Jaardoelen 2024 (of toch niet?)

Maandag 15 januari 2024! Het is weer zover! Blue Monday! De dag dat mensen zich realiseren dat de meeste goede voornemens alweer in rook zijn opgegaan, dat de wereld en je leven niet ineens miraculeus veranderd zijn in het nieuwe jaar, en dat het nog heel lang duurt voordat het voorjaar is. Kortom, niet de meest opwekkende dag van het jaar.

Sinds een paar jaar heb ik de gewoonte om op Blue Monday mijn doelen voor het nieuwe jaar te publiceren. Ooit toevallig ontstaan, maar inmiddels wel een goede gewoonte te noemen. Halverwege het jaar kijk ik naar de tussenstand, en aan het einde van het jaar kijk ik wat ik wel en niet bereikt heb. Het is inmiddels best een aardige collectie geworden.

2023DoelenTussenstandEvaluatie
2022DoelenTussenstandEvaluatie
2021DoelenTussenstandEvaluatie
2020DoelenTussenstandEvaluatie

En vandaag is dus ook de dag dat ik mijn doelen en ambities voor 2024 met jullie deel.

Verandering is het doel!

Tsja, hoe maak je doelen voor een jaar waarin de verandering de belangrijkste doelstelling is? En waar je aan het begin van het jaar zeker weet dat je verhuist, maar nog geen idee hebt waar je aan het einde van het jaar zult wonen? Begin vorig jaar schreef ik dat op zoek ging naar een volgende baan. En aan het eind van het eerste kwartaal onthulde ik mijn FIRE-plan en schreef over ons doel om weg te gaan uit de Randstad en buiten te gaan wonen. In november meldde ik dat vriendin als eerste een nieuwe baan vond, en dat de verhuizing naar Elders ook echt zou gaan gebeuren.

We doen dat allemaal in stapjes. Dat hebben we eerder gedaan bij ons vertrek naar en de terugkeer uit het Verre Warme Land. Kleine stapjes maken een groots en ingewikkeld proces beheersbaar, al duurt het daardoor soms wel iets langer. Maar dat betekent dus dat 2024 een jaar van verandering wordt.

Mijn belangrijkste doelstelling voor 2024 is om samen met Vriendin en Hondje ook genoeg te genieten van dit proces. Het zal bij vlagen best ingewikkeld en frustrerend worden, maar zolang we de stip op de horizon voor ogen houden, en ook oog houden voor elkaar, moet het vooral een leuk en leerzaam veranderproces worden.

Systemen

Maar Geldnerd, hoe moet het dan met je systemen? Met jouw mooie Werksysteem, jouw Gezond Leven Systeem, het Opgeruimd Leven Systeem, en het Financiële Systeem? Gaan die dan overboord in 2024?

Dat is zeker niet de bedoeling. Vooral mijn Financiële Systeem zal ik hard nodig hebben met al die veranderingen. En ook het Gezond Leven Systeem helpt mij om gezond en in goede conditie te blijven. Ik hoop wel op een jaar met minder gezondheidsperikelen dan in 2023…

Als onze woon- en werksituatie stabiliseren dan zal ik de systemen uiteraard ‘herijken’ op die nieuwe werkelijkheid. Bekijken op welke punten onze begroting en administratie aanpassing behoeft. Hoe ik het sporten een plekje geef in het nieuwe levensritme. En welk werksysteem bij de nieuwe werksituatie past. De systemen worden zeker niet afgedankt, ze verhuizen gewoon mee en ontwikkelen zich mee met ons leven en onze levensstijl.

Doelen

Voor wat betreft de doelen wordt 2024 wel bijzonder. In eerste instantie was ik van plan om er een een doelloos jaar van te maken. In elk geval voor wat betreft de specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) geformuleerde concrete dingen die ik wil bereiken. Dat is ook wel eens bevrijdend.

Maar dat ging me toch wat te ver. Een onvoorspelbaar jaar is iets anders dan een jaar zonder ambities. Dus is er toch een setje doelen:

 1. Elke maand wil ik minimaal 40% van mijn inkomen parkeren op de spaarrekening. Dit in de verwachting dat het ingezet gaat worden voor ons definitieve stekje, Moestuin Elders. En dus niet traditioneel gespaard of belegd gaat worden voor de lange termijn.
 2. Mijn huidige 90 kilo is wederom te zwaar, bij mijn lengte is dat een BMI van 26,0 en dat is te hoog. Ook is mijn middelomtrek een paar centimeter groter dan gezond is. Terug naar de 85 kilo is dus het streven, door goed op te letten met eten en drinken en voldoende te sporten.
 3. Om mij te helpen om op het juiste gewicht te komen en te blijven wil ik minimaal 2 maal in de week sporten.
 4. En ik wil minimaal de 9e verjaardag (1 september 2024) halen als actieve blog.
OmschrijvingDoelstelling 2024
1.Spaarpercentage minimaal 40,0%
2.Gewichtmaximaal 85,0 kilo
3.Sportmomentenminstens 2x / week
4.Blog9e verjaardag halen

Ook ben ik van plan om dit jaar de overstap te maken naar duurzame verzorgingsproducten, naar aanleiding van mijn eerdere analyse hiervan. Dus helemaal doelloos is het allemaal ook niet. En ik hoop dat onze leefsituatie ergens dit jaar weer stabiel wordt zodat ik project Linux Mint, project Geldnerd uit de Wolken, en project GnuCash Maatwerkrapportages, weer op kan pakken. En hopelijk een nieuw groots en meeslepend project Moestuin kan beginnen.

Welke systemen heb jij in jouw leven? En welke doelen heb jij in 2024?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Mr. Groeigeld

  Dat zijn toch aardig SMART doelen Geldnerd. In jouw situatie hebben we ook een paar keer gezeten, toen heb ik mijn doelen losgelsten vanwege de onzekerheid van verhuizing e.d.

  Mijn plannen voor dit jaar heb ik ook net gepibliceerd. Maar wat lees ik nu, ga je ook echt moestuinieren in Elders?

  1. Geldnerd

   Dat moestuinieren is zeker de bedoeling. Maar eerst het definitieve plekje daarvoor vinden. Daarna wordt één van mijn smart doelen om minimaal 80% van onze groenten en fruit zelf te produceren.

   1. Mr. Groeigeld

    Dat is een mooi doel. Dan kun je alvast een potje maken voor een extra grote vriezer 😉

    1. Geldnerd

     Oh verdorie, die staat nog niet in mijn begroting… 😲

 2. Bas

  Heel leuk om je ontwikkelingen te volgen! Ik gun je een mooi jaar en hoop dat er een mooi nieuw hoofdstuk wordt opengeslagen.

  Hier groeit het jaarplan ook!

Reacties zijn gesloten.