Energie, Water en de bolling van LED-lampen

Sommige mensen schrijven wekelijks of maandelijks over hun energie- en waterverbruik. Dat doe ik niet. In Huize Geldnerd denken we in kwartalen. Aan het einde van elk kwartaal noteer ik alle meterstanden, daar staat een reminder voor in mijn agenda. En uiteraard noteer ik ze ook als ons om een meterstand gevraagd wordt voor de jaarafrekening. Aan slimme meters doen we niet in Huize Geldnerd. Die is ons overigens ook nog niet aangeboden, maar als dat gebeurt zullen we die waarschijnlijk weigeren uit privacy-overwegingen.

In het Verre Warme Land noteerden we de meterstanden wel elke maand. Daar waren elektriciteit en water overigens een factor 5 – 10 duurder dan in Nederland. Het is natuurlijk wel fijn om te beseffen dat we hier nog steeds relatief weinig betalen voor zulke belangrijke voorzieningen. Onze elektriciteit en ons gas hier in Geldnerd HQ komt via GreenChoice. Beide zijn groen, om principiële redenen. Dat contract hebben we in het derde kwartaal van vorig jaar ook voor drie jaar verlengd. Met de stijgende prijzen ben ik daar op dit moment wel blij mee, ons termijnbedrag is alleen verhoogd vanwege de stijgende belastingen.

Verbruik

Allereerst is het tijd voor het bekennen van weer een zware zonde. Het eerste jaar dat wij in Geldnerd HQ woonden (2017) heb ik de meterstanden niet bijgehouden. Ik heb een meterstand van de oplevering en een meterstand één jaar later, toen die voor het eerst door de leverancier werd opgevraagd voor de jaarafrekening. Dat is natuurlijk helemaal niet bewust en zuinig en zo. Ik heb het verbruik per kwartaal van 2017 wel gereconstrueerd, door dezelfde verhouding te gebruiken als tussen de kwartalen van 2018. Maar hier zal dus een onnauwkeurigheid in zitten.

Hoe ziet dat er dan uit per kwartaal? Nou, zo:

Wat mij meteen opvalt is de behoorlijke stijging van ons elektriciteitsverbruik van 2017 naar 2018. Daar heb ik niet meteen een verklaring voor, behalve dat zowel Vriendin als ik meer thuis zijn gaan werken. Het is wel iets om in de gaten te gaan houden, ik ga de komende periode op zoek naar de oorzaken. Er staan hier een modem, router en server continu te draaien, met twee WIFI-points. Onze keukenapparatuur, wasmachine en TV zijn minder dan 3 jaar oud, dat zouden geen grote ‘slurpers’ mogen zijn. Wel heb ik in december voor het eerst de diepvries ontdooid en schoongemaakt, daar kwam een halve gletsjer aan ijs uit. En we zijn de droger (onze wasmachine is een ‘combi’) vaker gaan gebruiken

Uiteraard heb ik ook nog even gekeken naar de vergelijkingsgetalletjes van het NIBUD. Voor een huishouden van twee personen is het gemiddelde elektriciteitsverbruik 3.005 Kwh, het verbruik aan gas is voor ons soort huis gemiddeld 1.350 m3 en voor water is dat 93 m3. Per jaar, uiteraard.

Hieronder heb ik het jaarverbruik voor 2017 en 2018 nog even in een grafiek gezet, en vergeleken met de NIBUD-cijfertjes.

Dan valt op dat ons elektriciteitsverbruik inderdaad behoorlijk hoger is dan gemiddeld, wij zitten voor 2018 volgens het NIBUD op het gemiddelde verbruik van een driepersoons huishouden. Gas doen we dan wel weer goed, we zaten in 2018 zo’n 40% onder het gemiddelde verbruik voor ons soort woning. Dat mag ook wel, we werken allebei voltijds (met een of twee thuiswerkdagen per week, dat wel). We stoken eigenlijk alleen de woonkamer en badkamer. In andere ruimtes draaien we de verwarming alleen omhoog als we er langdurig verblijven, voor de rest staan ze op de Vorstbeveiliging. Ik denk nog wel na over isolatie van de kruipruimte. Ook overwegen we een extra deur in de hal, of een tochtgordijn. En wat verder nog verbeterd kan worden zijn gordijnen in de woonkamer, om de warmte op koude avonden beter binnen te houden.

Ook ons waterverbruik is in 2018 hoger dan verwacht zou mogen worden. Maar daar is wel een logische verklaring voor, want vanaf september tot ver in het vierde kwartaal heb ik de tuin behoorlijk moeten besproeien om ons plantgoed een goede start te geven. Ook hebben we door de erg warme zomer vaker gedoucht dan normaal. En Vriendin bekent ook dat ze houdt van langer dan gemiddeld douchen en regelmatig badderen. Vooralsnog ben ik niet van plan om te gaan douchen met een keukenwekkertje erbij… Overigens schreef het Algemeen Dagblad vorige week over de prijzen van gas en elektriciteit in Nederland, die (je raadt het al) tot de hoogste van Europa behoren.

De bolling van LED-lampen

Maar hoe zit het nu met die bolling van die LED-lampen, waar het over gaat in de titel van deze blogpost? Dat zal ik uitleggen. Geldnerd HQ is voorzien van 34 (!) halogeen inbouwspotjes, 28 grotere en 6 kleinere. Allemaal voorzien van halogeen-lampjes. In het kader van verduurzaming en energiebesparing en zo ben ik op zoek gegaan naar vervangende LED-lampen die passen in de inbouwarmaturen. Want als je die inbouwarmaturen ook moet vervangen, wordt het een kostbare en arbeidsintensieve exercitie. Dus ik op zoek via het internet. Aansluiting (GU10), wattage, lichttemperatuur, kelvin, lumen, alles heb ik vergeleken. En ik heb ze gevonden. Maar gelukkig heb ik er eerst 2 besteld, en niet meteen 34. Want toen ze binnenkwamen, en ik een ‘proefplaatsing’ wilde doen, merkte ik een groot verschil. Het LED-lampje was veel hoger en had een heel andere bolling. En paste dus niet. Zoals je kunt zien op onderstaande foto. Links de ‘oude’ halogeenlamp, rechts de LED-variant.

Inmiddels heb ik gelukkig een LED-lamp gevonden die wel past. En dan zie je weer hoe groot prijsverschillen kunnen zijn. Bij een lampenwinkel in Geldnerd City kost die LED-lamp € 19,95 per stuk. Online vind ik prijzen die variëren van € 9,10 tot € 24,- per stuk….

Hoe zit het met jouw elektra, gas en water? En met jouw LED-lampen?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Bas

  Ik snap nooit zo goed waarom mensen zich vanwege privacy redenen druk maken over slimme meters.

  Denk je dat je mobiele telefoon provider ook niet inzicht hebt in wat je doet, wie je belt en waar je bent?

  Ik hoor nooit mensen zeggen dat ze geen mobiele telefoon hebben vanwege privacy redenen..

  On topic, hier hebben we bijna alles LED en spaarlamp. Met zijn 2en verbruiken we voor Electra zo’n 2000 kwh en Gas ca 950m3 in een vrijstaand huis, energielabel A

 2. B at Fire The Boss

  Qua elektra verbruiken we in FireTheBoss HQ zo’n 1100 kWh per jaar, voor een huishouden met twee personen is dat extreem laag. Nu moet ik wel bekennen dat sinds ik er woon, alle lampen (behalve in de afzuigkap) LED zijn, en alle andere apparaten zijn van de energiezuinige variant. We proberen zoveel mogelijk de wasmachine en vaatwasser helemaal vol te maken, in plaats van meerdere kleine wasjes te draaien. Ook staat bijvoorbeeld de TV niet de hele dag aan en ben ik een ware dictator als het gaat om lichten uitdoen als je niet in een ruimte bent en bijvoorbeeld de adapter van je laptop uit het stopcontact halen.

  Verder is mijn baan erg FIRE, want ik reis redelijk wat dagen per jaar. Dat zorgt dat ik niet thuis ben en dus minder energie verbruik, minder boodschappen doe, en wat extra inkomen heb in de vorm van een buitenlandtoelage.

  Alles bij elkaar is het energieverbruik dus lekker laag. We hebben stadsverwarming voor de verwarming en warm water en dat is niet supergoedkoop. Vriendin en ik hebben beiden niet snel de verwarming aan. Meestal staat de thermostaat ergens tussen de 18-19 en als we niet thuis zijn op 16. Een enkele keer ‘s avonds gaan we naar de 20 maar dan houdt het wel op. Wel doucht Vriendin langer en warmer dan ik, maar ach… Een beetje leven mag ook wel en niet iedereen kan koud douchen.

 3. Misschien zijn de buren een wietplantage begonnen en hebben ze een mooi draadje getrokken naar jullie elektriciteitskastje?

  1. Geldnerd

   ?

  2. Team CF

   Nee joh, Geldnerd is lekker Bitcoins gaan mijnen als side hustle 😉
   En hij maar zeggen dat het zijn server is, aha…..

  3. leesgraag

   Heb dat in directe kennissenkring meegemaakt, heel dramatisch. Diegene was ziek dus kwam pas na maanden er achter (woning stond al die tijd onbewoond). Ondertussen was de rekening héél hoog opgelopen, dader is wel gepakt.

   Heeft veel gedoe gegeven, uiteindelijk is de rekening wel kwijtgescholden, maar alle stress, brr.

   Hierdoor ben ik eigenlijk altijd minstens 1x per maand de standen aan het checken. Ook een apparaat dat plotseling veel stroom gaat trekken, heb ik dan snel gevonden. Ik weet precies wat een gemiddeld/normaal gebruik is voor elke maand, over meerdere jaren.

 4. mariimma

  … ik vraag me dan dus meteen af of je besloten hebt om al die lampjes ook echt te vervangen? Persoonlijk heb ik daar wel wat moeite mee namelijk. Op zolder en ook in de keuken heb ik ook een paar van die spotjes. Maar ze doen het gewoon. De lampen daar zijn sowieso niet zo vaak aan, zeker nu de dagen wat langer worden geldt dat zélfs voor de keuken….

  Maar het is wel handig om te weten dat die bolling een probleem kan zijn en dat jij daar dan dus de oplossing voor hebt!

  En ik ben benieuwd of je de oorzaak van de toename van het stroomgebruik nog gaat vinden? Wordt vervolgd?

  1. Geldnerd

   De lampjes worden vervangen als ze kapot gaan, niet eerder. Het betekent dat er een reservevoorraadje LED-lampjes komt zodra de huidige voorraad halogeenlampen op is. En in het tempo waarin ze momenteel kapot gaan zal dat niet lang meer duren…

 5. Dromen&Doen

  Ah ja, de bolling van de ledlampen. Breek me de bek niet open. Hoe lang wij niet bezig zijn geweest ledlampjes te vinden met de juiste bolling. Dat was serieus niet leuk meer.

  1. Geldnerd

   Tsja, daar heb ik nog wel een schuldgevoel over. Ik ben naar de lampenwinkel gegaan met een kapotte halogeen en we hebben er een stuk of 10 vergeleken voordat we een passende hadden. Daarvan heb ik er 2 gekocht. De rest bestel ik (veel) goedkoper online…. Scheelt een tientje per lamp.

 6. Jeroen

  in de kerstvakantie van 2017 hebben zijn we een projectje energieslurpers gestart, oftewel letterlijk alle stekkers per ruimte in de excel en per item het vermogen vermelden met de tijdsduur dat je het per dag / hele jaar verbruikt om de kWh te bepalen of per item de kWh per beurt noteren voor bv de wasmachine, vaatwasser en het aantal keren dat je dit gebruikt per dag/week/jaar om ook zo het kWh verbruik te bepalen…

  dit lijst geeft je een mooi inzicht in waar je energieslurpers zitten en vooral je nachtverbruik!

  zo sta je versteld van de diverse apparaten waarvan je verwacht dat ze niets verbruiken maar op jaarbasis met gemak verantwoordelijk zijn voor 5-10% van je elektraverbruik!

  we hadden in 2013 al zonnepanelen laten leggen, hiermee compenseerden we iets meer dan ons jaarlijks elektraverbruik, de investering was een mooi financieel rendement van zo’n 12-14%.

  afgelopen najaar hebben we deze zonnepanelen vervangen door meer panelen en hebben we een warmtepomp geplaatst, vorig jaar tijdens de vriesdagen als test onze CV-temperatuur teruggedraaid naar 40GrC en met onze vloerverwarming hebben we het heerlijk warm gehouden. dat was dus een goede test om met LageTemperatuurVerwarming van de warmtepomp het comfort in huis hoog te houden. dus gas eruit, warmtepomp met extra zonnepanelen erin. we hebben de komende jaren dus geen last van de BTW en ODE toeslagen. deze investering in het verduurzamen van onze woning dmv zonnepanelen en een warmtepomp levert ons een een mooi financieel rendement van zo’n 16-20% op afhankelijk van wat de energieprijzen de komende jaren gaan doen.

  je kunt dus beter je geld investeren in het verduurzamen van je woning dan aflossen van je hypotheek, dat levert lagere maandlasten op, deze kan je vervolgens weer gebruiken om je hypotheek af te lossen….

Reageren is niet mogelijk.