Tweede kwartaal 2017

De tijd vliegt, het jaar zit er alweer voor meer dan de helft op. Tijd dus om terug te kijken. Met wat vertraging, vanwege mijn vakantie.

Ook in het tweede kwartaal van 2017 een stijgende S&P500. Maar de recordstanden op de beurzen vertaalden zich niet direct in recordstanden in mijn portefeuille, in Euro’s gemeten dan. Dat komt door de bewegingen van met name de Amerikaanse Dollar.

Mijn portefeuille heeft in het eerste halfjaar een ROI behaald van 0,9% precies, gemeten in Euro’s. Voor de liefhebbers, de XIRR was 1,5%. Omgerekend naar actuele wisselkoersen op dag van uitkering heb ik in het eerste half jaar € 235,54 aan dividend ontvangen.

En zoals verwacht is mijn spaarpercentage in het tweede kwartaal fors lager geweest dan in het eerste kwartaal. Dat komt natuurlijk door die dure meimaand en de vakanties. Maar toch zit ik YTD (year-to-date, oftewel dit jaar tot nu toe) toch nog op een (vind ik zelf) respectabele 39,1%. In het derde kwartaal verwacht ik weer iets meer te sparen.

Leukste uitgaven dit kwartaal waren de zeilvakantie en de vakantie in Frankrijk. Daar kan ik wel even op teren.

Hoe is jouw eerste halfjaar verlopen?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Marjolein

  Qua sparen goed, moest wel IB bijbetalen en waterschap belasting en ben me nu aan het oriënteren met de aankomende erfpacht verandering.
  Kan je een keer uitleggen hoe de USD/EU koers belegging beïnvloed. Ik wil dit heel graag beter begrijpen.
  Mijn toekomstige pensioen uitkeringen zijn in USD en worden omgezet in EU. Als je een website of iets kan aanbevelen zodat ik hier meer over kan leren, hoor ik dat heel graag.

  1. Geldnerd

   Ik zal een van de komende dagen terugkomen op de EUR/USD vragen.

 2. Team CF

  Bijna 40% savings rate is best goed toch, zeker met al die (luxe?) vakanties! En je vermogen laat nog steeds een omhooggaande trend zien, geloof niet echt dat je je zorgen hoeft te maken!

 3. niettot71

  Ons eerste half jaar is goed verlopen. We hebben een savingsrate van 33% behaald. We hebben meer dan verwacht teruggekregen van de belastingdienst en verder geen bijzondere uitgaven gehad. We zijn al wel een weekje naar Italië geweest met de auto.

  Dit jaar zijn wij ook begonnen met beleggen, maar hier zijn nog geen goede resultaten behaald. Totdat we inderdaad gaan kijken naar de werkelijke USD koersen, dan staat er wel een lichte plus genoteerd. De EUR-USD koers gooit hier ook roet in het eten. Plannen tot verkoop van de aandelen zijn er niet, dus wij maken ons geen zorgen over de EUR-USD koers.

 4. Divnomics

  39% als spaar ratio is toch al behoorlijk. Dat is zo’n beetje waar wij gemiddeld op zitten en ben ik dus meer dan blij mee.

  Ik merk verder dezelfde trends in ons aandelenportfolio. We hebben al lang niks meer bijgekocht dus het sukkelt langzaam aan door.

  Mogelijk dat we binnenkort een deel aandelen gaan verkopen om onze vastgoed investering voor een klein deel te financieren. Maar daarvan moeten we eerst een aantal zaken afwachten.

  1. Geldnerd

   39% is OK maar mijn ambitie ligt wel hoger…

 5. Amber tree

  Veel sparen en veel vakantie. De sweetspot van FIRE.

 6. Sluis

  Ik ben ook nieuwsgierig naar de EUR/USD verhouding.

  95% van mijn aandelen portfolio bestaat uit Amerikaanse (dividend)aandelen en trackers. Wat als ik over 20 jaar wil gaan leven van het dividend? Dan heeft de dan geldende koers van de Dollar uiteraard invloed op het te ontvangen bedrag in Euro’s.

  Kortom, ik ben ook heel benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt!

 7. Meneer en Mevrouw

  Keurig toch? Ik moet de halfjaarcijfers nog verwerken. Drukdrukdruk… Anyway, goed afgelost en de netto waarde stijgt dus we zitten in ieder geval op de goede weg, misschien nog niet met de goede snelheid but that’ll come 😉

 8. Mr FOB

  Mooi toch, veel vakanties en een behoorlijk hoge spaarquote?!

Reageren is niet mogelijk.