Geen idee wie de Mol is….

Collega-blogger Tom schreef onlangs over zijn poging om minder TV te kijken, en dat lijkt gelukt te zijn. En dat ook nog zonder druk te zijn met bingewatchen!

Het liet mij weer eens nadenken over ons eigen kijkgedrag. Eind 2018 hebben wij de mediabox van ZIGGO de deur uit gegooid en sindsdien doen wij het met de ongeveer 45 digitale zenders die in het ‘gratis’ basispakket van ZIGGO zitten. Gratis, mits je een internetverbinding bij ze afneemt. Feitelijk doen we het met minder dan de helft van die zenders, want ons eigen ‘favorietenlijstje’ is nog een stuk korter dan dat.

‘Favoriet’ is hier een relatief begrip. Onder andere alle Nederlandse zenders staan in deze lijst, maar ik kom tegenwoordig zelden verder dan de publieke omroepen. RTL4 en SBS6 schijnen nog met elkaar te concurreren, maar niet met programma’s waar wij hier in Huize Geldnerd naar kijken. Af en toe zie ik in een digitale TV-gids nog een uitzendschema van RTL5 6 7 8 9 10 en Net5 6 7 8 9 10 11 en Veronica. Maar dat bestaat vooral uit herhalingen en oude meuk. Dan kijk ik een serie als Big Bang Theory toch liever via Netflix, dat scheelt een hoop reclame-onderbrekingen. En zelfs bij de publieke omroep negeer ik veel. Wat kan het mij schelen wie de Mol is? Wat ook helpt is dat Geldnerd absoluut geen sportfan is. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst ben gaan zitten voor een voetbalwedstrijd of iets dergelijks.

De trend is hier nog steeds: steeds minder kijken. Zeker niet dingen waar ik regelmatig voor moet gaan zitten. Interessante dingen kijk ik soms terug via NPO Start. Maar een betaald abonnement op NPO Start Plus? Neuh. ‘s Ochtends rond het ontbijt doen we hier een rondje journaals. ‘s Avonds ook. Dat heeft vooral met ons werk te maken en is een stukje beroepsdeformatie. En het is steeds meer iets waar ik graag afscheid van zou nemen, want regelmatig naar het nieuws kijken is niet iets waar je vrolijk en optimistisch van wordt. Maar dat is iets voor het leven na dit werk.

Gelukkig betalen we er dus al een tijdje niets meer voor, voor al die TV-zenders. Alleen het Netflix-abonnement mag voorlopig blijven, maar een tweede of derde streamingdienst nemen we er (ondanks mijn Star Wars verslaving) echt niet bij.

Er zit wel een klein dilemma aan te komen. KPN heeft aangekondigd onze buurt aan te sluiten op glasvezel. Vooral omdat de concurrent dat ook wilde gaan doen, want sindsdien is het oorverdovend stil en er ligt nog geen kabeltje in de grond. We laten ons wel aansluiten, want nu is dat gratis. Maar een abonnement ga ik er nog niet op nemen. Dan raken we namelijk de ‘gratis TV’ van ZIGGO kwijt. Voor TV wil ik eigenlijk niet meer gaan betalen.

Hoe staat het met jouw kijkgedrag?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Erik

  Idem hier ook ziggo en als sinds jaar en dag doen wij het op dezelfde manier. ziggo appje op de telefoon of ipad en streamen naar de ChromeCast.

 2. NietTot71

  Al iets van twee a drie jaar geen tv abonnement hier. We doen het enkel met de gratis NPO zenders en kijken soms iets terug via de apps van andere zenders. Bevalt heel goed.

 3. SamEast

  Bij ons ligt de glasvezel van kpn inmiddels in de grond. Ik denk een jaar na het ontvangen van de aankondiging.

 4. Bartni

  Interessant. Wij betalen hier 12.50€ per maand om tv te kijken. Echter zijn de keren dat dat gebeurt op een hand te tellen, dus beginnen we aan een experiment. Ik heb namelijk nog iemand in huis te overtuigen. Dus aangezien de NPO-zenders prima te streamen zijn, ga ik de kabel er uit trekken. Wanneer we dan na een maand concluderen dat het inderdaad ook prima werkt én niet te veel gedoe is, zeggen we op. Scheelt dan toch 150€ op jaarbasis.

 5. Anna H.

  Hoi Geldnerd,
  Jaren geleden geswitcht naar alleen internet (via Telfort). Een verademing. Live NPO kijken kan gewoon via NPO start hoor. Dusje nieuwsverslaving kan je gewoon blijven voeden. Op de TV met een Chromecast. Netflix hebben wij dan weer wel. Met name omdat je dan veel kindertv zonder speelgoedreclame hebt. Ook dat is een verademing. Dus ik zou zeggen: weg met dat abonnement! Ik zou ook wel glasvezel willen… Maarja we lopen hier in de provincie een beetje achter…

 6. ambertreeleaves

  Geen tv bij mij in huis. Enkel een internet abonnement en Netflix. De kinderen missen het niet echt. Ze vinden alles wat ze nodig hebben op het internet. Zelf lid ik het ook niet.
  Als ik al eens wil ontspannen met scherm kijken dan is het Netflix. Nieuws kijken doe ik niet, ik lees de krant online. Dat volstaat ruim voor mij.

 7. uitklokken

  Binnenkort gaan we waarschijnlijk van TV provider wisselen. Even kijken wat we dan gaan doen. We merken wel steeds vaker dat er “niks” op tv is…

 8. indefruitboomgaard

  Ik heb een tijdje zitten kijken naar Free to Air zenders. Maar uiteindelijk bleek de combinatie van Ziggo bij m’n schoonmoeder en een mobiel van vodafone bij M. ‘recht’ te geven op Ziggo Go. Dat geeft alle zenders plus (deels) HBO via chromecast te streamen.
  Al kijken we m.u.v. journaals eigenlijk vooral Netflix (ook gedeeld) en soms terug via de apps van NPO en RTL. Feitelijk zouden we daar ook makkelijk mee uitkomen.

 9. Maikel

  Wij hebben sinds augustus vorig jaar geen live televisie meer. Alleen nog een internetabonnement. We kijken alles via apps. Voor noodgevallen (bijvoorbeeld formule 1) loggen we online in op ziggo (gegevens van abonnement op kantoor) om op een laptop live te kijken. Bevalt prima, we kijken minder en betalen minder. Dubbele win.

 10. Tom

  Ha, bedankt voor het linken, Geldnerd! Vorige week stuurde ik ons tv-kastje terug naar onze aanbieder. Mijn vriend vond dat wel even jammer… Maar we merkten wel op dat het tv-kastje vaak hartstikke sloom was. Met de NPO app en de Chromecast gaat het prima. Bovendien kun je bewust kiezen of je nog iets kijkt, omdat de uitzendingen na afloop stoppen. We hebben er geen spijt van!

 11. Radical FIRE

  Interessant, ik heb al jaren geen TV-aansluiting meer. Ik merk dat als ik iets wil kijken, dat ook prima op een laptop kan. Sinds ik met vriendlief ben gaan samenwonen hebben we wel weer een TV, maar dit is alleen om op te gamen. Prima, heb ik meer tijd om te bloggen! 😉

 12. mariimma

  Ik heb geen televisie-abonnement. Maar tóch weet ik wie de mol is! 😀

  1. Geldnerd

   Dat komt natuurlijk omdat jij veel teveel tijd doorbrengt op sociale media? ?

   1. mariimma

    Die tijd is inmiddels tot nul gereduceerd. Tenzij blogs ook sociale media zijn… ?

    1. Geldnerd

     Zomaar vertrokken zonder afscheid te nemen? ?

Reacties zijn gesloten.