Wie wat bewaart… (Dashboard deel 2)

Een hele tijd geleden schreef ik over mijn wens om een integraal dashboard te ontwikkelen, om daarin de ontwikkelingen rond mijn financiële positie bij te houden. Vervolgens is het een hele tijd stil geweest. Deels omdat het ‘denken’ nog niet af was, en ook omdat andere dingen (waaronder de tuin) en het mooie weer van de afgelopen maanden steeds voorrang hadden. Ik heb maandenlang nauwelijks naar mijn spreadsheets omgekeken, behalve om ze bij te werken. Verwaarloosd werden ze…

Vervolgens kregen andere dingen prioriteit. Ik stapte over van Alex naar Binck. Die impact viel mee, 2 kleine veranderingen en mijn beleggingsspreadsheet importeerde probleemloos. Maar ik had nog een wensenlijstje, ik wilde graag het orderoverzicht en de transactie-overzichten automatisch converteren naar mijn beleggingsspreadsheet. Daar heb ik ooit een experimentele spreadsheet voor gebouwd, maar die had nog veel gebreken. Tijd voor een nieuwe poging. En zo gezegd, zo gedaan. Natuurlijk moest het allemaal weer mooier en grootser en meeslepender, met een automatische koppeling met mijn beleggingsspreadsheet om de lijst met fondsen samen te stellen en dat soort dingen. Maar het is me gelukt, en nu kan ik weer met één druk op de knop mijn transacties bij Binck omzetten in het format dat mijn beleggingsspreadsheet nodig heeft. Ik schat in een uurtje of 10 werk, en het spaart me toch zeker 1 minuut per transactie. Reken maar uit hoeveel transacties ik nodig heb voordat deze spreadsheet een positieve businesscase heeft. Het is hobby, en levert in elk geval meer op dan sudoku’s invullen of een ander soort puzzels maken….

Maar toen die spreadsheet af was, werd het toch wel tijd om eens verder te gaan met mijn integrale dashboard. De beoogde ‘sluitsteen‘ van mijn stelsel van financiële spreadsheets. Eén spreadsheet om allen te regeren, Eén spreadsheet om hen te vinden, Eén spreadsheet die hen brengen zal en in duisternis binden. Zoiets. Ik vind ‘m belangrijk, dus.

Het denken over het Dashboard heeft zich wel verder ontwikkeld. Een aantal hoofdpunten:

 1. Ik wil aan het einde van elk kwartaal automatisch een stand van zaken opnemen in het Dashboard. Ook wil ik een stand van zaken opnemen net voor en net na belangrijke gebeurtenissen met grote impact op mijn netto waarde en/of vermogenssamenstelling (zoals het moment dat we ons huis overgedragen kregen).
 2. De begindatum van het Dashboard wordt 31 december 2012. Dat is de datum waarop ik mijn voormalige appartement overgedragen heb aan Ex, waarmee de echtscheiding helemaal was afgerond. Op dat moment begon mijn eigen vermogensopbouw.
 3. Ik merkte dat ik mijn saldi van de spaarrekeningen moest reconstrueren. Die heb ik, behalve per einde jaar, niet apart vastgelegd. Maar: Wie wat bewaart die heeft wat. Ik heb al mijn financiële boekingen sinds 2003 bewaard, dus samen met de eindstanden van de jaren (die ook op de fiscale jaaroverzichten staan) was dat een fluitje van een cent.

Grafieken

Verder neem ik in het Dashboard ook een aantal grafieken op, die ik kan gebruiken voor mijn kwartaalupdates. Ik bouw daarbij een aparte ‘Anonimiseer’ macro. Daarmee kan ik met één druk op de knop bijvoorbeeld de bedragen op de Y-as van een grafiek verbergen. Dan hoef ik ze niet meer handmatig te ‘vervagen’ voordat ik de plaatjes op mijn blog zet. Ja, ik blijf selectief in het publiceren van mijn cijfers. Ik heb voor de eerste versie van het Dashboard in elk geval de volgende grafieken in gedachten:

 1. Eigen Vermogen per vermogenscomponent (contanten, beleggingen, stenen)
 2. Eigen Vermogen per vermogenscomponent (contanten, beleggingen, stenen) in de tijd uitgezet
 3. Totaal Eigen Vermogen in de tijd uitgezet

Indicatoren

Daarnaast zijn er diverse indicatoren die ik automatisch wil laten berekenen, en ook door de tijd wil kunnen volgen:

 1. Allereerst natuurlijk de stand en de groei (absoluut en in procenten) van mijn eigen vermogen. Naar het voorbeeld van TwoPennies ga ik dat doen in 2 varianten, namelijk exclusief en inclusief mijn reserveringen.
 2. De groei van mijn Eigen Vermogen valt ook uiteen in twee componenten. Ten eerste, wat heb ik (in absolute zin en procentueel) toegevoegd aan mijn Eigen Vermogen vanuit mijn inkomen (het spaarbedrag / spaarpercentage)? Ten tweede, wat is het rendement op mijn beleggingen en spaargeld?
 3. Verder wil ik ook mijn percentage Financiële Onafhankelijkheid (%FI) opnemen in het Dashboard. Dat vind ik een hele mooie indicator, die ik vond bij OntslaDeBaas. Dat bereken ik dan als passief inkomen gedeeld door cumulatieve kosten van de afgelopen 12 maanden. Het passief inkomen is gelijk aan de passieve cashflow plus het Safe Withdrawal Rate maal de waarde van de beleggingsportefeuille. Hiervoor ga ik voorlopig 3,0% als Safe Withdrawal Rate gebruiken. Maar ik maak er wel een veldje voor in mijn instellingen, zodat ik dat desgewenst eenvoudig aan kan passen zonder dat ik in de macro-code moet gaan kruipen.

Er is nog het nodige te doen aan mijn Dashboard. En als die af is, dan is het weer eens tijd voor groot onderhoud aan mijn beleggingsspreadsheet.

Hoe is het met jouw spreadsheets?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. M - TwoPennies

  Dat ‘rommelen’ in Excel is een leuke hobby ja, ik hou daar ook van! Leuk dat je je eigen vermogen op dezelfde wijze bij gaat houden als ons 🙂 FI percentage vind ik ook wel een leuke! Daar ga ik ook eens naar kijken of ik dat aan ons dashboard toe kan voegen 🙂

 2. Bas

  Ik heb vergelijkbare KPIs. Wat ik verder nog bijhoud zijn oa de rendementen geannualiseerd over de laatste x jaar voor zowel totaal vermogen als belegd vermogen, zodat je de grillen van de markt er een beetje uithaalt en ziet wat je op de langere termijn gemiddeld aan rendement maakt. 4% is mijn rekenrendement (voor totaal vermogen, dus incl spaargeld) en als ik daar boven blijf dan zit ik goed. Verder heb ik nog grafieken van alle kosten categorieën. Ik werk zelf niet met reserveringen maar neem de kosten zodra ze komen. Om dat effect eruit te halen werk ik in die grafieken met een 12 maands moving average. Ten slotte heb ik nog een grafiek met de savings ratio, puntsgewijs en 12 maand moving average.

 3. ‘One dashboard to rule them all’
  Geweldig! Al zou het dan ook _Doomboard_ moeten heten. Maar dat is wellicht niet zo’n goed idee 😉

  1. Geldnerd

   Dr. Doom heeft uiteraard een Doomboard….

 4. Wauw, dat is vast een heel gepuzzel geweest! Werk je dan met 1 excel sheet en verschillende tabbladen of meerdere documenten? Wel knap hoor!

  Zelf ben ik nog van het handmatig bijhouden, en misschien iets minder tot in detail dan dat zou spreadsheets zijn 😉

  1. Geldnerd

   Ik heb een blogje in de planning staan om weer eens op een rijtje te zetten hoe mijn spreadsheets in elkaar zitten, dus ik hoop je volgende week antwoord te kunnen geven!

 5. Zuinigeman

  Ben helemaal niet van die excel scheets en marcro’s. Ik gebruik een excel bestand en vul alles handmatig in. 12 maanden een tabje en bij tab 13 kan ik zien hoeveel wij per jaar aan wel rubriek hebben uitgegeven. Voor mij een makkelijk huishoud boekje.

 6. Bedankt voor de mention! Ik gebruik mijn dashboard nog steeds iedere maand, maar heb erg veel ideeën om hem aan te passen en nieuwe zaken toe te voegen. Alleen de tijd die nodig is heb ik nu even niet. Als ik klaar ben zal ik absoluut wat plaatsen.

  Waarom kies je om voor 3% te gaan? Ik reken zelf met 3,5% als withdrawal rate van mijn beleggingen. Als ik jouw eerdere plan zie met een x-aantal jaar overbruggen van FIRE tot pensioen en daarna het aanvullen van je pensioen denk ik dat je horizon niet zo lang is dat je een hele lage WR nodig hebt.
  Als ik naar mijn eigen situatie kijk is dat anders. Ik ben 25, en heb nog geen noemenswaardig pensioen opgebouwd via mijn werkgever. Daarom ga ik uit van het volledig kunnen leven van mijn beleggingen.

Reacties zijn gesloten.