Wijze lessen (5): Volhouden

Wat is eigenlijk de Geldnerd-methode, vroeg iemand me laatst. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk is die er niet. Maar er is wel een serie wijze lessen en methodes die ik toepas in mijn zoektocht naar financieel bewust leven en financiële onafhankelijkheid. Daarom vandaag de vijfde blog in een serie: Wijze Lessen van Opa Geldnerd.

Eerder verschenen:
Inkomsten en uitgaven bijhouden
Budgetteren en bijsturen
Spaarpercentage vergroten
Rendement maken

Goed, je hebt nu gedetailleerd inzicht in je inkomsten en uitgaven, je hebt een budget waar je achter staat, je stuurt op je spaarpercentage en je maakt rendement. En nu?

Volhouden

Tsja, eigenlijk is dit het saaiste deel van de hele reis. Maar saai is juist goed, heb ik al eens geschreven. En ik heb mijn uiterste beste gedaan om mijn financiën zo saai mogelijk te maken. Door te minimaliseren. Door alle werkzaamheden die ik nodig heb om mijn administratie en mijn beleggingen op orde te houden weg te automatiseren in mijn spreadsheets. Door mijn bestedingsplan waardoor de grote brokken van mijn inkomen maandelijks automatisch op de juiste plek terechtkomen. Nog niet zo heel lang geleden heb ik een blogje geschreven met een overzicht hoe mijn financiële jaren voorbij glijden.

Dat is voor mij het belangrijkste. Het bijhouden van mijn financiën zit in mijn systeem. Het gaat dus bijna ‘vanzelf’. Mijn weekend voelt niet compleet zonder minimaal de beleggingen bij te werken, en liefst ook de administratie. Omdat het vergaand geautomatiseerd is, is het wel saai maar niet vervelend.

Dan blijft er nog wel een belangrijke uitdaging over, namelijk niet toegeven aan alle verleidingen die de wereld op ons pad legt. Hoe ik dat doe lees je in de volgende blog in deze serie.

Hoe houd jij het vol?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. M - TwoPennies

  Volhouden vind ik ook het moeilijkste en saaiste deel. Het is leuk om actief op zoek te gaan naar besparingsmogelijkheden en samen te discussiëren over onze financiële doelen. Maar als alles eenmaal is ingeregeld is het inderdaad een kwestie van bijhouden en niet toegeven aan verleidingen, dit vind ik het moeilijkste! Wij overleggen wel alles samen, dus de ‘controle’ van de ander zorgt wel dat we geen geld uitgeven aan onzin.

 2. Marjolein

  Ik heb vooral lange termijn doelen op het oog. Aflossen woning, minder werken e.d. en om dat te bereiken moet ik dus nu veel werken en weinig onnodige dingen aanschaffen.
  Ik denk regelmatig “hoeveel uren moet ik hiervoor werken om dit te kopen en is het die tijd waard” – soms wel (goede fiets bijv.) en vaak niet. – Marjolein

 3. hypotheekweg

  Volhouden vind ik ook het lastigste. Veel verleidingen die we de ene keer beter dan de andere keer kunnen weerstaan…

 4. Meneer & Mevrouw

  Hier komt weer eens bovendrijven dat de financiële kant van FO het makkelijkste deel is. Het is automatiseren en rekenen en geduld hebben… 😉

  Om het vol te houden is het belangrijk dat je je lange termijn doelen duidelijk hebt en je leven ongeveer zo ingericht is als je het wil. Anders heb je elke maand het idee dat je jezelf wat heb moeten ontzeggen. Als je leven is ingericht volgens je eigen(!) lange termijn doelen en waarden dan volgt het financiële plaatje vanzelf. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat wel.. 😉

  Ik zie(of lees ;-)) genoeg mensen die elke 50ct omdraaien of zich rotklikken bij Euroklix maar weinig visie voor zichzelf hebben of geen stip op de horizon hebben.

 5. niettot71

  Elke maand kijk ik er weer naar uit om de nieuwe nettowaarde te berekenen. Deze moet het liefst elke maand nog harde groeien dan daarvoor. Deze gedachte zit (soms te) diep in mijn systeem waardoor het voor mij niet moeilijk is om vol te houden.
  We zijn overigens nog geen 2 jaar actief bezig.

Reageren is niet mogelijk.