodat ik in één oogopslag kan zien of alles nog binnen de mogelijkheden van mijn salaris past.

Weten wat er in en er uit gaat. Sturen op hoe je jouw geld besteedt. Het voorkomen van verrassingen en meteen zien als er iets verkeerd gaat. Het gaat allemaal om rust. Financiële rust, reinheid en regelmaat. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Rust is belangrijk, zeker in de huidige onzekere tijden. Er zijn veel belangrijker dingen dan geld om je zorgen over te maken!

Ik heb twee overzichten, eentje in mijn persoonlijke administratie en eentje in de gezamenlijke administratie van de huishouding met Vriendin. Toen ik mijn huidige lastenoverzicht vergeleek met het overzicht van 4 jaar geleden, zag ik dat de lijst korter geworden is. Er zijn lasten geschrapt, zoals ik ook afgelopen december nog gedaan heb.

Mijn persoonlijke lastenoverzicht is best overzichtelijk. In een normale maand zijn het in totaal minder dan € 70 aan vaste lasten.

OmschrijvingFrequentieOp of rond
Kosten BankrekeningMaandelijks2
VerzekeringenMaandelijks2
Mobiele TelefoonMaandelijks21
SpotifyMaandelijks28
EvernoteJaarlijksJuli
NS AbonnementJaarlijksSeptember
WebhostingJaarlijksOktober
ZorgverzekeringJaarlijksDecember

De gezamenlijke vaste lasten zijn iets uitgebreider, want daar zit onze hele huishouding in.

OmschrijvingFrequentieOp of rond
Rente en Aflossing HypotheekMaandelijks1
Bijdrage VVEMaandelijks2
InboedelverzekeringMaandelijks3
Elektra en GasMaandelijks6
Kosten bankrekeningMaandelijks15
Zorgverzekering HondjeMaandelijks15
InternetMaandelijks21
GemeentebelastingenMaandelijks27
WaterschapMaandelijks27
Uitlaatservice HondjeMaandelijks27
WaterKwartaal

Een aantal dingen zou ik ook ineens jaarlijks kunnen betalen. Dat doen we niet, want in de gezamenlijke huishouding streven we naar een vlakke, gelijkmatige cashflow. Dan kunnen we elke maand hetzelfde bedrag overmaken en is het een kwestie van één keer instellen en gaan. Het zou misschien anders zijn als jaarlijks betaling hier korting op zou leveren, zoals bij mijn zorgverzekering. Maar dat doet het niet.

Nu ik het zo eens bekijk: misschien moet ik weer eens een keertje naar mijn verzekeringen gaan kijken…

Heb jij zicht op jouw vaste lasten?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Chris

  Wat leuk om te lezen dat ik mijn inspiratiebron inspireer!

 2. Selien

  En hoe gaat het nu met de Tuin?

  1. Geldnerd

   Goede vraag! De tuin ligt er uitstekend bij, ik zal er binnenkort eens een blogje aan wijden.

 3. uitklokken

  Iedereen die een huishoudboekje heeft, heeft volgens mij zicht op de vaste lasten. Traditioneel kijk ik elke december of ik ergens op die lasten kan en wil besparen.
  Het valt mij op dat je een huisdierenverzekering hebt. Dat is volgens mij écht overbodig. Oudere honden kun je vaak niet meer verzekeren, er is een hoog eigen risico, en veel aandoeningen zijn zelfs uitgesloten, lees de voorwaarden maar eens door. Kun je niet beter gewoon een potje maken hiervoor en maandelijks daar naar overmaken? Verzeker alleen wat je niet kan betalen…

  1. Ingeborg

   Nee hoor, als je je dier eenmaal jong verzekerd hebt, blijft ‘ie verzekerd volgens dezelfde voorwaarden, ook als het dier ouder wordt (tenzij je opzegt natuurlijk). Een onverzekerd oud dier is inderdaad vaak niet meer te verzekeren, tenzij voor veel geld en met allerlei uitsluitingen. Ik heb mijn dieren altijd verzekerd gehad, en het er (helaas) ook altijd uitgehaald. Zo duur is een verzekering niet, maar je wilt niet weten wat je kwijt bent als er ineens echt iets aan de hand is 🙁

   1. uitklokken

    Nou ik weet helaas al hoe duur dat kan zijn… Je zou er een auto van kunnen kopen.

   2. Marijke

    Dat is niet altijd waar. Toen ik 14 jaar geleden mijn hond verzekerde was dat wel de wervende toon waardoor ik overstag ging om de verzekering af te sluiten. ‘Vroeg instappen betekent een heel leven lage premie betalen’, maar na 7 jaar veranderden ze doodleuk de voorwaarden. Toen was mijn hond inmiddels 7 jaar, een leeftijd vanaf wanneer klachten en kwaaltjes niet meer ondenkbaar zijn. De nieuwe polis ging gepaard met een flinke prijsstijging. Het jaar daarop bleek ook deze prijsstijging niet toereikend en vulden ze de voorwaarden aan met een ‘oudere honden toeslag van 10%’ voor honden vanaf 8 jaar.
    Ieder jaar wordt er flink geïndexeerd en inmiddels betaal ik voor komend jaar €530,= plus het eigen risico voor ieder consult en eventuele medicatie.
    Een dure grap. Had ik dit van tevoren geweten dan had ik deze bedragen liever maandelijks of jaarlijkse gereserveerd op een spaarrekening dan was ik zeker goedkoper uit geweest.
    Gelukkig is mijn lieve Sighund Floyd nog steeds gezond en fit voor een veertienjarige want ik kan hem niet missen, maar voor een eventuele volgende hond zal ik zéker geen verzekering meer afsluiten. Of, in ieder geval, niet bij Reaal (Proteq Dier en Zorg).

  2. Geldnerd

   Het is geen echte verzekering, maar een zorgplan. Voor een vast bedrag per maand krijgen we de reguliere medicijnen (vlooien/teken en ontwormen), de jaarlijkse vaccinaties, en een halfjaarlijkse controle voor ons Hondje. Daar zit een interessante korting in ten opzichte van deze dingen ‘los’ kopen. Vandaar dat we het gedaan hebben. Het is goedkoper dan de oude situatie.

   1. uitklokken

    In dat geval snap ik ‘m! 🙂

 4. ambertreeleaves

  Ik heb ook een goed zicht op de vaste lasten van mijn leven. Voor de niet maandelijkse facturen gebruik ik een potje: elke maand stort ik 1/12 van de geschatte jaarlijkse factuur in de vaste lasten pot. Als de factuur dan komt, haal ik het daar uit en kijk ik na of ik het maandelijks bedrag dien aan te passen.
  De grote jaarlijkse facturen komen bij mij in Aug/Sept met een extra verzekering en het kadastraal inkomen van het huis. OP mijn maandelijkse cashflow zie ik netjes elke maand 1/12.

Reageren is niet mogelijk.