Nul komma één procent

Het is elders ook al gemeld (bijvoorbeeld bij In10JaarFO), maar ik wil er zelf toch nog iets over kwijt. De rente op leningen en hypotheken stijgt weer. Maar de spaarrente nog steeds niet. Bij de Grootbanken is de spaarrente nu 0,1%.

Ik ben nog even in mijn historisch digitaal archief gedoken. En heb de ontwikkeling van de spaarrente sinds het eerste kwartaal van 2012 op een rijtje gezet (internetspaarrekening bij Rabobank, rentepercentage voor de laagste bedragsklasse). Van 2,2% naar 0,1%. En ook met die 2,2% was Rabobank destijds al zeker niet de beste aanbieder, Spaargeld interesseert ze blijkbaar niet echt, de luie klanten blijven toch wel.

Toch heb ik dit keer zelf weer actie ondernomen, net als in maart van dit jaar. Mijn buffer bij de Rabobank heb ik verlaagd van 2 maanduitgaven naar 1 maanduitgave. Het is een signaal. Niet dat het helpt. Maar niets doen voelde ook zo slecht. We hebben afgelopen maand al meer geld in het huis gestoken en ook mijn beleggingen groeien. Spaarders moeten eigenlijk stemmen met hun voeten.

Maar toch, beste banken? Tien jaar geleden had mijn (groot)bank alles voor wat betreft mijn financiën. Lopende rekening, spaarrekening, creditcard, hypotheek, beleggingen, verzekeringen, alles had ik ondergebracht bij die ene bank. Nu ben ik een klant die ze geld kost. Ze hebben alleen nog mijn lopende rekening, mijn creditcard, en een spaarrekening met een buffertje van een paar duizend euro. De rest is elders ondergebracht, op plekken met een beter aanbod. Een beter bewijs dat ik als ‘kleine particuliere klant’ echt niet belangrijk ben voor de grote banken is er volgens mij niet.

Ik ben benieuwd of de grote banken de stap naar 0,05% of 0,0% spaarrente aandurven. Wat denk jij?

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Minimaal

  In sommige landen is de rente al negatief, en ik ben bang dat we ook die richting opgaan. Misschien een beetje pessimistisch, maar ik zie de rente niet op korte termijn omhoog gaan.

  Ik heb nog een lopende rekening bij een grote bank, en een spaarrekening bij dezelfde waar maar 1000,- euro op staat (net wat minder dan een maand uitgaves). De rest staat bij een duurzame bank of zit in beleggingen (maar dat is maar een klein gedeelte)

 2. Team CF

  Ik denk aandelen van banken kopen voor het dividend. Dan maar graantje mee pikken van de lage rentes 😉

 3. Divnomics

  Grappig, wij hebben ook steeds meer onze rekeningen verspreid over banken die iets meer opleveren…

  Vermoedelijk zal 0.0% niet snel een optie zijn, denk niet dat ze dat aandurven. Daarnaast is geld op een spaarrekening zetten natuurlijk nooit een goede investering als je daar een rendement op wilt ontvangen…

 4. Die dalende rente was voor mij in 2012 ook een reden om te zoeken naar alternatieven voor rendement. Nooit gedacht dat de rente nog zoveel verder zal dalen. Nu denk ik wel dat hij nog verder zal dalen. Zeker naar de 0,05% en wellicht naar de 0%. Negatieve rente schrikt denk ik meer af. Consumenten zullen hun geld op gaan nemen ‘want het kost geld’. Maar als je ziet dat €1000 wel €0,50 kost bij een negatieve rente van -0,05% denk ik dat ik het persoonlijk wel gewoon op mijn rekening laat staan… Het is naar mijn idee wel veel veiliger dan het in een oude sok bewaren. Daarnaast ontvang ik op mijn betaalrekening sowieso geen rente en is het grootste gedeelte al ergens anders ondergebracht. Ik zie het dus nog wel gebeuren, maar ben er niet bang voor.

 5. niettot71

  Persoonlijk hebben wij nog wel het meeste geld bij een grootbank staan. Puur uit gemak. Onze grootbank heeft ergens in het eerste kwartaal van dit jaar wel de voorwaarden aangepast zodat ze een neutrale rente van 0.0% mogen geven. Ik verwacht dan ook dat dit nog wel dit jaar gaat gebeuren. Negatieve rente hebben ze nog niet in de voorwaarden opgenomen voor zover ik weet.

 6. Dat zal ze leren, van een buffer van twee maanduitgaven naar één! 🙂
  Maar wel logisch hoor, wij gebruiken Rabo allang niet meer als buffer. Er staat voor noodgevallen hooguit € 300 op. De rest hebben we geparkeerd bij banken die iets meer bieden (al is het niet veel).

  1. Geldnerd

   Ja, ik heb ook niet de illusie dat het helpt….

 7. Meneer en Mevrouw

  Logisch dat het ze niet uitmaakt als ze het van de ECB voor niks kunnen krijgen 😉

 8. HJ

  Vanaf mijn geboorte klant bij Rabo geweest. Bijna 40 jaar later ‘met mijn geld gestemd’ en overgestapt naar ASN. Boy, wat voelde dat goed!
  En de Rabo – het boeide ze geen zier…

  1. Carlo

   Same here, evenals de overstap naar ASN.

 9. Lezer

  Ik heb mijn credit card al lang niet meer bij mijn bank. Ik zelf elk jaar mijn kaart op en neem om en om een nieuwe Visa of Mastercard via acties bij ICS. Eerste jaar geen kaartbijdragen en 25 tot 50 euro kadotegoed.

  Innen gaat via automatische incasso, geen omkijken naar.

 10. Ontsladebaas

  Ik zit alleen met de gezamelijke financiën van mijzelf en Vriendin bij een grootbank, maar dat zijn bedragen van niks. Mijn eigen spaar- en betaalrekening lopen bij een kleine Nederlandse bank, hypotheek bij een kleine Belgische bank, beleggingen bij een budget broker en creditcard via een cc-maatschappij. Ik ben, net als jij, op zoek naar de voor mij beste situatie. En die bieden grootbanken mij niet.

 11. Leo

  De banken leggen er nu veel op toe. Elke dag moeten de banken over het gestalde geld -0,4% afdragen aan de ECB, de enige schuldige is de EU en het financiële beleid.

 12. CNvP

  Heb mijn spaarsaldo overgeheveld naar mijn creditcard, die biedt nog steeds 5 procentpunt rente. Betalen moet je toch, dus waarom je geld laten staan bij een systeembank die je kennelijk het liefst kwijt wil.

  1. het rijke wijf

   Dat is een leuke rente op een cc, tenminste als je met 5 procentpunt 5,0 % bedoeld. Welke maatschappij biedt dat nog?

   1. Geldnerd

    Ik denk dat het 0,5% is, maar dat is minder slecht dan de meeste spaarrekeningen…

 13. Amber tree

  Graag zou ik alles bij één bank hebben, en dan VIP klant ofzo worden. Je krijgt echter amper een voordeel als je alles bij een bank zet. Voor hun is een VIP enkele miljoentjes denk ik. Daar ben ik nog niet.

  Ik zo een bank op het oog: het probleem is mijn optie portefeuille… de beste daar is een pure play broker. En die bank geeft geen extras als je alles hebt.

  Zolang er voor mij geen voordeel is, ga ik gewoon bij het beste aanbod voor mij!

Reageren is niet mogelijk.