Upgraden of niet?

Revenge Of The NerdsGeldnerd is een gadgetfreak. Daar heb ik al vaker over geschreven. Het zit zelfs een beetje in de naam van mijn blog. Ik ben vooral dol op de spulletjes van Apple.

Vanuit mijn minimalistische inslag heb ik het aantal gadgets al drastisch teruggebracht. Zo heb ik geen aparte e-reader, dat doe ik gewoon met mijn tablet. En dat bevalt prima. Ik probeer zoveel mogelijk functies te combineren in één apparaat. Dus ik heb eigenlijk nog maar vijf gadgets over: de laptop, tablet, smartphone, server en onze robotstofzuiger.

Maar gadgets hebben vaak geen al te lange levensduur. Vooral bij mijn smartphone voel ik bij elke nieuwe versie de drang om te upgraden. En dan niet naar het goedkoopste model. Die drang stoort me, want ik leg het mezelf op.

In het Verre Warme Land had ik hiervoor een eenvoudige oplossing. Want de Apple telefoons waren er nog duurder dan in Nederland. En al die nieuwe functies kon je toch niet gebruiken, die werden in het lokale netwerk niet ondersteund. Ik ging dus gewoon door met mijn model uit 2013.

Maar nu ben ik terug. En is er net een nieuwe iPhone aangekondigd. Dus het begint weer te kriebelen. Want mijn geliefde foon is inmiddels wel drie jaar oud…. Dus heb ik mijn best gedaan om rationele argumenten te verzinnen voor een upgrade:

 • Ik heb meer opslagruimte nodig voor muziek en boeken. Alhoewel, de muziek komt steeds vaker van Spotify, dus dan heb ik vooral een hogere datalimiet nodig.
 • Zoals ik ook schreef in mijn eerdere blog, wil ik graag elektronisch betalen met mijn smartphone, zodat ik minder pasjes is mijn portemonnee hoef mee te nemen. Maar daar lijkt het erop dat Apple externe partijen nog geen toegang geeft, om het eigen systeem Apple Pay te promoten. Heel eerlijk: dit was de eerste keer dat ik erover dacht om ooit een Android telefoon te kopen.
 • Ook wil ik de telefoon graag gebruiken als vervanger van de OV chipkaart.
 • En als laatste: de batterij van mijn huidige telefoon is een beetje ‘gaar’, waardoor de telefoon stopt op 29% batterijcapaciteit. En laten vervangen is best wel duur.

Meer kon ik niet verzinnen op dit moment. Ik heb dus besloten nog even te wachten.

Welke nieuwe functies ben jij de afgelopen jaren gaan gebruiken op je smartphone?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Consuminderen

  Ik heb zelfs gedeeltelijk een boek gelezen. Batterijen vervangen is een must. Belachelijk dat het zo duur is.
  Ik hamer al jaren op zakken in rokken en jurken. Dat vrouwen hun telefoon uit hun tas moeten halen is belachelijk
  Gps is fijn Speciale houder op de scooter. In de auto ligt de iPhone in de buurt. Ik vind het niet nodig een gps houder. Veel jaren terug liet ik een telefoonhouder in de auto inbouwen. Ik reed toen meer kilometers dan nu.

 2. Bon

  Ik heb geen appelfoon, maar een samsung. Goede ervaringen mee, maar vanwege google steeds minder fijn. Zowat elke dag updates tot vervelend toe. Wat me tegen is gaan staan van een androi telefoon is dat google teveel aanwezig is. Betalen met je mobieltje vind ik persoonlijk erg onveilig, dat is iets waar ik nooit aan ga beginnen. Ov-chipkaart op je mobieltje, wist niet eens dat dat kon. Moet je ook nooit je mobieltje vergeten me te nemen, dat overkomt me wel eens.

  1. Geldnerd

   Inzake de OV chip: er loopt nu een proef, hopelijk wordt het volgend jaar breed beschikbaar.

 3. Sas

  Ik heb een oude telefoon een samsung s3 mini, geen idee hoe oud hij is maar ik heb hem al wel een hele tijd.
  Nu is het zo dat deze telefoon kuren heeft, ik moet hem bv iedere dag opnieuw opstarten (en soms wel 3 of 4 keer) voor hij weer wat doet. Dus eigenlijk is hij aan vervanging toe maar ik vind het dus zonde om er geld aan uit te geven.

  En ergens baal ik enorm dat de mobieltjes relatief kort mee gaan, ik vind het zonde van de van alle grondstoffen die nodig zijn om nieuwe mobieltjes te maken.

  Nu ben ik al een tijdje aan het zoeken naar een mobieltje die duurzamer is één van de “eisen” is dan ook dat hij langer mee moet gaan. Ik heb nog wel wat andere wensen zoals zonnecellen op het mobieltje zodat hij op die manier ook kan opladen.
  Ik heb hem nog niet gevonden, ik zoek ook niet erg hard want zolang mijn mobieltje het nog uithoud koop ik geen andere .

  1. Suuz

   Als je een S3 hebt kun je toch niet meer spreken van korte levensduur? Dat ding is prehistorisch! 🙂

   Ik zou keer op keer opnieuw opstarten meer dan genoeg reden vinden om eens verder te kijken. Er zijn ook voldoende minder geavanceerde (lees; goedkopere) telefoons te vinden, die het werk doen. En hoewel er volgens mij geen mobiels zijn met zonnecellen, zijn er wel opladers met zonnecellen.

   Zelf ben ik wel apple-fan. Nu sinds een paar maanden met een 6S. De vraag is of ik in april 2017 naar de 7 ga, of nog een goed half jaar wacht op wat er dan komt. Er gaan geruchten dat er dan veel meer veranderingen worden doorgevoerd.

   Als je een frequent gebruiker bent van moderne apps etc, dan voldoet een apple gewoon het best; hij is het meest stabiel t.o.v. samsung (android) bijv.

 4. Ik moet mijn telefoon binnenkort inleveren op mijn werk (als ik vertrek) en dan mag ik voor het eerst in 15 jaar zelf een telefoon uitzoeken. Ik heb er namelijk al 15 jaar een van de zaak die ik (met mate) privé mocht gebruiken (en ik bel nauwelijks dus dat mocht ook altijd). Twee telefoons vond ik altijd onzin. Nu ben ik al maanden aan het vergelijken. Ik weet het niet… Die iPhone7 lijkt me wel wat, maar zo’n Samsung is ook wel heel mooi. Keuzes, keuzes…

 5. Petra

  Ik heb een nieuwe wiko telefoon (android) gekocht voor bijna 60 euro. Daarnaast dan een sim-only abonnement van 10 euro per maand. Lekker goedkoop allemaal. En nee, inderdaad, voor betalen heb ik dan nog “gewoon” een pinpasje nodig, en muziek en boeken sla ik niet op mijn telefoon op, maar op mijn laptop.

 6. overgeldzaken.com

  Ik zou nog even een paar maanden wachten, tegen die tijd is je oude iPhone waarschijnlijk wel stuk en kun je de iPhone 6S voor een mooie prijs kopen, een stuk goedkoper dan dat ie nu is. Als je dan toch de iPhone 7 tegen die tijd wil, zijn de kinderziektes er in ieder geval wel uit na een flink aantal extra productie batches.
  Toen ik m’n iPhone 6 kocht was dat het nieuwste model van Apple op de markt, maar dat zou ik nu nooit meer doen. Het een na oudste of nog oudere model voldoet ook prima voor wat ik er mee doe 🙂

 7. ambertree

  Apps die ik vaak gebruik: WordPress, feedly, fidme, podcast Republic, bank apps, optie trading apps

  De kinderen spelen spelletjes en kijken YouTube

  Een leven zonder een foto app lijkt me moeilijk. al lukkte het 36 jaar probleemloos!

Reacties zijn gesloten.