Kleine besparinkjes in de decembermaand

De afgelopen weken regende het weer records. Recorduitgaven voor de Kerst. En ook recordaantallen pintransacties. Geldnerd heeft er niet aan meegedaan. We hebben min of meer normale boodschappen gedaan.

Maar het mooie van je financiën goed bijhouden is dat je er regelmatig even naar kijkt en over nadenkt. Dat wordt gewoon onderdeel van je ‘systeem’. Wat je meet beïnvloedt wat je doet, en waar je over nadenkt ontwikkelt je opinie zich. Soms ga je dan bewust iets meer uitgeven, en soms ga je dan besparen. De afgelopen weken gaat het bij mij over besparen. En niet over extra uitgeven in de decembermaand.

Je wint een miljoen…

Tenminste, die kans is bij de Staatsloterij 0,00002% las ik ergens. En daaraan meespelen is één van mijn guilty pleasures. Automatisch. Ik noem het ook wel mijn ticket om te dromen. Eén keer per maand een (heel kleine) kans om in één klap financieel onafhankelijk te worden. En ondertussen honderden euro’s per jaar uitgeven (de gemiddelde speler geeft € 574,30 per jaar uit, zag ik). Door het automatisch meespelen gaat de romantiek er ook wel een beetje vanaf. Niet naar de sigarenboer om een lot te kopen, niet vol spanning naar de uitslag kijken. Je krijgt gewoon een mailtje en de prijs (99 van de 100 keer minder dan de inleg) wordt automatisch op je bankrekening gestort.

Diep in mijn hart wist ik dat allemaal. En toch heb ik het abonnement nog nooit opgezegd. Maar uiteindelijk ben ik over de streep getrokken. Door Arjen Lubach, die een groot deel van zijn programma Zondag met Lubach op 15 december gewijd heeft aan de dubbelrol en dubbele moraal van de Nederlandse overheid ten aanzien van gokken. Ik heb gekeken. Ik heb gelachen. En in de week daarna heb ik mijn abonnement eindelijk opgezegd. Uiteraard kun je alles via de website regelen, behalve opzeggen, daarvoor moet je contact opnemen met het callcenter dat je probeert om te praten. Het lijkt wel een energiebedrijf. Maar het is geregeld. Ik zal echt nog wel af en toe een lot kopen. Als de jackpot extreem hoog is. Of bij bijzondere gelegenheden. Maar niet meer automatisch elke maand. Stoppen Voor Mijn Vijftigste is overigens ook even goed los gegaan in zijn blog over de betreffende uitzending van Lubach.

Verzeker alleen…

… Wat verplicht is, of de risico’s die je niet zelf kunt dragen. Het is een van de wijsheden van de wijsneuzen in de personal finance community. Je kunt elk risico in het leven wel verzekeren, maar dat kost je vooral geld. Geldnerd houdt zich er redelijk aan. Maximaal eigen risico op de zorgverzekering. Geen tandartsverzekering, met mijn gebit zou ik mijn kaakoperatie al minstens drie keer betaald hebben aan premies. Maar soms krijgen de emoties de overhand.

Zo kreeg ik drie jaar geleden een fiets van Vriendin, voor mijn verjaardag. Want een Nederlander zonder fiets, dat kon echt niet. En ik moest gaan fietsen, niet alleen maar het OV nemen als ik ergens naartoe moest. Twee maanden later was de fiets weg, ondanks het dubbele slot.

Na een gepaste rouwperiode heb ik destijds een nieuwe fiets gekocht. Met nog zwaardere sloten. En een fietsverzekering. Die ik nu na twee en een half jaar ook maar eens een keer heb opgezegd. Want anders heb ik die fiets dadelijk ook twee keer betaald.

Besparing

Twee acties. Kwartiertje werk. Besparing ergens tussen € 500 – € 600 per jaar. Ook als je al heel lang bezig bent met je financiën valt er nog best wel wat te optimaliseren. Kom maar op, 2020…

Kijk jij ook af en toe kritisch naar je financiën?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Mr FireMe

  Wij hebben dit jaar voor het eerst echt kritisch gekeken naar de maandelijks terugkerende financiën en zijn; mede door dit soort blogs; overgestapt met onze verzekering, zorgverzekering en energieleverancier. Het scheelt ons zomaar € 600 per jaar, dat is mooi meegenomen.

  Fijne jaarwisseling gewenst!

 2. Corrien

  Ik heb vorige maand ons abonnement bij de Staatsloterij opgezegd via het contactformulier van de website. Is geen callcenter aan te pas gekomen gelukkig. Dat vind ik altijd zo irritant. Via de mail ook de bevestiging van de opzegging gekregen. Het kan dus wel, maar het staat nergens aangegeven.

  1. Geldnerd

   ‘Actief ontmoedigingsbeleid’ noemen we dat…

   1. Corrien

    Dat kan je wel zeggen inderdaad.

 3. A Dividend Dream

  Een loterij is echt de grootste onzin ever. Elk redelijk denkend mens snapt dat er teveel geld blijft hangen bij de organisatie van de loterij, de goede doelen die ze steunen en de eventuele belastingen bij winsten.

  En het mooie is dat als mensen eenmaal een grote prijs winnen, en ze gevraagd worden waarom ze meedoen: “Ja, voor de goede doelen.”. Neeee! Als je goede doelen wilt steunen, maak dan maandelijks het geld over naar je goede doel, bereik je meer impact mee 🙂

 4. Leesgraag

  De staatsloterij (en andere loterijen) zijn er hier in 2012 uitgegaan. Heb jaren meegespeeld (dom eigenlijk) in de hoop op een ton of zelfs 2 of 3, zodat we een huis zouden kunnen kopen. Maar de crisis kwam, en na 20 jaar vergeefs hopen maar wel sparen, konden we kopen door gedaalde prijzen en met spaargeld.

  Loterijen opgezegd via de site inderdaad, en dan komen na een paar weken de telefoontjes… of je écht niet meer… en zou het niet leuk zijn als… etc.etc.
  Ik heb eerlijk gezegd, dat ik meespeelde in de hoop ooit een huis te kunnen kopen. En dat het nu, zonder loterij, toch gelukt was. En dat ik nu helemaal tevreden was! En daar wisten ze niets op te zeggen… zo’n gek hadden ze nog nooit aan de telefoon gehad, denk ik, ha ha!

  Leuk om te lezen dat ik nu jaarlijks een dikke 500 euro bespaar.

 5. Stella

  Als jaren zonder tandartsverzekering en toch heel veel laten versleutelen in mijn mond, heb nu al 6 implantaten en een aantal kronen. Toch blijf ik zonder extra verzekering, ik kan het betalen en op een bepaald moment ben ik wel klaar denk ik… heb ik al mijn eigen tanden weer, helemaal zelf betaald! Ik heb ook mijn fietsverzekering opgezegd en ga de Ver Eig Huis nog stopzetten. Verder heb ik geen abonnementen meer die ik niet nodig heb. Lekker overzichtelijk!

 6. Mr. Groeigeld

  Meestal kijk ik alle verzekeringen nog even door aan het einde van het jaar. Dit jaar weinig wijzigingen.
  We doen wel mee met de postcodeloterij, aangezien ze ook goede doelen steunen. Staatsloterij zijn we al een tijd geleden mee gestopt.

  Beste wensen voor 2020!

Reageren is niet mogelijk.