Het financiële dashboard

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik voor het laatst schreef over mijn wens om een integraal vermogensdashboard te ontwikkelen. Een rapportage die mij laat zien hoe ik er in totaal financieel voor sta. Het huis, de beleggingen, en al die andere financiële factoren. Informatie die in delen verstopt zit in mijn financiële spreadsheets waar ik eerder over schreef. Met een tekening die inmiddels alweer achterhaald is. Tegenwoordig heeft de hypotheek z’n eigen spreadsheet, inclusief allerlei grafieken en rapportages.

Mijn beleggingsspreadsheet heeft alle historie sinds de startdatum van mijn leven na de scheiding, dus sinds 1 januari 2013. Mijn administratiespreadsheet is per jaar. De hypotheekspreadsheet heeft de hele historie van onze hypotheek. Ik bouw formules in al mijn spreadsheets zo dat “datum” altijd een variabele is. Hiermee kan ik dus de stand van de betreffende waarde (bijvoorbeeld % aandelen en obligaties) op iedere gewenste datum reconstrueren.

Een aantal weken geleden werd mij in de reacties bij een blogpost gevraagd naar de stand van zaken rond mijn financiële dashboard. Daarom bij deze een uitgebreider bericht daarover.

Wat ik in mijn dashboard doe, is aan het eind van elk kwartaal de standen opnemen van alle variabelen die ik nodig heb om al mijn grafieken en rapportages samen te stellen. Dat kost elk kwartaal een minuut of 5. Ik heb dus voor elk jaar uiteindelijk 4 waarden in het dashboard staan: 31 maart, 30 juni, 30 september en 31 december. Die kwartaalstanden haal ik nu nog handmatig op, maar dat wil ik uiteindelijk wel automatiseren. Dus automatisch uit de beleggings- en administratiesheets laten halen. Maar dat ombouwen is iets voor een koud en stormachtig winterweekend, denk ik. Want behoorlijke klus.

Ik houd in het dashboard geen maandstanden bij, dat vind ik teveel focus op de korte termijn. Vroeger heb ik wel gewerkt met halfjaarlijkse of jaarlijkse standen, maar dat vind ik weer een te lange termijn. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op kwartaalstanden, dat werkt voor mij het beste.

Al mijn grafieken en rapportages zijn geautomatiseerd. In mijn Dashboard spreadsheet zit bijvoorbeeld een pagina Grafieken. Daar kies ik de naam van de grafiek uit een lijst, ik kies een startkwartaal en een eindkwartaal, en de grafiek wordt ververst uit de dataset met kwartaalstanden. Ik heb zelfs een speciale ‘Anonimiseer’ knop ingebouwd. Die haalt de y-as weg zodat ik de grafiek meteen kan gebruiken op mijn blog. Ik publiceer geen grafieken waaruit de actuele hoogte van mijn vermogen af te leiden is, dat is niet relevant voor het verhaal dat ik wil vertellen. Ik heb ook een pagina Rapportages, die werkt vergelijkbaar. Ik kies bijvoorbeeld het rapport ‘Balans’, begin- en eindkwartaal, en de spreadsheet bouwt ‘m dynamisch op uit de dataset met kwartaalstanden.

Ik heb heel veel grafieken en dashboards van anderen bestudeerd. Iedereen doet het anders. Het is erg persoonlijk wat je belangrijk vindt en welke indicatoren je wilt volgen in de tijd. Het is ook persoonlijk of je dit maandelijks wilt doen, per kwartaal (zoals Geldnerd), per halfjaar, per jaar of nog anders. Dus ik weet nog niet of ik de spreadsheet met mijn dashboard ooit ga publiceren. Zoiets persoonlijks moet iedereen echt zelf bouwen, vind ik. Mijn grafiekencollectie wordt nog steeds uitgebreid, geïnspireerd door dingen die ik bij andere bloggers zie. Zo heb ik onlangs mijn eigen versie gebouwd van de hypotheekgrafiek van Geld-Is-Tijd. De mijne is gelukkig een stuk eenvoudiger, wij hebben maar één lineair hypotheekdeel en verder niets.

Onderstaand enkele voorbeelden van grafieken en rapportages in mijn Dashboard.

De bovenstaande grafiek komt sinds dit jaar terug in elke kwartaalrapportage. Je zite in één oogopslag per kwartaal de stand van mijn Eigen Vermogen, de kwartaalgroei en mijn spaarpercentage. Eigen vermogen en spaarpercentage zijn voor mij nog steeds de belangrijkste indicatoren.

Ik heb ‘m wel gebouwd maar kijk er zelden naar, omdat ik nog niet van plan ben om te stoppen met werken zodra dat kan. Per kwartaal zegt het niet alteveel, maar kijken naar stijgende lijntjes in grafieken is altijd leuk. Mijn percentage financiële onafhankelijkheid. Dat percentage bereken ik door te kijken naar mijn totale uitgaven in dat betreffende kwartaal (dus inkomen minus spaarpercentage). Daar zet ik tegenover mijn passieve inkomsten (met name dividendinkomen) plus mijn eigen vermogen maal de Safe Withdrawal Rate (SWR). Op dit moment reken ik met een SWR van 3,5%, maar ik kan het makkelijk veranderen op het Instellingen-werkblad van mijn Dashboard. Zodra het percentage de 100% passeert ben ik officieel Financieel Onafhankelijk. In de praktijk zal dat veel eerder zijn, ik hanteer het model van mijn FIRE Calculator en moet vooral de tijd tussen stoppen met werken en start van de pensioenbetalingen overbruggen.

In formulevorm ziet dat Percentage Financieel Onafhankelijk er als volgt uit:

Ook deze grafiek komt tegenwoordig regelmatig terug in mijn kwartaalrapportages. Dividend is een van de passieve inkomsten, dividendbelasting is een van de speerpunten van mijn beleggingsstrategie.

Een balans maak ik jaarlijks al sinds 2003. Eerst als ‘grapje’, toen Ex een keer zei dat we een erg bedrijfsmatige boekhouding voerden. Maar al snel realiseerde ik mij dat ook voor een huishouden een balans heel veel nuttige informatie geeft. Het eigen vermogen is niet voor niets een van de belangrijkste getalletjes aller tijden. Maar ook de ontwikkeling van je schuldenratio is een belangrijk gegeven om door de tijd heen te volgen, net als de verhouding tussen je verschillende vermogenscomponenten. Daar wil ik mijn dashboard de komende periode ook nog verder op uitbreiden. Dat is ook het leuke van een hobby als dit: het is nooit af!

Heb jij een financieel dashboard?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Anoniem

  Ziet er indrukwekkend en gelikt uit. Ik heb naast wat betreft inhoud vergelijkbare overzichten ook een forecast model gebouwd met een aantal variabelen als bijvoorbeeld salarisverhoging, extra aflossing hypotheek en rendement op beleggingen. Alles per jaar en tot in de verre toekomst.

  1. Geldnerd

   Zo’n forecast model heb ik ook. Mijn FIRE Calculator…

 2. Anton

  Ik gooi alles in gnucash, werkt top!

  Heb expres weinig geautomatiseerd, zodat ik precies zie wat mijn uitgaven zijn.

  1. Geldnerd

   GnuCash… Daar kom ik binnenkort op terug. #cliffhanger

 3. Indrukwekkend allemaal!
  Het zou ook helemaal niet goed zijn wanneer je FIRE bent want dan ben je klaar ;-).
  Hier doen wij ieder jaar een verwoede poging alles bij te houden maar tegen het eind van het jaar is die puf er vaak uit. Al heb ik me nu stellig voorgenomen dit jaar rond te maken. Straks maar weer eens een slag slaan – volledig ongeautomatiseerd (-:

  1. Geldnerd

   Zelfs wanneer ik FIRE ben blijf ik de cijfers bijhouden. Dat vind ik gewoon leuk om te doen!

 4. Mr FOB

  Zier er geavanceerd uit!

  Ik bereken 1 a 2 keer per jaar handmatig mijn vermogen en volg dat dan met een grafiekje in excel.

  Een opmerking over je berekening: de SWR is een getal dat aangeeft bij welk opnamepercentage van je vermogen je minimaal 95% kans hebt niet binnen 30 jaar blut te zijn. Een SWR van 3.5% past bij typische wereldwijde beursrendementen (inclusief dividendopbrengsten!) van de afgelopen decennia, welke hoger zijn geweest dan 3.5%. De SWR is lager dan de typische beursrendementen, doordat de SWR onder andere rekening houdt met heftige koersdalingen. Als je je Percentage Financieel Onafhankelijk wilt baseren op een SWR, moet je je dividendopbrengsten volgens mij niet apart meenemen, maar zitten ze al verwerkt in SWR*Eigen Vermogen.

  1. Geldnerd

   Rekenkundig heb je uiteraard gelijk! Maar mijn redenering is anders. Nu beleg ik mijn dividendopbrengsten meteen. Als ik 100% FO zou zijn (wat irrelevant is, want conform mijn FIRE-calculator hoef ik met mijn kapitaal alleen een pensioengat te overbruggen) stop ik met herbeleggen en gebruik ik het dividend voor normale uitgaven. In die situatie is 3,5% EV + dividend + overige inkomsten = mijn leefgeld.

 5. Peter

  Ja ik heb ook een dashboard. Die werk ik 1 maal per jaar bij. Wij zijn FIRE sinds 2017, maar verdienen nog wel wat bij. We hebben gespaard voor de overbrugging naar AOW/pensioen plus wat extra’s voor na die tijd. Het is voor ons nu erg belangrijk om uitgaven en inkomsten bij te houden en netto waarde bij te houden.

 6. Nona

  Ja ik heb ook een soort overzicht, bij mij zit onze nettowaarde in een reeks grafiekjes in Numbers.
  Elke maand werk ik het handmatig bij, zodat ik mijn hoofd erbij hou en een goed inzicht in onze financiën blijf houden 😉
  Eens per kwartaal bijwerken zou bij ons eigenlijk ook gaan. Misschien doe ik dat op termijn wel, want het is best saai als alles loopt zoals verwacht.

 7. Geldboom

  Hier ook een dashboard, met veel getallen en grafieken. Zijn vaak vooral andere doorsnedes van hetzelfde, maar ik volg ontwikkelingen savingsrates, totaal vermogen, vermogensallocatie, track mijn doelen incl. prognose, financiële zekerheden (overlijden, werkloos, ziek etc.), hypotheek, % financieel onafhankelijk.

  Daarnaast nog een separaat beleggingsdashboard met weer hele andere grafieken en kengetallen 🙂

  Hier ook voornaamste reden dat ik het leuk vind te bouwen en ontwikkelingen te zien.

 8. Mr. Groeigeld

  Dat ziet er netjes uit. Ik heb niet 1 maar meerdere sheets. Vermogen, hypotheek en beleggen. De eerste twee kosten maandelijks 5min werk, de 2e wat meer aangezien ik aandelen ermee selecteer. Het is niet geautomatiseerd, maar zo in detail hoef ik het niet te hebben.

Reageren is niet mogelijk.