Healthnerd’s eerste kwartaal 2023

Het hele jaar 2022 heb ik het volgehouden om gezonder te leven. Het laatste kwartaal van 2022 was spannend, met de naweeën van een hamstringblessure, stevige griep, en corona. Dus kroop mijn gewicht in het laatste kwartaal weer boven de door mij gewenste range. Was dat het begin van het einde? Of wist Healthnerd de regie weer terug te pakken? Je leest het in mijn update van het eerste kwartaal!

Hoe ging het dit kwartaal?

Ook het eerste kwartaal van 2023 begon met tegenslag. Eind 2022 werd ik verkouden, en in de eerste week van januari verslechterden mijn hardloopprestaties dramatisch. Zelfs intervalletjes van 250 meter deden mij hijgen als een molenpaard met overgewicht. De dokter stelde een stevige luchtweginfectie vast. Daarmee bevond ik mij op dat moment in Nederland in goed (of in elk geval: groot) gezelschap. Schoorvoetend nam ik een paar weekjes relatieve rust. En ondertussen stond januari in de top-vijf van de natste ooit gemeten. Dus als ik liep, werd ik niet zelden kletsnat… Iets dat overigens naadloos doorliep in februari en maart, de natte winter zorgde voor herstel van het grondwaterpeil. Vorig jaar waren die maanden droger. Nu maar hopen dat we dit water ook iets beter vasthouden met het oog op droogte in de zomer…

Medio februari ging het beter met mijn luchtwegen, en kon ik beginnen aan de wederopbouw. Ik genoot van mijn ochtendsessies, al waren de afstanden en het tempo nog niet om over naar huis te schrijven. Ondertussen bleef ik wel trouw elke week mijn rondje draaien in de sportschool. Niet op maximaal vermogen tijdens de luchtweginfectie, maar ik ging wel door. Het zorgde dat ik elke week minimaal één keer echt in beweging was. Want helemaal zonder, dat is tegenwoordig onvoorstelbaar.

Pas eind februari had ik weer een normale sportweek, drie keer hardlopen en één keer sportschool. Dat lukte me in maart niet iedere week, maar de afgelopen weken gelukkig weer wel. Al had ik 21 maart een moment dat ik na een rondje hardlopen op het verkeerde knopje drukte, en mijn rondje niet werd opgeslagen. Dat voelt erger dan in een file staan die niet genoemd wordt bij de verkeersinformatie. Gelukkig had Big Brother Apple de belangrijkste feitjes wel opgeslagen. Maar het schuldgevoel knaagt aan mij: niet geregistreerd is ook niet gelopen?

Het was dus een beetje wisselvallig kwartaal, en dat zie je terug in mijn Sportkalender.

Eetpatroon

In januari zijn we in Huize Geldnerd weer wat scherper gaan letten op ons eetpatroon. We aten weer vaker koolhydraatarm of zelfs helemaal zonder koolhydraten. De lekkernijen (speculaas! pepernoten!), die in december toch weer wat vaker ons huis binnenkwamen, gingen weer in de ban. En ook de alcoholconsumptie werd weer teruggebracht tot alleen het weekend.

En ik nam vervolgens nog Dry February. Vanaf zondag 29 januari dronk ik geen alcohol meer. Gedurende die maand heb ik wel twee ‘wildcards’ ingezet, gelegenheden buiten de deur waar ik wel een drankje mocht nemen. Dry February ging vervolgens naadloos over in Dry March. Mijn voornemen is inmiddels om dit zeker vier tot zes maanden vol te houden voor een ’totale reset’, en alleen nog bij bijzondere gelegenheden een glaasje alcoholhoudende drank te nuttigen, niet meer ‘zomaar’. Goed voor mijn gewicht, mijn energie, mijn slaap, mijn gezondheid. In februari en maart dronk ik in totaal nog bij 5 gelegenheden één of meer alcoholische versnaperingen, zie ik in mijn Eetdagboek. Mijn wijnhandelaar is al bezorgd aan de deur geweest…

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er af en toe toch nog wel een ‘zondige bui’ tussen zit, waarbij ik met name teveel zoetigheid eet. De chips kan ik inmiddels goed links laten liggen, en de alcohol ook. Maar koekjes en (met name) chocolade…. Ik probeer om in mijn Emotional Journal bij te houden in welke omstandigheden deze buien optreden, in de hoop om ‘knopjes’ te vinden waar ik aan kan draaien om deze buien te verminderen. Want ik denk dat het al gauw een paar kilo extra zou schelen.

Statistiekjes

Onderstaand de tussenstanden voor 2023 aan het einde van het eerste kwartaal. Gewoon mijn eigen beperkte set met (offline) statistieken, inmiddels weet ik dat Luxe Of Zuinig een veel grotere datanerd is dan ik….

SportSessies
2023
Cumulatief
Tijd uu:mm:ss
Cumulatief
Calorieën
Cumulatief
Gewicht
Cumulatief
Kilometers
Hartslag
Gemiddeld
Hartslag
Piek
Sportschool1312:39:095.302195.599,0107145
Hardlopen2924:57:1816.376211,8140171
Totaal4237:36:2721.678195.599,0211,8130171

Omdat ik nu meer dan een jaar aan data verzameld heb kan ik ook een vergelijking maken met het eerste kwartaal van 2022. Dan zie ik dat ik eigenlijk helemaal niet mag klagen over dit eerste kwartaal. Ik maakte meer hardloopkilometers, verplaatste veel meer gewicht (vorig jaar waren de sportscholen een deel van januari gesloten), had toch iets meer sportmomenten, en verbrandde meer calorieën dan in het eerste kwartaal van 2022.

In totaal heb ik tussen eind december 2021 en eind maart 2023 995,1 kilometer hardgelopen. Mijn hardloopsessies waren in februari en maart vrij constant. Doordeweeks één of twee lichte trainingen van een kilometer of 6, en dan in het weekend een training van minstens 10 kilometer. Ik heb nog steeds niet het gevoel dat mijn longcapaciteit helemaal terug is op het oude niveau, en dat merk ik bij de langere afstanden. Maar het weerhoudt mij er vooralsnog niet van om gewoon door te gaan.

En dan de sportschool. Ik houd wekelijks het aantal herhalingen en de gewichten per oefening bij. In totaal heb ik tussen eind december 2021 en eind maart 2023 621.714 kilo verplaatst in de sportschool.

Tussenstand

Tegenslag en wederopbouw bij het bewegen, maar goede ontwikkelingen in het eetpatroon. Waar brengt mij dat? Ondanks de tegenslagen wist ik mijn gewicht in dit kwartaal wel weer terug te brengen naar de gewenste range. Dat vind ik geen slechte prestatie van mijzelf!

En dus is mijn BMI ook weer een beetje gedaald. Eind december 2022 stond ik op 24,7 en inmiddels sta ik op een BMI van 24,4.

Wat wel constant blijft, is mijn buikomvang. Ondanks alle sportactiviteiten en meer dan 200 herhalingen buikspieroefeningen per week. Ik zou echt nog een extra afslankronde moeten gaan doen om nog wat extra centimeters kwijt te raken. Maar dat is geen doel op zich meer. Ik ben tevreden met hoe het er nu voor staat. De huidige stand van 94,5 centimeter is weliswaar nog steeds 0,5 centimeter meer dan het geadviseerde maximum, maar ook bijna 10 centimeter minder dan begin 2022.

Geestelijke Gezondheid

Sinds begin dit jaar heb ik mijn gebruik van social media verder verminderd. Geldnerd heeft nog een passieve account op Twitter en op Mastodon. Daar worden mijn blogposts automatisch geplaatst op het moment dat ze hier ook verschijnen. Zelf kom ik er eigenlijk niet meer, ik heb de apps ook van al mijn apparaten verwijderd. Af en toe ben ik nog actief op Reddit, maar daar beperk ik mij tot kanalen die specifiek met persoonlijke financiën en onafhankelijkheid te maken hebben. Andere sociale media mijd ik.

Dit scheelt mij een hoop tijd en ook een hoop (negatieve) energie en ergernis. Het maakt dat ik onder andere weer meer ben gaan lezen, iets dat voorheen in mijn jaardoelen voortdurend naar de onderkant van de prioriteitenlijst verdween.

Ook merk ik dat ik meer energie krijg van mijn werk. De interim-opdracht die ik momenteel uitvoer ligt duidelijk dichter bij mijn hart dan het werk dat ik voorheen deed. En de wetenschap dat het tijdelijk is helpt mij ook om meer afstand te houden. Beide zijn goed voor mijn geestelijke gezondheid. Mijn eerste klus gaat inmiddels al hard richting afronding. Gelukkig heb ik ook al een volgende tijdelijke klus gevonden, waar ik vanaf eind april mijn tanden in kan zetten.

Tenslotte

Healthnerd is dus nog steeds ‘alive and kicking’. Het belangrijkste vind ik dat zowel het eten als het sporten inmiddels mijn ‘normale patroon’ is. Daar durfde ik een jaar geleden echt nog niet van te dromen. Ik hoop op een blessurevrij tweede kwartaal met minder regen!

Hoe gaat het in 2023 met jouw gezondheid?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Luxe of Zuinig

  Goed bezig SportNerd! Ehhhh Geldnerd 🙂 En nee ik ben niet meer een datanerd dan jij! Ik weiger dat te geloven 😀
  Je hebt wel pech met de ziektes en zeertes, ik moet zeggen dat die mij gelukkig, klopt af op hout, bespaard zijn gebleven terwijl ik nog steeds behoorlijke stappen voorwaarts maak.

  Het doel wat ik nu heb ingesteld is de 10 km onder de 50 min. Nu gepland voor 1 oktober zodat mijn garmin de komende 6 maanden mij dagelijkse suggesties daarop gaat afstemmen om dat te gaan halen. Nu is het de basisfase, oftewel veel LSD’s die ik uit mijzelf ook al deed. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de “opbouw” en “piek” fase maar die zullen denk ik wel pittig zijn gezien de tijd nu staat op 55 min. Minimaal 5 min eraf is behoorlijk wat vind ik zelf. Maar aan de andere kant. In 6 maanden tijd had ik ook niet verwacht dat ik 10 km onder het uur kon rennen, of 5 km onder de 30 min of uberhaubt gewoon 1,5 uur rennen….. Dus ja wellicht is het doel niet te ambitieus. Ik ben in ieder geval benieuwd naar het resultaat 🙂

  Heb jij verder nog doelen die je wilt behalen of waar je naartoe aan het werken bent qua performance? Het motiveert namelijk wel altijd lekker.

  1. Geldnerd

   Dank voor je reactie Data of MeerData! EhhhH Luxe of Zuinig. Ja, het vierde kwartaal én het eerste kwartaal waren kwakkelen. Ik kan alvast onthullen dat ook het tweede kwartaal niet best begonnen is, daarover later meer. Mijn doel is nog steeds een halve marathon. Maar door al het blessureleed heb ik al sinds afgelopen zomer geen 10 kilometer aan één stuk meer gelopen, dat zal ik eerst weer een beetje op moeten bouwen. Daar heb ik overigens wel enorm veel zin in.

 2. Luxe of Zuinig

  Ai… dat is wel balen ja. Hopelijk gaat het snel beter.

  Een halve marathon is een mooi doel. Maar ik durf daar niet aan te beginnen voordat ik de 10 km onder de 50 min heb. Dan heb ik een solide basis om op de halve marathon voor te bereiden. Bovendien heb ik dan ook wat meer LSD runs gehad van om en nabij de 15 km waardoor de stap naar 21 minder groot wordt.
  Maar hou ons op de hoogte ik zal mijn ontwikkelingen ook blijven posten als echte finance blogger 😉

  1. Geldnerd

   Ik zat voor mijn blessures op 10 km in iets minder dan 55 minuten. Op mijn leeftijd (Opa Geldnerd) vond ik dat heel aardig. Uiteraard blijf ook ik de ontwikkelingen posten.

Reageren is niet mogelijk.