Geldnerd in de wolken

Geldnerd is dagelijks in de wolken. En jij waarschijnlijk ook. Nee, helaas niet omdat er geweldige dingen zijn gebeurd op deze wereld. Maar ik maak dagelijks gebruik van data en diensten die ‘in de cloud staan’. En de cloud bestaat niet, schreef ik in 2016, het is gewoon een computer van iemand anders. Ik was (en ben) er geen fan van, van die clouds. Te weinig transparant wat ze met mijn gegevens doen. En hoe veilig ze zijn moet je ook maar afwachten. Nu weet ik ook wel dat ik met mijn eigen ICT ook kansloos ben tegen een gerichte aanval. Maar gelukkig kiezen hackers eerder voor grote aantallen. En dan is een aanval op een cloudvoorziening een aantrekkelijker doelwit dan mijn N=1 database.

Toen ik bezig was met de vervanging van Evernote door Joplin realiseerde ik me wel dat ik in de toekomst toch iets van een cloudvoorziening nodig ga hebben. Sowieso kan ik mijn smartphone niet volledig gebruiken zonder de iCloud van Apple. Gelukkig wel de partij die de beste minst slechte reputatie heeft op het gebied van privacy. Maar dat komt wel met een prijs. Dat komt vooral ook doordat Apple z’n cloud hermetisch gesloten houdt.

Wat doe ik in de cloud?

Als ik door mijn laptop, mijn telefoon en mijn tablet heen ga dan merk ik dat ik eigenlijk nog best veel in de cloud doe. Ondanks al mijn voornemens en ambities.

Door mijn gebruik van Microsoft 365 (beter bekend als ‘Office’) ben ik bijna gedwongen om ook OneDrive te gebruiken, de cloud van Microsoft. Ze maken het steeds moeilijker om je bestanden standaard lokaal op te slaan. Ik gebruik ook de voordeeltjes van deze cloud, bijvoorbeeld de Aandelen-functies in mijn beleggingsspreadsheet. En op dit moment sla ik ook mijn Joplin-notities op via OneDrive, zodat ik ze ook via mijn telefoon en tablet kan benaderen. Maar ik gebruik geen andere cloudfuncties van Microsoft. Geen e-mail. Geen adressenboek.

De andere cloud die ik redelijk veel gebruik is de Apple iCloud. Mijn adresboek, mijn kleine notities, mijn privé-agenda. De foto’s die ik maak met mijn smartphone. Veel gezondheidsdata die mijn sporthorloge verzamelt. Het staat allemaal in de wolk van Apple.

Daarnaast zijn er de afgelopen jaren de nodige losse toepassingen ons huis binnengeslopen. Toepassingen waarvan ik zeker weet dat er gebruik wordt gemaakt van cloudvoorzieningen. Mijn Gezond Leven systeem is één van de schuldigen, ik maak gebruik van de Runkeeper-app. Maar ook een aantal min of meer slimme voorzieningen in ons huis werken niet zonder cloud. Onze (niet zo) slimme thermostaat bijvoorbeeld. Onze slimme tijdschakelaars. En mijn SONOS geluidssysteem. Te bedienen via apps, en ze maken gebruik van voorzieningen in de cloud.

De clouds van Amazon en Google gebruik ik helemaal niet. Voor Google heb ik nog een niet-actieve account. Maar alle data heb ik zoveel mogelijk verwijderd via het dashboard. Met het uitzetten van de advertenties op mijn blog is ook het laatste stukje dienstverlening van Google uit mijn leven verdwenen. Ik heb overigens mailadressen van Google (gmail), Apple (icloud) en Microsoft (outlook) die ik niet gebruik. Ik gebruik alleen mailadressen via mijn eigen domeinen, via de hostingprovider waar ook mijn websites draaien.

Personal cloud

Nu staat er in Huize Geldnerd ook een persoonlijke cloud. Een server, officieel een network attached storage (NAS) helemaal van mijzelf. De huidige server dateert alweer uit 2016 maar voldoet nog prima. Vorig jaar heb ik nog een overleden disk vervangen. Mijn NAS is momenteel vooral in gebruik als back-up. Ik heb een beetje lopen experimenteren met Home Assistant, een platform voor het integreren van slimme apparaten in je huis, maar daar ben ik voorlopig mee opgehouden. Het ziet er allemaal aardig uit, maar als ik daar serieus mee aan de slag wil dan gaat me dat veel tijd kosten. En die wil ik er op dit moment niet insteken.

Joplin

Zoals ik al schreef staan mijn Joplin-notities momenteel op de Microsoft OneDrive. In de Joplin-app voor iOS kan ik enorm veel platformen gebruiken als bron, behalve… iOS. Er is sinds een aantal jaren een Apple File System app in de iOS-omgeving, maar die kan ik dus niet benutten. Wel Onedrive, Nextcloud, Webdav, Dropbox, S3 (Amazon), Joplin Server, en Joplin Cloud.

Momenteel gebruik ik Joplin op mijn (Windows 10) laptop en op mijn smartphone en tablet (iOS / iPadOS). Voorlopig laat ik mijn Joplin notities dus gewoon bij OneDrive staan. Op het moment dat ik definitief afscheid neem van Microsoft moet ik daar iets anders op verzinnen. Misschien wordt tegen die tijd het iOS File System wel ondersteund?

Toekomstverwachtingen

In een ideale situatie heb ik al mijn data in eigen beheer. Maar die situatie is vrijwel onbereikbaar. Dan moet ik aan de slag met exotische smartphones en nog meer dingen. Het moet wel een beetje leuk en haalbaar blijven. ‘Next-best’ is één cloud, en de rest in eigen beheer. Die ene cloud is dan de iCloud, ik zie mijzelf niet overstappen naar Android (zakelijk heb ik één Android telefoon gehad, ik was er na anderhaf jaar nog niet aan gewend…) en ik zie ook niet meer zo snel een serieus derde mobiel operating systeem ontstaan.

En dan moet er toch nog iets gebeuren met een personal cloud. Als dit plan doorgaat, dan komt er ook een nieuw huis. Met vast en zeker nog meer apparaten die via apps aangestuurd willen worden. Dat is het moment om mijn experimenten met Home Assistant serieus nieuw leven in te blazen.

In zo’n situatie moet ik echt stevig aan de slag met die personal cloud. Ik overweeg dan een zelfgebouwde server met NextCloud. Dat zou ook meteen mijn Joplin-probleempje oplossen. Ondersteuning van Home Assistant is dan overigens wel een randvoorwaarde bij de aankoop van eventuele slimme apparaten.

Zomaar wat eerste gedachten. Genoeg stof om verder over na te denken….

Denk jij na over waar jouw data allemaal rondzwerft?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Nicky

  Beste Geldnerd,

  Ik snap je overwegingen niet met je Personal Cloud, lijkt mij dat je alles al hebt en je het enkel nog moet inrichten. Voor opgesteld, ik gebruik een Synology NAS en ik weet niet wat een QNAP je allemaal biedt. Ik zal kort beschrijven wat ik gebruik en hoe het globaal werkt.

  Als ik door je posts lees, dan lees ik twee dingen. Je hebt een QNAP en je weet hoe WireGuard (een andere VPN oplossing mag ook) werkt. Dat is in mijn optiek het enige wat je nodig hebt voor een Personal Cloud in eigen beheer.

  Ik zelf gebruik dan Synology en WireGuard en dat doe ik als volgt. Al mijn data behoeften staan op de Synology: bestanden, excel sheets, foto’s, backups. Ik gebruik daar voornamelijk de apps van de Synology voor, bijvoorbeeld:

  * Synology Moments -> De synct mijn gemaakte foto’s van de telefoon naar de Synology.
  * Synology Drive -> Toegang tot mijn bestanden.
  * Synology Office -> Een (basic) office suite voor sheets, documenten, etc. Voldoende voor mijn behoeften.
  * Joplin -> Notities net als jij. (synct direct naar de NAS via WebDav)
  * en nog een aantal, maakt in principe niet zo heel erg uit zolang je er ’thuis’ maar bij kan.

  Al mijn ‘apps’ staan verbonden met mijn ‘lokale’ NAS via een lokale adres/url. Ik kan er dus enkel bij als mijn laptop en telefoon op mijn eigen WIFI zit.

  Maar nu komt WireGuard om de hoek kijken. WireGuard staat ook geïnstalleerd op de laptop/telefoon en die kan verbinding leggen met mijn thuis netwerk, waar ik ook ben, zolang ik maar internet heb. In essentie koppelt WireGuard mijn laptop/telefoon in het netwerk thuis. Alle apps weten niet beter dan dat ze naar een lokaal adres moeten en dat is precies wat WireGuard voor mij regelt.

  Dus, mijn eigen personal cloud op mijn eigen NAS, wat backups doet op mijn manier, beschikbaar wanneer ik wil (mits internet uiteraard).

  1. Geldnerd

   QNAP (en ook Synology) zijn wat mij betreft toch teveel closed source. Ook in mijn personal cloud wil ik toewerken naar 100% open source.

 2. linear

  Ik zou graag minder afhankelijk willen worden van google, vooral mijn afhankelijkheid van gmail baart me zorgen. Wat als google een keer mijn account blokkeert of ik fors mag gaan betalen als ik meer opslag nodig heb? Daarentegen vind ik de interface en spam filter van gmail wel erg fijn en geeft ook een gevoel van zekerheid.
  Wat voor webmail pakket gebruik jij op je eigen domein? Vind je dat prettig werken en werkt de spam filter naar behoren?

  1. Geldnerd

   Geen idee eigenlijk, ik gebruik het standaardpakket dat mijn hostingprovider aanbiedt (ik zit bij mijn.host). Ik ben daar erg tevreden over.

 3. Spaarmoeder!

  Zeker stof tot nadenken. Ik probeer goed in de gaten te houden waar ik wat heb zitten.

Reacties zijn gesloten.