Budget of bestedingsplan?

Budgetteren is best lastig. Je eraan houden is nog wel een stukje lastiger. En dat vind ik best wel logisch. Een budget is beperkend. Je mag maar € 300 per maand uitgeven aan dit en € X aan dat. Dat motiveert niet. Het is dan net als een dieet of sporten, als het niet leuk is dan houd je het niet vol.

Ik heb het jaren gedaan, en merkte dat zelf ook. Budgetteren begon in 2004. Het begon voor mijn gevoel steeds meer te knellen. Na een aantal jaren heb ik het budgetteren maar even los gelaten. Maar sinds iets meer dan een jaar budgetteer ik weer. Maar op een hele andere manier. Ik werk met een bestedingsplan.

Voor elke maand neem ik mijn inkomen als uitgangspunt. Daar haal ik de vaste lasten vanaf. Dat begint met het automatisch betalen van mijzelf, de aflossing voor het huis en de gezamenlijke huishoudrekening. Dan plan ik ook mijn overige uitgaven. Maandelijks terugkerende, maar ook eenmalige grotere uitgaven. Ik probeer de grotere uitgaven zo te verdelen over het jaar dat ik mijn buffers niet hoef aan te spreken.

De sleutel om vermogen op te bouwen: jezelf eerst betalen, en minder uitgeven dan er binnenkomt. Voor mij werkt het. En het voelt een stuk minder knellend dan budgetteren, omdat er maar een paar (kleinere) categorieën overblijven waar ik mijzelf (beperkende) budgetten opleg.

Meer Geld Minder Stress heeft trouwens eind vorig jaar een goed stuk geschreven over budgetteren met een variabel inkomen.

Doe jij aan budgetteren of bestedingsplanning?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Team CF

  Als ik dit zo lees hebben we duidelijk meer een bestedingsplan dan een budget 🙂

 2. Mama Tinus

  Mooi woord: bestedingsplan. Dat is bij ons ook meer van toepassing want onze budgetten zijn richtlijnen en geen strikte grenzen.

  1. Geldnerd

   Ja, mooi woord en mooi concept. Het verschil is deels psychologisch maar voor mijn beleving is het een wereld van verschil. En dat is dus voor mij het verschil tussen iets dat wel werkt en iets dat niet werkt.

 3. Ineke

  Ik werk met een budget maar er is altijd nog een klein bedragje op de spaarrekening, gekoppelt aan de betaalrekening, om dingen op te vangen of noodzakelijke extra aankopen te doen.
  Eerst inderdaad sparen en beleggen, daarna alle vaste lasten er vanaf en dan blijft er nog een budget over voor variabele uitgaves. Daarvan betaal ik boodschappen, tanken, drogist en wat drinken ergens of uit eten (die twee laatsten doe ik heel erg weinig). Ik hou wel van een uitdaging dus sinds een paar maanden haal ik van dit variabele budget nog een bedragje af wat ik doorboek naar de gekoppelde spaarrekening. Ik probeer het dan met het overige bedrag te redden. Geen must, en ik mag van dit bedragje altijd wat terug boeken, maar gewoon voor de fun. Ik consuminderen al zo lang dat de sport er wel een beetje af is en op andere fronten kan ik niets meer bezuinigen. Dus dan maar proberen op mijn variabele kosten.

 4. Minimaal

  Heel interessant. Ik dacht altijd dat een ‘budget’ de holy grail was. Is het dus niet. Dat kan misschien de verklaring zijn waarom ik op bepaalde categorieen in mijn budget de grens overschrijd, maar toch altijd minder uitgeef dan ik maandelijks op mijn bankrekening wordt binnengestort. Ik ga daar even over broeden. Bedankt voor de tip!

 5. Dank je wel voor de link en het compliment!
  Overigens vind ik het stellen van maxima ook budgetteren. Het is maar hoe je het noemt. Uiteindelijk gaat het er maar om dat het werkt he. Goed verhaal in ieder geval!

  1. Geldnerd

   Jouw blog is heel anders dan de mijne, maar (mede daardoor) vind ik het ook erg interessant om jou te volgen. Graag gedaan!

 6. Mr FOB

  Ik hou mijn uitgaven bij, dat werkt sterk motiverend om die laag te houden. Geen budget, dat benauwt me.

Reageren is niet mogelijk.