Hoe lang nog tot FIRE?

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Ik heb een bepaald uitgavenpatroon. Dat heb ik de afgelopen jaren weten te verlagen en stabiliseren. Alles wat ik meer verdien dan dat wordt toegevoegd aan mijn vermogen en aan het werk gezet. Ik verwacht een AOW’tje en ik heb al een bepaalde hoeveelheid pensioen opgebouwd. De SVB verwacht dat ik dat ga krijgen als ik 69,5 jaar oud ben. Dat is nog best ver weg, nog 23 jaar.

Maar… Tot op dit moment heb ik ook al best een groot deel van mijn huidige uitgavenpatroon opgebouwd in verwachte toekomstige AOW en pensioen. En dan ontstaat onderstaand plaatje. Vanaf 69,5 jaar heb ik AOW en pensioen (zoals nu opgebouwd). En ik hoef maar voldoende vermogen op te bouwen om het gele vlak in te vullen. Liefst met wat reserve. Wat is het FIRE-punt, dat is dan de grote vraag. Met wat aannames, dat wel. Dat ik het huidige spaartempo kan vasthouden, dat mijn uitgavenpatroon niet drastisch verandert, dat de gemiddelde inflatie van de afgelopen 25 jaar ongeveer blijft gelden.

8 jaar vanaf nu.

Dat is hoe lang ik nog te gaan heb tot mijn FIRE-punt. En daar hoef ik niks geks voor te doen. Daarvoor hoeft ons huis niet in waarde te stijgen. Daarvoor kan ik gewoon blijven doen wat ik nu al doe. Dat moet kunnen, dus. 15 Jaar ‘winst’ ten opzichte van een ‘standaard’ leven. En toch, dat moet sneller kunnen. Maar ik ben voorzichtig, want je weet nooit wat het leven op je pad gooit.

Ga ik het ook echt doen? Geen idee! Ik heb werk dat leuk en maatschappelijk relevant is. Dus het hoeft niet. En ik voel me al HOT.

Hoe ver ben jij? Wat is jouw doel?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Chris

  Nog steeds met “ongeveer met 60 jaar met pensioen/FIRE” in gedachten. Je bent wel weer de trigger om het gevoel eens in harde cijfers te gaan omzetten en onderbouwen.

 2. Team CF

  Nog niet volledige HOT, komt vooral doordat het werk met niet meer echt kan boeien. Moet wat anders en de plannen daarvoor zijn al in de maak. FIRE, dat zou in het huidige tempo in ongeveer 5 jaar gehaald moeten worden (zijn dan begin veertig). Maar als bovenstaande plannen werkelijk in uitvoering komen, dan gaat de boel wat vertragen, maar zijn we wel HOT.

 3. hypotheekweg

  Mooi schematisch overzicht. En dat zet mij ook aan het denken. We hoeven niet zo ver te gaan dat we oneindig kunnen genieten van het opgebouwde vermogen, maar slechts tot de AOW-leeftijd..

  1. Geldnerd

   Dan heb ik mijn doel bereikt! Dank!

 4. Ik heb in mijn hoofd steeds ‘zo rond mijn veertigste’, dat is nu nog een jaar of 7. Maar daarvoor moet ik wel wat dingen gaan aanpassen. Met mijn uitgaven zit het in principe wel goed, mijn inkomsten kunnen uiteraard altijd omhoog. Ik ben al wat bezig met beleggen e.d., maar dat is meer voor de lange termijn, dus het is niet specifiek de bedoeling dat ik daar van 40-69(?) mee overbrug. Overigens wel goed om dit eens helder in kaart te brengen, want ik houd bijvoorbeeld ook nooit rekening met AOW.

 5. Haha, ik wist niet wat HOT was, en dan voelt het toch een beetje alsof je op een heel ander soort site terecht gekomen bent (over online geld verdienen voor FIRE bijvoorbeeld 🙂 ).

  Ik ben HOT (klinkt nog steeds raar, ook al weet ik nu wat beter wat je bedoelt) op het moment. Ik ben gelukkig, ik heb alle tijd om de dingen te doen die ik graag wil doen, en ik leef in een omgeving (breedste zin van het woord) waarin ik veel kansen heb om bijzondere en fijne dingen te doen die goed bij mij passen.

  Er komt misschien een periode dat ik wat tijd moet steken in dingen die ik niet het allerliefst doe, omdat ik in mijn levensonderhoud moet voorzien. Maar misschien gaat het ook samenvallen (in mijn levensonderhoud voorzien met dingen die ik het liefst doe).

  Ik ben in ieder geval dankbaar (en een beetje trots) dat ik nu zo kan leven. En ik weet dat ik het beste kan maken van wat de toekomst me ook gaat brengen.

  Top trouwens dat jij je ook al HOT voelt en dat FIRE nog maar acht jaar duurt. Als je HOT bent en blijft, is dat makkelijk te overbruggen, is er eigenlijk niets te overbruggen. Het is lekker om te weten dat je keuzevrijheid steeds groter wordt. Gefeliciteerd, goed gedaan!

  1. Geldnerd

   Nee, in die andere vorm van HOT herken ik mezelf dan weer niet…

   1. Team CF

    Je mag er wezen hoor, Opa 😉

 6. Divnomics

  8 jaar is best te doen, zeker als je geen nood voelt om te stoppen met werken.

  Wij hebben geen idee of en wanneer voor ons ‘het moment’ zal plaatsvinden. HOT voel ik me nog niet, vooral door het tijds-aspect. Maar hoeft gelukkig ook nog niet. Een stukje tijdgebrek leert me goede keuzes maken over waar ik mijn tijd nu echt aan wil besteden 🙂

 7. Jolanda

  Mooi schema. Goede visuele weergave. Zo hadden wij het ons ook bedacht. Een eigen spaarpotje om de periode tot de formele pensioendatum te overbruggen en nog wat extra voor calamiteiten erna (vervanging dakleer/cv ketel etc.). Op de achterkant van een bierviltje uitgerekend, dus zonder zo’n mooi schema. Over 5 tot 6 jaar zijn we FIRE. We beleggen niet. Termijn is daar ons inziens te kort voor, teveel risico. Geen goed gevoel bij. Het spaarpotje begint inmiddels op te bouwen. Ik heb daarom nog wel een vraag. Heeft iemand al ervaring met het oprichten van een spaar bv? Ik heb even uitgerekend dat zou ons 2000 euro aan belasting besparing opleveren. Maar ik vraag mij af wat de nadelen of addertjes onder het gras zijn?

 8. Meneer & Mevrouw

  Deze zomer behoorlijk HOT, ondanks het weer! Deeltijd werken is een uitstekende uitvinding en tegelijkertijd is m’n werk ook hobby dus ik mag absoluut niet klagen. Helemaal FIRE gaan we voorlopig niet voor zoals het er nu naar uitziet. Wel voor HOT of FMA(voor de Tweakers onder ons)!

 9. Merel

  Bij ons is het allemaal wat anders. HOT is niet meer haalbaar voor mij. Simpelweg omdat ik veel last heb van gezondheidsgedoe. Ik kan niet meer mijn rugzak op mijn rug binden en vertrekken. Of een leuke vrijwilligersbaan accepteren ergens in het buitenland. FIRE ben ik sinds ik volledig afgekeurd ben dan wel weer opeens. Maar ik had er liever voor gewerkt.

  Wel proberen mijn man en ik nog samen een soort van vervroegd/tijdelijk pensioen te bereiken zodat hij niet moet doorwerken tot ik waarschijnlijk dood ben of in ieder geval met nog minder mogelijkheden dan nu. Maar zodat we op korte termijn samen vrij zijn of iig geval een stuk vrijer zijn. Dat hij een jaartje vrij neemt of weinig werkt.
  Vanaf volgend jaar hebben we geen hypotheek of huur meer en dan is het makkelijker bij elkaar te sparen. Samen lekker aan rommelen in onze fruitboomgaard die we aan willen gaan leggen; kipjes uitzoeken; op zoek gaan naar een goeie zitmaaier waarmee we ons landje eenvoudig kort kunnen houden. Misschien krijg ik dan toch nog een klein beetje het gevoel dat het HOT benadert. Zou mooi zijn. Je moet roeien met de riemen die je hebt.

 10. Anne J

  Ik heb net zitten rekenen, maar als ik geen gekke dingen doe kan ik nu ontslag nemen en verder gaan rentenieren. Maar ik ga dat niet doen, mijn baan is leuk en ik vind het op zichzelf iets prettiger om een grotere buffer op te bouwen (en ook wat te kunnen bijdragen aan de studiekosten van de kinderen).

  Achterom kijkend kan ik zeggen dat het krijgen van (3) kinderen verreweg de duurste “hobby” is die je kan hebben. Maar ik heb het met liefde er voor over. Zonder kinderen zou ik denk ik al 10 jaar eerder klaar zijn geweest (omdat ik dan niet part time was gaan werken en veel lagere kosten had gehad, kleiner huis, goedkopere vakanties buiten het seizoen, geen contributies/schoolkosten/kleren/eten etc).
  Manlief kan echter nog lang niet met pensioen (wij houden onze financien strikt gescheiden, en ik heb altijd in een beter betaalde sector gewerkt dan hij en ben ook na mijn studie veel eerder gaan werken, want veel minder lang gestudeerd)….

Reageren is niet mogelijk.