Dag Evernote, hallo Joplin!

Geldnerd is al jaren op een queeste om los te komen van closed source software. Op dit moment gebruik ik nog steeds Microsoft Office (tegenwoordig Microsoft 365, waarbij ik er van uit ga dat 365 het bedrag in Euro’s is dat Microsoft eigenlijk per jaar wil gaan rekenen voor het gebruik). Maar daarnaast is (was) vooral Evernote een hindernis in deze queeste. Ik heb al eerder alternatieven geprobeerd, maar dat was geen doorslaand succes. Dus bleef ik Evernote gebruiken. Een betaald abonnement, die ik zelfs vergat te vermelden in mijn abonnementen-overzicht (schaam!). Ik gebruik nog een oud soort abonnement dat al jaren niet meer verkocht wordt (omdat het een goede deal was).

Mijn gebruik van Evernote

De afgelopen jaren ben ik Evernote stapsgewijs wel veel minder gaan gebruiken. Omwille van veiligheid heb ik veel notities uit Evernote de afgelopen jaren omgezet in persoonlijke handboeken. Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan met alle informatie rond het onderhoud van onze woning, en de inrichting van het ICT-netwerk in Huize Geldnerd. Die handboeken zijn gewone documenten in LibreOffice Write. En staan lokaal, en op mijn NAS, maar niet in een cloud.

Daarmee werd Evernote nog meer een tool ter ondersteuning van mijn blog. En ook voor mijn verschillende systemen. Ik houd er mijn Eetdagboek in bij, bijvoorbeeld. En de wijzigingen die ik programmeer in mijn spreadsheets. Mijn financiële dagboek voor het lopende jaar. En allerlei actielijstjes en checklisten. Op het hoogtepunt een aantal jaren geleden stonden er zo’n 1.200 notities in Evernote. Bij de eerdere opruimacties had ik dat al teruggebracht naar ongeveer 350 notities. De afgelopen 6 maanden stonden er nog tussen de 150 – 200 notities in Evernote. Dat aantal is met name afhankelijk van het aantal blogideetjes dat ik in verschillende stadia van bewerking heb staan.

Een online notitieboek vind ik nog steeds erg handig. Maar Evernote bleef knagen. Er kwam een nieuwe versie die erg ‘onaf’ voelde, en die maar heel langzaam beter werd. De communicatie daarover was erg slecht. En dus kwamen er geruchten dat het slecht ging met het bedrijf. Uiteindelijk werden ze eind 2022 overgenomen door een ‘toonaangevend Europees tech-bedrijf’ waar ik nog nooit van gehoord had, Bending Spoons. En ja, dan kun je als eenvoudige gebruiker alleen maar afwachten totdat het mis gaat, zoals destijds bij Binck en Saxo Bank.

De zoektocht ging verder

Ondertussen probeerde ik van alles. Microsoft OneNote bijvoorbeeld. Best een aardig product, al maakt Microsoft er wel een puinhoop van. Maar het is geen open-source, en ik wilde nou juist afscheid nemen van Microsoft. Ik keek ook naar de Notitie-app van Apple. Daar kun je tegenwoordig ook mappen in maken, en het ecosysteem van Apple gebruik ik toch al vanwege mijn voorliefde voor hun telefoons en andere gadgets. Maar het blijft voor mij toch vooral de elektronische equivalent van een Post-It blokje, waar ik even snel een paar krabbels op zet of een boodschappenlijstje maak. Niet het notitieboek waar ik uitgebreide blogposts en andere verhalen in schrijf. En de notitie-app van Apple heeft geen Windows- of Linux-client.

Regelmatig zocht ik op internet verder naar alternatieven voor Evernote, en ik volgde de discussies over dit onderwerp op Reddit. En toen viel mijn oog ineens op Joplin….

Hallo Joplin

Ik had er een paar jaar geleden al eens naar gekeken, maar toen was het nog geen ‘rijp’ product. Inmiddels wel. Ik kon heel veel wensen afvinken:

 • Er is een client van Joplin voor Windows, Linux en MacOS. En er zijn allerlei plugins om de client verder naar eigen wens in te richten.
 • Joplin heeft apps voor mijn smartphone en tablet.
 • Je kunt jouw notitieboeken naar keuze in een cloud van Joplin opslaan, of op een willekeurige andere cloud, zodat je er overal bij kunt. En een backup kunt maken.
 • Joplin importeert probleemloos mijn Evernote notities, en ik kan ze ook weer exporteren in diverse bestandsformaten.
 • Je kunt bijlagen in de notities opnemen. Dat gebruikte ik erg veel in Evernote, en was een van de blokkades bij de eerdere poging om over te stappen op StandardNotes.
 • Ik kan mijn notities versleutelen.

Dus heb ik Joplin maar eens gedownload en op mijn laptop geïnstalleerd. En heb ik mijn notities uit Evernote maar eens geëxporteerd, en een poging gedaan om ze in Joplin te importeren. Dat ging in één keer goed. Dus installeerde ik ook de app op mijn mobiele telefoon. En ging eerst maar eens een tijdje proefdraaien. Ik moest wel even wennen aan de manier van tekstbewerking in Joplin. Die werkt met MarkDown language voor de opmaak. Maar dat went snel, inmiddels vind ik het zelfs erg handig.

Vanaf 1 januari 2023 werk ik met Joplin als primair systeem. Mijn Eetdagboek en Financiële Dagboek voor het nieuwe jaar ben ik erin begonnen. Het is nu de plek waar ik alle concepten van mijn blogposts schrijf. En ik heb niet meer teruggekeken.

Het einde van een tijdperk

Tijdens het schrijven van dit stukje kwam ik er ook achter dat de prijs van mijn oude Evernote-abonnement bij de eerstvolgende verlenging in juni met 50% verhoogd wordt, van € 29 per jaar naar € 43,50 per jaar. Evernote probeert mij waarschijnlijk te ‘motiveren’ om de (nog net iets duurdere) Personal subscription te nemen. Het moge duidelijk zijn dat ik daar geen behoefte meer aan heb. Ik heb een laatste backup gemaakt van mijn resterende Evernote-notities voor in mijn digitale archief, en mijn Evernote vervolgens leeggemaakt. Mijn abonnement heb ik stopgezet, en de apps zijn verwijderd van mijn telefoon, tablet, en laptop, en mijn account heb ik verwijderd. Het einde van een tijdperk, ik heb meer dan 10 jaar gebruik gemaakt van Evernote. Hopelijk houd ik het bij Joplin net zo lang uit.

Er is een wolkje nodig

Ik realiseer me inmiddels wel dat ik in de toekomst toch iets van een wolkje nodig ga hebben. Daarmee bedoel ik geen linkse wolk, maar een cloudvoorziening. Met een smartphone is het bijna onvermijdelijk om ‘de cloud’ te gebruiken, en van mijn smartphone wil/kan ik geen afscheid nemen. De iCloud van Apple is voor mij onvermijdelijk. Maar Joplin is juist met die cloud niet compatible. Dat komt vooral ook doordat Apple z’n cloud hermetisch gesloten houdt. Een beetje jammer vind ik dat wel. Iets om over na te denken… Maar verder koester ik Joplin!

Gebruik jij een elektronisch notitie-boekje?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Erik Bakker

  Na jarenlang OneNote te hebben gebruikt (ik ben Apple gebruiker!) ben ik een jaartje terug ‘all in’ gegaan richting de notes app van Apple.

  Alles is Apple hier, vorig jaar is mijn vrouw ook over gegaan op een iPhone dus dat obstakel heb ik niet meer.

 2. FD

  Leuk artikel en het is goed om Opensource alternatieven te hebben. De techreuzen maken het ook wel erg gemakkelijk en de winner takes all. Op lange termijn vind ik dit niet goed (machtspositie, prijzen verhogen, etc).

  Wellicht een idee om eens te kijken naar Nextcloud voor je bestanden. Ik host het zelf maar je kan het ook afnemen bij meerdere partijen. Wanneer je het op je eigen netwerk host kan je met Wireguard een snelle en veilige VPN maken.

  En het mooie van alles is, Joplin kan synchroniseren met Nextcloud :-).

 3. Robert

  Ik heb toevallig net hetzelfde onderzoek gedaan, en (weer) gezocht naar alternatieven voor evernote. Joplin was 1 van de twee op de ‘shortlist’, eigenlijk behoorlijk om de redenen die je hierboven noemt. Daarnaast vond ik ’t tof dat je stapels met plugins kan gebruiken en schrijven.
  Ik ben uiteindelijk niet op Joplin uitgekomen, maar gebruik Obsidian. Wel een stuk meer ‘nerdy’, maar volgens mij kan je dat wel hebben 😉
  OCR van attachments werkt in Obsidian vrij goed via een plugin – dat kreeg ik met Joplin niet heel goed voor elkaar. Dit is voor mij wel een belangrijk requirement, omdat ik al m’n post digitaal verwerk, en (nu) naar Obsidian scan.

  Met Obsidian maak je (ook) al je notes in markdown, en kan je metadata toevoegen in de markdown-bestanden zelf. Deze sla je op als standaard .md bestanden, en zijn daardoor compatible met iCloud of andere diensten die een directory synchroniseren. Evernote-export werkte voor mij perfect (met een third party tool en wat geknutsel voor de juiste template-settings).

 4. Toon

  Ik dacht Yes !

  Maar helaas geen ondersteuning voor Apple Pencil op de iPad, en als je dat eenmaal gewend bent wil je niet meer zonder.

 5. Marcel

  Ha Geldnerd, ik ben zelf nu bezig met het opzetten van een werksysteem naar aanleiding van jouw blog maar loop tegen allerhande (logische) beperkingen aan die je bij een corporate hebt, hoe ga jij hiermee om op je werk?

  1. Geldnerd

   Dag Marcel, dat is herkenbaar. Zelf werk ik inmiddels ook elders en heb ik mijn systeem aangepast. In mijn werkomgeving gebruik ik bijvoorbeeld inmiddels OneNote, dat zou ik privé nooit doen.

   Het is af en toe even zoeken, denkend vanuit de functionaliteit, welke tooling wel en niet mogelijk is in jouw specifieke omgeving. Ik leun zakelijk sterk op Outlook, dat kom ik bij de overheid gelukkig overal tegen.

   Van welke beperkingen heb je het meeste last?

Reacties zijn gesloten.