Terugblik op het stookseizoen 2021 – 2022

 • Berichtcategorie:Wonen

Op dinsdag 12 april 2022 hebben we de verwarming op de ‘zomerstand’ gezet. In de Tado-app op mijn telefoon staan alle kamers ‘uit’. De komende maanden zal de verwarming dus niet meer aanslaan, de ketel wordt alleen gevraagd om warm water te leveren voor de badkamer en de keuken. Daarmee kwam een einde aan het stookseizoen 2021 – 2022. Een mooi moment om even terug te blikken.

Het is voor het eerst dat ik dat doe. Waar ik geen genoeg kan krijgen van financiële cijfertjes, heb ik soms minder interesse in andere cijfertjes. We hebben nog steeds geen slimme meter in Huize Geldnerd, we zijn (al heel lang) in afwachting van bericht hierover van de netbeheerder. Ik nam dus vier keer per jaar handmatig de meterstanden op, en ook als het waterbedrijf en het energiebedrijf er één keer per jaar om vragen. Heel anders dan sommige andere bloggers, die vaker over energie lijken te schrijven dan over geld….😉 Ik ben gewoon jaloers natuurlijk dat anderen iets beter bijhouden dan dat ik het doe.

Thuiswerken

Het stookseizoen 2020 – 2021 was de eerste winter van de coronapandemie. We hebben in die periode volledig thuis gewerkt. Dat merkten we in het energieverbruik. We moesten fors bijbetalen en kregen door de stijging van de energieprijzen ook een fors duurder contractvoorstel toen ons energiecontract afliep.

In de zomer van 2021 hebben we dus een zogenaamde slimme thermostaat geïnstalleerd in Huize Geldnerd. Met slimme thermostaatkranen in de woonkamer, de badkamer, en onze werkkamers. Hiermee kunnen we voor die kamers apart instellen wanneer er verwarmd moet worden en tot welke temperatuur. Precies op 1 oktober 2021 is in Huize Geldnerd de verwarming voor het eerst aangezet. En ook in het stookseizoen 2021 – 2022 hebben we vrijwel volledig thuisgewerkt.

Ik ben natuurlijk ook benieuwd of de investering in de slimme thermostaat zichzelf een beetje terugbetaalt. Want inclusief montage heeft dat grapje toch ongeveer € 1.000 gekost.

Stookschema

Nadat de verwarming afgelopen najaar voor het eerst werd aangezet hebben we in de weken daarna het ‘stookschema’ per kamer proberen te optimaliseren. Globaal zijn wij uitgekomen op het volgende:

Screenshot TADO app

Onze werkdagen zijn van maandag tot en met donderdag. Op die dagen stoken we de woonkamer van 06.30 – 07.30 (ontbijt), van 12.00 – 13.00 (lunch) en van 17.30 – 21.30 naar 19,5 graden. Daarbuiten houdt de thermostaat de temperatuur overdag op minimaal 17,0 graden. Van 21.30 – 22.30 houden we de temperatuur op minimaal 18 graden, en van 22.30 – 06.30 mag de temperatuur dalen tot 15,0 graden.

Op de werkdagen stoken we onze werkkamers van 08.00 – 17.30 uur, ook tot 19,5 graden. Daarbuiten (dus ’s avonds en ’s nachts en op vrijdag, zaterdag en zondag) mag de temperatuur dalen tot 15 graden. Als we toch in de werkkamer willen zitten is het één druk op de knop (in de app) om de werkkamer voor een bepaald tijdvak toch weer op een aangename temperatuur te krijgen. Het zijn relatief kleine ruimtes van ongeveer 10 m2 die snel warm zijn.

Op vrijdag en zaterdag stoken we de woonkamer van 08.30 – 21.30 naar 19,0 graden en van 21.30 – 22.30 naar 18 graden. Daarbuiten is de ingestelde temperatuur 15,0 graden. Op zondag begint de verwarming een paar uurtjes later.

Onze badkamer ligt beschut in het huis en heeft niet veel verwarming nodig. ’s Ochtends van 06.30 – 08.00 stoken we die naar 19,0 graden, en daarbuiten mag de temperatuur dalen tot 17,0 graden. Op vrijdag en zaterdag begint dat schema om 07.30 uur, en op zondag pas om 10.00 uur.

Belangrijkste voordeel van deze aanpak is dat we niet meer de hele dag de (grote) woonkamer hoeven te verwarmen om het behaaglijk te hebben in de werkkamers. Er gaat gericht warmte naar de ruimtes waar we dat op dat moment nodig hebben. Met name onze werkkamers van Vriendin is hierdoor veel behaaglijker geworden. En de Tado app roept regelmatig dat we hierdoor veel besparen.

In maart hebben we een aantal dingen nog wat strakker ingesteld, mede ingegeven door de overheidscampagne ‘zet ook de knop om’. De temperatuur in de kamers mag ’s nachts teruglopen naar 13,0 graden. De temperatuur in de woonkamer mag overdag teruglopen naar 15,0 graden. En in onze werkkamers en de woonkamer stoken we nog maar op tot 19,0 graden.

En?

Maar is die besparing nu ook gerealiseerd? Hebben we echt minder gas verbruikt om behaaglijk de winter door te komen en dat kleine irritante dictatortje Poetin in Rusland dwars te zitten?

Nee

Aanpak

Meten is weten. Het is sowieso voor het eerst dat ik de start (1 oktober 2021) en het einde (12 april 2022) van het stookseizoen expliciet heb vastgelegd. Maar ook op andere manieren ben ik meer statistieken gaan vastleggen om ons stookseizoen te kunnen bewaken.

In het verleden noteerde ik onze meterstanden alleen per einde van elk kwartaal. Ik heb dus een meterstand van 30 september 2021 en 31 december 2021. Sinds 1 januari noteer ik de meterstanden aan het einde van elke kalendermaand. Ik heb ook de meterstanden genoteerd van 12 april 2022, het moment dat we de verwarming in de zomerstand zetten.

Ons gasverbruik heb ik gecorrigeerd voor het gas dat we gebruiken voor warm water. Uit ons gasverbruik in de zomers van 2017 tot en met 2021 weet ik dat dit gemiddeld 0,55 m3 gas per dag kost.

Verder heb ik mij (met dank aan ‘klimaatzendeling’ Geldsnor), verdiept in het verschijnsel Graaddagen. Ik heb ook een account aangemaakt bij MinderGas. Door hier alle meterstanden uit mijn administratie in te voeren kan ik allerlei vergelijkingen maken van ons eigen gasverbruik ten opzichte van andere deelnemers. We zitten nog niet in het zuinigste segment…

Bron: MinderGas

Analyse

Er is nog werk aan de winkel. In onderstaande grafiek zie je per jaar het aantal graaddagen en de door ons verbruikte kubieke meters aardgas per stookseizoen. Dat is niet helemaal nauwkeurig natuurlijk, ik heb alleen van het zojuist afgelopen stookseizoen de details. Voor de eerdere seizoenen heb ik de aanname gedaan dat het stookseizoen jaren xx – yy bestond uit kwartaal 4 van jaar xx en kwartaal 1 van jaar yy.

Het hoge gasverbruik van 2020 – 2021 en 2021 – 2022 is op het oog logisch verklaarbaar. We werkten immers thuis. Maar je ziet dat we in 2021 – 2022 meer aardgas verbruikten met minder graaddagen (ietwat gedramatiseerd, de y-as voor graaddagen begint niet bij nul). Meer aardgas per graaddag dus.

Ons gasverbruik in het stookseizoen 2019 – 2020 vind ik in deze helemaal moeilijk verklaarbaar. Alhoewel ik in het laatste kwartaal van 2019 na mijn kaakoperatie ook langdurig thuis was en mijzelf heel zielig vond en dus extra comfort zocht in warmte. Ook viel het eerste begin van de thuiswerkperiode rond corona nog precies in maart 2020, het staartje van dat stookseizoen. Maar deze aannames kan ik niet controleren.

Als ik bij MinderGas de grafieken van ons cumulatief gasverbruik voor de seizoenen 2020 – 2021 en 2021 – 2022 onder elkaar zet zie ik ook dat we het afgelopen stookseizoen meer gas nodig hadden bij minder graaddagen dan een jaar eerder. Dat is niet echt aan een specifieke periode toe te wijzen, het zijn vrij gelijkmatig oplopende verbruiksgrafieken.

Stookseizoen 2021 – 2022. Bron: MinderGas
Stookseizoen 2020 – 2021. Bron: MinderGas

Tot slot nog een voortschrijdend gemiddelde. Die zal op termijn nauwkeuriger worden nu ik elke maand de meterstanden bijwerk. Op dit moment kan ik er nog weinig conclusies aan verbinden.

Bron: MinderGas

Ik heb voor de afgelopen stookseizoenen ook de verstookte kubieke meters aardgas per graaddag berekend. Dat geeft een beeld van ons stookgedrag gecorrigeerd voor de weersomstandigheden.

Ik vind dit geen prettig beeld. Pas in maart 2022 komen we in de buurt van het verbruik in het eerste kwartaal van 2021. Dat was op zichzelf al een hoog verbruik kwartaal, en we hadden toen nog geen slimme thermostaat.

Conclusies

Voorlopig is mijn conclusie dat de slimme thermostaat van Tado bij ons z’n belofte niet heeft waargemaakt. Ten opzichte van eerdere jaren hebben we wel een veel comfortabelere woonsituatie gehad in ons huis. Warme werkkamers waar we in de eerdere coronawinter het gewoonweg koud hadden. Maar we hebben daarvoor wel behoorlijk wat extra aardgas verstookt, geen fijn vooruitzicht met ons huidige energiecontract

Er is ruimte voor verbetering, dat is wel de conclusie. We hebben pas laat in het stookseizoen de instellingen van de thermostaat echt strakker gezet. Het lijkt erop dat we vooral veel gas hebben verstookt bij het ‘voorverwarmen’. De verwarming automatisch eerder laten starten zodat de gewenste temperatuur ook bereikt is als de dag begint. Op het Tado-forum lees ik daar meer klachten over, die functionaliteit is nog niet zo slim als je zou mogen verwachten anno 2022.

In mijn statistieken zie ik dat de ketel vaak al rond 05.00 uur begon met voorverwarmen en dat de ruimtes al om 05.30 op temperatuur waren, terwijl ons warmtewindow pas om 06.30 begon. Dat was niet zo handig… Tado heeft toegezegd dat ‘ergens de komende jaren’ te fiksen. Dat is ze geraden ook! En het mag van mij wel wat sneller. Ondertussen beperk ik mij maar tot het starten van de verwarming op harde starttijden, op basis van onze eigen ervaring van het afgelopen stookseizoen met de tijd die nodig is om de diverse ruimtes op te warmen.

Ook gaan we dit jaar hopelijk nog een aantal verduurzamingsmaatregelen nemen, zoals de plaatsing van HR++ glas. Dat zou ook moeten schelen, we verliezen daar nu nog veel warmte in met name de woonkamer.

Dit was het eerste jaar van de verhoogde waakzaamheid op ons gasverbruik. Volgend stookseizoen moet het echt beter. We zijn er nu in elk geval actiever mee bezig. Wat we meten beïnvloedt wat we doen. Daar worden dingen meestal beter van.

Hoe was jouw stookseizoen 2021 – 2022?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Arno

  Je zou eens kunnen proberen om ook de cv temperatuur van de ketel lager in te stellen. Je CV ketel wordt efficiënter als deze op een lagere temperatuur ingesteld staat, onder meer doordat je dan optimaal gebruik maakt van het condenseren van de cv ketel. Hier staat wat meer informatie: https://www.viessmann.nl/nl/eengezinswoning/welk-verwarmingssysteem/condensatietechniek-faq.html.

  Het inregelen van je radiatoren kan verder ook helpen. Met een infraroodmeter de ingaande en uitgaande temperatuur meten van iedere radiator en zodanig afstellen dat er 20 graden verschil tussen beide leidingen zit zorgt ook voor een lager energieverbruik. Iets wat je gewoon zelf kunt doen op een vrije middag. HR++ glas gaat je ook zeker helpen aan een comfortabeler huis en een lager gasverbruik!

 2. Ilona

  Goedemorgen, ik heb deze winter voor het eerst , de woonkamer niet kouder laten worden als 17 graden, zodat het verschil tussen warm en koud niet veel is, wij stoken tot 19 graden, ons gasverbruik is daardoor de helft van wat het de afgelopen 20 jaar was! Dus blijven wij dit doen. We stoken altijd alleen maar in de woonkamer en ons verwacht totaal gebruik van dit jaar is 350 m3.
  Met vriendelijke groet,
  Ilona

  1. henkbrug

   Is het gasverbruik gehalveerd omdat je nu nog maar tot 19 graden stookt, of omdat je de verwarming alweer aanzet bij 17 graden?
   Je zou minder gas moeten verbruiken als je snachts tot 15 graden laat afkoelen. Dan gaat er totaal minder warmte verloren.

 3. Greet

  Lastig hoor, dat besparen op gas. Houd je ook bij hoe lang jullie douchen, en heb je een heel zuinige douchekop(verbruikt ook minder gas voor verwarmen water)
  Ik weet niet hoe groot je werkkamer is, maar is verwarmen met een infraroodpaneel daar niet een mogelijkheid?

  1. Geldnerd

   Ik heb een redelijk goed beeld wat we dagelijks verbruiken aan warm water (door het verbruik in de zomermaanden). Hier willen we niet op beknibbelen, het is niet veel vergeleken met de verwarming en dit is wel belangrijk voor ons comfort en onze ontspanning.We hebben inderdaad een zuinige douchekop.

 4. Marianne

  Wij hebben een hetelucht ketel en die is het zuinigst als er niet teveel temperatuurschommelingen zijn.
  Hij staat in de nacht op 17 en overdag op 19 graden. Op de slaapkamers is één uitloop van de hetelucht en die kamers blijven vrij koel. Onze zoon heeft een kleine ventilator kachel om af en toe wat bij te warmen als hij zit te computeren of tv kijkt in de avond. De afgelopen twee maanden hebben we in de ochtend ook in de woonkamer een ventilator kacheltje aangezet om de hetelucht sneller op temperatuur te brengen. We hebben zonnepanelen dus voor ons is het voordeliger om het kacheltje op stroom even aan te zetten.
  We houden het gasverbruik zo een stukje lager.

 5. Luxe of Zuinig

  Op papier lijkt Tado een bespaarder, maar in realiteit is het alleen een comfort verhoger omdat je gerichter gaat verwarmen en daarmee dus eigenlijk de kachel vaker aanzet omdat het circuit voor dat stuk elke keer weer opgewarmd dient te worden. Veel kleine blokken, met hard werken, is niet zuiniger dan het rustiger warm laten worden op een lagere aanvoertemperatuur. Daarnaast heb ik mijn vraagtekens of het afsluiten van delen van je cv circuit ten goede komt van je efficiency van je ketel omdat deze in mijn ogen meer gaat pendelen doordat hij zijn warmte niet kwijt kan (volgens mij kan je dit ook goed zien in de grafieken van de Tado app of pendelen plaatsvind of dat hij rustig blijft stoken)

  Voor volgend stookseizoen:

  1. Zet de aanvoertemperatuur van je CV ketel (verwarming) lager (dit jaar heb ik op 55 graden gestookt, aankomend seizoen ga ik hem op 50 zetten) dit scheelt enorm door het al eerder genoemde HR rendement (rookgaskanaal)
  2. Verwarm niet voor slechts een uurtje in een ruimte en haal bijv het ontbijt moment eraf, die 30 min red je ook in een minder verwarmde ruimte 😉
  3. Kijk of je CV ketel nu niet aan het pendelen is gegaan doordat je te weinig afgifte hebt van de warmte
  4. Probeer een periode je hele huis te verwarmen (op een lage aanvoertemperatuur) vs gericht te verwarmen en kijk wat je verbruik dan is (moet de zon/wind/temperatuur wel gelijk zijn in die periode, wat lastig is te bereiken voor een eerlijke meting)

  Vast nog wel meer, maar dit zijn goede startpunten 🙂

 6. Geldsnor

  Ik heb géén idee hoe ons stookseizoen is verlopen :-). Uiteraard wel, het is een nog net iets grotere hobby dan bloggen over geld op zich. Oei, en net nog een blogpost er over geschreven ook…Maar dat is toeval ik had dit bericht nog niet gelezen.

  122m3 gas tegen 339 m3 vorig jaar (Q1). En slechts 100kwh méér elektriciteit verstookt.
  In vergelijking met 2020: toen 480m3 (dus +358m3) en 1500kwh elektriciteit minder. Verschil is stoken met de airco en wat verschillen in het weer.

  Voor wat betreft jouw verbruik: iedere app die méér comfort belooft verbruikt meer. Als je het eerst koud had op je kantoor en nu niet meer, dan komt dit omdat je het warmer stookt dan eerst en dus meer verbruikt. Ook heb ik mijn vraagtekens (maar ken je huis niet) over het nut van de korte “sprints”. Warmer stoken voor een uurtje lunch? En je kantoor warm stoken tot 17:30? Dat kan veel scherper, maar is natuurlijk je eigen afweging. Vermits de warmte niet naar buiten vliegt kun je prima tot 16 uur stoken en überhaupt pas beginnen met opwarmen om 08:30. Immers, je voelt vooral dát het opwarmt.
  En of 19.5 warm is of niet (nu 19) laat ik uiteraard aan jou. Maar bij 19.5 loop ik (letterlijk) in T-shirt en korte broek.

  Laatste puntje: kijk inderdaad eens naar je keteltemperatuur. Die kun je waarschijnlijk een flink stuk verlagen. En zorg dat er voldoende doorstroming is en of Tado dus niet je radiatoren teveel dichtgooit. Je hebt koud retourwater nodig om de rookgassen te condenseren. Je wilt niet dat het water te snel terug is en nauwelijks is afgekoeld.

  Oké, nog 1 puntje dan. Je stookt nu feitelijk ruimte voor rumte warm. De kans is groot (ik geef je hier een kans van een wetenschapper: vrijwel 100%!) dat het gevraagde vermogen VER onder het minimale vermogen van je ketel ligt. Deze kán dus niet eens condensatiewarmte gebruiken (lees: +10%!), omdat je warmtevraag te klein is. Vergelijk het met een sportwagen, die je gaat dwingen te rijden in een zone-30. Deze slaat af, begint te bokken, gaat rare dingen doen. En als je er achter rijdt ruik je onverbrande benzine in de uitlaat…

  Tip: stook de werkruimtes, badkamer en woonkamer allemaal tegelijkertijd warm, en laat er dan weer één uitvallen (afschakelen). Om goed te kunnen zien wat het oplevert zul je wel vaker je graaddagen in moeten vullen 😉

  Gegroet van de Klimaatzendeling 🙂

 7. Spreadsheets FTW

  2022 is tot dusver ruim onder 2021. Doel is om onder de 500m3 uit te komen dit jaar. Dat is “well within reach”.

  Het betreft een twee-onder-één-kap, 2 jaar oud, waarschijnlijk zo ongeveer de laatste in NL met een gasaansluiting. Wel kneitergoed geïsoleerd, vloerverwarming enzo… De home automation server leest ook de meter uit en beschikt inmiddels over een waardevolle historie.

  We stoken alleen beneden, maar wel constant. Zelfs in koude nachten koelde het niet meer dan een graad af en het af- en opschakelen van de verwarming leverde nauwelijks een besparing op, terwijl het wel behoorlijk tijd kost om die ene graad weer terug te krijgen. Meeste winst zit voor ons in tijdig het stookseizoen eindigen, niet te vroeg starten en optimaal gebruik maken van warmte buiten en zon. Daar helpt de home automation bij.

  Ow, en tegenwoordig durf je het bijna niet te zeggen, maar de thermostaat staat op 20 graden. Verlagen daarvan zit er niet in wegens een lage WAF…

Reacties zijn gesloten.