Plastic en de persoonlijke verzorging van Geldnerd

Het wordt tijd voor een beetje intimiteit hier bij Geldnerd. Vandaag neem ik jullie dan ook graag mee in mijn persoonlijke verzorging. Een blogpost waar ik al heel lang geleden aan begonnen ben. Om precies te zijn in oktober 2020, naar aanleiding van een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde waar ik toevallig naar keek.

Uiteraard had ik al wel eens gelezen over de milieuschade van onze persoonlijke verzorging. Ik had mij verbaasd over de hoeveelheid plastic flessen die ik voor mijzelf ons huis binnen sjouwde. We hebben al jarenlang pompjes in onze badkamer die zorgen dat we veel zuiniger zijn met douchegel en shampoo, en dat we de flessen ook echt leeg kunnen maken. Want ook dat verbaast me iedere keer weer. De hoeveelheid spul die achterblijft in een fles of een tube is vaak genoeg voor nog dagen- of wekenlang gebruik. En ik had ook wel eens gelezen over de hoeveelheid ‘microplastics’ die er in het gemiddelde verzorgingsproduct zitten, maar die informatie heb ik vooral zorgvuldig genegeerd en mijn kop in het zand gestoken gearchiveerd voor later gebruik.

De hygiëne van Geldnerd

Ik ontken dat ik smetvrees heb, maar ben wel gesteld op mijn persoonlijke hygiëne. Er wordt dus (vrijwel) dagelijks een douche genomen (ik ben niet van het badderen…). Scheren doe ik één, soms twee keer in een week. Ik koester de stoppelbaard… En ik scheer nat, ik heb nog geen apparaat gevonden dat glad en fris genoeg scheert. Mijn tanden poets ik minimaal drie keer per dag, en minimaal twee keer per week heb ik een uitgebreider mondreinigingsritueel. In mijn werktas heb ik ook een etui met een tandenborstel en tandpasta, dus zelfs op kantoor wordt er keurig gepoetst. En ik ben ook één van die schaarse mensen die trouw gebitsragers gebruikt voor het betere reinigingswerk.

Maar Geldnerd hanteert (als typische man) ook wel een minimalistische strategie in persoonlijke verzorging. Ik gebruik al zolang als ik me kan herinneren dezelfde douchegel en shampoo, ook omdat ik weet dat ik van sommige andere producten allergische reacties krijg. Ook heb ik een vast merk scheerschuim, after-shave, deodorant, en tandpasta. En gebruik héél lang hetzelfde scheersysteem. Maar het zijn wel allemaal ’traditionele’ verzorgingsproducten van de grote merken.

Denken en meten

Maar goed, die (inmiddels drie jaar oude) uitzending zette mij dus wel een beetje aan het denken. Ik downloadde een app over microplastics die ook genoemd werd in de uitzending, en haalde al mijn vaste verzorgingsproducten hier doorheen. En schrok toch wel van de hoeveelheid plastic en andere vervelende ingrediënten die langskwamen…

Tegelijkertijd vroeg ik mij ook af hoeveel ik er nu eigenlijk van gebruikte. Ik had daar werkelijk geen idee van. In mijn financiële administratie heb ik wel een grootboekrekening voor persoonlijke verzorgingsproducten, maar het bedrag dat daar jaarlijks staat zegt niet zoveel. Hoeveel flessen shampoo, douchegel, deodorant, tubes tandpasta, en andere dingen ik nou gebruik? Geen idee!

Ruim een jaar lang heb ik dus bijgehouden hoeveel persoonlijke verzorgingsproducten ik verbruik. Er was een spreadsheet voor, uiteraard! Dat was een nuttige exercitie. Door mijn verbruik precies bij te houden weet ik nu beter wat ik verbruik. En wat dus per product een verstandige voorraad is. En kan ik toch tijdig de aanbiedingen scoren. Want dat valt me wel op, ik ben gek als ik ooit verzorgingsproducten koop voor de normale prijs. In vrijwel alle gevallen zijn er regelmatig aanbiedingen van het kaliber ‘2e gratis’ te scoren. Dat scheelt dus behoorlijk in mijn uitgaven.

VerzorgingsproductVerbruik
Deodorant90 dagen
Scheerschuim65 dagen
Aftershave200 dagen
Tandpasta35 dagen
Douchegel240 ml/maand
Shampoo180 ml/maand

Duurzame producten?

Ik worstel al een tijdje met de overstap naar duurzame verzorgingsproducten. Terug naar het aloude (steeds ranziger wordende) stuk zeep in de badkamer (dat ik nog ken uit mijn jeugd) vind ik niet meteen een aanlokkelijk vooruitzicht, En een bus scheerschuim is ook gewoon makkelijker in het gebruik dan de aloude kwast. Bovendien zie ik ook een beetje op tegen de noodzakelijke experimenten om nieuwe merken te vinden waar ik me prettig bij voel.

Maar dat is allemaal pure gemakzucht, ik weet het. Ik vind eigenlijk wel dat het hoog tijd wordt om over te stappen naar duurzame verzorgingsproducten. Beter voor mijzelf. En beter voor de omgeving. Dat wordt dus een goed voornemen voor de komende periode!

Who stole my cheese tandpasta…?

Een tijdje geleden verving ik ook weer eens mijn lege tandpastatube door een nieuwe. En constateerde dat ik ongeveer een week korter met deze tube had gedaan dan de vorige. Dat mysterie werd gelukkig snel opgehelderd. Het bleek dat Vriendin een week lang mijn tandpasta gebruikt had toen de hare op was. Zij is minder van de grote hamstervoorraad dan Geldnerd, dat moge duidelijk zijn. Meten is weten, dat blijkt maar weer… Ik heb het haar maar vergeven. Want ze draait wel altijd keurig het dopje op de tandpasta. 😘

Hoe zit het met jouw persoonlijk hygiëne? En heb je tips voor duurzame verzorgingsproducten?

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Joline

  Ik heb dezelfde uitzending gezien denk ik en daarna ook die app gedownload. Inmiddels heb ik van alles van Happy Soaps, ik vervang steeds meer voor een plastic vrij alternatief. Tot nu toe: shampoo, douchegel, deodorant, tandpasta, handcrème, travelbar.

 2. Joost

  Scheerschuim is een overbodig product. Een (redelijk) scherp krabbertje onder de douche is voor mij al vele jaren voldoende. Geboren uit luiheid, maar zonder scheerschuim is goedkoper, geen microplastics en nooit op.

  1. Geldnerd

   Ik houd geen huid over dan….

   1. Joost

    Dat is een echo uit de marketingput. Kwestie van wennen. En als je voorzichtig aan begint met een scherp nieuw mesje gaat dat snel. Probeer het!

    1. Spreadsheets FTW

     Au! Tijdje geprobeerd, geen optie. Ik scheer maar één keer in de week en dit is een recept voor dagenlang een rode huid.

     Enig optie was vaker het mesje vervangen waardoor de gelstrip van het mesje de taak van smeermiddel overnam. Die strips gaan echter maar 2 beurten mee en dat maakt het duur en weinig duurzaam.

     Helaas, ik blijf bij scheerschuim.

    2. Joost

     @Spreadsheets FTW. sowieso niet van dat soort mesjes gebruiken (of je moet van je geld afwillen). Een safety razor is echt FTW.

 3. Herminez

  Ga eens bij een goed gesorteerde biologische winkel kijken. Daar vind je verrassende producten. De deodorant (zonder drijfgas) van Spike werkt erg goed. Van Urtekram kun je grote flessen kopen die je overgiet in een eigen pompje. Weleda heeft een mooie mannenlijn met ook scheerschuim. (Het is wel allemaal veel duurder dan regulier en zelden scherp in de aanbieding.)

 4. Xander van der Heijden

  Ik zweer al jaren bij Aleppozeep, puur natuur zonder toevoegingen op basis van een 4000 jaar oud recept en nauwelijks verpakking ( meestal in een kartonnen doosje ). Ik doe een jaar met drie stukken ( totale kosten plus minus 12 euro per jaar ) en gebruik het om te douchen, als shampoo ( heb kort haar dus dat scheelt ) en als scheerzeep. Je kunt het ook nog raspen en als wasmiddel gebruiken et cetera et cetera.

  1. Hilde Vehof

   Marseillezeep heeft dezelfde eigenschappen. En is regelmatig 1+1 gratis bij Holland & Barrett (voormalig De Tuinen).

 5. Schapie

  Heb je even? 😀 Ik ben sinds een aantal jaar aan het experimenteren met plasticvrije en/of duurzame(re) verzorgingsproducten die voor mijn huid en luchtwegen ook (o.a.) zeepvrij en zo geurloos mogelijk moeten zijn, en intussen ben ik eindelijk op een punt dat ik een aantal echte favorieten heb. Goedkoop is het allemaal niet, maar het meeste gaat vrij lang mee én ik ben er tevreden mee en dat is me meer waard dan energie besteden aan goedkopere dingen zoeken die dan toch tegenvallen. Een blok wordt trouwens niet zo ranzig als je denkt als het maar goed kan drogen tussendoor, dus niet plat op een schoteltje neerleggen maar op een rastertje.

  – deodorant: Nuud (minitube) werkt bij mij écht meerdere dagen. De geurloze deodorant van Ethique (vast blok, nu ook als uitduwtube beschikbaar) bevalt me ook goed. De versies met geur worden goed verdragen door bekenden. (Een deel van het assortiment van Ethique is in Nederland te krijgen via Holland & Barrett of online via FeelUnique, maar ik bestel bij voorkeur via het VK.)
  – shampoo: Ethique (vast blok) is favoriet, want ook niet strikt parfumvrije varianten zijn draaglijk qua geur.
  – douchen: de Bliss Bar (vast blok) van Ethique is eigenlijk een gezichtsreiniger maar ik gebruik ‘m graag voor mijn hele lichaam.
  – scheren: is hier niet van toepassing. Ethique heeft wel een product dat ze als alles-in-een shampoo/douchespul/scheerspul aanprijzen, en hun conditioners schijnen door sommige mensen ook gebruikt te worden bij het scheren, dat zou ik waarschijnlijk proberen als scheren onderdeel was van mijn leven.
  – tanden: Denttabs met fluoride zijn hier onder toeziend oog van de mondhygiëniste ingevoerd en goed bevonden. Voor de ragers in de juiste maat heb ik nog geen alternatief. Opzetborstels van zowel LiveCoco als Tio bevallen prima.
  – haarstyling: de matte pasta van The Natural Barber Co. vind ik bijzonder aangenaam, het heeft nauwelijks geur en voelt niet vervelend aan maar houdt de boel wel een beetje in bedwang.
  – zonbescherming: blijft aanmodderen want de meeste hardcore plasticvrije producten in blikjes en kartonnen tubes vind ik niet fijn in gebruik. De literfles van Jetske Ultee is voorlopig de prettigste compromisoptie, naast huismerkspul van DM (Duitsland) zonder o.a. parfum en octocryleen.

  Ik ben bij mijn afscheid van ‘gewone’ verzorgingsproducten meteen voor zo veel mogelijk watervrije producten gegaan, maar anders zou ik waarschijnlijk bij Urtekram zijn uitgekomen, omdat die van de mainstream duurzamere merken vrij veel parfumvrije opties hebben. Als je (nog) geen zin hebt in blokjes in de badkamer is dat merk denk ik een prima eerste stap.

  1. Geldnerd

   Dank voor je uitgebreide reactie, dat helpt!

  2. Marij

   Nuud is fantastisch, het houdt de pubers aangenaam fris 😉

 6. Anoniem

  Ik heb de goed vette handzeep (echte zeep) herontdekt tijdens corona, en tada ik heb nu minder handcrème nodig! Dat was een fijne. Over shampooblokken ben ik dan weer minder enthoudiast. Ik heb er nog geen gevonden waarvan mijn haar na vier keer wassen niet als een helm om mijn hoofd plakt. Ik heb de resterende blokken weggegeven of geraspt en als toiletreiniger gebruikt. Ik douche me niet dagelijks. Ik heb een grote stapel washandjes. Even op 60 graden (niet zeuren jongens, de aanrecht doekjes kunnen meteen mee!) en ze zijn weer schoon en fris.
  Omdat ik van zekere leeftijd ben heb ik geen damesverzorgingsproducten meer nodig en zweet ik nauwelijks. Ook heb ik geen oksel beharing meer (sorry als te veel info). Voor tandpasta heb ik zowel pasta als tabletten. Die laatste zitten in een glazen potje, wat ik in de badkamer dan weer niet echt handig vind.

 7. wt

  Interesant onderwep! Zelf had ik jaren geleden huiduitslag. Na diverse artsen, die elkaar tegenspraken, kwam ik bij iemand die aanraadde om geen zeep te gebruiken. Dat beviel goed, en ik leef nu geheel zonder de producten uit deze blog.

 8. Silvie

  Qua shampoo gebruik ik al 15 jaar de soak n float van de Lush, die gaat (bij mij) zeker een half jaar mee en wast erg goed schoon (niet geurvrij). Voor andere verzorgingsproducten gebruik ik Weleda, Naif en Urtekram – maar alleen als het nodig is. Bv zeep gebruik ik nauwelijks onder de douche, schrobben met een washand werkt prima 🙂 Een lager totaal gebruik spaart het milieu ook.

 9. Judith

  Geld-/healthnerd koestert de stoppelbaard? Haha, dat past zó niet bij hoe ik me geldnerd voorstel. In mijn beleving gaat een echte nerd immer gladgeschoren door het leven ;).

  1. Geldnerd

   En als ik je nou vertel dat ik jaren een baard heb gehad?

 10. Mevrouw Ni

  Ik steek nog steeds mijn kop in het zand. Heb de uitzending ook gezien en de app gebruikt. Maar dat is al weer een tijdje geleden en inmiddels sta ik er niet meer bij stil. Maar dat ga ik vanaf nu toch maar weer doen want ik vind dat ik dat aan de wereld verschuldigd ben.

 11. Hilde Vehof

  Wat hier goed bevalt is de geurloze deodorant van Happy Soaps; doe ik echt lang mee ook.
  Van Happy Soaps ook de scheerzeep.

  Laatst gestart met gembershampoo van de Body Shop. Had last van jeukende hoofdhuid; waarschijnlijk door te agressieve shampoo en conditioner. De shampoo zit in een hervulbare verpakking met een pompje: https://www.thebodyshop.com/nl-nl/over-ons/merk-waarden/duurzaamheid/refill/a/a00048. Ik gebruik geen conditioner meer en heb het idee dat mijn haar er alsnog glanzender uitziet. De jeuk is na een paar wasbeurten ook weg.

  Verder gebruik ik zo min mogelijk zeep. Je huid en haar wennen snel aan minder vaak zeep gebruiken:
  – ik douche 2x/week met water en was dan ook mijn haar.
  – ik was dagelijks met een washand en water.
  Je kunt het langzaam opbouwen met bijvoorbeeld eerst een tijdje om de dag douchen en dan om de 2 dagen. Idem voor haar wassen.

  Hopelijk kun je er wat mee, ook al is dit door een vrouw geschreven 😉

Reacties zijn gesloten.