Wijze lessen (6): Je echte uurloon

Wat is eigenlijk de Geldnerd-methode, vroeg iemand me laatst. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk is die er niet. Maar er is wel een serie wijze lessen en methodes die ik toepas in mijn zoektocht naar financieel bewust leven en financiële onafhankelijkheid. Daarom vandaag de zesde blog in een serie: Wijze Lessen van Opa Geldnerd.

Eerder verschenen:
Inkomsten en uitgaven bijhouden
Budgetteren en bijsturen
Spaarpercentage vergroten
Rendement maken
Volhouden

Goed, je hebt nu gedetailleerd inzicht in je inkomsten en uitgaven, je hebt een budget waar je achter staat, je stuurt op je spaarpercentage en je maakt rendement. Je houdt het goed vol. En nu?

Je echte uurloon

Misschien had ik ‘m veel eerder moeten noemen. Maar laatst kwam ik in mijn elektronisch archief mijn aantekeningen weer tegen, en toen realiseerde ik me pas hoe belangrijk het voor me geweest is. Het uitrekenen van mijn echte uurloon.

Dat uitrekenen is één van de stappen uit het boek ‘Your money or your life‘. Met afstand het beste financiële boek dat ik ooit gelezen heb. Er is een Nederlandse vertaling/bewerking die je hier (gratis) kunt downloaden.

Kort samengevat komt het erop neer dat je uitrekent wat je echt netto per uur verdient. Daarbij houd je rekening met alle uitgaven die je niet zou doen als je niet zou werken. Dus bijvoorbeeld reiskosten trek je af van je inkomen. En ook de kosten van werkkleding, in mijn geval bijvoorbeeld mijn kostuums. Dan komt er een bedrag uit dat in de meeste gevallen ‘iets lager’ is dan je netto-salaris. Vervolgens deel je dat salaris door de daadwerkelijk gemaakte uren. In mijn geval ‘iets meer’ dan 40 uur per week, maar gecorrigeerd voor heel veel vakantiedagen.

Het getal dat je dan krijgt is je echte uurloon. Het is al jaren geleden dat ik het uitgerekend heb. En het is toen tussen mijn oren gaan zitten. Bij alles wat ik mogelijk wilde kopen dacht ik ‘dit is X uur van mijn leven, is het dat wel waard?’, en zelfs kleine aankopen drukte ik in minuten uit. Best irritant, maar wel heel effectief. Het was het begin van mijn minimalisme, het heeft me echt de ogen geopend.

Afgelopen week heb ik het opnieuw uitgerekend. Mijn netto salaris, gecorrigeerd voor vakantiegeld en dertiende maand. Het gemiddelde aantal uren dat ik per maand werk, gecorrigeerd voor vakantiedagen.

En ik heb de volgende factoren ook meegenomen:
– Reiskosten en reistijd
– Het merendeel van mijn kledingbudget, en de dagelijkse tijd om me klaar te maken om te gaan werken
– Lunchkosten
– Een uurtje per dag om bij te komen
– En ook de kosten van de uitlaatservice en onze schoonmaakster, beiden zouden we niet hebben als we niet zouden werken.

Dus heb ik ‘m weer even scherp. € 18,17 is mijn echte uurloon. Daarmee kan ik mijn aankopen weer in levensuren uitdrukken. Elke Euro die ik uitgeef kost mij 3 minuten, 18 seconden en 13/100 van mijn leven.

Wat waren jouw belangrijkste ‘eye-openers’?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Chris

  Mijn belangrijkste eye-opener: Dat jij lunch, kleding, schoonmaak en uurtje bijkomen in je netto uurloon mee rekent 😉

  Ook indien je niet werkt, zal je aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid lunchen en kleding dragen. Niet zelf schoonmaken is een keuze die niet specifiek werk gerelateerd is, evenals een uurtje bijkomen.

  Het blijft natuurlijk personal finance, maar ik moest wel even gniffelen toen ik het las.

  1. Geldnerd

   Lunch en kleding klopt. Maar ik zou minder in een bedrijfsrestaurant of buiten de deur lunchen. En ik zou zeker niet elke dag een kostuum dragen. Ik reken dus niet mijn hele kledingbudget en lunchbudget, maar het bedrag dat ik (naar mijn eigen beste inschatting) niet zou uitgeven als ik niet zou werken. Datzelfde geldt voor de schoonmaak.

   1. mariimma

    Ik denk dat dit de juiste manier is om je netto uurloon uit te rekenen. Deze verborgen kosten worden vaak vergeten. Zelfs over je auto zou je kunnen denken zou ik deze auto ook rijden als mijn kantoor naast de deur zat of als ik nooit een externe (representatieve…) afspraak zou hebben, zakelijk?

    Wanneer het antwoord “nee” is dan betekent dat dus, dat ook je auto (al dan niet deels) dempend werkt op de hoogte van je uurloon.

    1. Geldnerd

     Dat klopt. Gelukkig heb ik geen auto….

 2. M - TwoPennies

  In onze berekening is het misschien ook verstandig dat ik meer kosten van mijn salaris aftrek. Het is inderdaad belangrijk om er eens voor te gaan zitten en na te gaan welke uitgaven we alleen doen voor ons werk, denk dat dat nog best confronterend is.

  1. Geldnerd

   Ik vond het destijds heel confronterend, bijna teleurstellend. Maar merk terugkijkend dat het een gele grote positieve impact heeft gehad op mijn financiële gedrag.

 3. Jackthe

  Ha geldnerd,

  Ik heb deze berekening ook gemaakt, alleen ik trek iets meer kosten af. In mijn aanname ga ik er ook van uit dat ik toch ook moet slapen, eten en kleren moet hebben.
  Eigenlijk deel ik het geld wat ik over heb (spaar) door het aantal uur wat ik werk. Wellicht iets demotiverender maar wel heel inzichtelijk
  Die die kop koffie op het station echt een uur werken waard…

  1. Geldnerd

   Dat is wel heel drastisch….!

 4. Krisp

  Je kunt ook anders kijken: ik fiets naar mijn werk, en zie dat ook als beweging. Die uren tel ik dus niet mee. Als ik niet zou werken, zou ik nog steeds willen bewegen/sporten. Sterker: doordat ik verplicht naar werk moet, disciplineert het me. Het fungeert voor mij als een soort sportschoolabonnement, maar dan een betaalde versie. Ik tel een significant deel van mijn reistijd dus niet mee. 🙂

  Ander voorbeeld: kleding. Hoewel ik niet exact dezelfde kleding zou kopen, zou ik wel soortgelijke kleding kopen. Vraag is of dat goedkoper is. Een kostuum is (vaak) duurder, maar een nette trui kost zeker ook geld. Daarmee kun je het niet 100% verdisconteren. Dat pas jij bij kleding kennelijk wel toe, maar dit geldt ook voor de lunch (zeker als je zelf lunch meeneemt).

  1. Geldnerd

   Die lunch, dat is nog een belangrijke besparingsmogelijkheid voor mij…

 5. Divnomics

  Ik heb dit nooit gedaan, eigenlijk vooral omdat het de focus heeft om geld te besparen (is deze uitgave mijn tijd waard?) en dat voor mij niet het belangrijkste doel (meer) is.

  Vraag me wel af of investeringen (gedaan met geld uit werkinkomen) die zelf weer inkomen opleveren (zoals dividend), je dat inkomen vervolgens weer mag optellen bij je werk inkomen?

  1. Geldnerd

   Dat zou je kunnen doen, maar dat doe ik niet… Ik betrek het op geld dat ik verdien met eigen arbeid.

 6. M.

  He, wat een goede manier om het te bekijken en zo minder uit te gaan geven!

  Ik voeg je blog toe aan mijn leeslijst, misschien wil je mijn blog vermelden in die van jou?

  groeten,
  M.

 7. geld is tijd

  Prima uurloon! heb je ook berekend wat je “marginale uurloon” is? Daarmee bedoel ik: hoeveel zou het opleveren als je een uur extra zou werken? Dankzij ons progressief belastingstelsel is dit vaak veel minder dan die 18,-/u. In mijn geval was het gemiddelde loon bijna 18,-/u, maar het marginale loon slechts 11,-/u, zie hier

 8. Anne J

  Ik reken juist niet de kosten voor schoonmaak en kinderopvang mee, om te kijken of het rendabeler is om zelf buitenhuis te werken of niet. Gelukkig heb ik een riant netto uurloon van 35 euro (ook dankzij minieme woon-werktijd en veel vakantie dagen (32), geen speciale werkkleren meer kopen (heb ik genoeg van vanwege eerdere banen in iets formelere sectoren) en zelf lunch meenemen).

  Overigens zou ik ook bij een veel lager uurtarief nog buitenshuis willen werken, niet alleen het geld is belangrijk, maar ook je eigen ontwikkeling.

Reageren is niet mogelijk.