Spaarpercentages

Vorige week schreef Cheesy Finance over historische Spaarpercentages. Dat vond ik een interessant stukje. En omdat ik zelf al sinds 2003 mijn financiën gedetailleerd bijhoud, ben ik dit weekend eens in mijn digitale archief gedoken. Zoals eerder gezegd bereken ik het Spaarpercentage over een gegeven periode heel eenvoudig: het verschil tussen mijn inkomsten en mijn uitgaven, gedeeld door mijn totale inkomsten.

Heel eerlijk, ik vind mijn Spaarpercentages nog geen onverdeeld succesverhaal. De eerste jaren hielden we de financiën weliswaar bij, maar stuurden we er niet echt op. En ook zie je een aantal grote gebeurtenissen in mijn leven duidelijk terug in de grafiek. Maar hier komt ‘ie…

In de periode 2003 – 2006 zie je het percentage langzaam oplopen, naarmate Ex en ik iets beter gingen sturen. Maar daar zat toen nog niet echt een plan of doelstelling achter. In 2007 wordt die stijgende lijn onderbroken. Ik moest even in de administratie van dat jaar kijken hoe dat ook al weer kwam. Maar dat werd snel duidelijk, in dat jaar zijn we allebei aan een opleiding begonnen, die we zelf financierden.

Vanaf 2010 zie je de echtscheidingsperikelen een rol spelen. Die echtscheiding werd uiteindelijk afgerond in 2012, waarna begin 2013 de verrekening volgde. Dat verklaart het enorme Spaarpercentage van dat jaar. Vanaf dat moment ben ik het ook bij gaan houden en erop gaan sturen. Vervolgens komt er een heel diep dal in 2014. In dat jaar heb ik veel uitgaven gehad vanwege de emigratie naar het Verre Warme Land. Daardoor werkte ik een deel van dat jaar niet, maar moest ik wel mijn pensioenopbouw in Nederland blijven betalen. Vanaf eind 2014 had ik weer een baan (maar wel een lager inkomen), dus 2015 en 2016 waren best OK, met in 2016 wel nog weer de impact van de verhuizing terug naar Nederland en het kopen van ons huis.

Dat laatste zal ook in 2017 nog wel een beetje doorwerken, maar de eerste twee maanden van het jaar zijn veelbelovend. Dat is wel een beetje vertekend beeld, ik ga dit tempo niet het hele jaar volhouden als ik naar mijn begroting kijk. Maar ik reken erop om in elk geval boven de 40% uit te komen. Eigenlijk snak ik nu echt naar een aantal hele rustige jaren. Want die zijn uiteindelijk het gunstigst voor het Spaarpercentage.

Hoe heeft jouw Spaarpercentage zich de afgelopen jaren ontwikkeld?

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. ambertree

    Dat zijn best mooie cijfers. Steeds interessant om te lezen hoe het leven een impact heeft op deze cijfertjes. We kunnen plannen wat we willen, het leven heeft ook zijn eigen plannen…

  2. BescheidenBeurs

    Ik vind je uitspraak over rustige jaren wel mooi, want daarmee heb je volgens mij de essentie te pakken.

  3. Team CF

    Afgezien van wat schommelingen (twee kanten op), zit er wel een mooie stijgende lijn in, toch? Begrijp overigens maar al te goed het snakken naar rustige jaren, maar ja, het leven he? Laat zich zo slecht plannen 🙂

  4. hypotheekweg

    Mooie cijfers. Daar zitten wij nog niet aan..

  5. dertigermetkids

    hou het eerlijk gezegd niet bij in percentages.. wel mooi overzicht!

    1. Geldnerd

      Ik heb de grafiek ook even snel voor dit overzicht gegenereerd. Percentages zijn in mijn ogen wel nuttig, zeker als je inkomen schommelt.

Reacties zijn gesloten.