Hoe gaat het met mijn potjessysteem?

Eind vorig jaar besloot ik om meer potjes op te nemen in mijn begroting voor 2020. Ik wilde maandelijks gaan reserveren voor grotere uitgaven gedurende het jaar.

Spreadsheet

Er was al een potje voor Gadgets en Tech en eentje waarin ik maandelijks geld stort voor de zorgverzekeringspremie (die ik jaarlijks betaal), en er kwamen potjes bij voor de vakantie, mijn kledingbudget en sporten. Elke maand, zodra mijn salaris is binnengekomen, wordt er een vast bedrag per potje overgemaakt naar de bufferrekening. De potjes zijn ook ingebouwd in mijn administratiespreadsheet. Daar zie ik keurig hoeveel ik in de potjes gestort heb.

Maar wat hebben potjes voor zin als je het geld niet uitgeeft? Elk potje is gekoppeld aan één of meer uitgavenrekeningen. Uitgaven op die rekeningen worden automatisch afgetrokken van de reserveringen. In mijn administratie zie ik dus ook op elk moment hoeveel er nog in de verschillende potjes zit.

Onderstaand een voorbeeld van het potje Gezond Leven, waaruit ik mijn sportschool en personal trainer betaal, voor het eerste halfjaar van 2020.

OmschrijvingBedrag
In
Bedrag
Uit
+ Reservering Gezond Leven
> Storting januari 2020+ € 300
> Storting februari 2020+ € 300
> Storting maart 2020+ € 300
> Storting april 2020+ € 300
> Storting mei 2020+ € 300
> Storting juni 2020+ € 300
-/- Rekening 5540: Sporten/Gezond Leven
10-04-2020 Rekening Sportschool– € 1.200,-
29-05-2020 App Store – Hardloop-app– € 5,49
21-06-2020 Nike Store – Sportkleding– € 72,00
21-06-2020 All4Running – Sportkleding– € 144,80
= Restant in potje Gezond Leven+ € 377,71

Bufferrekening

In het Geldnerd-systeem zit maar één bufferspaarrekening. Dit naast mijn ene lopende rekening met kleine spaarbuffer ‘gedurende de maand’. Ik heb geen zin in tien verschillende bankrekeningen waartussen ik geld heen en weer moet schuiven. Geld schuift in mijn spreadsheet. Maar door het nieuwe potjessysteem werd het wel lastiger om overzicht te houden op mijn bufferrekening.

Want naast de vijf potjes staan er nog twee categorieën geld op mijn bufferrekening. Allereerst de contant geld buffer met vier maanden leefgeld. Daarnaast nog een bedrag voor de tweede fase van mijn kaakoperatie. En dan ook de stand van de potjes. Ik heb mijn eigen spreadsheet dus zodanig verbouwd dat die in de gaten houdt of er nog genoeg geld op de bufferrekening staat voor al deze voorzieningen.

Tussenstand

2020 is een bijzonder jaar. Zo heb ik tot op heden geen cent besteed van mijn vakantiepotje. Maar daartegenover duurt het nog wel een paar maanden voordat mijn kledingpotje weer zwarte cijfers schrijft, ik heb begin dit jaar groot ingeslagen nadat ik een aantal kilo’s ben kwijtgeraakt. Één van de aangeschafte kostuums heb ik nog steeds niet gedragen…

Toch kan ik zeggen dat ik tevreden ben over mijn potjessysteem. Waarom? Het geeft rust en overzicht. En dat blijft voor mij het belangrijkste doel van mijn financiële systeem. Het potjessysteem zorgt ervoor dat ik minder twijfel of bepaalde uitgaven wel of niet kunnen. Ik weet dat ik binnen mijn budget blijf zo lang er maar geld in het potje zit.

De kans is reëel dat er dit jaar geld overblijft in mijn potjes. Want door corona lopen sommige dingen toch anders dan ik verwachtte ten tijde van het opstellen van mijn begroting voor 2020. Ik ga nog eens even rustig nadenken wat ik met dat geld ga doen. Twee opties zijn in elk geval om het toe te voegen aan de spaarbuffer of aan de beleggingen. Zomaar uitgeven? Dat is niet echt mijn ding…

Werk jij met een potjessysteem?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Opnieuwbegonnen Belia

  Potjes geven overzicht en maken mij arm, oftewel, zorgen voor realiteitszin. Ik heb mijn potjes bij Moneyou. Die stopt per oktober. Waar heb jij je potjes?

 2. Patrick

  Optie drie: extra aflossen op je hypotheek

 3. Chris

  Ik probeer ook met een potjessysteem te werken. Dit weekend realiseerde ik me dat het nog niet het inzicht en de rust geeft die ik zou willen. Werk aan de winkel dus.

 4. mariimma

  Potjes zijn prima! Zeker wanneer ze virtueel zijn en je ze met beleid toepast, zodat het een middel blijft en niet een doel.

 5. Bart

  Ik heb vanaf begin 2014, toen ik in aanraking kwam met financieel onafhankelijk worden, elke euro die ik uitgaf bijgehouden in een app met maandbudgetten per potje. Het heeft me veel inzichten opgeleverd en ik heb door de jaren heen mijn uitgavenpatroon hierdoor aangepast.

  Maar toen die app sinds het krijgen van een nieuwe mobiele telefoon niet meer te downloaden bleek vanuit de AppStore, heb ik besloten om mijn kasboek en het budgetteren helemaal los te laten. Omdat ik het idee had dat mijn nieuwe uitgavenpatroon een gewoonte was geworden en ik het eerlijk gezegd een beetje zat was om elke euro te administreren.

  Het resultaat van de eerste drie maanden is dat ik zelfs iets meer spaar dan voorheen. Waarschijnlijk omdat ik nog steeds geen geld uitgeef aan zaken waar ik niet echt waarde aan hecht, maar ook omdat ik niet het idee heb dat ik nog geld mag uitgeven wat ‘over’ is in een bepaald potje. En ik voel me minder obsessief over geld (niet) uitgeven!

 6. Ikkelien

  Wij (56 en 58 jaar) werken met veel potjes.
  -Huisdieren (voor de dierenarts etc)
  -Medisch (alles wat niet vergoed wordt door de zorgverzekering)
  -Kleding
  -Vrije tijd (uit eten, theater, maar ook cadeautjes etc)
  -Nieuwe bril (heb hele slechte en bijzondere ogen; bril kost ca. €1500)
  -Hypotheek (extra aflossingen)
  -Buffer (alles wat onvoorzien is)
  -Pensioen (man is ZZP-er en bouwt geen pensioen op. Ikzelf krijg later klein pensioen)

 7. LovelyMe78

  Bij mij helpt een potje om me het idee te geven dat ik dat geld dan ook inderdaad besteden mag. Ik ben iets te rigoureus geweest in mijn besparingen waardoor niets meer “mocht”. En zelfs nu het kan, heb ik er nog moeite mee en vind ik teveel dingen te duur. Zelfs zaken als mijn huis opleuken na de verhuizing. Door er maandelijks geld voor opzij te zetten, mag het, want ik heb het geld er voor staan. Het gaat niet uit mijn buffer en mijn maandelijkse extra aflossing kan ook gewoon door gaan.

  Ik weet, het is psychisch, maar het helpt 🙂

  1. Geldnerd

   Ja, dat gevoel herken ik heel sterk.

 8. nerd01

  Voor mij geen potjes of budgetten. Ik heb 1 spaarrekening als buffer en die wordt nadat het salaris is binnengekomen automatisch gevuld. Verder koop ik alleen dingen die echt noodzakelijk zijn of die ik belangrijk vind. Kom ik tekort dan gaat er wat van de spaarrekening af. Hou ik meer over dan komt er wat extra op de spaarrekening bij. Is aan het eind van het jaar de buffer te groot dan los ik extra af of koop ik aandelen. Verder heb ik een off line systeem om geheel geautomatiseerd mijn non-cash uitgaven bij te houden en te categoriseren. Hiermee kan ik mijn uitgaven prima monitoren. Dat is alles. De enige 2 dingen die eigenlijk van belang zijn: geen gat in je hand hebben en een fatsoenlijk inkomen. Beiden zijn op geldnerd ook van toepassing dus ik adviseer je al die potjes weg te doen. De tijd die je daar in stopt kan je beter gebruiken. Bovendien werkt het in de hand dat je te obsessief met geld omgaat. Een lossere houding zal je goed doen. Er is meer in het leven dan geld en het geld verdwijnt niet opeens als je er minder naar omkijkt.

 9. Mijn Virtuele Vent

  Je schrijft “ Toch kan ik zeggen dat ik tevreden ben over mijn potjessysteem. Waarom? Het geeft rust en overzicht. En dat blijft voor mij het belangrijkste doel van mijn financiële systeem. Het potjessysteem zorgt ervoor dat ik minder twijfel of bepaalde uitgaven wel of niet kunnen. Ik weet dat ik binnen mijn budget blijf zo lang er maar geld in het potje zit.”. Hier heb je toch geen aparte bankspaarrekeningen voor nodig? In jouw eigen onvolprezen Excel overzicht zie je toch precies hoe je uitgaven zich verhouden tot je budget? Pas op dat je niet doorslaat. Als je straks 80 bent, heb je 20 sokken onder je bed liggen ?

  1. Geldnerd

   Ik heb ook geen aparte rekeningen, de potjes zijn volledig virtueel.

 10. Geld Coach

  Het hanteren van potjes op je (spaar)rekening vind ik een verademing en een inzichtelijk toevoeging voor je financiën. Ik hanteer zelf een aantal potjes voor verschillende vasten lasten zoals verzekeringen en belastingen. Ook aparte potjes voor dure uitgaven zoals een andere auto en renovatie/onderhoud aan het huis.

 11. Adriaan

  Leuk onderwerp! Persoonlijk werk ik met een maandbudget en jaarbudget. Begin van het jaar maak ik die. Ik heb vaste inkomsten en hou elke maand geld over om te sparen. De uitgaven houd ik bij in Excel. Ik weet per maand wat ik uitgeef aan welke post. Mijn vaste- en variabele kosten zijn wel redelijk stabiel. De incidentele uitgaven probeer ik zoveel mogelijk te plannen.
  Bij noodgevallen boek ik geld terug van mijn spaarrekening. Ik heb als regel dat ik wel over mijn maandbudget mag gaan maar niet over mijn totale jaarbudget. Het geld op mijn spaarrekening heb ik wel verdeeld in potjes. Dat zijn er twee verbouwing / onderhoud en mijn buffer. Ik zit er over na te denken om geld te sparen voor alle voorziene uitgaven van een heel jaar en daar alle betalingen van te doen. Nu kijk ik na het storten van mijn salaris welke uitgaven ik ga doen de komende maand en boek het geld wat ik over hebt naar mijn spaarrekening.

 12. Yolanda

  Geen potjes, 1 rekening voor mij & partner.
  Ik hou wel de uitgaven bij en zie dan of dit meer of minder dan gemiddeld is.
  Het doel hiervan is overzicht houden.
  Omdat we redelijk matig leven en spullen steeds minder belangrijk worden gaat het vanzelf goed.

 13. uitklokken

  Ik hou van potjes. In tegenstelling tot jou gebruik ik wel aparte rekeningen. Het kost niks en haalt mijn geld ook daadwerkelijk weg van mijn buffer, zodat ik de buffer gewoon kan gebruiken en indien nodig leegmaken. Wat ik aan het einde van het jaar ook doe.
  Ik houd mijn potjes uit mijn Excelsheets. Het is niets meer dan een reservering.

 14. Geldover

  Ik heb een aparte spaarrekening waar ik op spaar om hypotheekaflossingen te doen.
  Spaar nu vooralsnog on volgend jaar af te lossen daar ik eerst wil aflossen op t gedeelte met de hoogste rente. Verder zorg ik dat we de zorgpremie aan het begin van t jaar meteen kunnen betalen vanwege t kleine beetje voordeel dat dit oplevert.
  Ik moet zoals ik vandaag al op mijn eigen blog beschreef de financien weer opnieuw onder de loep nemen. Kijken wat en hoe we over houden nu ik voorlopig stop met werken

Reageren is niet mogelijk.