Het meest gehate potje

 • Berichtcategorie:Belastingen

Geldnerd is een groot fan van het potjessysteem. Ik heb ze dan ook meegenomen naar mijn GnuCash-administratie. Door maandelijks geld te reserveren voor te verwachten grote uitgaven heb ik altijd voldoende geld achter de hand om deze uitgaven ook te kunnen doen als ze nodig zijn. En in mijn potjes zit ook een inkomensbuffer voor twee maanden. Dat vind ik in mijn situatie voldoende.

De afgelopen jaren was het aantal potjes in mijn administratie constant. Maar nu is er toch een elfde potje mijn administratie ingeslopen. En dat is geen fijn potje. Ik ga maandelijks geld reserveren voor de belastingen.

En dat is helaas bittere noodzaak. Ik zag het al een beetje aankomen met de voorgenomen hervorming van Box 3. Die komt er voorlopig niet, maar het forfaitaire rendement en het tarief in Box 3 zijn voor mij als belegger wel omhoog gegaan. En Box 3 is de grote bijdrage aan onze belastingaanslag. In Box 1 gebeurt bij ons niet zoveel, Geldnerd en Vriendin hebben elk één werkgever die keurig loonheffing inhoudt. Onze hypotheek lossen we in moordend tempo af, en de hypotheekrente-aftrek is ook niet meer wat het ooit geweest is, dus daar blijft een steeds kleiner wordende aftrekpost van over.

En ja, ons vermogen groeit. En dus ook de belastingaanslagen. Die hebben inmiddels serieuze vormen met bedragen met drie nullen. Bij onze voorlopige aanslag 2023 realiseerde ik me al dat ik in mijn financiën geen rekening houd met dergelijke omvangrijke kasuitgaven. En bij de aangifte over 2022 werd het me helemaal duidelijk dat ik iets moet gaan doen.

Twee keer betalen

Over het jaar 2022 kregen Geldnerd en Vriendin geen Voorlopige Aanslag van de Belastingdienst. Voor het jaar 2023 kregen we die wel. Dat betekent dat we in 2023 in één jaar twee keer belasting betalen. De voorlopige aanslag (voor het huidige jaar) en een definitieve aanslag (voor het voorgaande jaar). In het eerste jaar van een voorlopige aanslag tenminste, want in komende jaren wordt de al betaalde voorlopige aanslag natuurlijk van de definitieve aanslag afgetrokken. Maar betalen we zeer waarschijnlijk ook weer een nieuwe voorlopige aanslag. Snap je het nog?

Persoonlijk vind ik dat de Belastingdienst dit wel wat beter uit mag leggen, want in zo’n eerste jaar kan het een behoorlijke impact hebben op de liquiditeit van de belastingplichtige. En de komende en lopende wijzigingen van Box 3 gaan nog veel meer mensen in deze situatie brengen. Mensen die een heel groot deel van hun vermogen in hun huis/huizen en/of beleggingen hebben zitten, zullen bij hun liquiditeitsplanning echt rekening moeten gaan houden met de te betalen belastingen. Zo ook Geldnerd.

Potje vullen

Nu heb ik, met een beetje vooruitziende blik, uit de financiële meevaller van vorig jaar een bedrag gereserveerd voor belastingen. Dat is inmiddels administratief overgeboekt naar de nieuwe Voorziening Belastingen in mijn administratie. Dat gaat me dit jaar nog wel redden, maar voor daarna moet er actie komen.

Per 1 april krijgt Geldnerd weer 3,0% bovenop zijn salaris. Ik vrees dat ik het volledige netto effect daarvan maandelijks in het potje voor de belastingen moet gaan storten. En dat doet psychologisch toch wel een beetje pijn. Alhoewel ik terdege besef dat dit ook gewoon een enorm luxeprobleem is.

Maar nee, een fijn potje is het niet. Het is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het meest gehate potje in mijn administratie.

Zet jij geld apart om de belastingaanslag te betalen?

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Petra

  Omdat ik ook aan erkende goede doelen geef én jaarlijks mijn jaarruimte gebruik (het is niet veel naast wat mijn werkgever al in mijn pensioenfonds stopt, maar elk jaar toch wel een beetje), krijg ik voorlopig nog elke keer geld terug. Maar ja, op een gegeven moment ga ik ook moeten bijbetalen. Uitzoomend horen jij en ik nu al bij de rijkste 10% van de Nederlanders, dus tja, een beetje meer betalen mag dan wel.

 2. Nona

  Mijn man heeft een IQ van 148, zelf ben ik een aantal jaar budgethouder geweest voor het onderhoud van de gebouwen van de lokale overheid. We zijn intussen met ons gezin van 3 opgroeiende kinderen al een jaar of volledig financieel onafhankelijk. Zelf gedaan, zonder erfenissen, zonder ooit goedbetaalde jobs te hebben gehad of zonder hulp van buitenaf. We zijn dus samen niet belachelijk dom.
  Maar van de belastingen begrijpen we echt helemaal niets (we wonen in België).
  We laten het al jaren door een boekhouder invullen.
  Een paar jaar geleden waren we van plan om het zelf te doen, maar niet 1 cijfertje klopte volledig! En als er IETS is dat volledig moet kloppen, dan zijn het wel cijfers! 🫣
  Toen we de hulplijn van de belastingdienst belden, rekenden zij ons voor dat we zo n 10 000€ zouden moeten betalen, terwijl we via de boekhouder elk jaar 2000€ terugkrijgen.
  Je wil niet weten hoe snel we terug met hangende pootjes naar de boekhouder zijn gevlucht!😂
  Kort antwoord: nee, ik heb geen potje voor belastingen, ik calculeer de kost van de boekhouder gewoon in bij het geld dat we elk jaar terugkrijgen. 🙂

 3. Luxe of Zuinig

  Ik ben van een betaler de afgelopen jaren naar een “ontvanger” gegaan van de belastingen.
  Dit komt om meerdere redenen:

  1. De combinatiekorting die we ontvangen als voordeel
  2. De Lijfrente uitgaven
  3. Hypotheek rente aftrek (deze wordt elk jaar kleiner)

  Maar wat jij stelt merkte ik ook afgelopen week met de belastingaangifte. Vorig jaar kreeg ik door de nieuwe box 3 regels een aanzienlijk deel terug, maar dit jaar is dit geslonken met een zelfde bedrag. De reden ervoor is simpel. De beleggingspot is dusdanig gegroeid dat we ook meer moeten betalen. Maar net zoals jij hebben we toch een paar honderd euro weten te verdienen door een zo optimaal mogelijke verdeling te realiseren. Elk beetje helpt. Maar als het zo doorgaat kom ik vrij snel ook weer terecht bij de betaalkant. We gaan het meemaken.

 4. Karin

  waarom moet je dat potje nog vullen als je dit jaar al voor een voorlopige aanslag hebt gekozen.
  Die voorlopige aanslag is toch in feite al het potje, maar dan bij de belastingdienst?
  Als die in jouw beleving heel erg afwijkt kun je hem nog aanpassen. Tenminste de voorlopige aanslag betaal je toch gewoon maandelijks? Dan zou je bij de definitieve aanslag geen hele grote bedragen meer moeten betalen.

  1. Geldnerd

   Als ik het bedrag van dit jaar extrapoleer dan is de voorlopige aanslag over 2023 veel te laag…

   1. Karin

    Het dus een bewuste keuze van jezelf om dat potje bij jezelf te houden ipv de voorlopig aangifte aan te passen begrijp ik?

    1. Geldnerd

     Zeker. Ik wil namelijk ook nog bezwaar maken tegen de Box 3 aanslag voor 2022, omdat het forfaitair rendement heel ver af ligt van het werkelijke rendement.

 5. Tuinman

  Wij gaan er ook maar eens mee beginnen. Eerder kregen we juist nog terug, maar met dalende hypotheek en stijgende WOZ waarde kwamen we afgelopen jaar ongeveer op 0 uit. Voor 2023 wordt het vast de eerste keer bijbetalen. Goed om daar op voorbereid te zijn.

 6. Daniël

  Heel herkenbaar, bij ons hebben we er helaas ook een potje voor. In de meeste Europese landen is de vermogensbelasting volledig terecht al jaren geleden afgeschaft. Vermogen kun je opbouwen door van je inkomen, waarover je al inkomstenbelasting hebt betaald, te sparen. Ik ben niet tegen belasting en ook voorstander van het progressieve stelsel, waarin mensen die meer verdienen meer bijdragen door een hogere inkomstenbelasting. Vermogensbelasting is naar mijn mening oneerlijk, belasting op belasting. Van de landen die het binnen de EU nog wel hebben is de vermogensbelasting in Nederland zo’n beetje het hoogste.

  1. truus

   Veel vermogen is juist niet afkomstig uit inkomen, maar uit overerving.

 7. annej2019

  jazeker, mijn huidige werkgever doet niet aan een 13e maand (die gebruikte ik er eerder voor) dus nu maar een serieus bedrag opzij zetten per maand. En je hebt gelijk, het is een luxe probleem.

 8. marijke

  Ik werk administratief wel met potjes maar niet echt met mijn rekeningen, daar heb ik alleen een lopende rekening en 2 aanhangende spaarrekeningen: 1 voor de algemene buffer en 1 voor sparen aflossen hypotheek.
  maar in mijn administratie heb ik wel per post gebudgetteerd en corrigeer ik per week de werkelijke kosten.
  Voor nu krijg ik trouwens nog terug van de belasting omdat ik niet maandelijks terugvraag van de hra.

  1. Geldnerd

   Ja, zo werk ik ook. Één lopende rekening met aanhangende spaarrekening (kleine buffer), en een aparte spaarrekening ‘elders’ voor de buffer/potjes. Maar dat is één rekening met één saldo, de potjes bestaan verder alleen in mijn administratie. Bij veel banken kun je zelf potjes aanmaken, maar de bank heeft wat mij betreft zich niet te bemoeien met hoe ik met mijn geld omga.

   1. marijke

    idd, de bank hoeft van mij ook niet meer informatie te hebben dan noodzakelijk. en ik vind het zelf ook een gedoe als ik elke maand mijn salaris over zoveel potjes zou moeten verdelen.
    Ik hou het simpel, ik kan vooruit zien via de bank app wat er afgeboekt gaat worden en deels weet ik wat ik nodig heb door mijn administratie, en dan gaat de rest per €500,- naar de spaarrekeningen waar nodig.

 9. Ties

  Door emigratie valt ons huis in NL in 2023 volledig in Box 3. Omdat er geen hypotheek meer opzit, kunnen we geen schulden van de WOZ aftrekken. De 32% van 6,17% forfaitair rendement hakt er flink in. Daar reserveren wij zeker maandelijks voor.

  Overigens vind ik het forfaitair rendement van 6,17% mbt vastgoed niet heel onredelijk. De verhuur geeft ons rendement van ca 3-4%. Maar als waardestijging WOZ meeneemt, dan overstijgt het rendement die 6,17% ruim.

  1. Geldnerd

   Voor vastgoed snap ik ‘m inderdaad ook wel, WOZ-stijging is immers ook vermogensaanwas (al is het papieren rijkdom).

 10. Truus Kleintje

  Als zzp’er krijg ik ieder jaar veel blauwe enveloppen ‘in de bus’: voor de omzetbelasting, inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet. Voorlopige aanslagen, definitieve aanslagen. Inmiddels ben ik er aan gewend. En iedere keer als ik geld overmaak naar de belastingdienst denk ik na over de bijdrage die ik aan de maatschappij lever. Aan het feit dat ik met de belasting – over het geld waar ik hard voor heb gewerkt- een bijdrage geef aan de zorg, het onderwijs, de veiligheid, de bijstandsgerechtigden etc. Dan voelt belasting al heel anders: naast mijn inzet voor mijn werk zet ik mij ook in voor een fijn en sociaal leven in Nederland.

Reacties zijn gesloten.