Derde kwartaal 2020

Begin oktober van het krankzinnige jaar 2020. Het is dus inmiddels tijd voor een terugblik op het derde kwartaal van dit jaar. Een overzicht van de financiële ontwikkelingen in Huize Geldnerd in kwartaalrapport nummer 17. Een kwartaal waarin we eerst te maken kregen met een versoepeling van de coronamaatregelen, maar tegen het einde van het kwartaal gingen de stoplichten op steeds meer plekken weer op oranje. Niet in de laatste plaats hier in Nederland.

Aandelenmarkten

In juli zag ik vooral zijwaartse bewegingen op de beurs, maar daarna steeg de S&P500 door naar nieuwe recordhoogten. Daar merkte ik overigens weinig van, vanwege de dollarkoers… Gegeven de voortdurende economische onzekerheid is het eigenlijk verbazingwekkend dat de aandelenmarkten staan waar ze nu staan. Dit had ik zeker niet verwacht toen de corona-pandemie eerder dit jaar zorgde voor de snelste en sterkste daling in de historie.

Ik koester mijn zegeningen, want elke euro die er aan waarde bijkwam is weer een extra buffer bij toekomstige dalingen. Dalingen die we in de tweede helft van september ook weer voorbij zagen komen. De FED lijkt zelfs compleet de weg kwijt, ze beloven de rente de komende drie jaar niet te verhogen en kijken naar de politiek voor oplossingen omdat hun eigen gereedschapskist leeg is. Het is natuurlijk volstrekt onzeker hoe de toekomst eruit ziet, het sentiment kan ook zo weer omslaan en dan dendert de beurs weer naar boven / beneden (doorhalen wat niet van toepassing is). Aandelenmarkten draaien op emoties, niet op ratio…. En met ook nog de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de deur ben ik benieuwd wat het vierde kwartaal ons gaat brengen. Zeker na dat schreeuw- en ver-plas-feestje het verkiezingsdebat van vorige week. In Europa zat er dit kwartaal helemaal weinig beweging in de koersen.

S&P500 1 jaars grafiek (bron: finance.yahoo.com)

In juli en augustus maakte de Amerikaanse dollar een duikvlucht, ik las dat het de slechtste maand in 10 jaar was. De Euro werd dus sterker. Dat was een sterk contrast met een aantal maanden eerder, toen juist de dollar sterker werd. Niets zo veranderlijk als ‘de markt’, dat blijkt maar weer…. In de media las ik al berichten over een valuta-oorlog. Maar ja, die media hebben in de zomer sowieso weinig om over te schrijven. Het is zoals het is. Ik ontvang nog een groot deel van mijn dividend in Amerikaanse dollars. Daar krijg ik dus nu minder Euro’s voor. Jammer maar helaas. Het was toch al geen extreem goede dividendperiode.

Mijn portefeuille

Mijn portefeuille is goed gespreid over de wereldwijde aandelenmarkt en de markt voor staatsobligaties, met dank aan VWRL en DBZB. En mijn portefeuille beweegt dus keurig mee met de wereldwijde aandelenmarkten. Ik heb ook dit kwartaal elke maand normaal bijgekocht met mijn maandelijkse storting. Verder heb ik, naar aanleiding van een analyse van mijn dividendrendement een minder renderende dividend-ETF vervangen door een betere, en daarmee ook het valutarisico in mijn portefeuille verder verlaagd.

Dit kwartaal heeft mijn portefeuille vooral zijwaartse bewegingen laten zien. Er kwam wat bij, er ging wat vanaf, maar echte groei was er niet te zien. Echte krimp ook niet, en dat is eigenlijk nog wel het meest verbazingwekkend.

De ROI YTD is per einde derde kwartaal -/-6,98 %. De 12-maands XIRR staat op -/- 1,38 %. De ROI YTD was per einde tweede kwartaal -/-9,25 % en de 12-maands XIRR stond toen op -/-3,85 %. En ik sta 9,9 % onder mijn Virtual All Time High (VATH). Het VATH bereken ik door het vorige All Time High (medio februari van dit jaar) te nemen plus alle inleg sinds die datum.

Dividend en Spaarrente

In het derde kwartaal van 2020 ontving ik netto op mijn rekening € 489,01 aan dividend. In het derde kwartaal van 2019 was dat nog € 511,28 en in het tweede kwartaal van 2020 was het 503,87. Aan het einde van het derde kwartaal stond er nog US$ 309,15 aan dividend aangekondigd voor uitbetaling in het vierde kwartaal van 2020. Die reken ik dus, zoals gebruikelijk, nu nog niet mee. Gegeven de vele dividendverlagingen die het afgelopen kwartaal zijn aangekondigd, valt dit me eigenlijk nog best wel mee.

Van de spaarrente hoeven we nog steeds niets te verwachten. In dit kwartaal gooide MoneYou zelfs de handdoek in de ring, ze stoppen ermee. Zolang de Europese Centrale Bank nog met negatieve rentes rekent zal dat niet beter worden. En dat zal, verwacht ik nog steeds, jaren en jaren zo voortduren. Op mijn bufferspaarrekening krijg ik nog 0,07% rente.

Spaarpercentage

Eind augustus schreef ik nog vol trots over het feit dat er geld overbleef in mijn potjes. Dat heb ik geweten, het vloog er in september ook weer uit. Maar ja, daar zijn de potjes ook voor. Het is geen spaargeld, het is gespreid geld verzamelen voor onregelmatige uitgaven die wel gewoon in de begroting staan. Dat geld hoort er dus ook zo af en toe uit te vliegen. Het werkt wel, dat potjessysteem, en er zit nog voldoende geld in voor de rest van het jaar.

Mijn spaarpercentage was 31,8% in het derde kwartaal van 2020. In het tweede kwartaal van 2020 was het 58,6%, en voor 2020 tot nu toe bedraagt het 44,8%. Doelstelling voor het gehele jaar 2020 is 45,0%.

Ik lig dus niet helemaal op schema. Dat komt allereerst door de aanschaf van het koffie-apparaat. Verder heb ik weer 20 sessies met mijn personal trainer betaald, en een rekening gehad van de tandarts voor het eerste deel van het vervolg op mijn kaakoperatie. Dat is dus even een kleine piek in de uitgaven. Maar het verschil met mijn doelstelling is ‘maar’ 0,2%, ik verwacht dat ik dit in het vierde kwartaal nog recht kan trekken.

Mijn administratie houdt ook voor mij bij hoeveel No Spend Days (NSDs) ik heb. Dat zijn dagen waarop ik niks betaal met mijn creditcard, pinpas, of contant geld. Corona zorgt er nog steeds voor dat het aantal NSDs hoger is dan ‘vroeger’, gemiddeld had ik er toen een stuk of 10 per maand.

Eigen Vermogen

In het derde kwartaal zijn er geen rente-inkomsten en ook geen verandering van de waarde van ons huis. Daarvoor volg ik de WOZ-waarde, en die komt altijd in het eerste kwartaal. Er is alleen regulier salaris, inleg in mijn beleggingen, reguliere aflossingen van de hypotheek, en natuurlijk de bewegingen van de beleggingsportefeuille op het sentiment van de markten. Mijn contant geld buffer is door de hogere uitgaven netto iets afgenomen, en hier is ook goed zichtbaar dat er nauwelijks beweging zat in mijn aandelenportefeuille.

Waar leidt dat toe? Onderstaand de ontwikkeling van mijn vermogen per kwartaal over de afgelopen jaren. Een groei van mijn eigen vermogen van ‘slechts’ 2,1%.

Beste Uitgave(n)

Met stip onze beste uitgave in dit kwartaal: het nieuwe koffie-apparaat!!! In de app zie ik dat deze in ongeveer drie maanden al bijna 700 kopjes koffie heeft verzorgd, variërend van espresso’s tot latte macchiato… Ik heb een reminder in mijn agenda gezet voor juli volgend jaar. Ik zal dan de jaarstatistiekjes downloaden en mijn ‘businesscase’ bijwerken.

Koffie83
Espresso514
Latte Macchiato71
Cappucino12
Flat White7

Verder weinig bijzonderheden, al zijn onze horeca-uitgaven wel weer gestegen sinds de sluiting is opgeheven. En we hebben in dit kwartaal ook een korte vakantie gehad, de eerste sinds oktober vorig jaar. Ik hoop eigenlijk het dit vierde kwartaal nog iets rustiger aan te kunnen doen op mijn werk, en wellicht nog een paar weken vrij te nemen. Vakantiedagen genoeg immers, en ik merk dat ik het afgelopen jaar (te) weinig rust heb genomen… Hopelijk kan ik nog een paar dagen iets op een kasteel of zo? Al lijkt corona ook daar roet in het eten te gooien.

Hoe was jouw derde kwartaal?

Je kunt oude kwartaalberichten teruglezen via mijn overzichtspagina.

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Bankspaarder

  Dat je zelfs gedetailleerd het type koffie bij houdt van je maakt je toch wel mijn favoriete geldnerd 😉

  1. Geldnerd

   Dat doe ik niet zelf hoor… Onze machine is vrij geavanceerd en houdt dit zelf bij. Zelfs het waterfilter vertel via RFID aan de machine in welke toestand het water en het filter is. Ik heb een app op mijn smartphone waarmee ik ook de machine kan bedienen, instellingen kan wijzigen, én dit soort statistiekjes uitlezen.

 2. uitklokken

  Toch mooi hoe je met een druk op de knop dit soort mooie rapportages uitdraait.
  Misschien een rare vraag, maar hoe handel je naar de uitkomsten van zo’n overzicht? Voorbeeld: een doel van 45% spaarpercentage. Let je daar dan ook echt op komende maand?

  1. Geldnerd

   Jazeker let ik daar echt op. Ik kijk scherp naar mijn inkomsten, en denk ook goed na over grotere en/of irreguliere uitgaven. Moet dit wel, moet dit nu? Normaliter zit er best wat zakgeld en vrijheid in mijn begroting, maar de resterende maanden van 2020 even wat minder….

 3. Mr. Groeigeld

  Dan heb je toch een mooi kwartaal gehad geldnerd. Hier eenzelfde beeld: beleggingen zijn vooral aan het zijwaartsen, lagere dollar en alleen vermogensgroei door eigen inleg. Hopelijk verandert dan komend kwartaal.

 4. fighttofire

  Haha, het overzicht van het type koffie dat je zet is wel geinig. Ik ben benieuwd naar je statistieken over een jaar 😉
  Verder mooi kwartaal zou ik zeggen! Niet spectaculair, maar ook niet desastreus (zoals een bepaald debat in de VS). Zelf moet ik mijn overzicht nog schrijven, gaat normaal deze week gebeuren. Ook mijn portefeuille heeft niet veel verandering waargenomen gezien ik het meeste nog op de zichtrekening laat staan omwille van mijn appartement.

 5. Luxe of Zuinig

  Netjes hoor Geldnerd.
  Bij mij een soortgelijk beeld terug te vinden. Niets bijzonders alles gaat zijn gangetje wachten op wat er nog meer gaat komen in de wereld. De beleggingen zijn de afgelopen maanden inderdaad geflatlined en het dividend is lager dan verwacht. Maar other than that….. Saaie maanden. Goed bezig dus!

 6. Geldsnor

  Het derde kwartaal was vrij prima. Nauwelijks getankt (Lieftallige Echtgenote rijdt met mijn lease-auto naar haar werk, ik werk toch thuis. De brandstof (elektricteit uiteraard) declareer ik niet). De bouw van mijn Schaapskooi was vrijwel afgerond, dus slechts 1150 EUR uitgegeven aan “klussen”.

  Ook het geld van de overheid teruggekregen ivm. corona & sluiting van de kinderopvang (linea-recta naar een spaarrekening). Weinig geld ingelegd in beleggingen, omdat we besloten hebben om te gaan sparen voor een verbouwing aan het huis (dakkapel), waar we de eerste 9.000 EUR voor opzij hebben gezet in het derde kwartaal.
  Spaarquote was 38.1%, met daarbij de opmerking dat de reserveringsuitgaven wél meetellen in vermogensopbouw. We hebben immers nog geen enkele commitment er tegenover staan. Op het moment dat het geld er wel uitvliegt (ergens april/mei) volgend jaar, dan zullen we die maand een zeer laag spaarquote hebben :-).

  Beleggingen gingen inderdaad “sideways”. Qua boodschappen hebben we duidelijk mínder uitgegeven dan eerst, maar dat komt ook door bewustwording. De boerderijwinkel hier in het dorp is bijvoorbeeld 40% goedkoper dan een supermarkt en daar komen dus alle groenten vandaan. De eerste 6 maanden van het jaar gaven we gemiddeld 685 EUR per maand uit aan “levensonderhoud” zoals het heet in mijn administratie, in Q3 slechts 610 EUR. In Q4 gaan we, denk ik, gemiddeld dik onder de 600 EUR eindigen.

 7. Sabine

  Tel jij de supermarkt ook onder no-spend days, want dan hebben jullie in April en Mei lekker lopen shelf-cooken!

  Mijn savingsrate zit op 40%, vind ik erg keurig van mezelf op 1 (vast) inkomen.

  Als ik extrapoleer komt boodschappen paar honderd boven ’19 uit, maar dat kan ik wegstrepen tegen “buiten de deur” eten, en heb flink meer geïnvesteerd in mijn eigen stockpile (koffiebonen, niet kogels).

  1. Geldnerd

   Wij gaan maximaal één keer per week naar de supermarkt inderdaad. En vaak op een dag dat we ook andere uitgaven doen. En in die periode nog iets minder vaak.

Reageren is niet mogelijk.