De wraak van een tweewieler

Geldnerd is geen fietser. Jarenlang was ik één van de schaarste Nederlanders zonder fiets. En toen ik er eenmaal eentje cadeau kreeg van Vriendin werd die al snel gestolen. Daarna heb ik er zelf een gekocht. Met twee stevige sloten. En een verzekering die ik uiteindelijk eind 2019 heb opgezegd. En we hebben natuurlijk geen auto, als het echt nodig is dan huren we er een.

We hebben ook geen eigen stallingsruimte in Geldnerd HQ. Onze fietsen staan dus buiten. In weer en wind. Ik gebruikte de fiets niet vaak. Voor woon-werkverkeer gebruikte ik meestal de tram. Maar dat is de afgelopen maanden wel veranderd… Een enkele keer heb ik de afgelopen maanden de trein genomen, maar blij word ik daar niet van. Corona heeft van mij een OV-mijder gemaakt. In elk geval waar het bus en tram betreft. Die heb ik sinds medio maart niet meer gebruikt, en ik verwacht ook dat dit de komende periode zo zal blijven. Misschien, als het in het najaar weer koud en nat wordt. Maar voorlopig gebruikt Geldnerd de benenwagen en de fiets.

Dat was even wennen, zowel voor mijzelf als voor de fiets. Want ik heb een nieuwe baan, en ben dus iets meer op pad om mijn collega’s te leren kennen. Daarvoor heb ik met iedereen een persoonlijke afspraak gemaakt, om samen te fietsen / wandelen / koffie te drinken / te borrelen. En mijn fiets nam dus wraak. Wraak voor het feit dat ik hem / haar / het drie jaar lang een beetje verwaarloosd heb. Want de fiets stond daar maar, zonder enig onderhoud.

De eerste week ging best goed. Maar daarna begon de ketting te ratelen. En liep eraf. Meer dan eens. Nu was ik vlak bij een groot NS-station met fietsenmaker. Waar ze dat gelukkig konden verhelpen terwijl ik mijn afspraak had. En twee dagen later liep mijn achterband eraf. Die ook al wel een forse bult had, dat mag wel gezegd worden. Ook dat gebeurde weer vlak bij datzelfde NS-station. De fietsenmaker herkende me nog. En kon me wel helpen, maar dan moest mijn fiets wel een nachtje overblijven. Dus nam ik maar een OV-fiets mee, want ik had diezelfde avond ook nog een afspraak elders in Geldnerd City. Dus ‘zonder fiets’ was even geen optie.

Inmiddels staat de teller daarmee op € 68,40 aan reparaties plus € 3,85 voor de huur van de OV-fiets voor een dag. Niet gebudgetteerd. Maar gelukkig zijn er genoeg posten waar meevallers op zijn. Dus gebeuren er geen ongelukken in de financiën van Geldnerd.

Neemt jouw tweewieler wel eens wraak?

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Ha!
  nee nog nooit gehad ook al verwaarloos ik hem ook best wel de laatste tijd. Net als de auto overigens…. Die staat meer stil dan dat hij beweegt, Ik heb toevallig pas vorige week ergens getanked in 5 maanden tijd! Uitzonderlijke situatie.
  Alles doen we hier door de kleine vrijwel lopend, en dat bevalt mij prima, van een rondje door het park, tot een wat grotere tocht alsmede naar de winkels. Alles is wel op loopafstand. De enkele keer dat ik wel alleen even op pad ga is het wel even snel met de fiets, maar afgezien van de bandjes op spanning houden is er weinig onderhoud aan onze tweewielers…. Tot dat ze ook een eigen leven gaan krijgen natuurlijk 😉

 2. Tom

  Haha, oef. Arme fiets! In ons vorige huis moest mijn fiets ook buiten staan. Nu gelukkig niet meer en ik heb ook niet echt veel fietsproblemen, want ik heb een jaar geleden een nieuwe fiets gekocht. Die staat alleen op mijn werk buiten en verder altijd in de berging :-).

  Kun je de fiets niet naar een fietsenmaker brengen voor een APK / algehele check? Of denk je dat het nu wel genoeg is? Niets erger dan een onbetrouwbaar vervoersmiddel.

 3. geld-is-tijd

  De tweewieler…de beste uitvinding sinds het wiel. Het enige vervoermiddel dat meer problemen oplost dan het creeert: minder files, kosten, parkeerproblemen, vervuiling, en niet te vergeten: stress. Ik snap niet hoe mensen kunnen leven zonder fiets. Zonder fiets was ik binnen een week depressief geweest. Ik geef ongeveer 2ct per kilometer fiets uit, op een racefiets slijt alles wat harder. Maar met een gewone stadsfiets moet je gemakkelijk onder de 1ct/km kunnen blijven.

 4. Patrick

  Even door de zure appel heenbijten en een nieuwe / andere kopen die je de eerstvolgende kilometers NIET in de steek laat? Of ben je bang voor de sunk costs?

 5. mariimma

  En vind je het nu ook een beetje leuk, dat fietsen, Geldnerd? Blijf je het ook postcorona doen, denk je?

  1. Geldnerd

   Ik kan nog niet zo goed wennen aan de zijwieltjes die ik nodig heb. En verder gaat het afhangen van hoe het leven er post Corona uit gaat zien. Maar ik denk het wel.

   1. mariimma

    Ach wat jammer toch dat je dit berichtje niet hebt opgeleukt met een leuke actiefoto….

    1. Geldnerd

     Alles heeft een reden…

 6. Audrey

  Die van mij staat al een hele tijd ongebruikt in de berging…

 7. Stella

  Nee hoor, mijn fiets is mijn beste vriendin! Ik ben zuinig op haar, laat haar regelmatig opknappen en ben altijd heel lief voor haar, zij brengt mij overal waar ik zijn moet. Ik denk dat mijn auto eerder wraak zal nemen, die is denk ik wel eens jaloers want ik rijd meer kilometers op mijn fiets dan in mijn auto!

 8. uitklokken

  Mijn fiets gebruik ik niet heel vaak, maar hij staat in een inpandige berging. Geen last van vocht of extreme temperaturen. Ik heb hem al best lang, en hij lijkt nog als nieuw. Alleen lopen de banden telkens weer heeeeeel langzaam leeg, dus na een maand moet ik weer pompen.
  Ik zou die fiets een wat beter onderkomen geven, Geldnerd! Daar zal je fiets je dankbaar voor zijn.

  1. Geldnerd

   Geen optie hier, helaas.

 9. hanneke161

  Mooi blogtitel! Nee, mijn tweewieler neemt nooit wraak – wij houden gewoon van elkaar, en ik zorg dan ook goed / zo goed mogelijk voor haar…

 10. Mark

  Nee, dat komt niet voor. Mijn twee fietsen staan binnen, achter slot, in het fietsenschuurtje.
  Boodschappen doe ik doorgaans op de fiets en zodra ik binnen fietsafstand van mijn werk woon (tot 12 km vind ik “fietsafstand”) ga ik weer dagelijks fietsen.

  Bij mijn vorige werkgever was de afstand bijna 18 km. Jaarlijks fietste ik dat een keer of 5. (I.p.v. carpool.)

 11. kruidigmeisje

  Mijn tweewieler neemt wel eens wraak, als ik de banden niet goed oppomp. En mijn driewieler heeft wel eens de ketting 3x eraf laten lopen (woonwerk was toen 24 km), omdat ik niet goed had gesmeerd. Of een band laten klappen als die was doorgesleten na meer dan 10.000 km- tja. Met wat TLC, olie of lucht en wat gereedschap komt dat altijd wel goed. En mijn driewieler heb ik opgevrolijkt met 3 grote reflecterende kattenstickers, zodat ik ook op de donkere winternachten vrolijk en veilig rij in mn velomobiel. Onderhoud is eigenlijk een heel lage investering voor het geweldige vervoer dat een fiets je geeft, zelfs voor de fietsen die wij rijden.
  En ik kijk nu regelmatig mijn lief aan, om zn hobby “fiets bijwerken” weer eens uit te voeren op onze stalen rossen kudde (we hebben er samen eehhh 14), hij vergeet het nog beter dan ik. Dan werk ik de PC’s weer bij.

  Maar wij zijn wel fietsgek hoor. We hebben ons huis gekocht op de opties om er voldoende fietsenberging te maken. En toen zelf aanleunhokjes gemaakt. En op het budget, ligging bij trein (zodat we de auto op termijn weg durven te doen), op de grote keuken, en de tuin (waar we nu lekker groente en fruit uit knutsefrutsen)

 12. Amber Tree

  Laat net vrijdag mijn fiets gevallen zijn en de versnelling stuk…

 13. Adriaan

  Mijn fiets staat in de garage. Ik had gepland om dit jaar een nieuwe te kopen want hij komt uit 2010. De fiets ziet er nog zo goed uit en voldoet eigenlijk ook nog prima. Ik heb er dit jaar een het zadel en de snelbinders vervangen en vond het niet meer nodig om een nieuwe fiets te kopen. Ik ben vaker gaan fietsen (13km per) naar mijn werk. In het voorjaar had ik een lekkeband na een mislukte poging heb ik de binnenband laten vervangen. 1 keer per jaar doe ik wat aan onderhoud. Het is zeker geen hobby om te fietsen maar na afloop ben ik altijd wel blij dat ik gefietst heb.

Reacties zijn gesloten.