Derde kwartaal 2017

Het is alweer bijna Kerstmis. Of zo voelt het tenminste. In elk geval, het begint duidelijk herfst te worden en het derde kwartaal van 2017 zit er alweer op. Het gaat wel erg hard met dit jaar. Tijd dus voor een terugblik en een vooruitblik.

Ik blijf me verbazen over de effectenbeurzen. De S&P500, mijn belangrijkste graadmeter, is afgelopen maanden netjes door gestegen.

Helemaal bizar blijft het als je de 10-jaars grafiek bekijkt. Het dieptepunt van de vorige economische crisis op de beurs dateert alweer van maart 2009. Sindsdien zijn er wel kleinere correcties geweest (onder andere tweede helft 2011, en tweede helft 2015 / begin 2016), maar de S&P is in acht jaar bijna verdrievoudigd. Tegelijkertijd valt het ook allemaal wel weer mee als je met een langere tijdshorizon kijkt, bijvoorbeeld sinds 1900.

Helaas meet ik mijn vermogen en vermogensgroei grotendeels in euro’s. En de euro / dollar ontwikkeling was dit jaar niet heel prettig, daar heb ik eerder over geschreven. Ook dit kwartaal steeg de wisselkoers in eerste instantie stevig door, van 1,14 naar 1,20 (ruim 5%). Maar de laatste weken kwam de klad er een beetje in en daalde de koers naar 1,18. Dat hielp weer een beetje in het rendement.

De waarde van mijn totale portefeuille in euro’s daalde dan ook licht, om uiteindelijk de laatste weken wel weer te stijgen.

Inmiddels heb ik ook een nieuwe grafiek in mijn rapportage gebouwd, die de ontwikkelingen in mijn beleggingsportefeuille in de afzonderlijke valuta laat zien. Want eigenlijk maakt de wisselkoers mij op dit moment geen bal uit. Pas als ik de fondsen verkoop én de dollars omwissel in euro’s is het belangrijk wat ik er in euro’s voor krijg.

In onderstaande grafiek laat de blauwe lijn de ontwikkeling van het deel van mijn portefeuille in euro’s zien. De rode lijn laat de ontwikkeling van het deel van mijn portefeuille in dollars zien. De rode lijn is iets dynamischer, maar uiteindelijk zijn het allebei stijgende lijnen. Fijn. Daarnaast heb ik ook ongeveer € 170 aan dividend binnengekregen in het derde kwartaal.

Mijn Spaarpercentage is redelijk goed op peil gebleven. Dit kwartaal was het 35,7%, en dat was wel nodig na het dure tweede kwartaal. Voor het jaar tot nu toe zit ik op 36,6%, daar ben ik tevreden over. Ik hoop het laatste kwartaal nog iets extra te kunnen sparen en daarmee over heel 2017 de 40,0% te behalen.

Beste uitgave? Dat zijn er twee. Eentje is eigenlijk geen uitgave, dat is de extra aflossing op onze hypotheek. Daardoor staat ons huis er meteen een stuk beter voor. En de andere uitgave is een nieuwe fiets. Ter vervanging van mijn gestolen exemplaar. Dit keer dus met nog een extra slot.

Ik verwacht financieel een rustig vierde kwartaal. Misschien gaan we nog wat geld steken in de aanleg van onze tuin en de resterende aflossingsruimte voor de hypotheek in dit jaar benutten. En ik ben aan het nadenken over de vervanging van mijn telefoon, maar dat was ik vorig jaar ook al aan het doen (nadenken, niet kopen). In elk geval komt in het vierde kwartaal mijn 13e maand binnen, dat geeft hopelijk nog een kleine impuls aan het spaarpercentage!

Hoe was jouw derde kwartaal?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. M - TwoPennies

  Leuk bedrag aan dividend ontvangen 🙂 Wij hebben onze eerste keer dividend ontvangen, het was netto in euro’s ongeveer 2,50 haha. Het kleine begin is gemaakt zullen we maar denken!

 2. Meneer & Mevrouw

  iPhone SE, niet zo groot & niet zo duur, prima!

  Gaat lekker de goede kant op zo, dividend is ook wel een fijn bedragje zo!

 3. Amber tree

  Going strong!

  Ok probeer een nieuwe telefoon ook zo lang mogelijk uit te stellen.helaas een nieuwe moeten kopen door het laten vallen en kapot…

 4. Ontsladebaas

  Cijfers zien er goed uit. Geinig ook, losse grafieken met euro en dollar investeringen. Ik heb het ook wel eens geprobeerd zo weer te geven maar ik vond het teveel appels en peren vergelijken. Daarom gekozen om de eurokoers te pakken (dat is immers ook de valuta waarin ik kosten maak en betaald word). En ach, als die wat stijgt door een zwakkere dollar is dat maar zo. Andersom, de dollar zal ooit ook wel weer wat sterker worden. Ik zie het als een fluctuatie in de resultaten, net zoals aandelen dat sowieso al doen.

  1. Geldnerd

   Je hebt gelijk, en zo heb ik het jarenlang ook gedaan. Maar ik merkte dat mijn frustratie over het contrast tussen de record beursstanden en mijn achterblijvende portefeuille te groot werd. Dus heb ik dit gedaan om mijn motivatie vast te houden. En als de dollar weer omdraait kijk ik gewoon weer alleen naar mijn euro-grafiek.

Reacties zijn gesloten.