Wijze lessen (1): Inkomsten en Uitgaven bijhouden

Wat is eigenlijk de Geldnerd-methode, vroeg iemand me laatst. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk is die er niet. Maar er is wel een serie wijze lessen en methodes die ik toepas in mijn zoektocht naar financieel bewust leven en financiële onafhankelijkheid. Daarom vandaag de eerste blog in een serie: Wijze Lessen van Opa Geldnerd.

Inkomsten en uitgaven bijhouden

Volgens mij is er geen boek, blog of methode op het terrein van goede financiën die er niet mee begint. Het bijhouden van je inkomsten en je uitgaven. Mijn wijze lessen zijn geen uitzondering. Houd het bij. Liefst tot op de cent. Als je niet bereid bent om dat te doen, dan wordt het erg lastig om te sturen en doelen te bereiken. En is de kans erg groot dat je jezelf tekort doet omdat er toch ergens geld weglekt. Je kunt geen goede besluiten nemen over je geld als je niet weet waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat.

Je kunt het bijhouden van je financiën zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Vroeger moest het op papier, dat was vast en zeker best veel werk. Tegenwoordig kan het een stuk simpeler. Ik heb het zelf zeer vergaand geautomatiseerd met behulp van mijn administratie-spreadsheets, inclusief de app die ik gebruik om mijn (zeer beperkte) uitgaven aan cash geld bij te houden. Daarmee kost het bijhouden van de inkomsten en uitgaven mij tegenwoordig minder dan 5 minuten per week. In ruil voor die investering heb ik tot op de cent nauwkeurig inzicht in mijn inkomsten en uitgaven.

Zeg nou zelf: wie heeft daar nou geen 5 minuten voor over?

 

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Mvd

  Welke app gebruik je voor contante betalingen dan ?

  1. Geldnerd

   Ik gebruik KashBook (iPhone).

 2. consuminderen

  Ondanks alle automatisering, lukt het mij niet om het in vijf minuten te doen. De app Excel op de Iphone en Ipad wezen mij slechts kort de weg. Daarna lieten ze mij in de steek! Ik moest mijn google e-mail ook opgeven en ik kon niet meer volstaan met mijn weinig gebruikte hotmail.com adres.

  Toen dacht ik. ‘Bekijk het maar’. Als ik nu thuis kom, schrijf ik op een maandelijks a-4tje mijn contante betalingen op. Maandelijks werk ik mijn spreadsheets privé, vaste lasten en bijverdiensten bij.

  Een tijd terug, was ik even niet zo geinteresseerd in het boeken tot de laatste cent. Een paar maanden maar liefst.
  Toen werkte ik die paar manden bij. Sinds die tijd ben ik me weer bewust van de lekken die ik zo opliep.
  Het resultaat is dat ik weer zuinig ben.

 3. Zuinigeman

  Ik werk wekelijks mijn excel bestanden bij. Tot de laatste cent. Beste methode is dat voor mij.

 4. Ontsladebaas

  Ik boek elke transactie handmatig in YNAB in. Daarmee op de cent nauwkeurig inzicht in alle financiën. Ook off-budget accounts houd ik bij: hypotheek, waarde van vastgoed en beleggingen. Vanuit YNAB kan je een csv exporteren die ik 1x per maand importeer in mijn rapportagetool om mooie dashboards te maken van mijn financiën.

 5. CN

  In de prehistorie hield ik van mijn zakgeld al een “kasboek” bij, later een wat uitgebreidere papieren administratie. Sinds begin jaren middels een pc. De eerste jaren met een simpel databestand, daarna Office 97 en thans al jaren met Open Office (gratis). E.e.a. is in de tijd geëvolueerd tot een spreadsheet met 20 tabbladen voor diverse (kosten)posten. Schept voor mij duidelijkheid en is handig voor de jaarlijkse verplichting richting de Blauwe enveloppenfabriek v.w.b. giften, ziektekosten etc.; kopiëren en plakken. De aangifte kost me hooguit 10 minuten: controleren vooringevulde gegevens en plakken vanuit mijn eigen administratie

Reageren is niet mogelijk.