Beleggingen beheren met Portfolio Performance

Sinds jaar en dag gebruik ik een Excel-spreadsheet om mijn beleggingen te volgen. De huidige versie is doorontwikkeld sinds 2015 en bevat al mijn beleggingstransacties (en financiële transacties op mijn beleggingsrekening) sinds 1 januari 2013. Dat zijn ruim 600 transacties.

Maar zoals jullie weten ben ik afscheid aan het nemen van Microsoft Excel, als onderdeel van mijn queeste om volledig met open-source software te gaan werken. Mijn administratie is overgegaan naar GnuCash en al mijn spreadsheets zijn de afgelopen periode omgebouwd naar LibreOffice, behalve de beleggingsspreadsheet. Die is groots en ingewikkeld en meeslepend. Ik schreef eerder al dat ik nog eens goed na moest gaan denken of en hoe ik van deze spreadsheet af kon komen.

In de reacties bij een eerdere blogpost wees een van de lezers mij op Portfolio Performance. Een gratis stukje open-source software om je beleggingen te volgen. Ik heb een paar jaar geleden al eens naar een vroege versie van deze software gekeken, maar die was toen nog erg beperkt in functionaliteit. Nieuwsgierig heb ik toch nog eens naar de huidige versie gekeken, en ik werd aangenaam verrast. Dit was inmiddels een volwassen tool. En ik kon mijn vinkjes zetten. Open source, gratis, mijn data wordt lokaal opgeslagen, en ik kan mijn gegevens ook weer exporteren.

Tijd dus om deze tool eens aan een nadere test te onderwerpen.

Installeren is een eitje. Daarna was het ook eenvoudig om mijn ETFs aan te maken. Gewoon zoeken op ISIN-code of Ticker (‘VWRL’ bijvoorbeeld). En Portfolio Performance kan ook gewoon actuele koersen ophalen en laten zien.

Ik ging dus vervolgens lekker een paar dagen aan het prutsen om al mijn transacties in Portfolio Performance te zetten. Dat betekende gelukkig niet dat ik ze handmatig in moest voeren. Met wat experimenteren kon ik een CSV bestand maken van de transacties in mijn Excel-spreadsheet. Die kon ik eenvoudig importeren in Portfolio Performance. En toen had ik dus ineens tien jaar aan beleggingen in deze tool staan.

En kon ik ook gewoon mijn favoriete beleggingsgrafiek reconstrueren met één druk op de knop.

Created with Portfolio Performance and GIMP

Ik ben nog druk bezig om alle functionaliteit en rapportage-opties te ontdekken. Maar wat mij al wel duidelijk is: met Portfolio Performance kan ik meer dan voorzien in mijn informatiebehoefte. Open source en gratis. Daar hoef je dus ook al geen betaald abonnement voor te nemen. Ik ga maar eens even een tijdje ‘schaduwdraaien’, en Portfolio Performance gebruiken naast mijn spreadsheet.

Komt het einde van mijn beleggingsspreadsheet dan toch in zicht?

Dit betekent namelijk dat Excel geen rol meer zou spelen in het bijhouden van mijn persoonlijke financiën. GnuCash, Portfolio Performance, en LibreOffice. Allemaal open-source.

Dat is wel even anders dan het geweest is….

Wissel jij wel eens van software?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Ai ai ai.
  Dat ziet er inderdaad netjes uit…. Ik ben bijna geneigd om dit zelf te gaan gebruiken tot ik zag dat het een desktop applicatie was en dat werkt niet op een Ipad. Dus ik hou het nog lekker bij een basaal excelsheetje.
  Op zich ook prima, want het voldoet en als ik wat wil toevoegen heb ik zelf weer wat te doen, hoewel dat bij aandelen natuurlijk eigenlijk totaal niet spannend is wat je ermee wilt. Althans ik niet 🙂

 2. mp

  Leuk dat je gestart bent met portfolio performance. Ik gebruik het al een paar jaar met veel plezier. Wel jammer dat ik je inspiratie t.a.v. excel moet gaan missen 🙂

  1. Geldnerd

   Misschien komt er wel heel mooie LibreOffice Calc inspiratie voor in de plaats? Zo heb ik er bij het ombouwen van Excel naar Calc voor gezorgd dat mijn grafieken met één vinkje om te zetten zijn naar een Dark Mode versie…. 😇

   Hypotheek Prognose Dark Mode

Reacties zijn gesloten.