Elektra, gas en water revisited

 • Berichtcategorie:Wonen

Een tijdje geleden heb ik (en een aantal bloggers met mij) geschreven over ons energie- en waterverbruik. Daarin werd duidelijk dat met name ons elektriciteitsverbruik fors hoger was dan van een huishouden van twee personen en een Hondje verwacht mag worden. En alhoewel we stilletjes Hondje ervan verdenken om stiekem alle lampen aan te doen als wij niet thuis zijn, en een wietplantage te hebben in zijn eigen hok, kan dat toch niet de oorzaak zijn van het hoge elektriciteitsverbruik.

Vrij snel daarna heb ik een verbruiksmeter gekocht. Daarmee ben ik de afgelopen periode alle (naar verwachting) grote verbruikers in ons huis een tijdje gaan meten. Onlangs vroeg onze energieleverancier weer naar de meterstanden ten behoeve van de jaarafrekening, en het derde kwartaal van 2019 zit er op (dat is ook een vast moment om de meterstanden op te nemen). Bovendien heb ik de afgelopen periode een aantal gedragsveranderingen doorgevoerd, zoals het standaard uitschakelen van het stekkerblok met alle opladers als er geen apparaten aan hangen. Tijd dus voor een update over ons verbruik en een analyse van de grootverbruikers.

Jaarverbruik

Allereerst de ontwikkelingen in ons verbruik. De jaarafrekening hebben we onlangs ontvangen. En die leidde tot een terugbetaling en een (kleine) daling van de termijnbedragen voor komend jaar. Dat is een goed teken, toch? En dat zie ik ook als ik naar ons elektriciteitsverbruik per kwartaal kijk. Dat is fors gedaald. De maatregelen hebben dus effect gehad. Komend kwartaal zijn ook de laatste halogeenlampen uit de voorraad op, en beginnen we aan de overgang naar LED-verlichting. Dat zal ook nog een besparing opleveren. Maar zelfs als het verbruik in het vierde kwartaal van 2019 hetzelfde is als in 2018 en 2017, dan komen we voor gas en elektra fors lager uit dan in 2018. Zie de onderstaande grafiek, waarin de prognose voor het vierde kwartaal verwerkt is.

Analyse elektriciteitsverbruik

Tussen begin februari en medio september heb ik op allerlei plekken in ons huis het stroomverbruik gemeten. Onder andere alle verwachte ‘grootverbruikers’ zoals onze TV- en mediahoek, mijn netwerkcentrum (met router en servers), en de wasmachine. Maar ook mijn SONOS audio-apparatuur, en het stekkerblok van waaruit mijn laptop, smartphone en tablet gevoed worden, moesten eraan geloven. Zelfs Dobby de robotstofzuiger ontkwam niet aan de verbruiksmeter.

Op alle plekken heb ik drie of vier weken gemeten, om een goed beeld te krijgen van het gemiddelde verbruik. Het gemeten verbruik heb ik omgerekend naar een verbruik per dag, en dat vermenigvuldigd met 365 om een verwacht jaarverbruik te krijgen. Op deze manier heb ik ruim 40% van ons verwachte jaarverbruik in beeld gebracht. Niet meegenomen zijn onze ovens, de afwasmachine, de koelkast, en de diepvries. Die ik overigens, na het constateren van het hoge verbruik begin dit jaar, een grote schoonmaakbeurt heb gegeven. Ook de verlichting ontbreekt in dit plaatje.

OmschrijvingVerwacht
Jaarverbruik
(kWh)
% van
Jaarlijks
Verbruik
Netwerkcentrum39214,2%
Wasmachine35312,8%
TV- en mediahoek2589,4%
Oplaadblok1314,8%
Robotstofzuiger391,4%
SONOS:1200,8%
Gemeten verbruik1.19343,3%
Verwacht verbruik 20192.755

Verlichting

Geldnerd HQ heeft een enorme hoeveelheid inbouwspotjes in de diverse plafonds. In totaal zijn er 28 grote en 6 kleinere spots in ons huis verwerkt. Op dit moment zijn dat nog traditionele halogeenspotjes van 35W per stuk. De LED-opvolger is al geselecteerd, die verbruikt slechts 6W. De komende jaren zullen de halogeenspotjes, zodra ze kapot gaan, vervangen worden door LED-spotjes met dezelfde specificaties. Vooral de keuken (6 grote en 3 kleine spots) en de badkamer (7 grote en 3 kleine spots) zijn grootverbruiker, schat ik zo in. Maar ook de gang op beide etages (elk 5 spotjes) heeft de nodige lichtpunten, als is het licht daar maar heel weinig aan.

Hoe is het met jouw elektriciteitsverbruik?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Anne J.

  Wij hebben net al onze halogeen spotjes (ook iets van 30) in 1 keer vervangen door LED dit voorjaar. Ik wilde eerst wachten tot ze kapot gingen (want heb een hekel aan nog goed werkende spullen wegdoen), maar in de afgelopen 15 jaar waren alleen die in de badkamer wel eens kapot gegaan. De rest nooit, dus zou lang wachten kunnen worden. En we kunnen het betalen en is beter voor het milieu.

  1. Geldboom

   Goeie stap, zo heb ik het ook gedaan.

  2. Tobias

   Toen wij 3 jaar geleden onze woning kochten heb ik ook direct alle halogeen lampjes vervangen met LED. Zoals jezelf al aangaf verbruikt een LED maar 6W en de halogeen 36W. Dat is een besparing van meer dan 80%. Dat verdien je binnen een jaar al terug. Ik zou ook zeker niet wachten tot ze stuk gaan, maar ze direct allemaal vervangen.

   1. Geldnerd

    I hear you. Gevoelsmatig hik ik er wel tegenaan om 34 nog werkende halogeenspotjes af te danken…

   2. Tobias

    Doneer of recycle ze. Of stop ze in een doos en bedenk later wat je er mee gaat doen. Ze kosten je nu alleen maar geld.

    1. Geldnerd

     Hier krijg ik een veto op van Vriendin….

 2. Geldboom

  leuke blog, ik heb het zelf ook gemeten (ben er nog mee bezig). Wij hebben zo’n brede amerikaanse koelkast, die verbruikt 8% van het jaarverbruik. Ook mijn ‘netwerkcentrum’ (met NAS) verbruikt dik 10% van mijn jaarverbruik. Dit vind ik toch wel fors, maar gebruik het ook enorm veel. Lastig punt om op te besparen, led lampen heb ik overal. Onze quooker valt me dan weer mee met 6,5%. De droger en wasmachine moet ik ook nog meten, ben erg benieuwd!

 3. dertigermetkids

  Vrij normaal verbruik voor een huishouden van 4 personen. Ongeveer 4000 kwh stroom per jaar en 1000m3 gas. Beide dit jaar een stuk lager door zonnepanelen en isolerende maatregelen (2 enkelglas kiepraampjes vervangen door dubbelglas vaste raampjes en buizen geïsoleerd). Ik werk 4 dagen per week thuis dus vaak verwarming of verlichting oid aan. Hoekwoning met ruime kelder

 4. A.

  Ik vind het altijd interessant om stukken over energieverbruik te lezen en vraag me iedere keer weer af of mijn verbruik wel klopt. Overigens hebben we een slimme meter, dus lijkt me dat deze wel het juiste verbruik aangeeft.

  Al 3 jaar op rij verbruiken we met 2 volwassenen en een (inmiddels) peuter niet meer dan 1500 kwh per jaar (ongeveer 22 euro per maand). We hebben geen gas in de woning en betalen hiernaast nog wel voor stadsverwarming een bedrag van ongeveer 60 euro per maand.

  1. Geldnerd

   Onze keuken en de apparatuur daarin zijn 3 jaar oud, dus dat duurt nog even.

 5. Truus

  Ik vind het knap zo’n daling van zowel elektra als gas! Sinds wij ons huis kochten (bijna een jaar geleden) hebben we er ook behoorlijk wat aan gedaan om het verbruik naar beneden te krijgen. De vorige bewoners hadden maar liefst een verbruik van 5.000 kWh elektra en 3.500m3 gas, iets waar we enorm van schrokken. De heteluchtverwarming heeft één winter gedraaid en is deze zomer vervangen door lage temperatuur radiatoren, de vloer is geïsoleerd, al het enkel glas is vervangen door dubbel glas, de elektrische vloerverwarming is weggegooid, net als de spiegelverwarming in de badkamer en de halogeen spotjes zijn vervangen door led spotjes (in totaal 12 stuks). Na bijna één jaar zitten we op een verbruik van 2.250 kWh en 2.700 (2 volwassenen, 1 kind). Het gaat de goede kant op! Maar de koude maanden moeten nog komen, ben heel benieuwd hoe de rekening er volgend jaar uit ziet!

 6. Anna H.

  Ha! Jouw blog triggerde mij om weer eens naar dat kWh metertje te kijken! Ruim 8400 uur geleden had ik die bij de tv geplaatst en er daarna niet meer naar omgekeken. 55kWh in bijna een jaar is netjes, al zeg ik het zelf :-). Een dag meten leverde een schrikbarender beeld bij mijn thuiswerk-tl met hoge frequentie.. 1 kWh in 8 uur!!! Dat is fors. Maar dan heb je wel het gevoel dat je in t zonnetje zit te werken op een druilerige dag. Ik ga nog meer nieuwe stroomslurpers zoeken! Dank voor de boost!

Reacties zijn gesloten.