Het sokkendilemma

 • Berichtcategorie:Minimalisme

Hoe langer het duurt, hoe meer impact die corona-pandemie heeft. Op de economie, op ons geestelijk welbevinden, op ons leven. Ook in Huize Geldnerd wordt de impact steeds groter en leidt het tot nieuwe dilemma’s.

Het laatste dilemma zit in mijn kledingkast. Begin dit jaar heb ik een grote investering gedaan in kleding die ik eigenlijk sindsdien niet gedragen heb. En mijn halfjaarlijkse controle in augustus ging vrijwel geruisloos voorbij. Er was eigenlijk niets aan vervanging toe. In de uitverkoop scoorde ik een paar poloshirts en een trui met forse korting. In het koudere seizoen zit ik meestal in spijkerbroek en trui te videobellen. In het warmere seizoen is het een spijkerbroek met poloshirt. Het aantal keren dat ik de afgelopen zes maanden een overhemd heb gedragen is op de vingers van één hand te tellen. En tussen eind maart (sollicitatie voor mijn nieuwe baan) en medio september heb ik géén kostuum gedragen, medio september had ik voor het eerst weer een afspraak buiten de deur waar het kostuum met de stropdas even wenselijk was.

Maar nu is er dan toch weer een dilemma. Een sokkendilemma nog wel. Want mijn sokkengebruik is veranderd door corona. Mijn collectie bestaat vooral uit de bekende Happy Socks. Een kleine noot van vrolijkheid onder mijn degelijke donkerblauwe kostuums. Maar ik had ook een kleine collectie van identieke paren donkerblauwe sokken. Voor gelegenheden waar kleurigheid en vrolijkheid misschien niet gepast was. Niet de goedkoopste sokken, maar goedkoper dan de collectie Gelukkige Sokken.

Corona impact

Dramatisch tromgeroffel…. Vanaf medio maart draag ik vooral de saaie donkere sokken tijdens het thuiswerken. Want dan slijten de vrolijke sokken minder. Met als gevolg dat de kleine collectie (die ook al een tijdje niet meer aangevuld was) nu toch echt bijna op is. En bij dit soort sokken is stoppen geen optie. Dat deed mijn oma vroeger nog wel, met de zelfgebreide sokken die wij altijd droegen. Maar de hedendaagse herensokken zijn wegwerpartikelen geworden.

Maar hier ontdekte ik toch ook wel een voordeel van het hebben van een collectie identieke sokken. Want het is natuurlijk zelden zo dat beide sokken gelijktijdig kapot gaan. En bij identieke sokken bewaar je gewoon het intacte exemplaar. Als er dan een volgende sok sneuvelt, maak je van twee weessokken weer één gelukkige sokkenfamilie. Zo haalde ik in elk geval het maximale uit het sokkenleven.

Maar de bodem is nu in zicht. Er is nog één paar over. Tijd voor een nieuwe aanschaf. En dat worden, met dank aan Vriendin, goedkopere exemplaren. Zij is fan, vandaar. En zo leidt de corona-pandemie nog tot een kleine extra besparing in mijn kledingbudget.

Welke nieuwe dilemma’s heb jij door de corona-pandemie?

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. uitklokken

  Dit is toch geen dilemma, Geldnerd? Want welke duivelse keuze sta je voor? Gewoon een bulk van 6 of 10 paar kopen. Dan ben je daar weer even van af. Kosten minimaal.
  Ik draag thuis mijn sportsokken af die al 10 jaar niet meer gebruikt zijn. En zelfs mijn “kousevoetjes”. Geen cavia die het ziet. Oh wacht…
  Dat koffiezetapparaat kost je trouwens ongeveer een paar sokken per dag.

 2. Bon

  Je bent thuis, waarom niet gewoon met blote voeten rondlopen?
  Ik heb thuis nooit sokken aan.

  1. Erik Bakker

   precies, hier sinds de coronacrisis alleen nog maar op blote voeten gelopen thuis. bijkomend voordeel: ik had last van irritaties,blaartjes en een schimmeltje (!) tussen mijn tenen als gevolgd van warme vochtige sokken en schoenen. dat is nu helemaal over 🙂

 3. rene

  Mijn ervaring met Hema sokken en onderbroeken: 10 jaar geleden was de kwaliteit prima, maar nu gaan ze vaak maar 1..2 jaar mee. Mijn advies zou zijn: koop bij a…zon een goedkope bulk set sokken met veel positieve reviews.

 4. Marianne

  En gewoon lekker je happy socks thuisdragen als je er blij van wordt. Dan maar wat meer slijtage 😉

 5. arriblom

  Mijn dilemma door corona is dat mijn werk in zeer zwaar weer zit en dat een oud vak dreigt te verdwijnen. dus je sokken probleem is een non probleem in mijn ogen.

  1. Geldnerd

   Ik ben de eerste om te erkennen dat ik vooral ‘first-world problems’ heb, mijn sokkendilemma voorop. Sterkte.

 6. Peter

  “Dat deed mijn oma vroeger nog wel, met de zelfgebreide sokken die wij altijd droegen.”
  Ik droeg ze niet hoor, grote broer. Ik heb ze in dankbaarheid aangenomen en ze vervolgens een eenzaam leven gegeven in mijn kledingkast …

 7. Simone

  Happy socks zijn vaak in de aanbieding bij Dirk of Kruidvat!

 8. Ikkelien

  Ik draag wel eens 2 verschillende sokken. Als er 1 sok stuk is blijf ik de andere gewoon dragen samen met een andere eenling. Dit doe alleen als ik zeker weet dat ik de deur niet uit ga die dag.
  De echte impact bij ons betreft de volwassen kinderen. Van de 5 hebben er 3 problemen door Corona.
  Een kind is ZZP-er in de evenementenbranche een heeft geen werk, eentje is audio/visueel vormgever voor artiesten en heeft geen werk, en eentje is verpleegkundige en het contract is niet verlengd omdat het ziekenhuis alle flexwerkers er uit gedaan heeft door bezuinigingen; ook geen werk dus.
  Ze zijn jong en positief maar het raakt ze wel natuurlijk, en niet alleen financieel.

 9. Thuiswerker tegen wil en dank

  Merken jullie ook dat kleine dingen groot worden als je wereld klein wordt. 🙂

 10. Ik liep er voor Covid ook al als ‘een halve dakloze’ bij dus veel is er op dat gebied niet veranderd. Of ja toch, er was 1 sweater en 1 T-shirt met verflekken die er voor mijn manager ‘over’ waren. Die heb ik ondertussen weer uit de kast gehaald. Dus mijn look is geëvolueerd naar ‘een klussende halve dakloze’

Reacties zijn gesloten.