Wijze lessen (3): Spaarpercentage vergroten

Wat is eigenlijk de Geldnerd-methode, vroeg iemand me laatst. Dat zette me aan het denken. Eigenlijk is die er niet. Maar er is wel een serie wijze lessen en methodes die ik toepas in mijn zoektocht naar financieel bewust leven en financiële onafhankelijkheid. Daarom vandaag de derde blog in een serie: Wijze Lessen van Opa Geldnerd.

Eerder verschenen:
Inkomsten en uitgaven bijhouden
Budgetteren en bijsturen

Spaarpercentage vergroten

Goed, je hebt nu gedetailleerd inzicht in je inkomsten en uitgaven, en je hebt een budget waar je achter staat. En nu?

Ik heb het eerder welke eens ‘een bijna heilige indicator‘ genoemd. Het spaarpercentage. Daar is al heel veel over geschreven (ook door mijzelf), dus dat ga ik allemaal niet herhalen. Wat ik wel herhaal: het spaarpercentage is echt heel belangrijk.

Een positief spaarpercentage betekent dat je geld overhoudt. En dat geld is belangrijk. Want geld kun je inzetten om meer geld te genereren. Of om te sparen voor grote uitgaven. Kortom: houd je inkomsten en uitgaven in de gaten, en ook je spaarpercentage. In mijn administratiespreadsheet heb ik het ingebouwd, die houdt het automatisch voor mij bij.

En afhankelijk van je doelstelling is het zaak om je spaarpercentage zo groot mogelijk te maken. Door je inkomsten te vergroten en/of je uitgaven te verlagen. Wat je niet spaart, kun je niet benutten. Benutten voor het afbetalen van schulden. Benutten voor grote uitgaven zonder schulden te maken. Benutten voor het creëren van inkomen zodat je er niet meer voor hoeft te werken. Financiële onafhankelijkheid. De vrijheid om te kiezen, niet meer ‘moeten’. En wie wil dat nu niet?

 

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Chris

  Ik geef eerlijk toe, het bespaar percentage is de laatste maanden wat in de vergetelheid geraakt. Dat is direct te zien aan de afgeloste hoeveelheid hypotheek versus de geplande hoeveelheid. Wake-up call. Ik ga weer eens de puntjes op de i zetten.

 2. Consuminderen

  Met mijn mini inkomen, heb ik nul reserves. Zelfs het onderhoud huis reserve van 2% is nu onmogelijk. Daarentegen heb ik extra inkomsten. Lijfrente en bijverdiensten. Ik probeer daarvan te leven en eventueel wat opzij te zetten.
  Het sparen zit in mijn bloed. Ik ben sjacherijnig, wanneer ik geen geld overhoud.
  Het lukt weer, maar ik moet opofferingen getroosten.

 3. hypotheekweg

  Ook ik moet weer eens naar het spaarpercentage kijken.. Want volgens mij gaat het niet de goede kant op…

Reageren is niet mogelijk.