Irrationeel op de beurs?

 • Berichtcategorie:Beleggen

Iedere maand gaat er een vast bedrag naar de beleggingsrekening. Maar ik heb er al een aantal maanden geen aankopen meer mee gedaan. Sowieso deed ik dat al niet elke maand, maar eens in de twee à drie maanden. Nu houd ik me al iets langer stil. En dat is niet omdat ik de markt probeer te timen of omdat ik op een ramp zit te wachten. Timen is onzin, dat is al vaak genoeg aangetoond in onderzoeken.

Toch heb ik ook nu wel een psychologische reden die mij parten speelt. Driemaal eerder is er in oktober een crisis opgetreden op de aandelenmarkten: in 1929, 1987 en 2008. In 1987 heb ik (op vrij jonge leeftijd) zelf zo’n 1.000 gulden verloren op de beurs. Ik zat toen nog op school en vond het een behoorlijk bedrag.

Maar nu heb ik wel een afspraak gemaakt met mijzelf. Eind oktober, begin november is het weer tijd om mijn portefeuille uit te breiden. Anders staat het geld veel te lang niets te doen. Volhouden moet ik!

Heb jij ook wel eens last van irrationele blokkades in je hoofd?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. hypotheekweg

  Nee eerder last van irrationele aansporing om meer te kopen op de beurs dan misschien verstandig zou zijn… 🙂 Maar dat leer ik steeds verder te beheersen…

 2. Meneer & Mevrouw

  Ik koop wel elke maand voor een klein bedrag maar kan niet wachten om wat grotere bedragen in te kunnen leggen.. 😉

  1987..toen bestond ik nog niet eens, opa 😉

  1. Geldnerd

   Dan heb je ook nog veel meer tijd om aan jouw FO te werken, jonkie…

 3. Anne J

  Ja, en daarom beleg ik automatisch via Meesman in Vanguard fondsen. Als ik dit niet zou doen, durf ik vaak niet meer.

 4. Ontsladebaas

  Dit probleem ken ik niet gelukkig. Elke maand koop ik aan, en probeer de boel niet te timen. Heb ik wel eens gedaan, en dat liep constant slecht af. Ik koop dus alleen indexfondsen en dat doe ik elke maand. Het bedrag is in principe gelijk, soms wijkt het af bij een extra inkomen als een bonus, vakantiegeld of belastingteruggave.

  Wel handel ik af en toe met mijn play fund, maar dat is maar een fractie van mijn totale portefeuille.

Reageren is niet mogelijk.