Kabels doorknippen…

Geldnerd is klant bij ZIGGO. Een beetje tegen wil en dank, want het is de enige provider die hier in de buurt een beetje fatsoenlijke snelheid levert. Dat besluit was dus snel genomen nadat we eind 2016 ons huis kochten. En hoeveel keuze heb je nou helemaal? Qua pakketten en prijzen heb ik het gevoel dat ZIGGO en KPN elkaar vooral heel goed in de gaten houden. Dat ontloopt elkaar verdacht weinig. De keuze die dan overblijft is naar een budgetprovider gaan, of snijden in je pakket. We kochten ook een nieuwe moderne platte TV, want de oude had het verblijf in het Verre Warme Land en de intercontinentale verhuizingen niet overleefd.

In het standaard abonnement van ZIGGO krijg je zo’n Mediabox. Een lelijke zwarte doos die zoemt, veel stroom verbruikt en om de haverklap vastloopt. Die zorgt dan voor allerlei geavanceerde functies zoals live TV pauzeren of programma’s opnemen, abonnementen op voetbalwedstrijden of extra filmpakketten. Allemaal functies die we in Huize Geldnerd nooit gebruiken. En we hadden heel veel zenders waar we nooit naar kijken. Daardoor duurde het zappen weer veel te lang. Maar de lelijke zwarte doos stond gelukkig in een kastje onder de TV achter een dicht deurtje, dus daar hadden we geen last van. En we ontdekten dat je een Favorietenlijst aan kunt maken. Daarin stopten we de 20 zenders waar we wel naar keken, in een voor ons logische volgorde. Op die manier duurde het zappen niet meer zo lang. En we dachten er verder niet meer over na.

Wel merkten we dat we eigenlijk steeds minder TV kijken. ’s Ochtends en ’s avonds een rondje journaals, maar dat is ook een stukje beroepsdeformatie. Af en toe een documentaire, maar steeds vaker keken we die terug op een tijdstip dat ons beter uitkwam. Die NPO Start app op onze digitale televisie is daar ideaal voor. De “amusementsprogramma’s” van de diverse omroepen zijn voor ons vooral ergernis-programma’s. Wat maakt het mij uit wie de mol is? En ik gun elke boer een vrouw maar waarom moet dat op TV? Als we hier dan al eens een film of een serie keken, dan was dat steeds vaker op Netflix. Want geen reclame. Scheelt toch gauw 30 – 45 minuten op een film. En als je een drankje wilt pakken druk je gewoon zelf op ‘pauze’.

Dus… Zouden we het kunnen? Zonder TV-abonnement? Toen ik eens op de ZIGGO-site keek en het schuifje van de TV-optie op ‘Uit’ zette, scheelde dat € 9,50 per maand. Toch de moeite waard. Maar er viel me ook iets anders op. De tekst in het TV-vak veranderde. Werd grijs, zodat ‘ie moeilijker leesbaar werd. Maar er stond ook andere tekst. “Ook zonder TV-abonnement ontvang je bij ZIGGO 45 digitale TV-zenders”. Dus ik klikte door en ging op zoek. Want het zat allemaal een beetje verstopt. En dat snap ik wel, als je verdienmodel gebaseerd is op extra meuk. Maar uiteindelijk vond ik een pagina op de ZIGGO-site waar stond hoe je dit in kon stellen. En ik vond ook een lijst met zenders die je dan ‘overhoudt’, de basiszenders. Dat bleek een grote overlap te hebben met de Favorieten die we op de Mediabox hadden ingesteld. Alleen BBC2 en 24Kitchen (een ‘guilty pleasure’ van Vriendin) zitten er niet in. Maar om daar nou een tientje per maand voor te betalen….

Dus op Tweede Kerstdag, de dag dat de meeste mensen gewoon naar schoonfamilie of de meubelboulevard gaan, was het in Huize Geldnerd tijd voor een experiment. Ik haalde de COAX-kabel uit de Mediabox, en stopte die in de COAX-ingang van de televisie. Ik pakte de handleiding van ZIGGO erbij, en begon aan het instellen. Klik – klik – klik en 2 minuten later had ik 45 digitale TV-zenders. Niet allemaal HD, maar wij hebben geen kamervullend scherm (het nut daarvan ontgaat mij ook al…) dus dat verschil zien we niet echt. In de handleiding van onze TV (ja, die lees ik) had ik gevonden dat je ook op de TV zelf een favorietenlijst kunt maken. Dus ook die hebben we ingesteld, minus de favorieten die we niet meer kunnen bekijken uiteraard, en in de voor ons logische volgorde gezet.

Tsja, en dan is het eenvoudig. Mediabox eruit, dat scheelt ook weer een afstandsbediening. Netjes inpakken. De dag erna heb ik ZIGGO gebeld om ons abonnement te wijzigen (want uitbreiden kan wel via de website, maar inperken dan weer niet). Er werd nog even een poging gedaan om mij te overtuigen dat ik dit niet moest doen, maar dat duurde minder dan 1,5 minuut. Dus nu betalen we minder. Zonder voor ons merkbaar verlies aan functionaliteit en kwaliteit. Hoera. Op naar de volgende besparing.

Knip jij wel eens kabels door?

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Misschien een domme vraag, maar is dit dan weer anders dan de zenders die ziggo momenteel aan het schrappen is van de kabel, om meer vrije ruimte te krijgen op de kabel? Als deze inderdaad beschikbaar blijven is dat natuurlijk DE oplossing!

  1. Geldnerd

   Dit is inderdaad anders. Het gaat hier om het basispakket aan zenders dat je in het verleden analoog kon ontvangen en nu digitaal. Hoe het precies zit weet ik niet, maar het gaat om een pakket dat volgens mijn informatie beschikbaar blijft.

 2. Staat ook hoog op ons lijstje! Wij hebben digitenne van KPN, die sinds kort onze ‘gebruiksrevaring heeft verbeterd’. De insteekkaart achterin de tv werkt niet meer, we moeten nu een extra kastje en afstandsbediening gebruiken en pauzeren (gebruikten wij wel veel) werkt niet meer. Geweldige nieuwe ervaring dus.
  Heb ook gehoord dat je als Nederlander ‘recht hebt’ op een basis set zenders. Moet alleen nog uitvogelen hoe je die via digitenne binnen krijgt. Scheelt €15.50.

  1. Geldnerd

   Ja, bij mij is deze actie deels ook begonnen uit ergernis over extra kastjes en -afstandsbedieningen. Dat motiveert misschien nog wel meer dan die € 9,50 die het mij per maand scheelt.
   Jij wilt de zenders gewoon ‘uit de lucht plukken’? Dan heb je toch genoeg aan een DVB-T-ontvanger? Maar volgens mij kun je dan alleen de publieke omroep ontvangen, de anderen zijn gecodeerd.

   1. Greet

    Dat was zo, maar die gaat op de shop. De uitzendnorm is straks DVB-T2 HEVC. Door de overheid is bepaald dat er per 2020 niet meer in DVB-T uitgezonden mág worden.

    Klinkt alsof ik het snap, dat is niet zo hoor. Dit vond ik toen ik een tijd terug zocht op ‘free to air kijken’ omdat ik de tvpakket eruit wil omdat ik zo weinig kijk.

   2. Klopt via een DVB-T2 HEVC ontvanger. NPO 1, 2,3 en de desbetreffende regionale, CNN en nog wat andere zenders. Wat mij betreft zat.
    Moet alleen even checken welke ontvanger we moeten kopen e/o KPN de troep überhaupt terug wil als we opzeggen.
    De T2 HEVC is inderdaad belangrijk, ook dat echt beide in het ontvang deel zitten. Ben nog aan het googlen voor een goede. Zal +/- €60 zijn. Dat heb je er dus in 4 mnd uit.

 3. Project Lonica

  Haha, well done! Ik heb toen ik nog in Amsterdam woonde op een gegeven moment mijn tv de deur uit gedaan. Was een besparing van 9 euro per maand, geloof ik. En de opbrengsten van de tv, want die heb ik verkocht. Ik keek bijna nooit en anders is er online van alles terug te kijken.

  Hier in Spanje vinden ze het vrij bizar dat ik geen tv heb. De tv staat hier overal en altijd aan. In woonhuizen (en er dan bovenuit schreeuwen), in cafés, restaurants…

 4. NietTot71

  Begrijpelijke actie. Zelf hebben wij de kabels in 2017 al doorgeknipt. Sinds die tijd vloeit er alleen nog maar internet ons huis binnen. Oke, ook nog wel water en energie natuurlijk, maar daar gaat het hier niet over 🙂
  Ons bevalt het erg goed en scheelt ongeveer €20 per maand bij T-Mobile glasvezel.

 5. Pasja

  Goede actie..ik ben sowieso bijna allergisch voor alles wat een snoer of kabel heeft. Gewoon stomme lelijke dingen. Hebben ze het bv over draadloos..maar dan heb ik weer ergens een station die wel weer aan kabels hangt..duuh

 6. Zuinigeman

  Wij delen netflix account met 4 personen , videoland (2 personen) word ook gedeeld en Nlziet account ook (2 personen) Zo hebben wij alleen internet en standaard kabel tv. Die kabel gebruiken wij niet. Doen alles via apple TV apps. Wij betalen 33,20 euro per maand bij Ziggo, wel 25 MB. Binnenkort nemen wij glasvezel 50 MB voor 30 euro per maand.

  Zo kijken wij zonder reclame tv programma’s of series wanneer het ons uitkomt. En als je je abonnementen deelt scheelt het heel veel geld per maand. Dit doen wij a 2 jaar zo.

 7. Brt

  Ook wij hebben vorig jaar september de keuze gemaakt om “de kabel door te knippen”. Samen met een overstap naar T-mobile voor glasvezel scheelde ons dat €25 per maand

 8. HenH

  Ik heb vorige maand ons TV abonnement opgezegd a 15 euro in de maand. Wij kijken zelden / nooit tv, dus jarenlang voor niks betaald.

  Mochten we dat wel weer willen dan nemen we een maand abonnement op NLziet in cominbaite met de app op de tv (a 7,95 per maand, elke maand opzegbaar).

 9. Eddie

  5 jaar geleden de kabel doorgeknipt en geen dag spijt. Belangrijkste reden: we keken vooral naar nieuws en docu. Het nieuws herhaalt zich de hele avond met net een andere invalshoek, afhankelijk van de zender. Niet erg nuttig. Docu’s kan je prima via uitzendinggemist op de ipad bekijken.

  Ik had gehoopt meer tijd te krijgen voor lezen, dat valt uiteindelijk wel mee (tegen).

 10. B at Fire The Boss

  Ik heb dit ook al een tijd op de planning staan, maar aan de andere kant besparen we slechts een paar euro per maand als we geen tv meer nemen. We zitten al aan de basis, en internet + tv is iets duurder dan alleen internet.
  Voorlopig stel ik het dus uit, en heel af en toe kijken we nog tv.

 11. Divnomics

  Wij zitten al 1.5 jaar niet meer aan de kabels. Destijds wel overgestapt op Netflix, maar zelf deze heeft dit jaar alsnog moeten sneuvelen. Minder uitgaven was mooi, maar wat een tijd hielden we opeens over!

 12. Mr. Thinkingbig

  Wij hebben regelmatig gedoe met ZIGGO. Helaas. Storingen als je iets wilt kijken. Vastlopers. Ellendige hard zoemende ‘horizon box’. Ik vind het uitblinken in matigheid. Betalen we toch bijna €60 per maand voor. ‘Alles-in-1’ en interactief.

  Wij kijken wel met enige regelmaat naar de beeldbuis. Vooral documentaires, Champion’s League en af en toe een journaal. Ook hier rukt Netflix wel op. Maar voetbal wedstrijden zou ik echt missen.

  Maarja, €60 per maand. Daar moet ik nog wel wat aan kunnen doen.

  Misschien moet ik gewoon overstappen…

  1. Geldnerd

   Ik heb gelukkig niets met voetbal. Dat helpt.

 13. Investeerder

  Je zou eens kunnen kijken of je NLe kan krijgen bij jullie. Die leveren tegenwoordig niet alleen energie, maar tv+internet. Gaat via het netwerk van KPN.

  Ik betaal nu 40 euro per maand en bij verlenging meestal drie maanden een tientje korting. Da’s onder de streep fors goedkoper dan Ziggo en het internet is hier qua stabiliteit fors verbeterd. En ook belangrijk: geen vage prijsverhogingen elk half jaar.

  1. Geldnerd

   Ik zal er inderdaad eens naar kijken. Toen we hier gingen wonen kon KPN bij lange na niet de snelheid leveren van ZIGGO, en over de stabiliteit van ZIGGO heb ik geen klagen.

 14. Johan

  Maar… Wat betaal je nu per maand dan ?

  1. Geldnerd

   € 9,50 minder dan voorheen.

Reageren is niet mogelijk.